Halandzsa

Több
13 éve 4 hónapja #401469 Írta: Grondir
Grondir válaszolt a következő témában: Halandzsa
Lesz min. 3 Kalandor is! :)

Sötét Úr írta: Grondir: valahol szerepel, hogy Harad déli részén a csillagképek is mások, és nekem ebből úgy tűnik, hogy Távol-Harad legalább egy része Arda déli féltekéjén van.

Aragorn említi a Tanácson, Völgyzugolyban (asszem), hogy járt Haradban, ahol idegen a csillagok. ;)
Erre gondoltam én is, de itt fórumon utána keresgéltem Haradra, és talán a Távol-keletben olvastam, hogy ez nem feltétlenül igaz. (Íme ez meg ez . :geek: )

Lacho calad! Drego morn!

"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 4 hónapja #401465 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Halandzsa
Szakácsok hárman vagyunk, ahogy elnézem, de ez szintén nem túl releváns rend egy csapatelőadás szempontjából...

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 4 hónapja #401457 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Halandzsa
Fénymágusokkal is el leszünk látva :) Mondjuk egy csapatelőadás nem nagyon épülhet arra, hogy egymást fényképezzük :D :D :D Morgana és Martina fénymágus lesz, többet most hirtelen nem tudok így fejből.

Több
13 éve 4 hónapja #401449 Írta: Sil

Silcucc írta: a családi beosztásra szükség van, rajtunk kívülálló okok miatt is, de ez nem jelenti azt, hogy ettől még ne lenne együtt is sok időnk, illetve azt sem, hogy ez bármilyen szinten megakadályozna minket abban, hogy egységként lépjünk fel mondjuk az ellenséges tündeérzelmekkel szemben ;) :twisted:

Lehet, hogy még a tündékkel lesz a legkevesebb bajunk, hisz velük volt eddig a legkevesebb kapcsolata a népünknek...

Tears unnumbered

Több
13 éve 4 hónapja #401441 Írta: Athramien
Athramien válaszolt a következő témában: Halandzsa
nyehhe érzem én, hogy komoly ereszd-el-a-hajam lesz itt a többi néppel:P

Sil írta: Egyébként hogy állunk rendi összetétel tekintetében?

jelentem legjobb tudásom szerint 4 táncoslábú lesz köztünk *hatalmas büszke vigyor:D*, a többit majd a többiek..

és Grondir minden tiszteletem, meg persze SÚ, hogy ennyit tesztek a népünkért:) meg egyébként mindenki másnak is!!

"Sane is boring"

Több
13 éve 4 hónapja #401440 Írta: Sötét Úr
Grondir: valahol szerepel, hogy Harad déli részén a csillagképek is mások, és nekem ebből úgy tűnik, hogy Távol-Harad legalább egy része Arda déli féltekéjén van.

Több
13 éve 4 hónapja #401432 Írta: Sil
Egyébként hogy állunk rendi összetétel tekintetében?

Tears unnumbered

Több
13 éve 4 hónapja #401428 Írta: Silcucc
Silcucc válaszolt a következő témában: Halandzsa
húúú, Grondir, ez komoly, köszi =) jó látni, hogy bár még kevesen vagyunk fórumon, de azért ettől függetlenül alakulgatnak a dolgok... =)))

a családi beosztásra szükség van, rajtunk kívülálló okok miatt is, de ez nem jelenti azt, hogy ettől még ne lenne együtt is sok időnk, illetve azt sem, hogy ez bármilyen szinten megakadályozna minket abban, hogy egységként lépjünk fel mondjuk az ellenséges tündeérzelmekkel szemben ;) :twisted:
viccet félretéve, körvonalakban már van családi beosztás, de erről majd csak akkor nyilatkozunk, ha véglegesen eldöntöttük. addig is tessék szorgalmasan tovább ötletelni, nagyon jó látni, hogy ilyen aktívak vagytok! =)))

"...valamiben hinni kell, akkor is, ha nem felel... melléd ül és koccint veled az Isten..."

Több
13 éve 4 hónapja - 13 éve 4 hónapja #401417 Írta: Grondir

Grondir írta: Mivel az én kezemben még csak nem is volt a Középfölde atlasza, ezért arra szeretnék kérni valakit, akinek megvan, hogy nézzen utána legyen szíves, abban mi van Haradról. :)

Ez még mindig áll! Illetve A Gyűrű keresésében sem tudom mi van, mert csak kölcsönben volt nálam; nekem nincs meg sajnos.

Grondir írta: Arra gondoltam, hogy a nekem meglévő Tolkien könyveket felhasználva összegyűjtök majd mindent, ami Haradról, vagy Haradhoz kapcsolódóan fellelhető.

Nos, íme! A GyU és A szilmarilok alapján. Megpróbáltam a lehető legtöbb mindent fellelni, de lehetnek benne hiányosságok. Plusz kiegészítettem pár saját gondolattal még. Illetve nem írtam le mindent, amit már korábban említettünk.

Földrajza: Mordortól, és az Anduin torkolatától D-re elterülő vidék. Gondori határa többnyire a Harnen folyó, de ez változott néha. D-i és K-i határait nem ismerjük, de voltak arra más országok is. Valószínűleg még az É-i félgömbön található, legdélibb vidékei Arda egyenlítőjénél lehettek.

Az Első Korból nem tudunk róla semmit. Thangorodrim ostroma után a Morgoth uralma alatt álló emberek közül a túlélők a K-re mentek, és az ottani emberek urai lettek. Ez vonatkozhat ránk is akár.

A Másodkor elején a númenoriak sok mindenre megtanítottak, úgyszólván teljességgel civilizáltak minket. Miután Sauron felbukkant ő is tanított nekünk sok mindent. Gondolom törpökkel esetleg, avárokkal is lehettek békés, illetve békétlen kapcsolataink. Nincs rá bizonyíték, de az ellenkezőjére sem. Mindazonáltal a tündéket nem szerethetjük túlságosan. A törpök is taníthattak akár. (Mindezt abból gondolom, hogy tudtommal a törpök 7 törzse közül csak 3 lakhelyét, illetve viselt dolgait ismerjük.) Később mind Sauron is és kb. Mk. 1800-tól a númenoriak is hódítóként, elnyomóként léptek föl. A partvidék főleg a fekete númenoriak kezében volt; Númenor bukása után közülük többen hatalomra jutottak pl: Heumor és Fuinir. Nem tartom kizártnak továbbá, hogy egy-két nazgúlt is adhattunk.

A Harmadkor idején váltakozva hol békében, hol háborúban éltünk Gondorral. A legtöbb harcot Umbarért vívtuk, de ez a várost nem haradiak, hanem gondori lázadók és fekete númenoriak lakják főként, bár keveredtek velünk, és a szövetségeseink. Hk. 1050-ben Ciryaher gondori király meghódítja Haradot, majd felveszi az I. Hyarmendacil (Délgyőző) nevet. Harad Gondor hűbéres állama lesz; a királyok fiai túszként a gondori királyi udvarban nevelkednek. Gondor hanyatlása idején elveszíti Haradot. Hk. 1551-ben II. Hyarmendacil legyőzi Harad seregeit. Hk. 1944-ben szövetséget kötünk az ekhósokkal és Khanddal Gondor ellen, de Earnil hadvezér szétveri hadainkat D- Ithilienben. Hk. 2758-ban Umbarral szövetségben hajóhaddal Gondorra támadunk, de szintén vereséget szenvedünk. Hk. 2885-ben elfoglaljuk D-Gondort, határainkat előretoljuk a Poros folyóig, ott állandósulnak a harcok. Végül vereséget szenvedünk az egyesített rohani és gondori hadaktól, de a határ marad a Poros. A Gyűrűháború alatt is tevékenykedünk Gondor ellen, de itt is a vesztes oldalon állunk.

A Negyedkorban többször kerülünk szembe Gondor és Rohan seregeivel még, mielőtt igazi béke születne.

A haradiak sötétebb bőrűek, hajúak, szeműek. Fegyverzetük: vörös öltözet, láncing és pikkelyvértek, kard/szablya, lándzsa, íj-nyilak, fekete-sárga pajzs közepén vastüskével. Vannak gyalogosaink, jelentősebb lovasságunk, és olifántos egységeink is. Ezenfelül szerintem tevét is használhatunk.

Bőven viselünk arany ékszereket, fülkarikákat. Ebből gondolom lehetnek bányáink bőven, és nem lehetünk szegények. Tudjuk, hogy Ny-i népeket kivéve középfölde legfejlettebb emberei vagyunk.
Építészetünket úgy képzelem el kb., mint a Tadzs Mahalt, és társait.

Vallásilag, nem tudom hogy állunk. Eleinte istenként imádtuk a númenoriakat, mikor még csak tanítottak. Utána Sauront és az ő tanait tiszteltük, imádtuk. Jelenleg nem tudom mi a helyzet, mindenesetre el tudom képzelni, hogy a kígyó (kobra) szent állat. Halhattunk Eruról is utóbb, ezért lehet valami a Ny-itól erősen eltérő Eru-tiszteletünk.

Gondolom fejlett a kereskedelem, főleg mivel gyakorlatilag mi kötjük össze Ny-ot D-, DK-Középföldével.

Híresek vagyunk, még a hobbitok is hallottak rólunk; országunkat Napföldnek/Naposföldnek nevezik, minket pedig suvickosképűeknek ( :mrgreen: ez lehet az újban máshogy van).
Egy versük:

[center:lu5no2v8]Szürkeségem kisegér,
De egy ház is belefér,
Kunkori kígyó az orrom,
Ha járok, a föld omoljon;
Letaposom a füvet,
Sűrűm járom, fa recseg,
Villog fehér agyaram,
Döngölöm déli utam.
Legyezőfülem lebeg.
Nem számlálok éveket,
Nem heverek le a földre
Meghalni se! Körbe-körbe
Járok-kelek szüntelen;
Olifánt az én nevem.
Magas vagyok, vén vagyok,
A legnagyobb én vagyok.
Ha találkozol velem,
Nem felejted, azt hiszem.
De ha nem látsz sohasem,
Hiszed-e, hogy létezem?
Ó, hogy olifánt vagyok,
Ilyet nem hazudhatok![/center:lu5no2v8]

Ennyi. :ugeek: Érdemes visszanézni, mert néha szerkesztgetem a korábbi hozzászólásaimat is. Legyetek elégedettek ennyivel, mert úgy bepörögtem, hogy két éjszaka alig bírtam elaludni a tervezgetéstől. És tegnap még a kertben is találtam egy kígyót. :D :D :D

A családi beosztásról lehet tudni valamit? Hogy hogy leszünk? Bár szerintem nem nagyon érdemes családozni, ha csak nem muszáj. Inkább maradjunk együtt. :)

Lacho calad! Drego morn!

"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
Utolsó szerkesztés: 13 éve 4 hónapja által.

Több
13 éve 4 hónapja #401323 Írta: Sötét Úr
Szerintem annyira nem rossz ez a térkép, simán lehetne ez az, ahogy a haradiak látják az országukat – és akkor már az eltérések is magyarázhatóak. De milyen érdekes, hogy ezen is sindarin és adúni nevek keverednek? Mintha igazolná az adúni nevekkel és szavakkal kapcsolatos elméletemet... :) Sőt, maga a térkép a tájegységek meglétéről, elhelyezkedéséről való elképzeléseinket is alátámasztja.

Véleményem szerint – a keleti népek és gondolkodásmód nagyon felületes ismerete alapján – a női szerep elsősorban az öröklődésben játszhat fő szerepet, mert az anyát kétségbe vonni igencsak nehézkes dolog. Sok keleti kultúrában. ahol a gyermek az apa tulajdona és büszkesége, stb., a vérvonal női ágon számít. Örömmel látnék ugyanakkor egyfajta anyakultuszt, a nők (potenciális, vagy de facto) anyai szerepén alapuló feltétlen tiszteletet, ami Tolkien más népeinél nem jelentkezik, és ez is egy érdekes színfoltja lehet a népünknek. Egyúttal magyarázná azt is, hogy Suladan dezertőr feleségei hogyan tarthatják az Arnakhór nélkül is kordában a harcban edződött harcosokat (bármelyik nemből valók is).

Nem tudom, hogy mire alapozod, hogy a család- és nemzetségfők általában nők. Ha a tábori gyakorlatra, akkor az inkább az adott lehetőségek szülte helyzet, de Harad a szűkös tolkieni leírásokban kifejezetten maszkulin társadalom, amiben nem igazán fér el ez az állítás. Szerintem a mi esetünk kifejezetten kivételes, de erről bizonyára gillz és a családfők többet is mondanak majd.

Más: nem árt, ha tudtok arról is, hogy én az első napokban egészen másvalaki vagyok, mint később, amikor a rendi tevékenység is megkezdődik. Rendvezetői karakterem csak akkor érkezik meg. Hogy az addigi énemmel mi lesz, az nekem is rejtély. ;)

Megint más: az idei táborban a tavalyi táborhoz hasonlóan elég sok tere lesz a lájvozásnak, amire akár készülni is lehet nevekkel, karakterekkel – de mindez nem kötelező. De szerintem gillz majd segít pár jó szóval, vagy az orromra koppint, hogy minek beszélek hülyeségeket. :)

Több
13 éve 4 hónapja #401253 Írta: gillz
gillz válaszolt a következő témában: Halandzsa
nagyon megfontolt gondolatmenet, Grondir :D majd szükség lesz érvelőképes emberekre ahhoz, hogy a megfelelő területet sazerezzük meg ^^

nincs kedvetek listát írni a haradi névvel kapcsolatos szóviccekbből? Hogy a tábor alatt már csak bingózni kelljen :D

need more brainz. yourz. now.

Több
13 éve 4 hónapja - 13 éve 4 hónapja #401232 Írta: Grondir

Sötét Úr írta: De ha jól megfigyeled, a vezetőink mind (uralkodói családból való) nők. Ennek oka vagyon...

Szerintem ennek oka csupán az, hogy a nemzetség, illetve családvezetők többsége nő. :mrgreen:

Athramien írta: ja egyébként Grondir kell valamit fordítani?

Egyenlőre nem, köszönöm! :)

Szerintem biztos nem meghunyászkodva megyünk oda, ahhoz büszkébb nép vagyunk, de túl büszkén se. Gondolom nem is csak érdekből álltunk át, bár nem is érdek nélkül. Mert Királyfőbe való költözésünknek is oka van: pl. meg kell találnunk az Arnakhôrt. (Bővebben 2. levél.) Emlékezhetünk szerintem arra is, hogy népünk békés viszonyban állt Númenorral, majd a Harmadkor elején Gondorral is. Sauron mellé is csak azért álltunk, mert megfenyegetett/elcsábított minket. Különben mi nem is utáljuk annyira Gondort... Szerintem kb ilyesmi lehet a szitu.

Az emberi kapcsolatoknál meg szerintem, alapvetően patriarchátus van, de nem kizárólagosan. Gondolom öröklésben lehet olyan, hogy ha már nincs közeli férfi rokon, akkor nő is örökölhet (mint nálunk). Gondolom többnejűség van. Rabszolgatartás is van nagy valószínűséggel. Illetve a kasztosodást is el tudom képzelni, persze nem olyan mértékben, mint Indiában. (Közben olvasom, hogy gillz válaszolt erre a másik topicban, de azért meghagytam. :D )

Szerk: Íme egy térkép Haradról. Valószínűleg teljesen hiteltelen, és még a partvidéki része nem is egyezik A GyU térképével, de jól néz ki. :D

Lacho calad! Drego morn!

Utolsó szerkesztés: 13 éve 4 hónapja által.

Több
13 éve 4 hónapja #401227 Írta: Sötét Úr
Hááát, a tolkieni világképbe a keleti férfiuralom simán elfér, még csak nagyon fel sem tűnik. De ha jól megfigyeled, a vezetőink mind (uralkodói családból való) nők. Ennek oka vagyon... Ami a táboros levél bevezetőjében nem volt benne, arra fény fog derülni. Mindenesetre, haradi szemmel nézve elég különleges helyzetben vagyunk.

Több
13 éve 4 hónapja #401224 Írta: Athramien
Athramien válaszolt a következő témában: Halandzsa
na az itt meg a korábbiakban leírtak egész jó képet adnak rólunk, viszont pl arról nem láttam semmit, hogy milyen a haradi társadalom? vagy elég jelen pillanatban csak a mi népünket venni. hogy viszonyulnak az emberek egymáshoz? értem itt pl a férfi-nő viszonyát. meg azon kívül, hogy igyekszünk bevágódni a többi népnél, belül milyenek lehetünk? meghunyászkodva gondoljuk, hogy "szegények, miért is kellett nekünk ezeket a kedves embereket bántanunk?", vagy csak és kizárólag azért álltunk melléjük és költöztünk ide, mert így életben is maradunk, meg aztán majd felemelkedünk, és jól lezúzzuk a régi ellenséges haradi törzseket?

ja egyébként Grondir kell valamit fordítani?

"Sane is boring"

Több
13 éve 4 hónapja #401144 Írta: Grondir
Egyébként Google ferdítővel értem a nagyját! ;) De azért köszönöm!

Lacho calad! Drego morn!

Több
13 éve 4 hónapja #401052 Írta: Sötét Úr
Nagyon jónak tűnik az az anyag, amit a Tolkien Gateway közöl Haradról . A Google Ferdítő is segíthet, de megpróbálom valamikor lefordítani. Még jobb lenne, ha más le tudná, mert elég kevés az időm...

(Megjegyzés a többieknek: tudom Grondirról, hogy nem angolt tanult. Segítsen, légyszi, aki tudna fordítani, és ideje is van rá!)

Több
13 éve 4 hónapja #400966 Írta: Grondir

gillz írta: lesz rituálé

Helyes, mert van egy ötlet-kezdeményem! Ha ötlet is lesz belőle, akkor megosztom veletek. :)

Arra gondoltam, hogy a nekem meglévő Tolkien könyveket felhasználva összegyűjtök majd mindent, ami Haradról, vagy Haradhoz kapcsolódóan fellelhető.
Mivel az én kezemben még csak nem is volt a Középfölde atlasza, ezért arra szeretnék kérni valakit, akinek megvan, hogy nézzen utána legyen szíves, abban mi van Haradról. :)

Lacho calad! Drego morn!

Több
13 éve 4 hónapja #400926 Írta: gillz
lesz rituálé, amit közösen találunk ki a táborban, meg csapatelőadás is, meg úgy általában olyasmik, amik szoktak lenni :)

az elképzelések tetszenek, majd a tábor előtt legkésőbb akár össze is rakhatunk egy tourist guide-ot Haradhoz :D

Több
13 éve 4 hónapja #400918 Írta: Grondir
Ja, csak én nem fejtettem ki annyira. :)

Egyébként lesz rituálénk idén, vagy mi? (Amin mi azt a kajálósat csináltuk tavaly...) :D

Lacho calad! Drego morn!

Több
13 éve 4 hónapja #400845 Írta: Sötét Úr
Eddig csak a megfogalmazásunk más, az elképzelésünk nagyon hasonló :)

Több
13 éve 4 hónapja #400780 Írta: Grondir

Sötét Úr írta: Melyik részét, Grondir? Harad akkora, mint egy ház... Izé... szóval nagy.

Hát ennek megfelelően Te is elég sokat írtál! :D

Hát én valahogy úgy képzeltem el, hogy a part menti sáv mediterránhoz hasonló, úgy tudom elképzelni, mint az ókori Hellászt, esetleg a Földközi-tenger közel-keleti partvidékét. A belső terülteken meg váltakozva főként sivatag, félsivatag, szavanna, és esetleg esőerdő nagyon délen. A sivatagi, félsivatagi területeket arabosnak képzelem mindenestül, a szavanna részeket is hasonlónak, de annyira nem.

Úgy gondolom kultúrájuk igen fejlett részben a múltbeli numenori hatásnak, részben saját maguknak köszönhetően.

És mint a levélben is írva van, hogy Harad nem egységes ország, hanem törzsszövetség; szerintem nem csak hogy nem egységes ország, hanem inkább több különálló ország. Hiszen a harad szó jelentése sindarinul dél. Tehát teljesen különálló országok is lehetnek, akiket csak valami szövetség köt össze.

Lacho calad! Drego morn!

Több
13 éve 4 hónapja #400734 Írta: Sötét Úr
Melyik részét, Grondir? Harad akkora, mint egy ház... Izé... szóval nagy.

Hajlamos vagyok azt gondolni róla, hogy a legnagyobb része sivatag, de nem az a nagyon kietlen homoksivatag, hanem az a fajta, mint a Farafra oázis környéke Egyiptomban, ahol itt-ott van némi növényzet, és inkább köves-sziklás. Viszont kellenek őserdők is, mert olifánt méretű emlősöknek szavanna kell (az erdei állatok kisebbek, különben nem tudnak megélni az erdőkben). A nomád életmód is a félig szavannás, félsivatagos területek létét feltételezi.

Ezzel éles kontrasztban kell álljon a partmenti sáv, ahol a városok és kisebb halászfaluk vannak. A legnagyobb város nyilván Umbar, jobban mondva nem tudunk másról. Ez valószínűleg már korábban is lakott hely kellett legyen, leginkább nagyobb halászfalu vagy kisebb kikötőváros, amikor a númenoriak "megalapították". Ha becsukom a szemem, egy görög kisváros és egy Asszuán környéki, núbiai falu különös egyvelegét látom magam előtt, ahogy a kék-zöld spaletták mögé rejtett apró ablakok várakozva leskelődnek a tenger felé, várva a hazatérő "kereskedőket". Magukat a városlakókat olyannak képzelem, mint a középkori városokét az Adria délkeleti oldalán: megélhetésük nem sok van, csak a tenger, halászathoz és a hajóépítéshez nagyon értenek, de ha a haljárás nem megfelelő, akkor az utóbbit kell kihasználniuk. Ilyenkor kereskednek, de mivel nehéz eladható árut beszerezni, azt kalózkodással oldják meg. Anno az uszkokok, és más dél-adriai népek híresek voltak erről... :) (Igazság szerint a velenceiek is.) A városokat is hasonló berendezkedésűnek gondolom, egyfajta elit-demokráciának, mármint olyannak, ahol az elit saját körében demokratikusnak tűnő módon kormányoz. Az elitet a kereskedőházak alkotják, akik egymással bonyolult szövetségi-ellenséges viszonyban vannak.

Annak ellenére, hogy a galád, rabló, javaikat elbitorló númenoriakat gyűlölik, egyúttal irigyek is a kultúrájukra, és az elit életében egyfajta vulgáris latinhoz hasonlóan fennmaradtak adúni szavak, kifejezések, szokások is akár, természetesen erősen romlott, torzult formában. Lehetne például, hogy az első gyümölcsök felajánlása mintájára, az étkek, italok első falatját, kortyát Erunak ajánlva az égnek kínáljuk... A városlakók körében, főleg a közép- és felsőbb osztályokban a nevek között is megjelenhetnek az adúni elemek.

Fontos lehet még, hogy az egyes nomád törzsek között komoly ellentétek vannak, hiszen veszélyt jelentenek egymás vadász- és legeltető területeire. Ezért is lényeges, hogy mi, Ithilienbe származott haradiak egy törzsből származunk (ld. a 2. levél vonatkozó részét), és ha esetleg más haradi is felbukkan a közelünkbe, akkor az átállásunk miatt is, de a lehetséges törzsi ellentétek miatt is fontos, hogy ki fia-borja az illető.

Mindezek, amiket leírtam, hangsúlyozottan az én privát elképzeléseim - de mivel elég sok előképen alapulnak, logikus alátámasztással, stb., szerintem elfogadhatóak. Kérdés, hogy a családvezetők és gillz mit szólnak hozzá. ;)

Ja, igen, vallás... Nem tudom elképzelni úgy a haradiakat, hogy vallási meggyőződésből állnának Sauron oldalára. Sokkal inkább az az elképzelésem, hogy Eru mellőzött, félig elfelejtett gyermekeinek tartják magukat, akik úgy fogadják a sivatagi és tengeri élet megpróbáltatásait, hogy azok próbatételek, amelyek révén felhívhatják magukra Eru elkalandozott figyelmét. Szerintem a Sauron mellé állt haradiak nincsenek is igazán tisztában Sauron "kibenlétével", és alapvetően megvetik, csak hát épp nem tudnak jobb megélhetést. Ez jól magyarázza a mi átállásunkat is. A többi haradi kitartását meg a Gondor iránti gyűlöletük. Ne felejtsük el: mi sem szeretjük Gondort, az ősi ellenséget, a zsarnok hódító Númenor örökségét, csak éppen törzsi problémáink is vannak, és a jövőnk is biztosabbnak látszik, ha most ezt az ellenségeskedést tesszük félre, megpróbáljuk elsimítani az ellentéteket, és az új Király szolgálatában tiszta lapokkal kezdhetünk új életet.

Több
13 éve 4 hónapja #400543 Írta: Grondir
Ti hogy képzelitek el Haradot? Az éghajlatát, az épületeit, természetes növényvilágát, vallását, stb? :)

Lacho calad! Drego morn!

Több
13 éve 4 hónapja #400314 Írta: Grondir
Az nem éri, hogy valahányszor itt vagyok, és megnézem, hogy ki van itt, hát nem itt találok a többi népek/családok vezetői közül valakit, én meg nem tudom megnézni az övéiket! :twisted: ;)

Lacho calad! Drego morn!

Több
13 éve 4 hónapja #400276 Írta: Grondir
Itt van még egy zene. :D
És még egy !

Lacho calad! Drego morn!

Több
13 éve 4 hónapja #400268 Írta: Áfonya
Áfonya válaszolt a következő témában: Halandzsa
Na, hogy egy kicsit ráhangolódjunk az életérzésre. ;)

Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...

Több
13 éve 4 hónapja #400080 Írta: Silcucc
Silcucc válaszolt a következő témában: Halandzsa
eljen gillz es a megoldas, eljen a forum es eljenek a Haradi Harcosok es Haramiak! =) bovebb bemutatkozast, egyebet majd otthonrol, itt nincs ekezetem es eroteljesen zavar a fogalmazasban. =)))

"...valamiben hinni kell, akkor is, ha nem felel... melléd ül és koccint veled az Isten..."

Több
13 éve 4 hónapja #400051 Írta: gillz
Szasztok, örülök, h megugrottam a felvételeitek jelentette kihívást a fórumon. Még van pár lemaradónk, őket majd e-mailben iogyekszem elérni :D

Btw, hi Petr! 8-)

Több
13 éve 4 hónapja #399454 Írta: gillz
Halandzsa téma létrehozva gillz által
Itt csetelsz.

Moderátorok: GandalfAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.215 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére