Tudományos konferencia Pécsett

A Magyar Tolkien Társaság , a Pécsi Tudományegyetem Angol Tanszék-csoportja és Modern Irodalomtörténet és Irodalomelmélet Tanszéke , vala-mint a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hallgatói Önkormányzata 2004. április 23-25-e között rendezi meg a pécsi Dante Caféban a második magyarországi tudományos igényű konferenciát J. R. R. Tolkien műveiről "R. R. Tolkien: nyelv, hagyomány, értelmezés" címmel.

A konferencia nagy örömünkre immár a második abban a sorban, amelyet 2003-ban Szegeden indított útjára a Társaság, a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Bizottságának Modern Filológiai Munkabizottsága támogatásával. Ahogy a Magyar Tolkien Társaság Alapszabályában is olvasható, a Társaság feladatának tekinti Tolkien műveinek tudományos igényű tanulmányozását, a szövegek tudományos köztudatba való bevitelét, népszerűsítését. Akármilyen kedvező is Tolkien magyarországi fogadtatása az olvasók és immár a nézők körében is, a tudo-mányos élet, bár a tavalyi konferencia tanúsága szerint élénk érdeklődést mutat, mindeddig nem "nyitott" Tolkien felé. A magyarországi irodalom- és társadalomtudomány új területet nyitott meg a szegedi konferenciával; az idei rendezvény ezt a hagyományt kívánja folytatni, immár jobban körülha-tárolt témát, Tolkien filológiai, irodalomtörténeti-kultúrtörténeti, irodalomelméleti megközelítéseire helyezve a hangsúlyt.

Külön örömünkre szolgál, hogy a konferencia plenáris előadását a nem-zetközi Tolkien-kutatás egyik legismertebb alakja, a houstoni Rice University angol tanszékének középkorász professzora, Jane Chance tartja (ápr. 24. 13.30-tól, "Tolkien és a Másik: faj és nem Középföldén" címmel). Jane Chance a 70-es évek óta a Tolkien tanulmányok aktív alakítója, aki az elsők között jelentetett meg Tolkienről szóló monográfiát, melyet azóta egy újabb könyv és csak az utóbbi 3 évben több általa szerkesztett fontos tanulmánykötet követett. A professzor a konferencia után a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen ad elő, majd ápr. 27-én 18.00 órakor a Tolkien Társaság rendkívüli Tolkien Klub-rendezvénye keretében a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán (Reviczky utca 4/c., Budapest 1088) tart nyilvános előadást "Tolkien nő- (és férfi)alakjai: a filmek és a könyv" címmel).

A pécsi konferenciát ápr. 23-án, pénteken 15.45-kor Dr. jankovits László, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettese nyitja meg, majd a péntek délutántól vasárnap délig tartó munkaidőszakban összesen 16 előadás fog elhangzani. A magyarországi egyetemek közül előadókkal képviseltetik magukat a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is. Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei előadók között igen sok a független kutató is, de megtalálhatók a listában egyetemi oktatók, doktori hallgatók, középiskolai tanárok, és egyetemek, főiskolák nappali tagozatos hallgatói is.

A tavalyi konferencia célja az volt, hogy minél több területről minél több lehetséges megközelítésnek, értelmezésnek biztosítson fórumot. Idei témánk szigorúbb körülhatároltságát az indokolja, hogy a Tolkien iránt érdeklődő tudományos kutatók leginkább az irodalom és a kultúrtörténet területein dolgoznak, és megítélésünk szerint éppen ezek a területek azok, ahol Tolkien jelentőségének hangsúlyozására leginkább szükség van. Szeretnénk feltárni vele Tolkien szövegeinek kivételes gazdagságát és központi jelentőségét, nem csak annak a sikernek és jelentőségnek az apropóján, amivel a populáris kultúrában bírnak, hanem azért is, mert ezek a szövegek komoly tudományos-elméleti implikációkat is hordoznak magukban, melyeket az irodalom-ról való kortárs gondolkodás haszonnal vehetne számításba.

A konferencia részletes programja -->

Utoljára frissítve: csütörtök, 28 április 2016 13:49

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére