tohu header TN 02

Kik azok az Ilúvatar Gyermekei? Mit tudunk Bombadil Tomáról? Vajon tudnak repülni a balrogok? Hogyan néz ki a hadviselés Középföldén? Megannyi kérdés, amire a Tolkien Nap ismeretterjesztő előadásai választ adhatnak.

 

Színházterem (Földszint)

12:00-13:00
Tudnak-e repülni a balrogok? - Talányok és rejtélyek Tolkien világában
(Füzessy Tamás)
Tolkien összetett és szigorú szabályok szerint felépített világában sokszor a ki nem fejtett részletek, illetve az ellentmondások a legérdekesebbek. Volt-e szárnya a balrognak, tudott-e repülni? Létezek-e a törp asszonyok, miért különlegesek a féltündék? Azonos-e a két Glorfindel? Van-e lelkük az orkoknak? Mindezeken kívül egy rejtélyt a hallgatóság választhat ki.

14:30-16:00
Középfölde titka - Középfölde mint mitológiai rendszer
(Füzessy Tamás)
Vajon miért lett A Gyűrűk Ura a 20. század legnépszerűbb regénye? Milyen irodalmi, filozófiai, vallási és pszichológiai tényezők miatt övezi még napjainkban is kultikus tisztelet Középfölde világát? Miben más ez a mitopoeia mint a legtöbb általunk ismert fantasy történet?

to hu regisztracio ad 01

 

Kávéház (1.emelet) 

10:00-11:00
A régmúlt története - Ilúvatar Gyermekeinek ébredésétől a Gyűrűháborúig
(Rákos-Zichy Johanna) 
Mi történt az Óidőkben, mikor még "új volt a Föld, hegy-völgye zöld"? Hol feküdt Nargothrond és Gondolin? A tündék, az emberek és a törpök története Középfölde Első és Másodkorában, a tündék ébredésétől Númenor bukásán át egészen A hobbitban és A Gyűrűk Urában elbeszélt eseményeket megelőző időkig.

11:00-12:00
Középfölde nyelvei
(Rácsai Róbert)

* A mesterséges nyelvek jellemzői.
* A mesterséges nyelvek szerepe a fantasy és a sci-fi irodalomban.
* JRR Tolkien által megalkotott nyelvek és jellegzetességeik.
* A Quenya és a Sindarin jellemzése, rövid összehasonlítása.

12:00-13:00
Melkor szolgái - a sötét oldal útjai és titkai
(Kaszab Zsuzsanna)
"Ő volt a gonoszság maga. De gonoszságában mégsem volt egyedül. Szolgái serege leste parancsát."

bombadil

13:00-14:00
Bombadil Toma története
(Orthmayr Flóra)
Bombadil Toma titokzatos alak. Mi a szerepe A Gyűrűk Urában, és hogy került oda egyáltalán? Van-e igazi válasz a Tolkien-olvasók egyik gyakran ismételt kérdésére, amelyet már Frodó is megpróbált megfogalmazni? Itt megtudjátok – vagy mégsem?

14:00-15:00
Fegyverek, haditechnika és hadviselés Középföldén
(Tóth Gergely)
Középfölde hadviselése a Harmadkortól az Első Korig, az Öt Sereg Csatájából kiindulva.

15:00-16:00
Másodteremtés
(Tarcsay Tibor)
Tolkien mitopoézisének központi eleme a másodteremtés. Az előadás ennek a két aspektusát vizsgálja. az első a mitológián belüli, mágikus és konkrét teremtő erő; a második a valós világban megnyilvánuló művészet. Tolkien ezekhez valós következményeket es morális értékeket társít: az előadás megmutatja, hogyan hozta ezeket a gondolatokat a Professzor a katolikus teológiával összhangba.

16:00-17:30
Szerelem, család és szexualitás Tolkien világában
(Füzessy Tamás)
Tolkien háttérírásaiban meglepő részletességgel vázolja a különböző fajok társadalmi berendezkedését. Ezek a szövegek megannyi apró, olykor igencsak szaftos titokra világítanak rá. Hogyan működött egy tünde házasság? Milyen a gyereknevelés tünde módra? Létezett-e hűtlenség vagy házasság előtti szex? Ezekre a kérdésekre megtudhatod a választ az előadásból.

tolkien dragon

17:30-18:30
Sárkányok Tolkien műveiben
(Hollósi Györgyi)
A sárkányok számos monda és mese narratívájának alappillérei. Beowulf szörnyetege, Fafnir, Saphira, Tehanu, de gondolhatunk akár a D&D világának ikonikus lényeire is. Vajon mi a helyzet a számos fantasy írót megihlető Tolkien műveivel? Hogyan osztályozhatjuk a sárkányokat a Professzor alkotásaiban? Mi a narratív szerepük? Van-e lelke egy sárkánynak? Hogyan születtek meg? Mi történt volna, ha az Egy Gyűrűre rálehel Smaug? Várunk mindenkit az előadáson, akit érdekelnek ezek a csodálatos mitológiai lények.

Kisterem (Alagsor) 

10:30-11:50
Shadow of Mordor számítógépes játékbemutató

Egy újabb kapu Tolkien világába: mozivásznon nézhetitek meg a nemrég megjelent, sikeres játékot "akció közben", miközben bekapcsolódhattok Középfölde sötét titkaiba.

12:00-13:00
Kapuk Középfölde világába
(Varga Zsolt)

Számtalan játék kínál lehetőséget arra, hogy megismerkedjünk és elmerüljünk a Tolkien professzor teremtette világban. A transzmédia fogalmát hívjuk segítségül, hogy kiigazodjunk a ma is kapható, játszható játékok között, legyenek azok társas- vagy számítógépes játékok. Az előadás végére képet kapunk arról, hogy melyik játék milyen lehetőségeket kínál, ha az életmű megismerésére törekszünk.

13:00-14:00
Északi germán források Tolkien műveiben
(Deák Adri)
Ezt az előadást azoknak ajánljuk, akiket érdekel, milyen "viking" mitológiai elemek találhatók meg Tolkien műveiben. Itt megtudhatod, mit keres a 13 törp az izlandi Eddában, vagy hogy lesz-e Ragnarök Középföldén! :)

 

 unnamed

 

<< Tolkien Nap 2015
<< Egy rég várt utazás 2015 

onkentes felirat 01

Utoljára frissítve: szerda, 31 december 2014 09:53

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére