Nyomtatás

Könyvismertető - Karen Wynn Fonstad: Középfölde Atlasza

Részletes útmutatás Középfölde földrajzához, az Óidők-beli alapítástól kezdve egészen a Harmadkor végéig. Az Atlasz a legfrissebb források feldolgozásával készült, teljességgel nélkülözhetetlen - célját és a feldolgozott anyagot illetően egyaránt mesteri munka.

 

Karen Wynn Fonstad könyve, a Középfölde Atlasza nem hiányozhat egyetlen Tolkien-rajongó könyvespolcáról sem. A mű részletes útmutatást nyújt Középfölde földrajzához, az Óidők-beli alapítástól kezdve egészen a Harmadkor végéig, s végigkalauzolja az olvasót a tolkieni mitológia valemennyi fontos eseményén, nagyobb csatáján és ismerteti Bilbó, Frodó és a Gyűrűszövetség utazását.

Az Atlasz a legfrissebb források (The History of Middle-earth) feldolgozásával készült - a térképek közel egyharmada újonnan került a teljes egészében felülvizsgált és javított szöveg mellé -, és teljesen új megvilágításban tünteti fel A szilmarilok, A babó és A Gyűrűk Ura varázslatos világát.

Mintegy 180 kétszínnyomású térképet és ábrát, valamint közel 100 részletes leírást taláhatunk a könyvben, közöttük A szilmarilokból ismert Beleriand, és A Gyűrűk Ura- korabeli Középfölde soha nem látott részletességű földrajzi térképeit, 80 aprólékosan kidolgozott helyszínrajzot a történetekben szereplő fontosabb településekről, várakról és épületekről, valamint az első, másod- és harmadkor valamennyi csatáját és a mitológia hőseinek útvonalait. Az Atlasz oldalain tematikus térképek is szerepelnek, melyek Középfölde éghajlatának, növényzetének, nyelveinek és népeinek alapvető vonásait és változásait ismertetik. A terjedelmes függelék és az 1200 földrajzi elnevezést tartalmazó névmutató segíti az olvasót a térképek és Tolkien műveinek összevetésében.


"Teljességgel nélkülözhetetlen - célját és a feldolgozott anyagot illetően egyaránt mesteri munka, műremek, mely méltó a térképész, valamint az eme tájakat megteremtő ember tehetségéhez és képzeletéhez."

Mythprint
(Mythopoeic Society)

 

 

Utoljára frissítve: vasárnap, 11 augusztus 2019 21:32

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Kapcsolódó elemek