Tolkien születésnapok

Tolkien születésnapok

Egy régen várt ünnepély

 


A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve minden évben nagyszabású rendezvénnyel ünnepli J.R.R. Tolien születésnapját.

A hagyomány kiindulópontja a 2003. január 3. volt, mikor egyesületünk csatlakozott az angol Tolkien Society világméretű felhívásához, és Tolkien profeszor 111. születésnapján (amely a regény és a film belső szabályai alapján egy különösen fontos, kerek évforduló volt) a Corvin Budapest Filmpalotában nagy sikerű egész napos programot szerveztünk "Egy Rég Várt Ünnepély" (angolul: Long Expected Party - LEP) címmel. A nagy sikerrel zárult a programot Göncz Árpád A Gyűrűk Ura fordítója, volt köztársasági elnök, a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, és körülbelül 4000 érdeklődő látogatott el hozzánk.Azóta minden évben sor került a születésnapi megemlékezésre, amely során az angol író és filológus munkásságát tisztelő, műveit szerető, és e művek szellemiségét magukénak érző több ezer társunkkal ünnepeltük közösen a XX. század legnagyszerűbb és legnépszerűbb mítoszainak szerzőjét.

A rendezvényeink központi programja egy tematikus előadássorozat, amelynek ismeretterjesztő előadásaiban a tolkieni mitológia valamely érdekes részletét ismerhették meg a résztvevők. Több alkalommal került sor a témában jártas kutatók, elemzők közreműködésével kerekasztal beszélgetésre, illetve a tolkieni művek magyar fordításának problémáit megvitató szimpoziumra.

A rendezvénynek ma már hagyományosan része a kisgyermekek, illetve egész családok szórakozását szolgáló kézműves foglalkozások és a mitológiai hagyományt játékos formában felelevenítő vetélkedők.

Szintén kiemelkedő hagyományunk, hogy a rendezvény esti programjában a Professzor mitológiájához kapcsolódó magas színvonalú színpadi produkciókat: drámákat, táncokat, kórusműveket, humoros előadásokat mutatunk be.

A rendezvényhez kapcsolódóan került sor a tolkieni világhoz kapcsolódó Internetes forrásokat reprezentáló számítógépes bemutatóra, a Tolkien műveihez kapcsolódó Magyarországon forgalmazott számítógépes- társas-, kártya- és szerepjátékok bemutatóira, illetve a teljes Tolkien életművet felvonultató könyvkiállításra.

A rendezvény helyszínén meg lehetett vásárolni a magyar nyelvterületen elérhető majd minden könyvet, DVD-t, CD-t, játékot, posztert, stb-t, ami bármilyen formában J.R.R. Tolkien életművéhez kötődik.

A Tolkien születésnaphoz kapcsolódóan kiírt művészeti pályázatokra mintegy ezer tiszteletreméltóan magas színvonalú képzőművészeti alkotás és több száz irodalmi mű mellett számos filmes és iparművészeti pályamű érkezett, amelyekből a születésnap helyszínein rendeztünk kiállítást.

A rendezvény kapcsán az Interneten meghirdetett kvízjátékainkban összesen mintegy 3000-en vettek részt, akik közül a legjobbak között osztottuk ki "A Gyűrűk Ura" mozifilmek rendezvényünk keretében sorra került exkluzív vetítéseire szóló 1500 belépőt.

A rendezvényeink csúcspontjaként immár öt alkalommal több száz Tolkien-tisztelő az angol Tolkien Society világméretű felhívásához kapcsolódva egy pohár itallal közösen köszöntötte a "Professzort".A rendezvényeinknek komoly sajtóvisszhangja is volt.

Természetesen a rendezvényről beszámoltak a témához kapcsolódó internetes portálok (www.tolkien.hu, www.rpg.hu, www.sci-fi.hu, www.atjaro.hu). Kiemelhetjük, hogy az eddigi 5 alkalom során az országos sugárzású televíziók (RTL Klub, TV2, MTV, Duna Televízió, HírTV) stábjai forgattak a helyszínen, és esti főműsoridőben számolt be az események valamelyikéről (RTL Klub - Fókusz, TV2 - Tények, MTV1 és Duna TV híradó), illetve az esemény kapcsán még külön beszélgetések is voltak Göncz Árpáddal és az MTT vezetőivel az RTL Klub, a HírTV és a Duna TV reggeli adásában. A napilapok majd mindegyike átvette az MTI-nek a rendezvényről kiadott, a programot és a célkitűzéseket ismertető hírét, a Magyar Hírlap és a Metro újság egy-egy rövidebb, a Népszabadság viszont már három alkalommal egy-egy hosszabb, egész oldalas cikkben számolt be az eseményről:
http://www.nol.hu/cikk/93031/
http://www.nol.hu/cikk/141014/
http://www.nol.hu/cikk/389466/

A Népszabadság cikke a rendezvényről


Az index cikkei:
http://index.hu/kultur/khirek/?main:2003.01.03&114387
http://index.hu/kultur/mozi/tolkien1211/
http://index.hu/kultur/khirek/?main:2005.12.27&248347
A rendezvények szervezését minden évben a Magyar Tolkien Társaság 60-80 fős csapata végezte társadalmi munkában. A rendezvényeink sikeres lebonyolítását kb 2 tucat szponzor összesen mintegy 6 millió Ft, vagy annak megfelelő szolgáltatást jelentő támogatása tette lehetővé.

2021. március 27-28 között immár tizenkilencedik alkalommal ünnepeljük közösen J.R.R. Tolkient. A részletes programban nem csak az ismeretterjesztő előadások listája böngészhető, hanem a Tolkien Napok további programjait is bemutatjuk.
Az MTT játékra hív titeket a Tolkien Nap alkalmából, amelyen értékes nyeremények nyerhetők! Öt online kvízzel készülünk Nektek, melyeket külön fogunk díjazni!
2020. február 1-jén immár tizennyolcadik alkalommal ünnepeljük közösen J.R.R. Tolkien születésnapját. A részletes programban nem csak az ismeretterjesztő előadások listája böngészhető, hanem a Tolkien Nap további programjait is bemutatjuk.
A Magyar Tolkien Társaság 2014. szeptemberében pályázatot hirdetett J. R. R. Tolkien azon verseinek megzenésítésére, melyek A Gyűrűk Ura, A hobbit, Az elveszett mesék könyve, illetve A Gyűrű keresése/Befejezetlen regék köteteiben találhatóak. Itt meghallgathatóak a dalok, melyek méltóak a tolkieni életműhöz, és amelyek alkalmasak arra, hogy közösségben, tábortűz mellett, de akár színpadon is énekelhetőek, előadhatóak legyenek.
Jól érezted magad a januári Tolkien Napon? Nem volt elég az ismeretterjesztés, még hallani akarsz izgalmas előadásokat? Megtetszett a Magyar Tolkien Társaság és közelebbről megismerkednél velünk? Várunk február 7-8-án a kétnapos utótalálkozón!
Ha ámuldoztál már A hobbit filmek látványvilágán és érdekelnek a vizuális effektek, akkor mindenképpen érdemes beülnöd Haraszti Marcell, a Weta Digital munkatársával folytatott beszélgetésre.
Nem csak a felnőtteknek, a lurkóknak is változatos programokkal készülünk: 10:00-tól egészen 17:30-ig várjuk a Középföldére vágyó gyerekeket.
Kik azok az Ilúvatar Gyermekei? Mit tudunk Bombadil Tomáról? Vajon tudnak repülni a balrogok? Hogyan néz ki a hadviselés Középföldén? Megannyi kérdés, amire a Tolkien Nap ismeretterjesztő előadásai választ adhatnak.
Mindig szerettél volna fáklya vagy lámpás fényénél vonulni, akár a tündék? Van saját jelmezed, vagy mindig is vágytál rá, hogy készíthess egyet – csak soha nem akadt rá apropó - és szívesen viselnéd egy ilyen eseményen?
A 2015. január 3-i Tolkien Nap programja helyszín és időpont szerinti leosztásban.

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére