Nyomtatás

XII. Országos és V. Nemzetközi Tolkien Levelező Verseny

A Magyar Tolkien Társaság a 2017/2018-es tanévben is levelező versenyt hirdet általános és középiskolás diákok csapatainak, illetve 15 évnél idősebb egyéni versenyzőknek.  

Az idén tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő verseny célja – a Társaság célkitűzéseivel összhangban –, hogy játékos és kreatív feladatokon keresztül az iskolás korosztály is megismerje, és az idősebbeknek is lehetőségük legyen jobban elmélyedni J. R. R. Tolkien, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvészprofesszor, A Gyűrűk Ura című világhírű regény szerzőjének munkásságában.

A JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐT MEGHOSSZABBÍTOTTUK!

Bár az első forduló hamarosan kezdetét veszi, november 5-ig még várjuk a csatlakozni kívánó csapatok és egyéni versenyzők jelentkezését!

Kategóriák

Iskolás kategóriák

·    Hobbit kategória

Ebben a kategóriában a feladatok A hobbit (A babó) és A Gyűrűk Ura ismeretére épülnek. Az ide jelentkezők már olvasták legalább az elsőt, és a verseny folyamán elolvassák és a feladatokon keresztül feldolgozzák a másodikat is. Ezt a kategóriát elsősorban az általános iskolás (10-14 éves) korosztálynak ajánljuk.

·    Dúnadan kategória

Ide azok jelentkezését várjuk, akik már olvasták A hobbitot és A Gyűrűk Urát, de további Tolkien-művekre vágynak. A versenyzők az öt forduló során elolvassák és feldolgozzák A szilmarilokat és megismerkednek a Húrin gyermekeivel. Általános és középiskolás (10–18 éves) csapatok jelentkezését várjuk.

·    Nolda kategória

Ez a kategória A Gyűrűk Ura, A hobbit, A szilmarilok és a Húrin gyermekei ismeretére épít. A versenyzők ezeken felül a fordulók során feldolgozzák a Befejezetlen regék Középföldéről és Númenorról (régi címen A Gyűrű keresése) című Tolkien-művet is. A kategóriát elsősorban a középiskolásoknak (14-18 éves) ajánljuk, de örömmel látjuk az ifjabb versenyzőket is!

FIGYELEM! Idén a Dúnadan és Nolda kategóriák versenyzői az első és a második fordulóban ugyanazt a feladatsort teljesítik. A második forduló végén lehetőséget kapnak az átsorolásra a jelentkezéskor megjelölt kategóriájukból a nehezebbe (neadjisten a könnyebbe).

Mindhárom kategóriában három-négyfős iskolás csapatok jelentkezését várjuk. Amennyiben a csapat tagjai egy iskolába járnak, kérjük az iskola nevének feltüntetését. A versenyre – a feladatok jellegéből adódóan – felső tagozatos és középiskolás diákok nevezését várjuk, alsó tagozatos (10 évesnél fiatalabb) jelentkezők csak idősebb csapattársakhoz csatlakozhatnak. 

Felnőtt kategóriák

·         Nolda egyéni kategória

A Nolda kategória rövidített feladatsorral nyitva áll a felnőtt (15 évnél idősebb) egyéni versenyzők számára is!

·         Quendi kategória

A Quendi kategória a 15 évnél idősebb korosztálynak ajánlott nemzetközi egyéni verseny. Minden feladatsor angol nyelven lesz, a megoldásokat is ezen a nyelven várjuk. (Tökéletes angoltudás nem feltétel, de eredeti nyelvű Tolkien-szövegek olvasása és az eredeti angol terminológia használata természetesen alapkövetelmény.) Az angol nyelv mellett szükséges A Gyűrűk Ura, A hobbit, és A szilmarilok alapos ismerete, és minden angol nyelven kiadott és jelenleg is hozzáférhető Tolkien-szöveg használata. A kategória versenyzőinek – a külföldi nevezők miatt – élő döntőt biztosítani nem tudunk.

(A feladatsorokban az új, javított kiadásokban használt terminológiát követjük, és erre kérjük a versenyzőket is, de törekszünk arra, hogy a régi kiadások használata se jelentsen problémát.  A verseny során szükség lehet további művekre is Tolkientól vagy Tolkienról, ezt a kategóriafelelősök időben jelezni fogják. A jelentkezési laphoz tartozó kérdőíven kérjük pontosan megválaszolni a további könyvek ismeretével kapcsolatos kérdéseket!)

Általános tudnivalók

A verseny összesen hat fordulóból áll. Az első öt forduló (októbertől márciusig) levelező, a hatodik – a döntő – pedig élő rendezvény lesz Budapesten. Az egyes fordulók feladatainak megoldására minimum 4 hét áll majd rendelkezésre.

Fontos: Ha egy csapat két egymás utáni forduló feladatait nem küldi be, azt automatikusan a versenytől való visszalépésnek tekintjük, és nekik nem küldjük ki a további feladatsorokat!

Az egyes fordulókban elért pontszámról két fordulóval később (illetve a www.tolkien.hu honlapon folyamatosan) tájékoztatjuk a versenyzőket.

