fbpx
 
 

 

A Magyar Tolkien Társaság alapításának 10 éves évfordulójához kapcsolódó rendezvénysorozat részeként, a Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézetével együttműködve „J. R. R. Tolkien: Fantázia és erkölcs” címmel tudományos konferenciát szervezünk a szerző műveiről 2012. június 14. és 16. között Budapesten.

A negyedik magyarországi Tolkien-konferencia fő témája a Tolkien-életmű irodalmi és kulturális hatásainak vizsgálata, különös tekintettel tolkieni rész-szövegek, illetve a teljes mitológiai rendszer etikai és értékrendszerbeli dimenzióira, akár filozófiai/teológiai, akár irodalomelméleti vonatkozásban, akár az értelmezési keretek tekintetében. Célunk, hogy minél tágabb oktatói-kutatói rétegnek teremtsünk fórumot, továbbmozdítva ezzel a Magyarországon is egyre gazdagabb Tolkien-recepciót.

A konferenciát megelőzően szintén a Károli Gáspár Egyetem Bölcsészettudományi Karán  kerül sor egy előkészítő jellegű szabadegyetemre, amelyen általános ismeretterjesztő és bevezető előadásokat hallhatnak az érdeklődők a Tolkien-kutatás általános eredményeiről, a tolkieni mitológiai rendszer alapvető összefüggéseiről. Ezek az előadások megfelelő bevezetést és előkészítést jelentenek a Konferencia komolyabb tudományos előadásaihoz - még laikus hallgatók számára is.

A konferencia tudományos tartalmának szélesebb nyilvánosság előtti publikálása érdekében, és egyben a Magyar Tolkien Társaság 10 éves évfordulójához kapcsolódóan egy tanulmánykötet megjelentetését is tervezzük.

A konferencia zárásaként kerül sor a Magyar Tolkien Társaság 10 éves születésnapi partyjára is.

A Magyar Tolkien Társaság alapításának 10 éves évfordulójához kapcsolódóan a Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézetével együttműködve egyhetes rendezvénysorozatot szervezett, amelynek része volt egy ismeretterjesztő jellegű szabadegyetem, egy tudományos konferencia és egy jubileumi ünnepség.
A Parókia Portálon megjelent cikk a IV. Tolkien Tudományos Konferencia kapcsán, Jakus Ágnes írása. Megjelenési dátum: 2012. június 25.
Az Index cikke a IV. Tolkien Tudományos Konferenciáról. Tóth Gergely írása. Megjelenés ideje: 2012. június 22.
A Magyar Nemzet szombati mellékletében, a Hétvégi Magazinban megjelent írás a IV. Tolkien Tudományos Konferenciáról, Molnár Csaba tollából. Megjelenés ideje: 2012. június 30.
Varga Rita (Debreceni Egyetem) előadásának absztraktja.
Tarcsay Tibor (Eötvös Loránd Tudományegyetem) előadásának absztraktja.
Tánczos Péter (Debreceni Egyetem) előadásának absztraktja.
Szabó István Zoltán (Szegedi Tudományegyetem) előadásának absztraktja.
Steinmacher Kornélia (Eötvös Loránd Tudományegyetem) előadásának absztraktja.
Sohár Anikó (Nyugat-Magyarországi Egyetem) előadásának absztraktja.
1. oldal / 2

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére