Kérdések
- Cerebrum
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Samuval mért nem történt semmi, mikor felhúzta a gyűrűt?
Úgy érted miért nem kattant be tőle? Ha túl sokáig viselte volna, ő is összeomlott volna egész' biztosan.
És Sauron mért nem vette őt észre?
Mármint mikor?
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Prérifarkas
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
És Sauron mért nem vette őt észre?
Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- nido
- Nem elérhető
Peredhil írta: Mi a név generátor címe???
www.barrowdowns.com/middleearthname.asp?Size=
(angol, remélem megfelel.)
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
OFF:
amanibhavam írta:
Fejlődés: Egfyetértek Alyrral és Varsával...
látom, Varda átminősült halcsapdává...
Jaj Varda! Bocsánat. Máris kijavítom...
- amanibhavam
- Nem elérhető
Fejlődés: Egfyetértek Alyrral és Varsával...
látom, Varda átminősült halcsapdává...
love is the shadow that ripens the wine
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Fejlődés: Egyetértek Alyrral és Vardával...
De ugye vegyük azt alapul azt, hogy a hobbitok időszámítása a miénk és a hobbitok a leghasonlóbbak hozzánk. Ilyen szempontból Középfölde fejlődése abszolút hasonló a miénkhez.
A tündék és a númenóriak természetesen sokkal fejletebbek, mint mi a mágia és az "isteni" segítség által. A szószerinti technika fejlődések (forradalmiak, pl:puska) pedig csak az 1500, 1700-as évek tájén következik be. Ezekről a korokról pedig nem nagyon tudunk Középföldén.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
varda írta:
Nimdraug írta: Nekem lenne egy kérdésem:
Középfölde lakói fejlődnek technikailag?
Mert én úgy látom hogy 3000 év alatt szinte semmit sem fejlődtek. (Jó nem arra gondolok hogy Szauron számítógépekkel akarja meghódítani a világot )
Persze, hogy fejlődnek , csak ez a fejlődés sokkal lassúbb, mint amit a manapság tapasztalsz. Amikor Középföldén felébredtek a tündék, még semmit sem tudtak. A valák tanították őket meg sokmindenre, majd aztán később ők is sokmindenre megtanították az embereket. A törpöket is Aule - egy vala - tanította. Aztán a harmadkor elejére a tündék képessé váltak pl. hatalom gyűrűket kovácsolni, valamint azért az építészet is hatalmas eredményeket ért el. A robbanómotorig meg csak a későbbi - harmadkort követő - korok vezettek el.
Nem úgy fejlődtek, mint mi...
Ugyanis ott volt nekik a mágia. Mória kapuját sem kellett neoncsövekkel világítani, nem kellett villanymotorral mozgatni, szükségtelen volt a távközlési rendszer a palantírok miatt.
Szauron akarata áthatotta egész hadseregét, Szeme sokmindent látott, a nazgulokról és a Gyűrűk közti kapcsolatról nem is beszélve...
Sok dolog szükségtelen volt náluk, de azért némi... technikai fejlődés megfigyehető, például Veres molnár átalakított malma... bár nem tudom, mit csináltak belőle de ismerősek a jelek...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Nimdraug írta: Nekem lenne egy kérdésem:
Középfölde lakói fejlődnek technikailag?
Mert én úgy látom hogy 3000 év alatt szinte semmit sem fejlődtek. (Jó nem arra gondolok hogy Szauron számítógépekkel akarja meghódítani a világot )
Persze, hogy fejlődnek , csak ez a fejlődés sokkal lassúbb, mint amit a manapság tapasztalsz. Amikor Középföldén felébredtek a tündék, még semmit sem tudtak. A valák tanították őket meg sokmindenre, majd aztán később ők is sokmindenre megtanították az embereket. A törpöket is Aule - egy vala - tanította. Aztán a harmadkor elejére a tündék képessé váltak pl. hatalom gyűrűket kovácsolni, valamint azért az építészet is hatalmas eredményeket ért el. A robbanómotorig meg csak a későbbi - harmadkort követő - korok vezettek el.
Namárie!
Varda Tintallë
I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Morgwen írta: Azok a Betük amiknek a Gy.U. 3. kötetének a hátuljáben vannak mért nincs mindegyiknek megfelelőjük?Azoknak aminek nincs hol találni?
A GyU "betűkészlete", gondolom a tengwákra gondolsz, minden nyelv leírására alkalmas. Mivel azonban minden nyelvnek más és más a hangzókészlete, ezért nincs egy az egyben megfeleltetés az egyes tengwák és az egyes hangok között. (Nem mondhatjuk, hogy ez a "p" hang leírására használatos tengwa). Minden nyelvnél külön-külön meg kell csinálni ezt a megfeleltetést. (Tehát csak annyit mondhatunk, hogy a quenya nyelv esetében ez a "p" hang leírására használatos tengwa. A magyar nyelv leírásánál lehet, hogy ez egy másik tengwa lesz. Ha a latin abc-t képzeled el, ez kb. annyit jelent, mintha a magyar nyelvben a "b" betűt használnánk a "b" hang leírására, míg ugyanez a betű a németben mondjuk a "c" hangot jelölné.) Miközben a tengwákat megfeleltetjük az egyes hangoknak, lesznek olyan tengwák, illetve kiegészítő jelek, amelyeknek az adott nyelv esetében nem lesz hangértékük, mert nincs rájuk szükség. Ezért nem találsz minden "betű"-höz hangot.
Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom
Bővebb infoért látogass el a Nyelvek és írások topikba!
Namárie!
Varda Tintallë
I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
- @One
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Nienor N.
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
- Nimdraug
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
- nido
- Nem elérhető
Valahogy az a mondat volt bennem (Frodotol), hogy tundebetuk lehetnek, (a Gyuru-feliratra)... Marpedig ha nap mint nap tundebetukkel ir, miert felteteles modban mondja? De most mar megneztem, es csak az a baja (elsore), hogy langolnak a betuk.
Runakkal mar csak azert se irhattak, mert Bilbo kacskaringos betukkel irt a naplojaba, es azt Trufa is el tudta olvasni.
A filmben Bilbo konyve nem tengwakkal van, hanem tengwa-hangulatu latin betukkel.
Kosz mindenkinek!
- Barazkibil
- Nem elérhető
Dínchamion írta:
Galadhriel írta: Azt nem tudom, hogy azok tünde rúnák-e vagy sem, mindenesetre nagyon hasonlitanak a boszorkányok rúnáinak egyik tipusára.
Édes jó Eru, mikor jegyzitek meg? Nincsenek tünde-rúnák!!
Persze ha már itt tartunk, "boszorkányrúnák" sincsenek, legalábbis nem valódiak. Nem is lehetnek, hiszen az, hogy "boszorkány", nem néphez vagy kultúrához való tartozást jelent - ezen az alapon létezhetnének "paprúnák" vagy "autószerelőrúnák" is.
Nem tudom, hol hallottad ezt Galadriel, de gyanítom, hogy valami New Age-es Wicca-hívő szövegben. (Javís ki, ha nem.) Ha így van, hadd mondjam el, hogy az ilyen 20. századi rekonstruált "vallások" (Wicca, Ásatrú, etc.) elég parttalan dolgok, amiknek semmi közük nincs az eredeti, középkori boszorkányokhoz/pogányokhoz/druidákhoz/etc.
Na, ennyi volt a lecke mára, sipirc haza mindenki.
- Barazkibil
- Nem elérhető
- Misteq
- Nem elérhető
- Dínchamion
- Nem elérhető
forodrim.letsrock.nu/daeron/mdtci.html (DTS 52)
hem.passagen.se/mansb/at/teng_names.htm
Szerintem ő a legkompetensebb a témában, higgyünk neki...
Galadhriel írta: Azt nem tudom, hogy azok tünde rúnák-e vagy sem, mindenesetre nagyon hasonlitanak a boszorkányok rúnáinak egyik tipusára.
Édes jó Eru, mikor jegyzitek meg? Nincsenek tünde-rúnák!! A rúnákat vésik, a tünde-betűket pedig tussal írják...! Ergo a tengwák nem rúnák, hanem betűk...
Az Anghertas rúna-ábécé, de nem tünde, hanem tünde-eredetű, és a törpök használták...
Nehezen is tudom elképzelni, ahogy a tündék farigcsálnak...
Üdv:
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Nem lehet, hogy olyan betűkkel írtak, mint a dúnadánok?
Ha jól emlékszem ilyesmi volt írva a Prológusban: "...tudományaikat, így például a betű vetést, a dúnadánoktól szerezték..."
Ebből következik, hogy valami tünde-ember betű "keveréket" használhattak, amit ugye a saját használatukra ferdítettek...
Mindenesetre egyetértek Dinchamionnal, mert ugya a hobbitok álltak hozzánk legközelebb.
- Galadhriel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Namarie!
Galadhriel
- Dínchamion
- Nem elérhető
Ery írta: Szerintem nyugori rúnákkal írtak. Mintha vmelyik külföldi oldalon láttam is volna. De most pontosan nem emlékszem, hogy hol.
Lásd a Babó újabb kiadásának fejlécén látható rúnákat (azok biztosan nem tünde rúnák).
Hm. Milyen tünde-rúnákról beszélsz?
A tengwar nem rúna-ábécé. Az angerthas pedig tünde eredetű, de törp.
Üdv:
Dín
- Ery
- Nem elérhető
Lásd a Babó újabb kiadásának fejlécén látható rúnákat (azok biztosan nem tünde rúnák).
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Dínchamion
- Nem elérhető
Nimdorc írta: A hobbitok milyen betukkel irtak?
tunde írta: Szerintem a tündék betűihez hasonlókkal. Mintha az első részben láttam volna, mikor Bilbo megmutatja Frodonak a könyvét. De lehet, hogy tévedek.
Na, nagyon gyorsan felejtsétek el, hogy a filmre hivatkoztok...!
Semmi alapja nincs, azt leszámítva, hogy próbáltak valamiféle hangulatot a vászonra varázsolni.
És amúgy hiba lenne általánosítani... Bilbó természetesen tudott tündéül (és ebből következően tünde betűkkel) írni, de ez nem jelenti azt, hogy minden hobbit tudna, sőt.
Szvsz a hobbitok nem tündebetűkkel írtak, hanem valami olyasmivel, ami a mi ábécénkre hasonlít... Ez persze csak találgatás, mert nem emlékszem, hogy Tolkien ezt kifejtette volna (persze nem kizárt, sőt! Majd pont őket hagyta volna ki... ) Majd utánanézek az Ardalambionon, de sztem a Nyelvek és írások topicban tudnak válaszolni...
Üdv:
Dín
- tunderegi
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
- nido
- Nem elérhető
- Arlith
- Nem elérhető
Elrond írta:
Elanor Owlery írta: Sziasztok! Umbarról szeretnék információkat szerezni, hol találhatnék ilyet?
ha tudsz angolul akkor ajánlom ezt az oldalt: www.glyphweb.com/arda
Hát... megpróbálkozom vele Köszi!!
"God's away, God's away
God's away on business, business"
- Elrond
- Nem elérhető
Elanor Owlery írta: Sziasztok! Umbarról szeretnék információkat szerezni, hol találhatnék ilyet?
ha tudsz angolul akkor ajánlom ezt az oldalt: www.glyphweb.com/arda
The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine
- Arlith
- Nem elérhető
- nido
- Nem elérhető
Szméagol írta: Nimdorc: A Szilmarilokat már csak azért sem, mert nincsenek náluk a filmjogok... Christopher Tolkien "csücsül" rajtuk. De szerintem jobb ez így. A Szilmarilok, nem az a tipikus kalandregény.
Amit még el tudnék képzelni a vásznon az Túrin Trambar lenne...
Széles közönségre azt se nagyon tudnam elképzelni: túl sok a hely, a szereplő, a visszautalgatás...
Ha meg ezeket megkurtítjak, alig marad valami, ráadásul logikátlan lenne.
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Földrajz: Tudom, tudom már rádöbbentem... (Galadriel és Celeborn örökös átkelése volt a megzavaró, de aki érti, ugyse fogja megérteni, hogy mit nem értettem.)
Nimdorc: A Szilmarilokat már csak azért sem, mert nincsenek náluk a filmjogok... Christopher Tolkien "csücsül" rajtuk. De szerintem jobb ez így. A Szilmarilok, nem az a tipikus kalandregény.
Amit még el tudnék képzelni a vásznon az Túrin Trambar lenne...
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Rabyn írta: oo pedig nekem azt mondta valaki hogy látta a VIVÁN lemenni és hogy biztosan van neten is-(
De akkor ő mást látott
Nem lehet, hogy erre a zenére vágtak össze vmit ott a TVnél?
Szoktak ilyet csinálni...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.