Kérdések

Több
21 éve 7 hónapja #113926 Írta: Finarfiel
Finarfiel válaszolt a következő témában: Kérdések

Sil írta:

celebril írta: A Fa es level c. Tolkien konyvet lehet meg kapni magyarul?
(vagy csak angolul?)

Nem, magyarul már gyakorlatilag lehetetlen megszerezni, 1996-ban jelent meg. A tündérmesékről szóló hosszú, tudományos esszét tartalmazza (ami egy sokat idézett forrásmű), a Levél című mesét, és a Mythopoeia c. verset (amit C. S. Lewis-hoz írt Tolkien).

Én nemrég vettem a Silverland-ben fa és levelet... ;-)

Végy egy Ezt-vagy-Azt, emeld föl a szívedig
s vigyázva tedd le. (Fodor Ákos)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 7 hónapja #113916 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések
Hogy van a tündéknél az örökbefogadás???
Ugyanis a Gyűrű kersésében ez áll:

"...Thingol nyájas fogadtatásban részesítette mindhármukat, Túrint pedig a térdér ültette, így adózván Húrin, az emberek leghatalmasabbika és az ő rokona, Beren emlékezetének. A jelenlévők pedig ámultak, mert ez annak jele volt, hogy Thingol gyámfiának fogadta Túrint, ilyen..."
/Gyűrű keresése: Narn í hín Húrin-Túrin elindul. Nálam ez a 65. oldal/

Szóval ennyi elég? Ölébe ültette és máris a fogadott fia lett? Vagy csak azért ennyi, mert Thingol nagykirály, és neki nem szokás csak úgy az ölébe ülni?

Ez most így elég gagyin hangzik, meg idegbetegen, de ez nagyon izgatja a fantáziámat...

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 7 hónapja #113914 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Kérdések
Nóli: Szerintem csak a filmben lett ilyen.

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
21 éve 7 hónapja #113906 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések
A Hobbitoknak tényleg hegyes a fülük, vagy csak a filmben lett nekik?
Én nagyon úgy emlékszem, hogy igen, de nem találtam rá sehol semmi konkrét (de még nem konkrét) utalást... :?:

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
21 éve 7 hónapja #113745 Írta: Nefadar
Nefadar válaszolt a következő témában: Kérdések
A dúnadánoknál hány éves kortól számítják a felnőt kort? 33?

Nefi

Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:

Több
21 éve 7 hónapja #113711 Írta: celebril
celebril válaszolt a következő témában: Kérdések
Köszi az információkat!

Több
21 éve 7 hónapja #113698 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
attól még lehet persze igaz, de én nem találtam rá forrást. az általában elég megbízható Encyclopedia of Arda is ismeretlennek mondja

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 7 hónapja #113678 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések
A Filmkönyvből /is/ vettem... :oops: :oops: :oops: :oops:

De másik forrásból is olvastam, csak már nem emlékszem, hol..

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
21 éve 7 hónapja #113613 Írta: amanibhavam

Namarie írta:

Cerebrum írta:

Shagrat írta: ...hány éves Legolas?

Az biztos, hogy elég idős. Valahol a könyben meg is említi, hogy amióta a társasággal van (a többieket ha jól emlékszem egyszer "gyerkőcöknek" nevezi), egyedül a Fangornban érezte magát fiatalnak...

2193

ez meglep; úgy tudtam, nem ismerjük a születési idejét

Több
21 éve 7 hónapja #113604 Írta: Ragoran
Ragoran válaszolt a következő témában: Kérdések
Namarie: :lol: ez hol van ien pontosan? :oops:

Több
21 éve 7 hónapja #113601 Írta: Namarie

Cerebrum írta:

Az biztos, hogy elég idős. Valahol a könyben meg is említi, hogy amióta a társasággal van (a többieket ha jól emlékszem egyszer "gyerkőcöknek" nevezi), egyedül a Fangornban érezte magát fiatalnak...

2193

Több
21 éve 7 hónapja #113582 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések
A Tree and Leaf magyarul A Gyűrű nyomán - Fa és Levél címmel jelent meg.
Az Unfinished Tales magyarul A Gyűrű keresése - Befejezetlen regék Középföldéről és Númenorról címen jelent meg.
A kettő tehát nem ugyan az. És A szilmarilokkal sem azonos egyik sem. :wink:

Több
21 éve 7 hónapja #113571 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

celebril írta: sziasztok
Az Elveszett mesek egyenlok a Szilmarilokkal?
(mert ezt olvastam a Tolkien eletrajzaban...vagy en ertettem felre?)

Nem, az Elveszett Mesék (Book of Lost Tales) a 12 kötetes History of Middle-Earth sorozat első két kötete (a többi kötet nem jelent meg magyarul), de tekinthető tulajdonképpen egyfajta ős-Szilmariloknak, mert ez tartalmazza azokat az 1917 körül írt (elég töredékes) írásokat, amikből aztán a Szilmarilok kinőtt. (Persze addig annyit változott, finomodott, hogy alig lehet ráismerni. Szauront pl. ott még Tevildo macskahercegnek hívják.)

celebril írta: A Fa es level c. Tolkien konyvet lehet meg kapni magyarul?
(vagy csak angolul?)

Nem, magyarul már gyakorlatilag lehetetlen megszerezni, 1996-ban jelent meg. A tündérmesékről szóló hosszú, tudományos esszét tartalmazza (ami egy sokat idézett forrásmű), a Levél című mesét, és a Mythopoeia c. verset (amit C. S. Lewis-hoz írt Tolkien).

celebril írta: meg egy kerdesem van!
A Fa es level nem egyenlo a Gyuru keresesevel?
Legyszi vilagositsatok fel, mert teljesen 'el vagyok keveredve'! :cry:
koszi

Nem, nem azonos, a Gyűrű keresése (Unfinished Tales) inkább a Szilmarilokhoz hasonlít, de annál töredékesebb, befejezetlenül maradt írásokat tartalmaz. A Húrin Gyermekei-nek és Beren és Lúthien történetének részletesebb változata mellett szó van még benne pl. Númenorról, a Gyűrű kereséséről, és Galadriel és Celeborn történetének változásairól is többek között.

Az Elveszett Mesék és a Fa és Levél nem kaphatók már antikváriumban sem, de érdemes megnézni könyvtárakban esetleg. Ha el akarod olvasni ezeket, a javasolt sorrend: Szilmarilok, Gyűrű keresése, Elveszett Mesék, és esetleg a Fa és Levél.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
21 éve 7 hónapja #113529 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Kérdések

celebril írta: sziasztok
A Fa es level c. Tolkien konyvet lehet meg kapni magyarul?
(vagy csak angolul?)
meg egy kerdesem van!
koszi

Mind a négy könyv külön könyv(sorozat).

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Több
21 éve 7 hónapja #113525 Írta: celebril
celebril válaszolt a következő témában: Kérdések
sziasztok
A Fa es level c. Tolkien konyvet lehet meg kapni magyarul?
(vagy csak angolul?)
meg egy kerdesem van!
koszi

Több
21 éve 7 hónapja #113504 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Kérdések
Shagrat: A tündék ötven éves koruktól számítanak nagykorúnak, ha jól emlékszem.

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Több
21 éve 7 hónapja #113462 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Kérdések

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
21 éve 7 hónapja #113391 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
Gandalf: szerintem a Fehér Tanács Lórienben ülésezett, vagy valahol Lórien közelében. A Hobbitban Gandalf a Bakacsin szélén hagyja el a törpöket, és nem hiszem, hogy lovastul átkelt volna a Ködhegységen pl Völgyzugoly felé, főleg nem az ork-affér után.
Szauron kiűzéséhez talán mágiát használtak :roll:

Shagrat: a kérdéseid nem hülyék, csak sajnos nincs rájuk hivatalos válasz. :( (Bár a tündék felnőtté válásáról valahol már olvastam)

Több
21 éve 7 hónapja #113381 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések
A Fehér Tanács hol ülésezett? S hogyan űzték ki Szauront Dol Guldurból?

Több
21 éve 7 hónapja #113351 Írta: Shagrat
Shagrat válaszolt a következő témában: Kérdések
Hali! Lehet hogy marhaságot kérdezek, de ki Legolász anyja, vagyis Thranduil felesége? Már meghalt, vagy elhajózott, vagy mit csinál? Vegetál ott az erdőben? És hány éves Legolas? A Babóban meg sem említik. Ja, és hány éves korában nyilvánítható felnőttnek egy tünde, szóval hogy na most már nem örexek tovább, hanem így maradok...?
Tudom, hülye kérdések...
De tőlem nem rossz...
Így tovább!

Shagrat

Több
21 éve 7 hónapja #113125 Írta: nido
nido válaszolt a következő témában: Kérdések

Rabyn írta: Egyébként meg hatott rá.. hiszen milyen marha sokáig élt ő is-))

Szerintem a Gyuru nem a hordozasi idovel aranyosan nyujtotta az eletet, hanem a hordozoi amig hordoztak, kulsoleg nem oregedtek. Amikor a Gyuru elpusztult, helyreallt a dolog, es ott folytattak az oregedest, ahol elvileg tartaniuk kene. Pl. Bilbo ha otven-egynehany eves lett volna, amikor Aragorn es Arwen hazasodott, biztos elment volna Gondorba.

Több
21 éve 7 hónapja #113099 Írta: Namarie
Arról a GyU-ban nincs szó, hogy elhajózott volna, igaz, arról se, hogy nem.A harmadkor végén átment Elrond fiaihoz Völgyzugolyba. Ennyi van. Aztán, hogy mi történt.. nem tudn. Szerintem előbb-utóbb hiányozni kezdett neki Galadriel, és ő is elhajózott a többi, Lórienbe maradt tündével.

Több
21 éve 7 hónapja #113077 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Kérdések
Egyébként meg hatott rá.. hiszen milyen marha sokáig élt ő is-))
Aztán meg el is hajózhatott, mint az utolsó gyűrűhordozó...
Tényleg Celeborn is tünde volt ő mért nem hajozott el?

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
21 éve 7 hónapja #113067 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Kérdések
Sziasztok!

Úgy van, Alyr.
Én csak annyit tennék hozzá, hogy Samu, ha nem is olyan erősen, de érzett valami félelmet, mikor végre levette a Gyűrűt. Ez mutatkozott meg benne olyan formában, hogy neki nem kell más csak egy kis kert a Megyében. (Ó! A hobbitok kicsinysége. A legszebb példa :cry: )
Viszont azt tényleg nem kell "szószerint" venni, hogy a Filmben mindig Szemként jelenik meg. Mindig csak valami kereső, tapogatózó erőként. Ezzel kapcsolatban figyelmetekbe ajánlom az Amon Hen-es jelenetet a Könyvből. Számomra ott fogalmazódik meg a legjobban... :roll:

Több
21 éve 7 hónapja #112915 Írta: amanibhavam

Morgwen írta: Azok a betük hol vannak amik nincsenek a GY.U.-ban?
Mert nincs mindegyik.

ezt pár hozzászólással lejjebb már megkérdezted egyszer, és varda válaszolt is a kérdésedre, kimerítően; nézz körül előbb, mielőtt újra kérdezel

Több
21 éve 7 hónapja #112897 Írta: Prérifarkas
Prérifarkas válaszolt a következő témában: Kérdések
Alyr: dehogy veszem a filmet alapul! De Sauron akkor is megérzi a Gyűrű hatalmát! És a lidércek? Ők mért nem vették észre?

Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"

Több
21 éve 7 hónapja #112894 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések
Amikor a Szauron általi meglátásról beszélsz, ne a filmet vedd alapul.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 7 hónapja #112888 Írta: Prérifarkas
Prérifarkas válaszolt a következő témában: Kérdések

Cerebrum írta:

Samuval mért nem történt semmi, mikor felhúzta a gyűrűt?

Úgy érted miért nem kattant be tőle? Ha túl sokáig viselte volna, ő is összeomlott volna egész' biztosan.

És Sauron mért nem vette őt észre?

Mármint mikor?

Hát amikor rajta volt a Gyűrű!

Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"

Több
21 éve 7 hónapja #112880 Írta: Nienor N.
Nienor N. válaszolt a következő témában: Kérdések
Azok a betük hol vannak amik nincsenek a GY.U.-ban?
Mert nincs mindegyik.

Több
21 éve 7 hónapja #112700 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések
Szerintem történt. Megkísértette Samut a Gyűrű, de még csak gyengén, hogy ő lehet a Legnagyobb Kertész...

A Szauron általi észrevétel pedig nagyrészt a filmben van. Annyit érezhetett Szauron, hogy közel a Gyűrű, de konkrétan akkor döbbent rá a Gyűrű ottlétére amikor Frodó azt mondta hogy a Gyűrű az övé.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.053 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére