Cinema: A Gyűrűk Ura

Cinema 2002/1
A GYŰRŰK URA - A GYŰRŰ SZÖVETSÉGE

Óriási elvárásoknak kellett megfelelnie, és nem okozott csalódást: Peetr Jackson rendező igazi mesterművet alkotott a Tolkien-triológia első részével.

Bekövetkezett a csoda: A Gyűrűk Ura varázslatos világa eleddig csak a rajongók fantáziájában élt, de most a mozivásznakat is meghódítja.
A Gyűtű Szövetsége, J.R.R. Tolkien korszakalkotó fantasy triológiájának első része, elvezeti a nézőt a hobbitok, azaz a nagyétkű félszerzetek otthonába, akik éppen a nagy kalandor, Zsákos Bilbó (Ian Holm) 111. születésnapját ünneplik. Unokaöccse, Fordó (remek: Elijah Wood) még nem sejti ebben a vidám felfordulásban, hogy nagybátyja hamarosan eltűnik, és egy gyűrűt hagy rá örökségül, amely sötét erő birtokosa: Szauron, Mordor fekete birodalmának ura, a Gyűrű segítségével a világ népeinek leigázására tör - a tündék, a törpök, a hobbitok és az emberek mindannyian a hatalmába kerülnek, ha sikerül megkaparintania. Frodóra marad hát a feladat, hogy mindezt megakadályozza: meg kell semmisítenie a nagy hatalmú ékszert.
Ha eltekintünk Howard Shore túlságosan bombasztikus muzsikájától, amely nem méltó a moziévad legizgalmasabb három órájához, akkor a néző érzékei valódi kalandként élik át a a filmmániás Jackson (Hullajó!, Mennyei teremtmények ...) mesterművét. Erről Gandalf, a szürkemágus (tökéletes: Ian McKellen) Bilbó tiszteletére rendezett tűzijátéka, a pompás nagyjelenet is gondoskodik. A tündék csodálatos világa, a Fekete Torony és Mória hátborzongató barlangjai Grant Major látványtervező és Jim Rygiel speciális effektus szakértő munkáját dicsérik, akik új-zélandi tájakra montírozták rá a varázslatos birodalmakat. A teremtmények öltözetőjéről, Richard Taylorról és az operatőr Andrew Lesnie-ről is biztosan ejtenek majd néhány szót az Oscar-osztáson.
Kár, hogy a második részt csak egy év múlva nézhetjük meg.

Cinema értékelés: 100% - Lenyűgöző mestermű

hf

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére