fbpx
 
 

A HOBBIT-FILM PETER JACKSON NÉLKÜL


Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Metro-Goldwyn Mayer (MGM) és a New Line Cinema (NLC) meg akarják filmesíteni A Hobbitot egy vagy két filmben, utóbbinál a megfilmesítési jogok, míg előbbinél a forgalmazási jogok vannak jelenleg ( http://www.tolkien.hu/view.php?&c=3&a=2144 ). Az elmúlt hónapban ismét számtalan új hír érkezett ennek kapcsán.

Kiderült, hogy nem csak A Hobbit megfilmesítését vették tervbe, de egy másik előzmény-film elkészítését is, mely A Hobbit és A Gyűrűk Ura története között játszódna, és jegyzetek, függelékek alapján írnák meg a forgatókönyvét. Az nem derült ki még teljesen tisztán, hogy ez egy harmadik film lenne a két részben vászonra vitt A Hobbit mellett, vagy csak két film lenne összesen: A Hobbit és ez az előzményfilm.

Az MGM előrehaladott tárgyalásokat folytatott A Gyűrűk Ura rendezőjével, Peter Jacksonnal a filmekről, és kijelentették, hogy a produkciós munka 2008-2009. előtt nem kezdődik el.

Howard Shore, A Gyűrűk Ura zeneszerzője úgy nyilatkozott, hogy örömest komponálna zenét az új filmekhez is, már vannak téma-ötletek a fejében hozzájuk. Szívesen dolgozna megint együtt Jacksonnal.

A két filmstúdiónak ugyancsak sürgős a megfilmesítés. Saul Zaentz szerint ugyanis jövőre visszaszállnak a jogok hozzá, hiszen eredetileg őnála voltak. Zaentz egyébként Peter Jacksont szeretné a rendezői székben látni.

Peter Jackson csak akkor lett volna hajlandó elvállalni a rendezést, ha előtte rendezi a peres ügyeit az NLC-vel. Jackson cége, a Wingnut Films ugyanis anno beperelte a filmstúdiót, mivel az állítólag visszatartotta A Gyűrű Szövetsége-film tiszteletdíjának jelentős részét.

Az NLC, talán éppen eme peres ügyek miatt végül úgy döntött, hogy más rendezőben gondolkodik. Egyes pletykák szerint felmerült Sam Raimi, a Pókember-filmek rendezőjének neve is ennek kapcsán.

Peter Jackson erről a fejleményről telefonon kapott értesítést, rögtön írt is egy levelet az egyik legnagyobb Tolkein-filmekkel foglalkozó oldalnak, a TheOneRing.net-nek, melyben közli, hogy ő nem fogja megrendezni a filmeket, ezek után kénytelen lesz lemondani a Középföldére való visszatérésről.

Az MGM-et elszomorította e hír, ők továbbra is ragaszkodnának Jacksonhoz.

A Gyűrűk Ura "kellék- és trükkgyárát", a Weta-t még nem keresték meg A Hobbit ügyében, de a vezetője, Richard Taylor szerint Jackson nem sértődne meg, ha a Weta akkor is beszállna a projektbe, ha nem ő rendezné.

Ian McKellent (Gandalf) és Elijah Wood-ot (Frodó) is elszomorították e hírek, de bíznak benne, hogy sikerül megoldást találniuk a stúdióknak. Mást nehezen tudnának elképzelni a rendezői székben, mint Jacksont.

Amint felröppent a hír, hogy valószínűleg nem Jackson rendezi A Hobbitot, azonnal megugrott a TheOneRing.net-oldal látogatottsága. A rajongók petíciókat indítanak és minden egyéb eszközt be akarnak vetni, hogy Jacksont juttassák a rendezői székbe. Ennek a hírnek igen nagy sajtóvisszhangja volt az interneten.

(Az információkért köszönet a Tolkien.HU Fórumon az "Előzetesek, bemutatók" topic hozzászólóinak és a különböző internetes portáloknak is!)

Gandalf

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a lap tetejére