A versenyzők a nevezési lap kitöltésével hozzájárulnak, hogy beküldött szellemi alkotásaikat (a szerző feltüntetésével) újabb megkérdezés és térítés nélkül publikáljuk. Az alkotók a saját műveiket a szervezőkkel való egyeztetés után, és kizárólag a feladatsor beküldési határideje után tehetik közzé!

Kapcsolattartás

A feladatlapokat e-mailben küldjük ki a versenyzőknek a jelentkezéskor megadott címre. A megoldott feladatsorokat ugyancsak emailben várjuk. Ehhez szükség lesz jó minőségű digitális fényképezőgépre vagy szkennerre is! Amennyiben a csapatnak gondot okoz az emailes kapcsolattartás, lehetőség van a feladatsorok postai beküldésére is, ezt azonban a jelentkezéskor jelezni kell!

Az egyéni versenyzők számára meghirdetett Nolda és Quendi kategóriákban csak e-mailes kapcsolattartásra van lehetőség!

A feladatsorokat az előző forduló határidejét követő napokban küldjük ki.

A kapcsolattartó lehet egy csapattag, tanár vagy szülő is. Mindenképpen olyan kapcsolattartót kell megadni, aki rendszeresen nézi az email címét! Általános iskolásoknál javasolt a tanári/szülői kapcsolattartás.

A díjazás

A döntőre az azt megelőző öt fordulóban kellően magas pontszámot elérő csapatokat hívjuk meg. A döntő időpontjáról és programjáról e-mailben értesítjük a bejutókat. Az egész éves verseny eredményét a döntő végén hirdetjük ki, a legjobban teljesítő csapatokat egyedi oklevéllel és értékes tárgynyereményekkel jutalmazzuk.

A nemzetközi Quendi kategória versenyzőinek – a külföldi ellenfelek miatt – élő döntő fordulót és (az eredményeik nemzetközi kihirdetésén és a dicsőségen kívül) tárgyi díjazást biztosítani nem tudunk.

A nevezés

A jelentkezési lap a cikk végén megadott linkekre kattintva érhető el. Csapatok számára lehetőség van a papír alapú jelentkezési lap kitöltésére, és annak lefényképezett/beszkennelt verziójának elküldésére e-mailben a tlv@tolkien.hu címre, vagy postai úton való eljuttatására a 1203 Budapest, Török Flóris u. 19. címre.

A nevezés a jelentkezési lap szabályos kitöltésével és a nevezési díj befizetésével válik érvényessé!

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. október 29. 2017. november 5.

A nevezési díj összege:

·         csapatok számára: 2000 Ft/csapat

·         a Nolda kategóriába nevező egyéni versenyzőknek: 1200 Ft/nevező

·         MTT tagok számára: 960 Ft/nevező

·         a Quendi kategóriába a nevezés díjtalan!

A nevezési díjak összeget teljes egészében a verseny lebonyolításával kapcsolatban felmerülő költségekre és a díjakra fordítjuk.

Ismersz már Tolkien-rajongót is? Ha egy másik csapattal vagy egyénivel kölcsönösen egymásra hivatkoztok, a nevezés is olcsóbb!

A kedvezményes nevezési díj összege:

·         csapatok számára: 1700 Ft/csapat

·         a Nolda kategóriába nevező egyéni versenyzőknek: 1000 Ft/nevező

·         MTT tagok számára: 800 Ft/nevező

A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy mind a két (vagy több) jelentkezési lapon kölcsönösen feltüntessétek a másik induló nevét, és hogy minden érintett jelentkezési lap időben megérkezzen.

Mindenki csak egy kategóriában nevezhet! (Tehát az egyéni kategóriákban nem indulhat olyan versenyző, aki tagja valamelyik nevező csapatnak is.)

A nevezés részletei

A nevezési díjat online bankkártyával, átutalással vagy csekken van lehetőség befizetni a Magyar Tolkien Társaság számlájára. A csekket kérők számára a nevezési díjhoz 300 Ft plusz költség adódik a csekk postaköltségének fedezésére.

Az átutalásnak és a bankfiókban való befizetésnek a nevezés visszaigazolásától számított egy héten belül kell megtörténnie az alábbi számlaszámra:

Magyar Tolkien Társaság
10918001-00000091-16610026

Az utalás közleménye a következő legyen: "TLV nevezési díj *csapat neve, kategóriája*"

A csekket legkésőbb az első fordulóval egy időben küldjük ki. Aki ezt a befizetési módot választja, annak a felmerülő többletköltség miatt a nevezési díja 300 Ft-tal emelkedik.

Jelentkezési lapok:

Csapatos jelentkezési lap

Nolda egyéni jelentkezési lap

Quendi jelentkezési lap

Nyomtatható csapatos jelentkezési lap

A papír alapú jelentkezéseket a tlv@tolkien.hu email címre vagy a 1203 Budapest, Török Flóris u. 19. postai címre lehet elküldeni. A borítékra kérjük ráírni: „Tolkien Levelező Verseny”!

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. október 29. 2017. november 5.

A versennyel és a nevezéssel kapcsolatos kérdéseket a tlv@tolkien.hu címen várjuk.

Szeretettel várjuk mihamarabbi jelentkezéseteket!

Utoljára frissítve: hétfő, 30 október 2017 19:34

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned