A Magyar Tolkien Társaság tevékenysége 2002-2004

A Magyar Tolkien Társaság Kulturális Egyesület célja J.R.R. Tolkien (1892-1973) műveinek magyarországi megismertetése; az ezen szövegekkel ismeretterjesztő, tudományos és kreatív/művészeti formában való foglalkozás szervezése, és a tolkieni hagyományok által támogatott önkifejező művészeti formák (irodalom, képzőművészet, iparművészet) gyakorlásának támogatása, e területeken a tehetségek felkutatása és támogatása. A Társaság egyben ifjúsági közösségként is működni kíván, a közös tudományos és művészeti alkotótevékenységen keresztül magas szintű közösségi életet kíván létesíteni.


A fentiek érdekében az eddigi gyakorlatunknak megfelelően alapvetően háromféle tevékenységet folytatunk:

1. Tudományos rendezvények, előadások szervezése, fiatal magyar kutatók publikációinak támogatása, a tolkieni életmű magyar nyelvre fordításában való közreműködés.

2. Irodalmi ismeretterjesztő és oktatási rendezvények, foglalkozások, találkozók, táborok szervezése, amelyeken a tolkieni világ illetve általában az ősi mitológiák iránt érdeklődők fontos ismeretekhez juthatnak.

3. A tolkieni életműhöz szorosan, illetve lazábban kapcsolódó művészeti alkotó tevékenység támogatása, kreatív rendezvények szervezésével, saját alkotócsoportok működtetésével, tehetségkutató pályázatok szervezésével és a fiatal alkotók publikációs (internetes és hagyományos) lehetőségének megteremtésével.



A Társaság kapcsolatot tart fenn a hasonló jellegű szervezetekkel, az irodalmi örökséget kezelő magánszemélyekkel, ezen kívül oktatási, ismeretterjesztő céllal előadásokat, szemináriumokat, vitaesteket, felolvasásokat, ismeretterjesztő, kreatív és oktatási táborokat, valamint kötetlen összejöveteleket szervez, amelyek eredményeit nyilvánosságra hozza. A munka koordinálására elsősorban az internetet veszi igénybe.
A Magyar Tolkien Társaság tevékenységét Magyarország egész területén végzi. Tudatosan törekszik arra, hogy a Budapest központúságot ellensúlyozva minél több tudományos, ismeretterjesztő és kreatív rendezvényt, programot, lehetőséget juttasson el vidékre is. Ennek szellemében mind az alapító ülésünket, mind az eddig rendezett három tudományos konferenciánkat vidéki egyetemi városokban szerveztük.

A társaság dinamikusan növekvő tagsággal rendelkezik, a 30 fős alapító ülés után 2002 végén 60, 2003, végén 150, jelen pillanatban pedig már több mint 200 regisztrált és tagdíjat fizető tagtársunk van, és ezt támogatja egy körülbelül 150 fős, tagsági viszonnyal nem rendelkező szimpatizánsi kör. Azonban a rendezvényeinket a legszélesebb közönség számára szervezzük, a Társaság tagjai és szimpatizánsai önkéntes munkával díjazás nélkül végzik a szervezést és lebonyolítást.

A 2002 óta eltelt években a Társaság tevékenyen vett részt különböző kulturális rendezvényen, valamint közösségi, kreatív és tudományos programokat szervezett. A Magyar Tolkien Társaság főbb rendezvényei és programjai az eddigiekben:
- 2003. jan. 3. "Egy rég várt ünnepély" - egésznapos országos hatáskörű rendezvény, ami tudományos előadásokat, művészeti és irodalmi pályázatokat, színpadi produkciókat, vitákat, filmvetítéseket ölelt fel. Az MTT első nagyobb rendezvénye, amelyet más nemzetközi Tolkien Társaságokkal összehangoltan szerveztünk, mintegy 2000 résztvevő számára.
- 2004. jan. 3. Tolkien Születésnap: Egy egésznapos országos hatáskörű rendezvény, hasonló az lőző évihez, de több és gazdagabb programmal. Ez volt az eddigi legnagyobb rendezvényünk, amelyet 110 MTT tag illetve önkéntes szervezett és bonyolított le (akiket a rendezvény a munkára többek között a Nagy Nyári Kreatív táborban készítettünk fel), az ország minden részéből érkezett mintegy 3500 résztvevő számára. Itt mutatkozott be először a Magyar Tolkien Társaság Kórusa, és Színjátszóköre.
- Immár 3. éve működik nagy sikerrel a Tolkien Klub. Kézműves foglalkozások, ismeretterjesztő előadások, vitakultúrát fejlesztő programok, vetélkedők, fiatal pszichológusok által vezetett Beszélgetősarok először az Almássy téri Szabadidőközpontban, majd 2004-től a Zöld Macska Diákpincében.
- 2003. július 21.-27. Nagy Nyári Kreatív Tábor. Tudományos és ismeretterjesztő előadások Tolkien műveiről és mitológiájáról, önismereti programok, kreatív és művészeti foglalkozások, képzési programok tudományos és ismeretterjesztő programok 105 fő számára.
- 2004. július 16-25. Nagy Nyári Kreatív Tábor. Tudományos és ismeretterjesztő előadások Tolkien műveiről és mitológiájáról, önismereti programok, kreatív és művészeti foglalkozások, képzési programok tudományos és természetismereti és ismeretterjesztő programok közösségi keretben 150 táborozó számára.
- 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben is megrendeztük a Farsangi Bált, egy tréfás és komoly bemutatókkal tarkított közösségépítő rendezvényt, ahol a társaságban működő egyéneknek és különböző alkotóköröknek lehetőség nyílt produkcióik bemutatására. (résztvevők száma: 80 fő)
- 2003-ban indult az általános iskolásoknak szóló Noldás Program. Az iskolákban, gyermekkönyvtárakban tartott előadások célja Tolkien műveinek megismerése mellett, az olvasás megszerettetése a gyerekekkel.
- A 2003-ban a társaság részt vett a Tokaji Hegyalja Fesztiválon és a Sziget
- Fesztiválon, a salgotarjáni HungaroCon fesztiválon és a nyíregyházi Tér-Fesztiválon, amelyeken színdarabokkal, ismeretterjesztő előadásokkal és kézműves foglalkozásokkal szerepelt. 2004-ben hasonló tematika szerint szervezett programokkal vettünk részt a Sziget Fesztiválon és egy önálló helyszínen 3 napos programmal a Művészetel Völgyében, Kapolcson.
- 2004-ben a megalakult a társaság hivatalos kórusa és színjátszóköre,valamint az Írókör. Elkészült egy nívós verseskötet, és előadásra került egy mitológiai dráma és több paródiadarab.
- A Társaság negyedévente megjelenteti saját újságját, a Lassi Laurie-t, melyben a hírek mellett tudományos írások, irodalmi művek, képzőművészeti alkotások és interjúk kapnak helyet. A kiadványt az ország különböző részein élő tagtársaink automatikusan megkapják, emellett a különböző budapesti és vidéki rendezvényeinken árusítjuk is.
- 2003-ban a Szegedi Tudományegyetem egy évvel később pedig Pécs adott otthont az országos Tolkien Tudományos Konferenciának.
- A Társaság rendszeresen szervez találkozókat az ország különböző pontjain. Ezek kreatív vagy kulturális-ismeretterjesztő programok.

Utoljára frissítve: vasárnap, 05 június 2016 22:45

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére