A hamarosan a mozikba kerülő...

A New Line Cinema új filmje, az A gyűrűk ura (The Lord of the Rings) csak decemberben kerül a mozikba, de most péntektől már él a stúdió új honlapja, ahonnan, többek között, olyan kulisszatitkokat tudhatunk meg, mint hogy hogyan varázsoltak szőrt a sminkesek a hős hobbitok lábfejére.
Ezek olyan információk, amelyekért Tolkien fantasy mesefolyamának fanatikus rajongói képesek nagyon sokat keresgélni. Mostantól megtehetik. Ez a remekül kidolgozott új honlap a csúcspontja annak az ötéves internetes reklámkampánynak, amely a legerőteljesebb ilyen tevékenység a Hollywood-i stúdiók történetében. A New Line katonai pontossággal tervezte meg a stratégiát, hogyan adagolja folyamatosan az információkat, hetente többször frissítve a honlapot, egészen 2004-ig, amikorra a trilógia mindhárom filmje a mozikba kerül.


"Azt szeretnénk, hogy mindig történjen valami ezen a honlapon, így a felhasználók állandóan visszatérjenek oda."- mondja Joe Nimziki, a Time Warner birtokában lévő New Line mozimarketingért felelős igazgatója. A honlap tíz nyelven lesz elérhető, köztük olyanokon, mint a finn, a japán vagy a svéd.
Az A gyűrűk ura nagy internetes kampánya azt is jelzi, Hollywood keresi a módját, hogyan tudná a jövőben még jobban kihasználni az internet adta lehetőségeket. A filmes honlapok nagyrésze csak játékokat és a film jeleneteit ábrázoló fotókat tartalmaz. Nem csoda, hogy az Ideglelés (The Blair Witch Project) kampánya óriási sikert aratott az interneten, hiszen rengeteg titokzatos és izgalmas előzetes volt látható rajta. Ugyanebben a sikerben reménykedik sok stúdió, amikor hosszú idővel a mozibemutató előtt a filmjéhez kapcsolódó internetes oldalakat megjelenteti a világhálón. A starwars.com címre még ma is százezrek látogatnak el havonta.


A hamarosan megjeléenő "Tomcats" című filmhez kapcsolódva, például, a Revolution Studios internetes játékot indított, amelyben a közönség szavazhat a szereplőkre. Mindezt egy évvel a film tavasszal várható megjelenése előtt. A Thereshold Entertainent a TheThereshold.com nevű honlapján, ugyancsak egy évvel a bemutató előtt, részleteket fog közölni a "Food Fight" című animációs filmjéből.


Ritka azonban az olyan nagy terjedelmű és kiváló minőségű internetes kampány, mint amilyen a New Line-é A gyűrűk ura trilógiával kapcsolatban. Aki ellátogat ebbe a kikötőbe nyomába szegődhet a maroknyi bátor kis kalandornak, akik megpróbálják megsemmisíteni az Egy Gyűrűt, amelyet a gonosz és hatalmas Sötét Úr mindenáron meg akar szerezni. A stúdió nem volt hajlandó elárulni, mennyit fordítottak az internetes kampányra, de azt elmondták, hogy a partnercégek is részt vállaltak a költségekből. A New Line úgy döntött, hogy a 'gyűrű-trilógia' mindhárom filmjét egyben forgatja le Új-Zélandon. Bár a produkció pontosan a terv szerint halad, a speciális effektekben rendkívül gazdag, három film költségei, a tervezett 180 millió helyett, elérik a 270 millió dollárt. A három film 2001, 2002 illetve 2003 decemberében kerül a mozikba.


Az új honlap (www.lordoftherings.net) megjelenésével pontosan egyidőben indul az Egyesült Államokban az A gyűrűk ura mozielőzetese. Ez az előzetes csak január 19.-től lesz látható az internten és ettől az időponttól vetítik a világ többi országának mozijaiban is.


Az interneten már most hatalmas az érdeklődés a film iránt. A New Line 1999 májusában tette fel a hálóra a film első honlapját, amelyen hamarosan különböző gyártási információk voltak elérhetőek, és amelyen keresztül a rajongók üzeneteket küldhettek a produkciónak és egymásnak is. A Tolkien-rajongók több mint 400 internetes oldalt hoztak létre. Elárasztották a világhálót mindenféle, a témával kapcsolatos adalékkal, a regény szövegének nyelvészeti elemzésétől az új-zélandi repülőterek közelében uralkodó időjárási viszonyokról szóló jelentésekig. Áprilisban, amikor az első előzetes felkerült a világhálóra, 24 óra alatt 1,7 millióan töltötték le és 35.000-en csatlakoztak a 'gyűrű-rajonók' internetes klubjaihoz.


" Természetesen nem feledkezünk meg hűséges rajongóinkról, de az új honlapnak szélesebb közönséghez kell eljutnia, "- mondja Bob Friedman, a New Line társelnöke és marketing igazgatója. Az új honlapnak ki kell szolgálnia azokat is, akik az olyan sztárokra kíváncsiak, mint Liv Tyler vagy Elijah Wood, és azokat a Tolkien imádókat is, akik minél több apró részletet szeretnének megtudni a filmről.


Michael Regina montreali főiskolai hallgató, aki a TheOneRing.net honlapot készítette, azt tervezi, hogy pénteken nulla óra egy perckor mindenképpen ott fog ülni a számítógépe előtt. A nyugati part időszámítása szerint ugyanis ekkortól lesz elérhető a trilógia új honlapja. Michael már most is több mint száz olyan e-mailt kap naponta, amelyek az új előzetessel és az új honlappal foglalkoznak.


Egy internetes közvéleménykutató cég, a Jupiter Media Matrix szerint, a film jelenlegi honlapjának körülbelül 100.000 látogatója van havonta. A New Line még a középkorú férfiakat és, az internetet viszonylag ritkábban használó, nőket is szeretné megnyerni. Hogy új rajongókat szerezzen, a New Line szoros kapcsolatot épített ki az, elsősorban a nők körében népszerű, E! Entertainmant Television nevű társaság internetes részlegével valamint a RealNetworks Inc.nevű vállalattal, amely saját videólejátszó honlapjára külön 'gyűrűk' gombot telepített. Ha a felhasználó erre rákattint, közvetlenül az A gyűrűk ura internetes kikötőibe juthat. A stúdió reményei szerint az ilyen újdonságok, valamint, az Amerikai Filmintézet (American Film Institute) segítségével, az iskolákba eljuttatott internetes anyag is nagyban hozzájárul majd a film sikeréhez.


Az új honlap további különlegességei közé tartozik, hogy tartalmaz interjúkat olyan díszletmunkásokkal, akik részt vettek a díszlet nagy szikláinak létrehozásában, vagy hogy egy szobrásszal meg lehet vitatni a tündék illetve a törpök berendezési tárgyainak stílusát és kidolgozását. A New Line olyan részleteket is kínál, amelyek csak azok számára elérhetőek, akik letöltik maguknak a speciális 'gyűrűs' böngészőt.


A honlap a fokozatosság elve alapján építkezik. A teljes stáblistával kezdődik, felsorolva még a lovászfiúkat is. Gyakorlatilag a stáb minden tagjáról van felvétel vagy van vele interjú. Megtudhatjuk azt is, hogyan építette fel a stáb Hobbitfalvát, hogyan változtak át a színészek hobbitokká, hogyan vonták be a lábukat szőrrel vagy készítették el a fülüket gumiból. Barangolhatunk Középfölde részletes interaktív térképén, sőt eljuthatunk innen a Tolkien által teremtett fantáziaország más régióiba is.


Az összegyűjtött anyag nagyon logikusan van szervezve. Két dokumentumfilmes stáb hónapokig készített felvételeket a forgatásról. A New Line interaktív marketingért és üzleti fejlesztésért felelős alelnöke, Gordon Paddison saját, digitális kamerával felszerelt, operatőrét küldte el Új-Zélandra. Az operatőr három hétig tartózkodott a forgatáson és az volt a feladata, hogy összegyűjtsön minden fellelhető videó anyagot az internetes honlapra. A New Line munkatársai megszűrték az felvételeket és rövid digitális egységeket szerkesztettek belőlük. Gordon Paddison, saját becslése szerint, legalább 40-50 órát töltött ezzel a munkával.

A nem angol nyelvű honlapok elkészítésénél a stúdió külföldi forgalmazók segítségét vette igénybe a több mint hetven oldalas szöveg lefordításához. Paddison és háromfős csapata rendszeresen kapott késő éjszakai telefonhívásokat. Az egyik leggyakoribb probléma az volt, hogy hogyan lehet a legjobban megjeleníteni az adott ország nyelvére lefordított címben szereplő betűket és A gyűrűk ura különleges logoját. Miután eleinte előfordult, hogy a partner forgalmazó egyik munkatársa véletlenül kidobta a grafikákat tartalmazó CD-ROM-ot, így az anyagokat ezt követően e-mail-en küldték.

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére