Tolkien és a fantasy

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25978 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Tolkien és a fantasy
Ja!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25977 Írta: Anonymous
Áááááá! Ma már nem próbálok meg normálisan írni... Szóval ''...szerinteM...''. :o )

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25976 Írta: Anonymous
Azért A Gyűrűk Ura szerintebb egy kicsit túl komplex és nagy kaliberű ahhoz, hogy mese legyen...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25975 Írta: Anonymous
Hp is meg a Gyürük Ura is mese, csak mégse hivhatnak egy ilyen nagy kaliberü müvet mesének,ezért hivják fantasynak

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25974 Írta: Anonymous
Nos, igen; továbbá engem az is zavar, mikor Harry Pottert hívják fantasynek (l. mai Népszabadságban Almási Miklós... lehet, hogy írok neki egy választ). Tolkien nem 'fantasy' (akármit is jelent ez a terminus), hanem egyszerűen konvencionális/tradicionális irodalom. Csak ez az alapból ironikus posztmodern keretben nem nagyon értelmezhető, és pont ez a baj, mert így természetesen nem is lehet róla az aktuális irodalomelméleti kereten belül beszélni (ergo nem fogják elfogadni mint 'rendes irodalmat'). Szerintem ezért van az, hogy a 'populáris irodalom' kategóriába sodródik, és akkor már ott a 'fantasykhoz' lehet leginkább betenni (még mindig inkább, mint Danielle Steel). Bár ez a 'populáris irodalom' terminus is hülyeség... mi lenne a másik póluson, a 'népszerűtlen irodalom'? És az mi lenne?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25973 Írta: Anonymous
Az igaz :) )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25972 Írta: Anonymous
Mesi: benézni nem elég, hozzá is kell szolni a témához!!!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25971 Írta: Anonymous
csá Class! ládsd benéztem ide is!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25970 Írta: Anonymous
Lamorak:*bólogat*

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25969 Írta: Anonymous
...szivből, lélekből...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25968 Írta: Anonymous
Lamorak,<br> <br> szívemből szóltál, nekem is sok gondom van, amíg megértetem a fantasy-rajongókkal, hogy Tolkien sose írt fantasyt... :) <br> <br> És az is időbe telik, amíg lassan eljutnak addig, hogy élvezni és értékelni tudják a Szilmarilok-at meg mondjuk a Tűnt Játék Kis Házát...<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25967 Írta: Anonymous
Mint már mondtam, én nagyon szigorúan amellett vagyok, hogy Tolkien nem fantasy-t írt. Nem azért, mert a későbbi epigonok egész más 'céllal' írtak (különben is, honnan tudnánk, milyen 'céllal' írtak?), hanem, mert a szövegek egészen mások. Nincs mögöttük az a nyelvi mélység, az az irodalomtörténeti kapcsolatrendszer, az a műfaji komplexitás, az a kulturális szimbólum-mozgató erő, és sorolhatnánk. A fantasy elsősorban _regény_műfaj--- Tolkien nem nagyon írt olyat, amit a 'regény' műfajának konvencióin belül megfelelően lehet értelmezni (talán a Hobbit-ot, de azt sem teljesen). Ahhoz, hogy utána minden író azt gondolta, hogy elég, ha néhány elf, törpe és ork van egy történetben, lehetőleg sok X és Y, és persze aposztrof a nevekben (nos, nevetséges, de ez az ember benyomása), és máris 'olyat írt, mint Tolkien', magának Tolkiennek semmi köze, és a szövegeinek sem. Tolkien azért nem fantasy, mert a szövegei nem úgy működnek. Az egy más dolog, hogy retrospektíve aztán az egész 'műfaj' (ha egyáltalán műfaj-- de még ezt sem hiszem, hiszen a domináns műfaj továbbra is a regény, és én nem nagyon tudom 'műfajként' értelmezni a fantasy-t-- mondja meg valaki, mégis miféle 'műfaji tulajdonságai' lennének?) azt hitte, hogy van köze Tolkienhez, ill. hogy több köze van Tolkienhez az intertextualitásnál... ez semmit sem jelent.<br> <br> Vic: persze hogy olvastam. A Leaf by Niggle egyébként a szakmában félig-meddig vita tárgya, de ez a rövidebb Tolkien-írásokra általában áll. Tom Shippey azon az állásponton van, hogy ezek a rövidebb írások majdnem mind allegorikusak (a Leaf is); mások húzódoznak az allegorikus értelmezéstől. Az én szerény vélemyényem szerint Shippeynek van igaza, mert szerintem is allegória; bár nagyon érdekes, ahogy a metafikció, itt allegóriában megírva, összejátszik azzal a metafikcióval, amit mondjuk a Szilmarilokban (vagy épp a GyU-ban) csinál Tolkien. Sokat nem foglalkoztam a Leaf-el; az én munkám elsősorban a Szilmarilokat érinti.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25966 Írta: Anonymous
na egyéb viták, ami a filózófiához kapcsolódnak...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25965 Írta: Anonymous
...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25964 Írta: Anonymous
....

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25963 Írta: Anonymous
Budai Olórin: Nem tudod rosszul! Vannak olyanok amelyeket kifejezetten játékokhoz írnak, és vannak olyanok amelyeknek a világát használják fel a játékban. Vagyis ugyanazok a városok folyók stb. Bár nem rajongok az ilyen játékokért, ennyit hallottam azért roluk.<br> <br> Amúgy egyetértek Class-sal! Szerintem sem hasonlítható össze a kettő, ott unalmas lenne a történet a játék nélkül!<br> <br> (Ezután fogom kapni az elvakult szerepjátékosoktól a szidalmakat + hogy hogy merészelek ilyet állítani :) ) )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25962 Írta: Anonymous
szerintem egy szerepjáték nem hasonlítható össze egy regénnyel.....

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25961 Írta: Anonymous
Messor,<br> <br> kösz, én se úgy gondoltam, hogy leértékelődne tőle a regény...<br> <br> De ha jól tudom, vannak olyan regények, könyvek, amiket kifejezetten a szerepjátékokhoz adnak ki, nem?<br> Pl. M.A.G.U.S. könyvek?<br> <br> Lehet, hogy rosszul tudom...<br> <br> üdv<br> Bolórin<br> (ne szólítson már mindenki Budianak :) )<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25960 Írta: Anonymous
hello Budai!<br> <br> Ha valóban így gondolod, akkor had tájékoztassalak, hogy létezik Középfölde szerepjáték is, és annak a szabálykönyvét rá lehet húzni a könyvben szereplő fajokra és harci helyzetekre is, de ettől még nem fog leértékelődni a regény. Azon kívül az általad felsorolt szerepjátékok is általában a regényekből készültek, nem pedig fordítva.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25959 Írta: Anonymous
mŰŰŰŰŰveket bazz ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ a fene ezt a keyboard kiosztást....<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25958 Írta: Anonymous
Oké, én fantasy alatt azokat a máveket értem, amelyek az RPG-k, a szepejátékok alapjául szolgáltak, illetve azokhoz kapcsolódóan (azokat kiszolgálva) születtek.<br> <br> Ahol tehát a szabályokra épülnek a fajok, kasztok, fegyverek, képességek, mágia stb. stb., és ezeknek a szabályoknak a szemüvegén építik fel a történeteket. <br> <br> Amiket aztán a DM jól felhasznál :) <br> <br> Ilyen értelemben véve NEM tartom fantasynek Tolkien műveit, hiszen az ő célja más volt, és az RPG mint máfaj is jóval később született.<br> <br> Ööö... érthetően fejezem ki magamat? Lehet, hogy nem fogalmazom meg jól...<br> <br> üdv<br> B.Olórin<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25957 Írta: Anonymous
szerintem minden fantasy, ami nem valós...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25956 Írta: Anonymous
Ja és Budai Olórin:<br> Fantasy a Dragonlance, az AD&D, a MAGUS meg a többi, de ezek jóval később keletkeztek, és tök más célból alkották meg őket, mint Tolkien a maga műveit.<br> <br> Igen, más célból alkották meg &#337;ket, de teljesen Tolkien-alapúak, ez vitathatatlan. A MAGUS, AD&D fajaihoz egyértelm&#369;en onnan merítettek...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25955 Írta: Anonymous
Üdv mindenki!<br> <br> Igen, szerintem sem igaz, hogy Tolkien=Fantasy. Viszont tény, hogy Tolkien megteremtett egy világot, amire később az utókor rányomta a fantasy bélyeget. Mivel egészen a mai napig számos hasonló témában, világban íródott mű készült (amik közül sok nem ütötte meg a minőségi mércét), ezért veszik egy kalap alá Tolkien életművét és a többi irományt. Mivel a legtöbb hasonló munka Tolkien művei nyomán készült, onnan vett át motívumokat. Attól függ minden, hogy hogyan értelmezzük a Fantasy fogalmát. Vehetjük úgy, hogy Tolkien nem írt fantasy-t, de akkor mi az alapja a mostanáig megjelent fantasy-írásoknak? Szerintem ezért nincs értelme a szőrszálhasogatásnak...nyugodtan mondhatjuk, hogy Tolkien fantasy-t írt, és a műfajra szégyent hozó rossz minőségű művek pedig inkább lógnak ki a sorból, mintsem Tolkien könyvei.<br> <br> Ha van valami ellenvélemény, szivesen meghallgatom, és reagálok.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25954 Írta: Anonymous
Egyetértek Dalamarral:<br> <br> Tolkien NEM ÍRT FANTASYT.<br> <br> Fantasy a Dragonlance, az AD&D, a MAGUS meg a többi, de ezek jóval később keletkeztek, és tök más célból alkották meg őket, mint Tolkien a maga műveit.<br> <br> A GYU-n kívül Tolkien írt azért pár dolgot, amiket elolvasva, meg lehet érteni, hogy az egészbe hogyan illeszkedik bele, és milyan arányban a GYU.<br> <br> Ha valakit érdekel mindez, szóljon bátran, kéretlenül nem akarok senkit se untatni.<br> <br> üdv<br> B.Olórin<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25953 Írta: Anonymous
Hehh, filozófia és micsoda okfejtések :) ))<br> <br> De azért had rondítsak bele a képbe! <br> <br> Tisztában vagytok azzal az egyszerű ténnyel hogy EZ NEM IGAZ : TOLKIEN = FANTASY ???????

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25952 Írta: Anonymous
Gandalf: valahogy nem tudtam eldönteni, hogy mi lett szegény Niggle sorsa... meghalt, kísérleti nyúl volt, vagy mi történt vele. Ezért vagyok tanácstalan.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25951 Írta: Anonymous
aha

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25950 Írta: Anonymous
Igen, szerintem Tolkien a Levél című művében egy kicsit eltér attól, hogy az allegóriát elutasítja. Mert ha ez nem allegória, akkor nem tudom...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #25949 Írta: Anonymous
de, ha érdekel, nem feltétlenül a fantasy=tolkien!

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.476 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére