- Köszönetek: 0
Kérdések
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
A legfőbb védelmi erők Ulmó és a Sasok voltak, ahogy már mások is mondták.
Gondolin bejárata a Kiszáradt Folyó torkolatában volt, ami annak ellenére, hogy kiszáradt valószínűleg időnként volt benne víz, esők, hó stb. Így Ulmo felúszhatott oda a medren keresztül és így is védhette Gondolint. Sirionról nem is beszélve...
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Naramir
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Oisin írta: Gandalf: Nem értem, miért bukkan fel újra-és-újra az az állítás, hogy a nazgúlok gyűrűi Sauronnál vannak. Én sehol nem találkoztam erre való utalással. Meg tudnád adni azt a szöveghelyet, ahol ezt olvastad?
Üdv, Oisin
A Gyűrű Keresése, 3. rész, A Gyűrű keresése c. fejezet.
- Dínchamion
- Nem elérhető
Üdv:
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- Telcontar
- Nem elérhető
- Dínchamion
- Nem elérhető
Most nincs lehetőségem utánanézni a szövegekben, úgyhogy valaki mesélje el!
Üdv:
Dín
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Arról nem is beszélve, hogy Galadriel azért hagyta ott Amant, hogy újabb földekre menjen és soha nem lázadt a valák ellen...
Nóli: Szerintem valamiféle labirintus lehetett, átszőve a félelem árnyaival. (Akár csak Valinor elrejtésénél) Ez rád van bízva.
Valaki elmondaná, hogy pontosan honnan származott/ztak a tünde-kövek? Egyáltalán kettő volt belőle? A gyógyításonkívül mire lehetett használni. (Megnézném az A Gyűrű keresésé(Unfinished Tales)ban, de nincs itt és egy ideig nem is lesz. )
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Vagyishogy mi által akadályozta meg a betolakodókat?
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Nefadar
- Nem elérhető
Nóli írta:
Nefadar írta: Lehet, hogy hülyeség, de nemigazán találtm meg sehol rá a kérdést.
Miért bocsáltották meg Galadrielnek a valák az árulását? És miért térhetett vissza Nyugatra:
Meg azért is, mert amikor a kezében voölt a lehetőség, visszautasította az egy Gyűrűt.
Igen, erre gondoltam én is eredetileg...
Nefi
Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Nefadar írta: Lehet, hogy hülyeség, de nemigazán találtm meg sehol rá a kérdést.
Miért bocsáltották meg Galadrielnek a valák az árulását? És miért térhetett vissza Nyugatra:
Meg azért is, mert amikor a kezében volt a lehetőség, visszautasította az egy Gyűrűt.
- Nefadar
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
egyrészt mert komoly szerepe volt a Gyűrűháborúban, másrészt mert nem vett tevékenyen részt Feanorék akcióiban, csak velük tartott, amikor azok száműzettek
Tolkien megírta a történet egy olyan változatát is, amelyben Galadriel még Feanorék előtt eljön Amanból, és egyáltalán nem vesz részt a lázadásban (ld. A Gyűrű keresése)
love is the shadow that ripens the wine
- Nefadar
- Nem elérhető
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Peredhil írta: Nem lehetséges hogy még több istar is volt azon az ötön kívül amiről mi tudunk.
De, könnyen lehet, legalábbis a Gyűrű keresése nyitva hagyja a kérdést, azt mondja, hogy azok voltak öten, akik Szürkerévben szálltak partra.
- Ulmo
- Nem elérhető
Nemestündék (angolul high elves) azok a tündék, akik Valinorba vándoroltak. Vagyis a vanyák (Ingwë és népe), a noldák (mint pl Gildor és Galadriel), vagy a telerek azon része, akik eljutottak Amanba (Olwë és népe) A nemestündék quenya nyelven Calaquendi, a Fény tündéi.
Elképzelhető (sőt, majdnem biztos), hogy Galadriel hívta össze a Fehér Tanácsot, hogy szövetkezzenek Dol Guldur fekete varázslója ellen. Előfordulhat, hogy Szarumán volt a leghatalmasabb maia közöttük, de Galadriel láthatott benne valamit, ami miatt alkalmatlannak tartotta őt a Tanács vezetésére. Talán nagyravágyást, irigységet De sajnos Szarumán lett a vezető, és sokszor hátráltatta a Tanács munkáját, mivel a saját szakállára dolgozott. Valahol említi a könyv, hogy Szarumán talán már a Tanácsban is használta a hangja hatalmát, hogy ő lehessen a vezető.
Dior Beren és Lúthien gyermeke, tehát ember-tünde ivadék, vagyis féltünde (és van benne egy kis maia-vér is). Thingol unokája, tehát az örököse.
- amanibhavam
- Nem elérhető
Namarie írta: Most kérdezek egy akkora hülyeséget... de magamtól már nem bírok rájönni.
Pontosan kik is azok a nemestündék? /Gildor és csapata annak mondatik, de miért?/
Miért ütöttek ki Galadriel tervei balul, és miért nem Gandalf lett a Fehér Tanács elnöke?
Dior ugye halandó volt? Akkor miért lehetett ő Thingol örököse és Doriath ura, azontúl, hogy Thingol leszármazottja?
Finrod: "azontúl apa és fia eggyüt járták Eldamar mezőit". Finrodnak mije volt Eldamarba? A teste is és a lelke is, vagy csak a lelke?
Ha a teste is, ő ott hogy született újjá? Született egy tünde kisgyerek, és annak a testébe költözött a Feaja?
Glorfindel: ő ugyanazon az úton kellet elvileg, hogy visszajöjjön, mint Gandalf. Gandalfnak ugye a Fea-ja jött vissza? És Glorfiindelnek? Az Ő Feaja testbe költözött újra?
Ha olyat kérdeztem, ami konkrétan így volt, mondjátok, hol olvassak vissza!
A nemestündék a Noldák, a tündék azon egyik nemzetsége, akik elhagyták Beleriandot és áttelepültek Amanba. Később Feanor vezetésével fellázadtak a Valák ellen és száműzettek Amanból. A harmadkor végén már csak kevesen voltak Középföldén (Galadriel, Glorfindel, Gildor stb.)
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Namarie írta: Most kérdezek egy akkora hülyeséget... de magamtól már nem bírok rájönni.
Pontosan kik is azok a nemestündék? /Gildor és csapata annak mondatik, de miért?/
Miért ütöttek ki Galadriel tervei balul, és miért nem Gandalf lett a Fehér Tanács elnöke?
Dior ugye halandó volt? Akkor miért lehetett ő Thingol örököse és Doriath ura, azontúl, hogy Thingol leszármazottja?
Finrod: "azontúl apa és fia eggyüt járták Eldamar mezőit". Finrodnak mije volt Eldamarba? A teste is és a lelke is, vagy csak a lelke?
Ha a teste is, ő ott hogy született újjá? Született egy tünde kisgyerek, és annak a testébe költözött a Feaja?
Glorfindel: ő ugyanazon az úton kellet elvileg, hogy visszajöjjön, mint Gandalf. Gandalfnak ugye a Fea-ja jött vissza? És Glorfiindelnek? Az Ő Feaja testbe költözött újra?
khm....
Úgy általában olvasd el a Szilmarilokat...
Namarie
Felagund
Our knees do not bend easily
- Namarie
- Nem elérhető
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Dínchamion
- Nem elérhető
A magam részéről még Celebornt gyanítom benne lenni.
Üdv:
Dín
- Nefadar
- Nem elérhető
- jinx
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
[size=9:3lbz0v3h]remélem nem volt még téma (túl gyakran)[/size]
- Dínchamion
- Nem elérhető
Mert azt tudjuk, hogy ők valójában maiák (Gandalf pl. Manwe maiája). Ha pedig úgy vesszük, hogy a "rendjük" kifejezés a maiákra utal, akkor csak öt istar volt, mert istarnak a Középföldére érkezett mágusokat hívjuk.
Maia pedig van Amanban elég...
Üdv:
Dín
- Rabyn
- Nem elérhető
- Nefadar
- Nem elérhető
Peredhil írta: Nem lehetséges hogy még több istar is volt azon az ötön kívül amiről mi tudunk.
Szerintem is lehettek még többen, csak akkor a többi nem jött át Középföldére és maradtak Amanban...
Nefi
Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:
- Dínchamion
- Nem elérhető
Lehetséges, hogy voltak. Tolkien ugyan csak ötöt említ meg, de néha úgy ír róluk, mint "rendjeik" vezetőiről, ami szvsz implikálja, hogy többen voltak.
De biztos információ nincs a szövegekben.
Üdv:
Dín
- @One
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Nilraen
- Nem elérhető
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Nem értem, hogy a sindákkal mi a gond. Ők mehetnek Valinorba minden gond nélkül, nem? Hiszen ŐK tagadták meg a Nagy Utat és nem a valák tiltották ki őket, mint mondjuk a noldákat.
Tündék, féltündék:
Dínchamion írta: Két tündének tünde gyermeke születik
Egy tündének és egy embernek féltünde gyermek születik.
Két féltündének féltünde gyermeke születik.
Egy féltündének és egy embernek féltünde gyermeke születik.
Két embernek ember gyermeke születik.
Ez a rendszer. Mivel Elros emberré vált, a gyermekei is emberek lettek (pontosabban: annak születtek ), és nem választhattak. Elrond féltünde maradt, aki a tünde létet válaszotta, de a gyermekei ugyanúgy féltündék... Arwen ezért választhat.
Nilraen: Galadriel férje volt Celeborn és az ő lányuk Celebrían, aki pedig Elrond felesége lett. Az ő gyermekeük lett Arwen és Elladan és Elrohir. Így Arwen nagymamája Galadriel, nagypapája Celeborn.
Elég "égő" félrelépés lett volna...
- amanibhavam
- Nem elérhető
Nilraen írta: Sziasztok!
Köszi a válaszokat! És bocsi ,hogy megint a hülye kérdéseimmel fogok bombázni mindenkit,egy kicsit tudatlan vagyok !
Szóval a kérdés:Arwenek kik voltak a szülei?Én ugy tudom hogy Elrond és Galadriel.de ez valahogy nem stimm,Galadriel férje ugyebár Celeborn volt...vagy Elrond csak felnevelte(és nem a "vérszerinti apja")? [size=9:3ry0ds37]mondtam hogy egy istentelenül nagy baromságot fogok kérdezni...[/size]
Galadriel a nagyanyja Arwennek - lánya, Celebrían volt Elrond felesége, Arwen anyja.
- jinx
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Nilraen írta: Sziasztok!
Köszi a válaszokat! És bocsi ,hogy megint a hülye kérdéseimmel fogok bombázni mindenkit,egy kicsit tudatlan vagyok !
Szóval a kérdés:Arwenek kik voltak a szülei?Én ugy tudom hogy Elrond és Galadriel.de ez valahogy nem stimm,Galadriel férje ugyebár Celeborn volt...vagy Elrond csak felnevelte(és nem a "vérszerinti apja")? [size=9:daajrto5]mondtam hogy egy istentelenül nagy baromságot fogok kérdezni...[/size]
Arwen apja Elrond, az anyja Celebrían: ő volt Celeborn és Galadriel lánya
tehát Galadriel Arwen nagymamija
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.