fbpx
 
 
Tolkien születésnapok

Tolkien születésnapok

Egy régen várt ünnepély

 


A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve minden évben nagyszabású rendezvénnyel ünnepli J.R.R. Tolien születésnapját.

A hagyomány kiindulópontja a 2003. január 3. volt, mikor egyesületünk csatlakozott az angol Tolkien Society világméretű felhívásához, és Tolkien profeszor 111. születésnapján (amely a regény és a film belső szabályai alapján egy különösen fontos, kerek évforduló volt) a Corvin Budapest Filmpalotában nagy sikerű egész napos programot szerveztünk "Egy Rég Várt Ünnepély" (angolul: Long Expected Party - LEP) címmel. A nagy sikerrel zárult a programot Göncz Árpád A Gyűrűk Ura fordítója, volt köztársasági elnök, a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, és körülbelül 4000 érdeklődő látogatott el hozzánk.Azóta minden évben sor került a születésnapi megemlékezésre, amely során az angol író és filológus munkásságát tisztelő, műveit szerető, és e művek szellemiségét magukénak érző több ezer társunkkal ünnepeltük közösen a XX. század legnagyszerűbb és legnépszerűbb mítoszainak szerzőjét.

A rendezvényeink központi programja egy tematikus előadássorozat, amelynek ismeretterjesztő előadásaiban a tolkieni mitológia valamely érdekes részletét ismerhették meg a résztvevők. Több alkalommal került sor a témában jártas kutatók, elemzők közreműködésével kerekasztal beszélgetésre, illetve a tolkieni művek magyar fordításának problémáit megvitató szimpoziumra.

A rendezvénynek ma már hagyományosan része a kisgyermekek, illetve egész családok szórakozását szolgáló kézműves foglalkozások és a mitológiai hagyományt játékos formában felelevenítő vetélkedők.

Szintén kiemelkedő hagyományunk, hogy a rendezvény esti programjában a Professzor mitológiájához kapcsolódó magas színvonalú színpadi produkciókat: drámákat, táncokat, kórusműveket, humoros előadásokat mutatunk be.

A rendezvényhez kapcsolódóan került sor a tolkieni világhoz kapcsolódó Internetes forrásokat reprezentáló számítógépes bemutatóra, a Tolkien műveihez kapcsolódó Magyarországon forgalmazott számítógépes- társas-, kártya- és szerepjátékok bemutatóira, illetve a teljes Tolkien életművet felvonultató könyvkiállításra.

A rendezvény helyszínén meg lehetett vásárolni a magyar nyelvterületen elérhető majd minden könyvet, DVD-t, CD-t, játékot, posztert, stb-t, ami bármilyen formában J.R.R. Tolkien életművéhez kötődik.

A Tolkien születésnaphoz kapcsolódóan kiírt művészeti pályázatokra mintegy ezer tiszteletreméltóan magas színvonalú képzőművészeti alkotás és több száz irodalmi mű mellett számos filmes és iparművészeti pályamű érkezett, amelyekből a születésnap helyszínein rendeztünk kiállítást.

A rendezvény kapcsán az Interneten meghirdetett kvízjátékainkban összesen mintegy 3000-en vettek részt, akik közül a legjobbak között osztottuk ki "A Gyűrűk Ura" mozifilmek rendezvényünk keretében sorra került exkluzív vetítéseire szóló 1500 belépőt.

A rendezvényeink csúcspontjaként immár öt alkalommal több száz Tolkien-tisztelő az angol Tolkien Society világméretű felhívásához kapcsolódva egy pohár itallal közösen köszöntötte a "Professzort".A rendezvényeinknek komoly sajtóvisszhangja is volt.

Természetesen a rendezvényről beszámoltak a témához kapcsolódó internetes portálok (www.tolkien.hu, www.rpg.hu, www.sci-fi.hu, www.atjaro.hu). Kiemelhetjük, hogy az eddigi 5 alkalom során az országos sugárzású televíziók (RTL Klub, TV2, MTV, Duna Televízió, HírTV) stábjai forgattak a helyszínen, és esti főműsoridőben számolt be az események valamelyikéről (RTL Klub - Fókusz, TV2 - Tények, MTV1 és Duna TV híradó), illetve az esemény kapcsán még külön beszélgetések is voltak Göncz Árpáddal és az MTT vezetőivel az RTL Klub, a HírTV és a Duna TV reggeli adásában. A napilapok majd mindegyike átvette az MTI-nek a rendezvényről kiadott, a programot és a célkitűzéseket ismertető hírét, a Magyar Hírlap és a Metro újság egy-egy rövidebb, a Népszabadság viszont már három alkalommal egy-egy hosszabb, egész oldalas cikkben számolt be az eseményről:
http://www.nol.hu/cikk/93031/
http://www.nol.hu/cikk/141014/
http://www.nol.hu/cikk/389466/

A Népszabadság cikke a rendezvényről


Az index cikkei:
http://index.hu/kultur/khirek/?main:2003.01.03&114387
http://index.hu/kultur/mozi/tolkien1211/
http://index.hu/kultur/khirek/?main:2005.12.27&248347
A rendezvények szervezését minden évben a Magyar Tolkien Társaság 60-80 fős csapata végezte társadalmi munkában. A rendezvényeink sikeres lebonyolítását kb 2 tucat szponzor összesen mintegy 6 millió Ft, vagy annak megfelelő szolgáltatást jelentő támogatása tette lehetővé.

Az MTT játékra hív titeket a Tolkien Nap alkalmából, amelyen értékes nyeremények nyerhetők! Öt online kvízzel készülünk Nektek, a legjobbak pedig részt vehetnek az élő döntőn. A kvízjáték végetért! A kvízek továbbra is elérhetőek, játszhatóak, de a versenyre bejutni már nem lehet velük!
2019. január 5-án immár tizenhetedik alkalommal ünnepeljük közösen J.R.R. Tolkien születésnapját. A részletes programban nem csak az ismeretterjesztő előadások listája böngészhető, hanem a Tolkien Nap további programjait is bemutatjuk. 
A Magyar Tolkien Társaság 2019. január 5-én az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban ismét ismeretterjesztő előadásokkal, látványos jelmezekkel, gyerekprogramokkal, kreatív foglalkozásokkal,társasjátékkal, tánccal és dallal ünnepli J. R. R. Tolkien születésnapját.
2018. január 6-án immár tizenhatodik alkalommal ünnepeljük közösen J.R.R. Tolkien születésnapját. Az egésznapos rendezvényen az ismeretterjesztő előadások mellett gyerekprogramokkal, társasjátékkal, kiállítással, tánccal, koncerttel, hajfonással és oklevélírással várunk minden érdeklődőt. Az estét közös koccintással zárjuk. 
Tombol a tél, hideg zúzmara ül a csupasz faágakon, jeges fuvallat diderget. Legyen akármilyen ítéletidő, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tökéletes menedéket nyújt, hogy együtt ünnepeljük a professzor születésnapját a Tolkien Napon. 
A Magyar Tolkien Társaság 2017-ban is egész napos rendezvénnyel ünnepli J. R. R. Tolkien születésnapját: január 7-én az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban változatos programokkal várunk mindenkit, akit érdekel Középfölde világa. Hogy mik is lesznek pontosan azok a változatos programok, arról itt olvashatsz részletesebben...
Tolkien Nap az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban! A Magyar Tolkien Társaság 2017-ben is egész napos rendezvénnyel ünnepli J. R. R. Tolkien születésnapját: január 7-én változatos programokkal várunk mindenkit, akit érdekel Középfölde világa.
A Magyar Tolkien Társaság 2016-ban is egész napos rendezvénnyel ünnepli J. R. R. Tolkien születésnapját: január 9-én az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban változatos programokkal várunk mindenkit, akit érdekel Középfölde világa. Hogy mik is lesznek pontosan azok a változatos programok, arról itt olvashatsz részletesebben...
Tolkien Nap az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban! A Magyar Tolkien Társaság 2016-ban is egész napos rendezvénnyel ünnepli J. R. R. Tolkien születésnapját: január 9-én változatos programokkal várunk mindenkit, akit érdekel Középfölde világa.
A Magyar Tolkien Társaság 2014. szeptemberében pályázatot hirdetett J. R. R. Tolkien azon verseinek megzenésítésére, melyek A Gyűrűk Ura, A hobbit, Az elveszett mesék könyve, illetve A Gyűrű keresése/Befejezetlen regék köteteiben találhatóak. Itt meghallgathatóak a dalok, melyek méltóak a tolkieni életműhöz, és amelyek alkalmasak arra, hogy közösségben, tábortűz mellett, de akár színpadon is énekelhetőek, előadhatóak legyenek.
1. oldal / 7

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére