Kérdések

Több
21 éve 7 hónapja #120472 Írta: Nefadar
Nefadar válaszolt a következő témában: Kérdések

Cerebrum írta: Meg miért dícséri akkor Gandalf Trufát agyra-főre? Nem értem...

Igen, ezt én sem értem. Akkor itt is elfordították? :roll:

Nefi

Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 7 hónapja #120471 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Kérdések

Ulmo írta: A Boszorkányurat természetesen Éowyn ölte meg. Most sajna nincs előttem az angol szöveg, de az eredeti mondatban (mikor a köpeny válla és a korona közé sújt) szerepel a "she" szó. És mivel Trufa nem nő, így csak Éowyn lehet. Később Aragorn is mondja az Ispotályban, hogy az igazi sérülést Éowyn kardforgató karja szenvedte el (és nem a törött bal kar), mert olyan ellenfélre emelt fegyvert, akivel nem bírt.

:eek2: :eek2: Húúú, ez nekem is új! De hát nem csak azokkal a kardokkal lehet a Boszorkányurat megölni, amiket a hobbitok a buckamanóktól zsákmányoltak? Ráadásul akkor miért mondja Pippin, hogy Trufát ezek után már nem fogja tudni überelni? Meg miért dícséri akkor Gandalf Trufát agyra-főre? Nem értem...

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 7 hónapja #120454 Írta: Nefadar
Ulmo: köcci

Nefi

Több
21 éve 7 hónapja #120453 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Nóli írta:

GondoljRámVirág írta:

Ancalimon írta: Szerintem Celegorm nem lehetett szőke, mivel tiszta vérű Nolda volt két nemzedékre visszamenőleg. A Szilmarilok magyar fordításába, szerintem csak fordítási hiba miatt került az hogy szőke. Az eredetiben ez így hangzik: "Celegorm the fair", amit nem biztos, hogy szerencsés szőkének fordítani...

Hm, még egy téves fordítás ... :-(
Ez még csak hagyján, de az megviselt mikor megtudtam, hogy mégsem Trufa ölte meg a Boszorkányurat (mint ezt a magyar fordítás alapján hinni lehetett).

Miért?!?! Akkor ki ölte meg????
Még nem hallottam az indoklást, de máris egy világ dőlt össze bennem...

Nefadar, Nóli:
A Boszorkányurat természetesen Éowyn ölte meg. Most sajna nincs előttem az angol szöveg, de az eredeti mondatban (mikor a köpeny válla és a korona közé sújt) szerepel a "she" szó. És mivel Trufa nem nő, így csak Éowyn lehet. Később Aragorn is mondja az Ispotályban, hogy az igazi sérülést Éowyn kardforgató karja szenvedte el (és nem a törött bal kar), mert olyan ellenfélre emelt fegyvert, akivel nem bírt.

Több
21 éve 7 hónapja #120448 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések
Én az itt következő idézetet nem értem!!! :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2:
A Gyűrű keresésében volt, az én (új) kiadásom szerint a 233. oldal tetején.

Tolkien bácsi írta: A szekrény egy magas polcán két tárgy porosodott egy ládikóban: egy aranyfiola, amely míves láncon függött, de üres volt, s az oldalába nem véstek feliratot vagy jelt, mégsem férhetett hozzá kétség, hogy Isildur lánca volt ez, amelyen a Gyűrű függött. Mellette pedig az örökre elsiratott, immáron értéktelen kincs: Maga az Elendilmir, a tünde kristályból készített csillag, a ithrilből faragott pánttal, amely Silmarienről szállt Elendilre, s ő királyi jelképként vitte magával az Északi Királyságba. S Elendir után minde király és nemzetségfő, aki Arnorban követte őt, homlokán viselte az Elendilmirt, még maga Elessar is. Pedig - bár az ékkő szépsége és káprázatos volt, s az imladrisi tünde mesterek kovácsolták Isildur fia Valandil számára - sem hatalma, sem értéke nem ért fel az eredetivel, amely Isildurral együtt veszett az éjszakába, és soha többé nem került elő

Szóval, hogy találhatták meg az eredetit, ami nem az eredeti, és különben is, ha az eredeti vagy nem az eredeti is, miért értéktelen, amikor nagyon értékes? És különben is az eredeti, és értkes de :?: :!: :?: :!: :?: :!: :?:

:hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein: :hein:

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
21 éve 7 hónapja #120447 Írta: Nefadar
Akkor ki ölte meg?
Sajnos angulul még nem olvastam, majd csak nyáron fogom...

Nefi

Több
21 éve 7 hónapja #120444 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések

GondoljRámVirág írta:

Ancalimon írta: Szerintem Celegorm nem lehetett szőke, mivel tiszta vérű Nolda volt két nemzedékre visszamenőleg. A Szilmarilok magyar fordításába, szerintem csak fordítási hiba miatt került az hogy szőke. Az eredetiben ez így hangzik: "Celegorm the fair", amit nem biztos, hogy szerencsés szőkének fordítani...

Ez még csak hagyján, de az megviselt mikor megtudtam, hogy mégsem Trufa ölte meg a Boszorkányurat (mint ezt a magyar fordítás alapján hinni lehetett).

Miért?!?! Akkor ki ölte meg????
Még nem hallottam az indoklást, de máris egy világ dőlt össze bennem...

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
21 éve 7 hónapja #120409 Írta: GondoljRámVirág
GondoljRámVirág válaszolt a következő témában: Kérdések

Simbelmyne

"Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül ..."

Több
21 éve 7 hónapja #120376 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
Olyanról én még nem hallottam, hogy "tündék évei" vagy "emberek évei". Viszont van különbség a valinori és a normál időszámítás között:

Hogyan viszonyul egymáshoz a valinori és az emberi időszámítás:

A Fák 1 órája = 7 óra a mi időszámításunk szerint
A Fák egy napja = (7*12) 84 óra a mi időszámításunk szerint
A Fák egy éve = (7*12*1000) 84000 óra a mi időszámításunk szerint
A Fák egy éve = 9,582 Nap-év a mi időszámításunk szerint

Ez az időszámítás a Fák haláláig tartott. Amikor megjelent az égen a Nap és a Hold, már az ő járásuk szerint mérték az időt, akárcsak mi.

Több
21 éve 7 hónapja #120369 Írta: Nefadar

Galadh írta: Mi a külömbség az emberek és a tündék évei között?

Azt hiszem a tündék évei hosszabbak, mint az emberiek, de csak egy nagyon kicsit. De nem biztos...

Nefi

Több
21 éve 7 hónapja #120368 Írta: Prérifarkas
Prérifarkas válaszolt a következő témában: Kérdések
Mi a külömbség az emberek és a tündék évei között?

Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"

Több
21 éve 7 hónapja #120286 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Kérdések

amanibhavam írta: az más kérdés, hogy én Elwét és Olwét nem tekintem köznapi értelemben "testvéreknek" (már ha feltételezzük, hogy a 144 "őstünde" közül valók), hiszen nem volt anyjuk...

Nekem valahonnan az rémlik, hogy a nagy vándorút vezetői már nem az első nemzedékhez tartoztak, de lehet, hogy rosszul emlékszem.

Viszont Thingol király elég egyértelműen rokonainak tekintette Finarfin gyermekeit. Tetejében a Szil családfa ábráiban is testvérnek jelöli Elwét és Olwét, még ha a szüleiket nem is tartalmazza az ábra...

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
21 éve 7 hónapja #120145 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések
Szméagol:
Nem hiszem, hogy a sasok vállalták volna az öngyilkosságot. Minden bizonnyal repültek néha Mordor fölé sasok, de azok még a szárnyas nazgulok megjelenése előtt, vagy olyan helyen ahol éppen azok nem járőröztek. (Mordor elvégre egy hatalmas ország, a kilnec nazgul pedig csak kilenc nazgul, és Szauronnak csak egy Szeme van amivel viszont leginkább a külországokat figyeli. Viszont az Orodruin túl közel van a Morannonhoz és a Barad-dúrhoz, minden bizonnyal észrevették volna őket.
Nagyon kevés ember van aki rá mer lőni egy nazgulra, ( ha logikusan próbáljuk értelmezni a filmbéli nazgul minden bizonnyal Frodóra koncentrált ezért nem "lehelt rá" Faramirra.) és egy sas hátáról a levegő magasában -ráadásul a súly miatt a sas nehezebben manőverezik- és kilenc ellenfél van akik viszont távolsági fegyverrel-félelemmel- rendelkeznek, szóval megnézném azt a valakit aki egy sas hátáról rá tud lőni egy nazgulra, nem esik le és még el is találja.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 7 hónapja #120066 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Kérdések
Sziasztok!

Köszönöm, Ancalimon!
Viszont, ha azt nézzük, hogy a sasok Manwe madarai és a nazgulok hátasait egy nyíllal le lehet lőni (igaz a sasokat is :roll: ), akkor lényegében egyenrangúak. De, ha jól tudom, a sasok néha Mordor fölött is pásztáztak, így szerintem egy hobbit nem nagyon tűnt volna fel a nyakában... De ez már csak kötekedés (Mi lett volna ha...?). :?

Több
21 éve 7 hónapja #119992 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
az más kérdés, hogy én Elwét és Olwét nem tekintem köznapi értelemben "testvéreknek" (már ha feltételezzük, hogy a 144 "őstünde" közül valók), hiszen nem volt anyjuk...

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 7 hónapja #119991 Írta: Ankalimon

Ragoran írta: Lehet,hogy már kérdezték,de mért nem mentek Frodék a Végzet-hegye felé Gwaihirrel? :oops: :?
Sokkal gyorsabban odaértek volna,igaz,hogy feltünöbb,de ha Völgyzugolyból Gwaihirrel indul el,akkor még a Fekete Lovasoktól se kellett volna tartaniuk... :roll:
mondjuk akkor miről szólna a könyv.. :lol:

Nem tudjuk pontosan, hogy a Bruinen gázlója környéki affér után mennyi idő alatt értek vissza gyűrűlidércek Mordorba. De a két hónap, amit Frodóék Völgyzugolyba töltöttek biztosan elegendő volt, hogy „beüzemeljék” az új szárnyas hátasállataikat, és feálljon a 9 repülő nazgul alkotta Mordori „légvédelem”, amit Tolkien egy helyen tréfásan „Mordor Special Mission Flying Corps” (Mordori Speciális Légi Alakulat) névre keresztelt és még a csapatjelzésüket is megtervezte.

Márpedig a 9 nazgúl alkotta hálón valószínűleg nem tudott volna átjutni egyetlen sas sem.

Emellett nehezen képzelhető el, hogy néhány Mordor felé tartó, illetve a Végzet Hegye körül kószáló sas elkerülte volna Szauron folyamatosan fürkésző tekintetét... Ami ugye, azért akkor is kínos lett volna, ha a nazgúlok légi támadását elkerülik és csak a földön vártak volna az érkezőkre...

Életfontosságú volt, hogy a Gyűrű olyan szokatlan, indirekt úton jusson el Mordorba, amire a racionálisan gondolkodó Sauron nem gondol, és amit ezért nem tart szemmel…

Több
21 éve 7 hónapja #119989 Írta: Ankalimon

Rabyn írta: Elrond és Aragorn pontosan hogy van rokoönságban???

Szméagol írta: Arwen és Aragorn frigye nem tekinthető vérfertőzésnek?

A roppant hosszú életű, ezért sok-sok generáció együtt élését biztosító tünde társadalmakban önmagában is nehéz a rokonsági fokok körülírása, és ezt még külön nehezíti, ha a tündékkel rokonságba kerülő, halandó embereket is be kell vonni a körbe akik egy „tündeöltő” alatt számtalan egymást követő ember nemzedéket produkálnak… De azért próbáljuk meg „pontosan” meghatározni…
Mindenesetre Aragorn 62. leszármazottja Earendilnek, Elrond apjának. (Elros után következett 3 númenori király, egy királylány, 17-en Andúnie urai közül, Elendil, Isildur, 8 arnori nagykirály, 16 arthedaini király, 15 dúnadán vezér, majd Aragorn) Ilyen rokonsági foknak magyarul tudomásom szerint nincs pontos megnevezése, angolul ezt egész pontosan a „59th great grand nephew” kifejezéssel illetik, amit talán 59. ük-unokaöccsnek lehetne fordítani.
Arwen rokonsági foka tehát Aragornnal angolul: „First Cousin 60th Times Removed”, amit talán 60. fokozatú első unokatestvérként lehetne magyarul jelölni.
Aragorn nemcsak Arwen apjának (Elrondnak), hanem Arwen anyjának is rokona, aminek a hátterében az áll, hogy Elrond maga is egy távoli rokont, Celebríant, Galadriel lányát vette feleségül (mint tudjuk Arwen Galadriel unokája). Galadriel nagyapja és Elrond szépapja (ük-ük nagyapja) egyaránt Finwe nagykirály volt . Tehát Elrond harmadfokozatú első unokatestvére volt Galadrielnek („First Cousin Three Times Removed”) és másodfokozatú másodunokatestvére Celebríannak („Second Cousin Twice Removed”). Ez egy fokkal közelebbi rokonság, mint Arwen és Aragorn esetén, de még mindig roppant távolságra van attól, amit vérfertőzésnek nevezhetnénk.
(Vagyis mivel Arwen Finwe ükunokája, Aragorn viszont Finwe 66. leszármazottja következésképpen Arwen anyai ágon 62. fokozatú harmadunokatesvére Aragornnak.)
Végül azt sem szabad elfelejteni, hogy Galadriel anyai ágon is rokona Elrondnak, mivel Elrond anyai ükapja Thingol király, és Galadriel anyai nagyapja, alqualondei Olwe testvérek voltak. Viszont ezen keresztül Aragorn és Arwen között is van egy újabb rokonsági viszony, egészen pontosan Arwen egyben 62. fokozatú negyedunokatestvére Aragornnak…

Az összes emberi kultúrában a harmadfokúnál távolabbi rokonok közötti házasságot már semmiképpen sem tekintik vérfertőzésnek, így a fentiek tükrében ilyen probléma Arwen és Aragorn között sem merülhet fel.

Több
21 éve 7 hónapja #119988 Írta: Ankalimon

Nettike írta: Sziasztok!

Én nem vagyok igazán otthon Tolkien világában, ezért szeretném kérni a segítségetek. Bár olvastam tőle pár könyvet, azért még van valami, amit nem értek.
Arwen miért nem mehet később nyugatra, miután Aragorn meghalt? Meg lett volna rá a lehetősége, nem? Vagy csak én értettem félre valamit?
Nagyon köszönöm a segítségetek! :wink:

A Valák itélete ebben a tekintetben egyértelmű: „…Elrond gyermekeinek ugyancsak választaniuk kellett: apjukkal együtt elhagyják a világ tereit, vagy ha maradni akarnak, halandók lesznek, és Középföldén kell meghalniuk.” Vagyis Arwen sorsa akkor dőlt el, amikor Elrond hajója kifutott Szürkerévből, és ő nem volt vele. (Addig még dönthetett volna másként, utána már nem.) A Függelék szövegének angol eredetijében külön hangsúlyozottan megjelenik, hogy Earendil leszármazottai számára a felkínált választás egyszeri, és visszavonhatatlan (irrevocable choice). Ezért mondja Arwen Aragornnak, amikor ő arra biztatja, hogy hajózzon el Nyugatra: „Nem kedves királyom – felelte Arwen - , rég volt amikor e kettő közül választanom lehetett. Most már nincs hajó, amely elvinne innen, és igenis be kell várnom az emberek végzetét, akár tetszik, akár nem: az elmúlást és a némaságot.”

Több
21 éve 7 hónapja #119777 Írta: Ankalimon

GondoljRámVirág írta: Nem hiszem, hogy lenne egységes koncepció a hajszinekre : Celegorm szőke volt, Caranthir fekete, pedig mindketten Feanor fiai voltak. A másik (szőke) ágon viszont Turgon huga sötét hajú.

Szerintem Celegorm nem lehetett szőke, mivel tiszta vérű Nolda volt két nemzedékre visszamenőleg. A Szilmarilok magyar fordításába, szerintem csak fordítási hiba miatt került az hogy szőke. Az eredetiben ez így hangzik: "Celegorm the fair", amit nem biztos, hogy szerencsés szőkének fordítani...

Több
21 éve 7 hónapja #119595 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Kérdések
Sziasztok!

Ha jól emlékszem Míriel fekete hajú volt, így nem kizárható, hogy a fiai közül egy kettőnek fekete haja legyen. :roll:

Tolkien nem viszi túlzásba a személy leírást, de nekem így is határozott elképzelésem van róluk. Csodálatosan meg lehet ismerni őket a szavaik alapján... :)

Több
21 éve 7 hónapja #119525 Írta: GondoljRámVirág
GondoljRámVirág válaszolt a következő témában: Kérdések

Felagund írta: Bocsi, lehet hogy már elsütötték ezt a kérdést máskor/máshol/mások, de miért szőke Legolas? Én úgy tudtam, hogy a tündék a vanyák (és Finrod háza) kivételével mind fekete hajúak és szürke szeműek
Na, most akkor hogy is van ez??? :confused2:

Namarie
Felagund

Nem hiszem, hogy lenne egységes koncepció a hajszinekre : Celegorm szőke volt, Caranthir fekete, pedig mindketten Feanor fiai voltak. A másik (szőke) ágon viszont Turgon huga sötét hajú.

Simbelmyne

"Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül ..."

Több
21 éve 7 hónapja #119032 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Kérdések

Alyr Arkhon írta: Ez már réges-régen, még a fórum Első Korában, azaz a régi fórumon is volt téma, ott is felvetették, hogy Tolkien nem viszi túlzásba a személyleírást. Ez való igaz, (bár én nem néztem át csak ezért a könyvet) de ha jobban belegondolunk, olyan nagy szükség van rá?

Az más dolog, hogy a filmben úgy van beállítva, mintha csak Elrond és családja volna sötét hajú.

Nem is erről volt szó... Nekem speciel nem hiányoznak a személyleírások (néha igen, de alapvetően nem tűnik fel), de itt volt szó róla, hogy a Hobbitban Thranduilt szőkének írja JRRT, és én azt vettem ki beszélgetésből, hogy a GyU-ban is van szó ilyen tekintetben Legolasról.

Mivel én nem találtam, pedig kerestem, ezért mondtam, hogy szvsz nincs róla így szó.

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
21 éve 7 hónapja #119028 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

Dínchamion írta: Már bocsi, lehet, hogy most jól leégetem magam, de én többször is átnéztem A Gyűrűk Urát, direkt ilyen célből, de fél szónyi leírást sem találtam Legolasról... :roll:

Persze lehet, hogy én vagyok figyelmetlen, de JRRT elég nagyvonalúan bánik a személyleírásokkal... Szvsz szerintem sehol nincs leírva, hogy Legolas szőke lenne. Vagy mégis?

A Hobbitról nem nyilatokozom. :wink:

Üdv:

Ez már réges-régen, még a fórum Első Korában, azaz a régi fórumon is volt téma, ott is felvetették, hogy Tolkien nem viszi túlzásba a személyleírást. Ez való igaz, (bár én nem néztem át csak ezért a könyvet) de ha jobban belegondolunk, olyan nagy szükség van rá?

Az más dolog, hogy a filmben úgy van beállítva, mintha csak Elrond és családja volna sötét hajú.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 7 hónapja #118998 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Kérdések
Már bocsi, lehet, hogy most jól leégetem magam, de én többször is átnéztem A Gyűrűk Urát, direkt ilyen célből, de fél szónyi leírást sem találtam Legolasról... :roll:

Persze lehet, hogy én vagyok figyelmetlen, de JRRT elég nagyvonalúan bánik a személyleírásokkal... Szvsz szerintem sehol nincs leírva, hogy Legolas szőke lenne. Vagy mégis?

A Hobbitról nem nyilatokozom. :wink:

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
21 éve 7 hónapja #118913 Írta: Ankalimon

Felagund írta: Bocsi, lehet hogy már elsütötték ezt a kérdést máskor/máshol/mások, de miért szőke Legolas? Én úgy tudtam, hogy a tündék a vanyák (és Finrod háza) kivételével mind fekete hajúak és szürke szeműek

Namarie
Felagund

Az biztos, hogy a Hobbitban már Legolas apját, Thranduilt is szőkének írja le J.R.R.T. Nem kizárt, hogy éppen Finarfin házához tartozott, és ezért e szokatlan hajszín.

Több
21 éve 7 hónapja #118802 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések
Bocsi, lehet hogy már elsütötték ezt a kérdést máskor/máshol/mások, de miért szőke Legolas? Én úgy tudtam, hogy a tündék a vanyák (és Finrod háza) kivételével mind fekete hajúak és szürke szeműek

Namarie
Felagund

Our knees do not bend easily

Több
21 éve 7 hónapja #118764 Írta: Ankalimon

amanibhavam írta:

Namarie írta:

Cerebrum írta:

Shagrat írta: ...hány éves Legolas?

Az biztos, hogy elég idős. Valahol a könyben meg is említi, hogy amióta a társasággal van (a többieket ha jól emlékszem egyszer "gyerkőcöknek" nevezi), egyedül a Fangornban érezte magát fiatalnak...

2193

ez meglep; úgy tudtam, nem ismerjük a születési idejét

Ezt az életkort (illetve egész pontosan azt, hogy Legsi H.K. 87-ben született volna) Peter Jackson találta ki, kifejezetten a filmhez. Semmi alapja nincs az eredeti források szerint.

Thranduil fia „Zöldlombi” Legolas kora nem ismert adat, sajnos azon kevés fontos szereplő közé tartozik, akinek életrajzi hátteréről "elfeledkezett" Tolkien. A harmadkori legendákban először Elrond tanácsában tűnik fel, semmilyen korábbi utalás sincs.
Egyes vélemények szerint A Gyűrűk Ura idején feltűnő tünde herceg azonos a Gondolin bukását elmesélő történetben felbukkanó, Tuor kíséretéhez tartozó hasonló nevű tündével, de erre nincs bizonyíték. Amennyiben ez verzió mégis igaz, akkor Legolas legalább 7000 éves - idősebb, mint Elrond. Ezt azonban nem támasztja alá a tündék között betöltött látható szerepe, tekintélye. Nem teljesen kizárt az sem, hogy esetleg a Glorfindelhez hasonlóan ő is a gondolini eredeti tünde egy újjászületett alakja. De ebben az esetben felmerül, hogy miképpen került vissza Középföldére – a tolkieni hagyaték egyedül Glorfindel esetén tesz említést arról, hogy újjászületett tündeként Amanból visszahajózott Középföldére.

Több
21 éve 7 hónapja #118671 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések

Nimdorc írta:

Nóli írta: A tündéknek vannak számjeleik?
Márminthogy 1,2,3..., mert azt tudom, hogy mik a neveik, de nincs valami rövidebb jelölésük rá?
Mert ha nincsenek, akkor hogyan számoltak? Nem hiszem hogy a matematika világában éltek, de valamit csak kellett számolniuk, és leírniuk, pl az évszámok...?!

[size=9:2biwqvcn]Ezt a "matematika világa" dolgot remélem nem az én bosszantásomra írtad. [/size]
Amúgy mennyire? Mert vhogy mindig a humán megnyilvánulásaikon van a hangsúly. (bár Legolas kétségtelenül gyorsan megszámolta a lovasolat)

voltak számjeleik; illetőleg Tolkien megalkotta ezeket is
érdekesség, hogy fordítva írták a helyiértékeket, tehát a harminckettő az náluk 23 (már amikor tízes számrendszert használtak, mert egyébként 82)

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 7 hónapja #118614 Írta: Prérifarkas
Prérifarkas válaszolt a következő témában: Kérdések

Ulmo írta: Galadh: Mormegil Túrin másik neve volt ;) Ha a kardjára, a Gurthangra gondolsz, annak a darabjait Túrin mellé temették.

Én úgy tudtam a kard megfeketedett v. eleve fekete volt, és ezért hívták Túrint feketekardnak.
Köcc a választ!

Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"

Több
21 éve 7 hónapja #118609 Írta: nido
nido válaszolt a következő témában: Kérdések

Nóli írta: A tündéknek vannak számjeleik?
Márminthogy 1,2,3..., mert azt tudom, hogy mik a neveik, de nincs valami rövidebb jelölésük rá?
Mert ha nincsenek, akkor hogyan számoltak? Nem hiszem hogy a matematika világában éltek, de valamit csak kellett számolniuk, és leírniuk, pl az évszámok...?!

[size=9:1gzexydr]Ezt a "matematika világa" dolgot remélem nem az én bosszantásomra írtad. [/size]
Amúgy mennyire? Mert vhogy mindig a humán megnyilvánulásaikon van a hangsúly. (bár Legolas kétségtelenül gyorsan megszámolta a lovasolat)

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.998 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére