Cannes-ban életre kel Középfölde

2001. május 7., hétfő, 12.30

A készülő Gyűrűk Ura filmtrilógia rendezője és 16 sztárja rendhagyó módon ad interjút május 11-én, a cannes-i filmfesztivál keretében: egy eredeti diszletekkel berendezett kastélyban látják vendégül az újságírókat és a szakmabelieket. A meghívottak már egy húszperces részletet is megtekinthetnek a karácsony előtt bemutatásra kerülő első filmből. Az eseményt élőben lehet majd követni az interneten, a Gyűrűk Ura hivatalos honlapján. A zártkörű rendezvényen jelen lesz az [origo] tudósítója is, aki részletesen beszámol majd olvasóinknak a történtekről.

A május 9. és 20. között megrendezésre kerülő cannes-i filmfesztivál egyik kiemelkedő eseménye lesz a régóta várt Gyűrűk Ura előzetese. A fantasy szülőatyjának is nevezett Tolkien páratlan népszerűségnek örvendő könyvén generációk nőttek fel, és rajongók milliói szeretnék a mozivásznon is viszontlátni a hobbitok, tündék, elfek, orkok és más szerzetek kalandjait, Középfölde csodás, zord és romantikus vidékein.

Az 1936-tól 1949-ig készült gigantikus eposzból eddig csupán egy animációs film készült, amely nem aratott átütő sikert, ráadásul befejezetlen maradt. Peter Jackson (Hullajó, Mennyei teremtmények) új-zélandi rendező az ezredfordulón elérkezettnek látta az időt, hogy az eredeti műhöz méltó filmtrilógiát alkosson, a legmodernebb trükktechnológia felhasználásával.

Egyetlen maratoni menetben egyszerre forgatták le Új Zéland vadregényes tájain mindhárom filmet, amivel a stáb már be is vonult a filmtörténetbe. A rajongók reményei szerint maguk a filmek is történelmet fognak írni - a háromrészes eposzt megelőző várakozás csakis a Csillagok háborúját övező áhítathoz hasonlítható. Az eddig nyilvánosságra hozott fényképek és előzetesek alapján úgy tűnik, Jacksonnak sikerült visszaadnia a könyv hangulatát, és a nézők nem fognak csalódni. Mindenesetre többet megtudhatunk majd, ha Cannes-ban levetítették azt a bizonyos húsz percet. Olvasóink első kézből értesülhetnek majd róla, hogy sikerült a bemutató - az [origo] munkatársa ugyanis ott lesz mind a vetítésen, mind a szereplőkkel és a rendezővel zajló beszélgetésen.

A Gyűrű Szövetsége 2001-ben, A két torony 2002-ben, A király visszatér pedig 2003-ban debütál a mozikban, mindhárom évben röviddel karácsony előtt. A filmet forgalmazó New Line Cinema történetében először kerül sor szó szerinti világpremierre: a bemutatók dátuma ugyanis nem csak az Egyesült Államokra, hanem az egész világra vonatkozik. Az első rész december 19-én kerül a mozikba az USA-ban, Magyarországon pedig december 20-án. Borka Csilla, a filmet hazánkban forgalmazó Kinowelt Hungary vezetője az [origo] érdeklődésére elmondta: tárgyalnak róla, hogy a magyar premier percre pontosan egyszerre kezdődhessen az amerikai bemutatóval.

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére