Fontos ez-az

Több
13 éve 1 hónapja #402482 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Fontos ez-az
Nem sok jót láttam az időjárás-előrejelzésekben , úgyhogy készüljetek számos meleg cuccal, eső- és vízálló ruhákkal, cipőkkel. Hasonlóképp a felszerelésnek is próbáljatok meg vízálló tárolóeszközt biztosítani, amennyire szükséges. (Azaz, ha tudod, hogy a géped tokja vagy a szettáskád hajlandó beázni, akkor valami nejlon takarót, zsákot pluszban hozzál hozzá.)

Egy checklist, ha szükséged lenne ilyenre:
  • Fényképezőgép
  • Akku
  • Tartalék akku
  • Töltő
  • Kártyák (lehetőleg tartalék is, a gép felbontásának megfelelő méretűek)*
  • Laptop vagy netbook
  • Laptop vagy netbook töltő
  • Kártyaolvasó, ha kell
  • Állvány, ha van
  • Távkioldó, ha van
  • Objektívek, ha vannak
  • Polárszűrő, ha van (DSLR-ekhez ajánlott!)
  • Külső vaku, ha van
  • A külső vakuhoz elem vagy akku, töltővel
  • Vízálló tok vagy táska (eső esetére)
  • Kényelmes, akár túrázásra is alkalmas, vízálló cipő
  • Szellős, kánikulában is használható cipő vagy más lábbeli
  • Gumicsizma, ha van
  • Esőköpeny
  • Toll, ceruza
  • Jegyzetelgetéshez, kisebb feladatokhoz papír (nem, dolgozatot nem írunk, de ez egy-két dolognál jól jöhet)
  • Optika tisztítására (mikroszálas vagy hagyományos) tisztítókendő
  • Ha van, porecset vagy Lens Pen
  • Képek mentéséhez kábel, szoftver (lehetőleg feltelepítve, kipróbáltan működőképes állapotban)
  • Képszerkesztő program, lehetőleg előre telepítve (ha nincs más, akkor az ingyenes és minden oprendszeren használható GIMP )
  • Pendrive (segédanyagok, prezentációk másolásához, stb.)
  • Elosztó, hosszabbító (aksik töltésére)
  • Mindenfajta fotós kiegészítő, amit használni szeretnél, vagy nem tudod, hogy mire való ;)
  • Használati utasítások!

* X megapixel × 500 MB általában elegendő, azaz: 10Mpx felbontású géphez 5GB helyett ≈ 4GB; 4,3 Mpx felbontásúhoz 2 GB; 15,5 Mpx felbontásúhoz 7,75 GB ≈ 8 GB. Ha a géped RAW formátumban is dolgozik, nem árt a kétszer akkora kártya.

Még egy fontos dolog:

A táboros topikban egészen biztosan, a csapattopikban pedig bizonyára szó volt már róla, és a táboros e-mailben is megtalálhattad a házirendet . Többször is kiemelték a főszervezők, közösségvezetők is a fontosabb pontokat, ezzel sem untatnálak. Ami ránk nézve különösen fontos, az két dolog:
- A tábort elhagyni csak a szervezők előzetes tájékoztatása után szabad - én kiegészíteném azzal, hogy lehetőleg a család- vagy csapatvezetőtök kifejezett engedélyével. Ő tudni fogja, hogy az adott időben nem lesz-e esetleg olyan, meglepetésnek szánt esemény, aminek elmulasztása gondot okozhatna, stb.
- A rendi tevékenység nem mehet a csapat tevékenységének rovására. Ha a csapatod például csapatelőadásra készül, az alól még a mesterdarabod készítése címével se maradj távol!

Amennyiben az időjárás engedi, próbálok olyan fakultatív programot kitalálni, ami a szabadidős idősávokban, önkéntes részvétellel jöhetne létre. Ezekre is érvényes, hogy aki jönni akar rá, mindenképpen egyeztessen a csapatvezetőjével is! (Az időpont megválasztásakor én már eleve egyeztetek a főszervezőkkel, de a csapatok programját nem biztos, hogy ismerem.) Ha lesz erre lehetőség, akkor napkelte-fotózásra gondoltam, illetve - nagyon-nagyon feltételes módban - a vár megközelítésére és fényképezésére. Ez utóbbinak azonban elég sok akadályát el kell hárítani, mert a vár igencsak messze van, és külön belépőjegyet kell váltani. Úgyhogy ez csak ábránd egyelőre.

(A várat egyébként a táborból is lehet fényképezni. Az az antikolt kép, amit itt-ott láthattatok róla, a tábor területéről készült.)

Csütörtökön találkozunk, addig még bírjátok ki! (Nekem már elég nehezen megy...) :D

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 2 hónapja #401656 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Fontos ez-az
Meséltem nektek már a mestervizsgákról? Szerintem még nem - úgyhogy most pótolom.

Természetesen a Fénymágiából is lehet mestervizsgát tenni, de az idén némileg szigorúbb feltételek között. Részben a táborszervezők, részben a rendvezetői nagyravágyásom folytán ahhoz is el kell jutni, hogy egyáltalán mestervizsgára gondolhasson a jelentkező. Egy bizonyos fokú fejlődés, a foglalkozásokon mutatott aktív részvétel alapján kaphatja meg valaki a segéd fokozatot, azaz saffanník rangot (ez egy ősi haradi kifejezés a fénymágus-tanoncokra, valamit jelentett adúni nyelven, de már én is elfelejtettem, hogy mit). Mesterdarabhoz csak saffanník foghat.

A mesterdaraboknál lényeges szempont, hogy abban hangsúlyosan meglegyenek olyan elemek, amiket a tábor idején tanult a saffanník. Előny, ha más rend tagjával együtt, közösen készíti a darabját, de nem követelmény. Az viszont az, hogy a mesterdarab több képből álló kompozíció legyen - ehhez azonban csomó dolgot fogunk tanulni, nem kell megijedni tőle. Lényeg az, hogy nem egy szerencsés lövés kell ahhoz, hogy mester legyen valaki, hanem átgondolt, tudatos fényképezés.

Ami a más rendekkel való együttműködést illeti, a maszkmester renddel tervezünk szoros együttműködést. Lesz ugyan olyan rendtag náluk, aki kitűnően fotóz (Szozsi és Nyüfi - mindkettejük igen komoly tehetség szerintem), de mivel ők szervezők is, és nem mindig lesz idejük részt venni a rend munkájában, nekünk is akad ott szabad terep. Egyrészt a kész maszkok megörökítésében, másrészt útmutatók (tutorialok) fotózásában tudunk segíteni - és egy jól fényképezett tutorial akár mesterdarab is lehet!
Természetesen az együttműködés oda-vissza működik, tehát, ha valaki a mesterdarabjához maszkot, arcfestést képzel el, szólhat nyugodtan, és megtaláljuk hozzá a megfelelő maszkművészt.
Együttműködni persze más renddel is lehet, én például szívesen látnék az író renddel közösen elkészített, fotózott történetet, akár olyan (egyenrangú) szöveggel, amely mindkét rend jelöltjének mesterdarabja. A lehetőségek száma igen nagy, engedjetek hát teret a fantáziátoknak!

Ha a mestervizsgákkal, más renddel való együttműködéssel kapcsolatban kérdésetek, véleményetek, javaslatotok vagy bármi megnyilvánulási igényetek van, azt a Törzsasztal topikba tegyétek meg, ez a topik maradjon meg a fontos dolgoknak! Köszi!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 2 hónapja #400987 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Fontos ez-az
Még egy fontos dolog: a táborhelyen nem nagyon akadnak zárt helyek. A rendünk törzshelye is egy oldalról nyitott, esővédett, fedett, de alkalmasint szeles helyszín lesz – már amikor éppen üldögélünk. :) Úgyhogy az öltözet kiválasztásánál, csomagolásánál erre is mindenképpen ügyeljetek!

A tábor egyes részei esőben igencsak csúszósak is lehetnek, ami megfelelő lábbelivel kevésbé balesetveszélyes. Persze biztos vagyok benne, hogy a főszervezők erre is találnak majd valami hasonló megoldást, mint tavaly Szanticskán (ahol a legcsúszósabb részeket szalmával szórták fel, és akkor nem csúszott olyan elvetemülten – szerencsésebb helyeken sehogy).

Mivel természeti környezetben leszünk, gondoskodni kell megfelelő eszközökről, amikkel a fényképezőgépet és a tartozékait, kiegészítőit is megfelelően tisztán lehet tartani. Egy szemüvegtörlő kendő már megteszi, de még jobbak és tartósabbak a megfelelő objektív tisztító eszközök és készletek. Ha nincs ilyenetek, akkor inkább ne hozzatok, és a tábor idején megmutatom, hogy mit és hogyan érdemes használni – venni ráértek a tábor után is. Azzal azonban mindenkinek tisztában kell lennie, hogy a gépe mennyire víz- és cseppálló, esetleg a porral szemben van-e védettsége. (Ahol ezeket a tulajdonságokat nem emelik ki a gép dobozán, használatijában, ott ezekre "nem" a válasz, de valamennyi ilyen behatást minden gép ki kell bírjon.)

Mivel már kevesebb, mint egy hónap van hátra a táborig, célszerű már most előkeresni a géped használati utasítását, és még egyszer áttanulmányozni. Arra kérlek, hogy a táborba hozzad magaddal mindenképpen, mert igyekszem olyan funkciókat is megismertetni, amit eddig valószínűleg nem használtál. Viszont minden egyes géptípust sajnos én sem ismerek....

Köszönöm szépen!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 2 hónapja #400337 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Fontos ez-az
Idén is lesz lehetőség a rendi tevékenységből mestervizsgát tenni, és remélem, hogy nem titkot árulok el: a mestervizsgáknak keretjátékos jelentősége is lesz. Már most gondolkodjatok el azon, hogy van-e olyan kedvenc témátok, területetek, amiben mester szintre tudnátok fejleszteni magatokat - természetesen a segítségemmel. A részletekről persze majd a táborban lesz szó, de addig már kevesebb mint egy hónap van hátra!

Arra is lesz majd lehetőség, hogy a Sörházban (ami az esti összejöveteleknek, bulizásnak, lájvozásnak és zenés-táncos eszméletvesztéseknek ad kulturált és méltó helyet) az arra méltónak ítélt alkotásokkal bárki, egyénileg fellépjen. Ez a mi rendünk esetében talán nehézkesnek tűnhet, de projektor van, vászon van, sötét lesz, tehát akár egy rövid képes összeállítással is be lehet mutatkozni. Másfajta produkciókra is lesz lehetőség, úgyhogy akár videóval is készülhet, aki akar... vagy tánccal is. Meg pantomimmel, stb.

Szóval, kalandra, munkára, remekművek alkotására fel - nemsokára indulunk!!!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 2 hónapja #399602 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Fontos ez-az
Még egy fontosság: ha makrózni szeretnél, és tükörreflexes, EVIL*, bridge, vagy komolyabb kompakt géped van, mindenképpen előnyös, ha masszív állványt is tudsz hozni. Nálam lesz egy, de minél több van, annál jobb.

*EVIL = Electronic Viewfinder, Interchangeable Lens = elektronikus keresős cserélhető objektíves gép - nem én találtam ki rá, tényleg így nevezik őket! :D llyenek:
[center:332r25et] [/center:332r25et]

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 2 hónapja #399075 Írta: Sötét Úr
Fontos ez-az téma létrehozva Sötét Úr által
Ezt a topikot tartsuk fent az olyan fontos dolgoknak, mint például az, hogy mit hozzunk magunkkal, milyen felszereléssel, eszközzel tudtok egymásnak segíteni, ha valaki megszorul vele, és hasonlók. Arra kérlek benneteket, hogy a megjegyzéseket, örvendezéseket, NE itt, hanem a Törzsasztal topikba írjátok, hogy ez áttekinthető maradjon. Ennek érdekében ezt a témát szigorúan moderálni fogom.

Amit elöljáróban javaslok is hozni:
  • elosztó (egy-egy házban egyetlen konnektor van, és azok is kis teherbírásúak, tehát a töltők valószínűleg elmennek róla, de már egy hajszárító nem!)
  • kényelmes, akár túrázásra is alkalmas cipő (nem akarok konkurenciát a kószáknak, de alkalmasint szükség lehet rá)
  • "játszós" ruha, kánikulára és rosszabb időre egyaránt (bár azt hallottam, hogy... inkább nem írom le, az elkiabálási törvény miatt)
  • tartalék elem, akkumulátor és töltő hozzá
  • elegendő kapacitású memóriakártya
  • zseblámpa

Természetesen a fényképezéshez szükséges dolgokat se felejtsétek el! ;)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Moderátorok: GandalfAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.536 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére