MTT közgyűlés 2005. május 21. jegyzőkönyve

Levezető elnöknek a Közgyűlés egyhangú szavazással Veréczi Pétert választotta. A jegyzőkönyv hitelesítésére a közgyűlés egyhangúlag Sándor Annát és Füzessy Tamást jelölte ki.

Tagok: A 80 aktív (fel nem függesztett tagságú) tagból regisztráltan megjelent 54 fő

Kezdés: 11:15

A közgyűlés határozatképes és alapszabály-módosításra alkalmas.

Az előre meghirdetett napirendet a közgyűlés egyhangúan elfogadta.


A Közgyűlés egy tartózkodással, ellenszavazat nélkül szavazat-számláló bizottság tagjainak választotta Futó Pétert és Lakatos Dorottyát.



1. Beszámolók
a) A leköszönő elnökség nevében Füzessy Tamás elnökhelyettes bemutatta és értékelte a Magyar Tolkien Társaság történetét, működési területeit, programjait és eredményeit az alakulásától kezdve a Közgyűlésig.

b) Tartalmi beszámoló a 2004. évi közhasznú tevékenységről
Füzessy Tamás elnökhelyettes részletesen beszámolt az egyesület 2004. évi programjairól, rendezvényeiről, tagságának alakulásáról, tevékenységének hátteréről.

c) Vass Rózsa a közgyűlés előtt ismertette a közhasznúsági jelentés számviteli beszámolóját, a közhasznú egyszerűsített éves beszámolót. Részletesen beszélt az elmúlt év rendezvényeinek pénzmozgásairól, a vagyon felhasználásáról, a bevételi forrásokról és azok felhasználásáról. Ismertette a Társaság vagyoni helyzetét.

A közhasznúsági jelentést a közgyűlés egy tartózkodással elfogadta.



2. Alapszabály-módosítás

Az Egyesület elnöksége az alapszabály több pontjának módosítására vonatkozó javsalatot terjesztett a közgyűlés elé. Az érintett részek régi szövegét és a javasolt a módosításokat a közgyűlés résztvevő írásban megkapták.

Krieger Tamás az elnökség által beterjesztett alapszabály módosítások mellett egy másik módosítást javasolt, az alapszabály 9. pontjában.
A régi szöveg:
Az alapszabály módosításához és az Egyesület feloszlásának kimondásához a tagok összessége kétharmadának szavazata (minősített többség) szükséges.
A javasolt új szöveg:
Az alapszabály módosításáról szóló döntésről csak olyan közgyűlés dönthet, amelyen a tagok több mint fele jelen van, és a módosító javaslatok elfogadásához a jelenlevők kétharmadának szavazata szükséges.
Az Egyesület feloszlásának kimondásához a tagok összessége kétharmadának szavazata szükséges.

Javaslatot a közgyűlés 54 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül elfogadta.

Az elnökség által javasolt alapszabály módosítási javaslatokat Füzessy Tamás elnökhelyettes terjesztette elő. Az előterjesztés szövege:
10.

A közgyűlés 7 és 9 fő közötti létszámú Elnökséget választ. Az Elnökség tagjai között van az ugyancsak a közgyűlés által megválasztott elnök, és az egy vagy két elnökhelyettes.

Az Elnökség minimum 50 %+1 elnökségi tag jelenléte esetén határozatképes.

...

13.

Az Elnökség jogosult akár a tagok közül egyet, akár kívülálló személyt pénzügyi vezetői, illetve titkári teendők ellátásával megbízni. A pénzügyi vezető és a titkár részére díjazás állapítható meg.

A pénzügyi vezető feladata az elnökség által hozott szabályok és az elnök utalványozási jogkörét figyelembe véve az egyesület pénzforgalmának bonyolítása, az éves költségvetési javaslat, a pénzügyi beszámoló és a közhasznúsági jelentés elkészítése valamint gondoskodás az egyesület üzleti könyveinek, pénzügyi nyilvántartásainak vezetéséről.

A titkár feladatai közé tartozik a testületi ülések jegyzőkönyveinek vezetése, véglegesítése és hitelesítése, a határozatok tárának vezetése, a testületi ülések értesítéseinek kiküldése, a döntések nyilvánosságra hozatala, a külső és belső levelezés kezelése, valamint gondoskodás az egyesület hivatalos iratainak kezeléséről.

A pénzügyi vezető és a titkár az elnökségi ülések tanácskozási jogú állandó meghívottjai.

16.
...
Az elnöki megbízás rendkívüli megszűnése, vagy az elnök tartós akadályoztatása esetén az elnök feladatkörét az erre az elnökség által kijelölt elnökhelyettes jogosult átvenni. Ebben az esetben 90 napon belül új elnököt kell választani.

18.
Az Egyesület képviseletére az elnök önállóan jogosult. Megbízásának rendkívüli megszűnése vagy tartós akadályoztatása esetén az elnökhelyettes jogosult az Egyesületet képviselni. A képviselők rendelkeznek az Egyesület bankszámlája felett is, a Ptk. 29.§ (3) bek. alapján, mely szerint két képviseleti joggal felruházott személy aláírása szükséges a bankszámlák feletti rendelkezéshez.

Vass Rózsa az alapszabály-módosítási javaslat szövegében korrigálást kért. A javasolt szöveg 13. pontjában, "...a pénzügyi beszámoló és a közhasznúsági jelentés elkészítése" mondatban az elkészítése szót elkészítettésére módosítsák.

A közgyűlés a javaslatot egy tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül elfogadta.


Vass Rózsa vitát kezdeményezett a pénzügyi vezető státuszáról. Felvetette, hogy a jelenlegi alapszabály-módosítási javaslat ellenében a pénzügyi vezető hivatalból legyen az elnökség tagja.

Krieger Tamás javaslata szerint az elnökség a titkárt és a pénzügyi vezetőt köteles legyen elsősorban saját tagjai közül, ha ez nem lehetséges, kívülálló személyek közül választani.

A közgyűlés a 3 szövegverzióról szavazott:
1. verzió (eredeti elnökségi javaslat)
10. pont: A közgyűlés 7 és 9 fő közötti létszámú Elnökséget választ. Az Elnökség tagjai között van az ugyancsak a közgyűlés által megválasztott elnök, és az egy vagy két elnökhelyettes.
13. pont: Az Elnökség jogosult akár a tagok közül egyet, akár kívülálló személyt pénzügyi vezetői, illetve titkári teendők ellátásával megbízni. A pénzügyi vezető feladata az elnökség által hozott szabályok és az elnök utalványozási jogkörét figyelembe véve az egyesület pénzforgalmának bonyolítása, az éves költségvetési javaslat, a pénzügyi beszámoló és a közhasznúsági jelentés elkészíttetése valamint gondoskodás az egyesület üzleti könyveinek, pénzügyi nyilvántartásainak vezetéséről. A titkár feladatai közé tartozik a testületi ülések jegyzőkönyveinek vezetése, véglegesítése és hitelesítése, a határozatok tárának vezetése, a testületi ülések értesítéseinek kiküldése, a döntések nyilvánosságra hozatala, a külső és belső levelezés kezelése, valamint gondoskodás az egyesület hivatalos iratainak kezeléséről. A pénzügyi vezető és a titkár az elnökségi ülések tanácskozási jogú állandó meghívottjai.
2. verzió (Krieger Tamás javaslata)
10. pont: A közgyűlés 7 és 9 fő közötti létszámú Elnökséget választ. Az Elnökség tagjai között van az ugyancsak a közgyűlés által megválasztott elnök, és az egy vagy két elnökhelyettes.
13. pont: Az Elnökség köteles elsősorban saját tagjai közül, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a társaság tagjai vagy kívülálló személyek közül egy-egy főt pénzügyi vezetői, illetve titkári teendők ellátásával megbízni. A pénzügyi vezető feladata az elnökség által hozott szabályok és az elnök utalványozási jogkörét figyelembe véve az egyesület pénzforgalmának bonyolítása, az éves költségvetési javaslat, a pénzügyi beszámoló és a közhasznúsági jelentés elkészíttetése valamint gondoskodás az egyesület üzleti könyveinek, pénzügyi nyilvántartásainak vezetéséről. A titkár feladatai közé tartozik a testületi ülések jegyzőkönyveinek vezetése, véglegesítése és hitelesítése, a határozatok tárának vezetése, a testületi ülések értesítéseinek kiküldése, a döntések nyilvánosságra hozatala, a külső és belső levelezés kezelése, valamint gondoskodás az egyesület hivatalos iratainak kezeléséről. A pénzügyi vezető és a titkár az elnökségi ülések tanácskozási jogú állandó meghívottjai.
3. verzió (Vass Rózsa javaslata)
10. pont: A közgyűlés 7 és 9 fő közötti létszámú Elnökséget választ. Az Elnökség tagjai között van az ugyancsak a közgyűlés által megválasztott elnök, pénzügyi vezető és az egy vagy két elnökhelyettes.
13. pont: Az Elnökség jogosult akár a tagok közül egyet, akár kívülálló személyt a titkári teendők ellátásával megbízni. A pénzügyi vezető feladata az elnökség által hozott szabályok és az elnök utalványozási jogkörét figyelembe véve az egyesület pénzforgalmának bonyolítása, az éves költségvetési javaslat, a pénzügyi beszámoló és a közhasznúsági jelentés elkészíttetése valamint gondoskodás az egyesület üzleti könyveinek, pénzügyi nyilvántartásainak vezetéséről. A titkár feladatai közé tartozik a testületi ülések jegyzőkönyveinek vezetése, véglegesítése és hitelesítése, a határozatok tárának vezetése, a testületi ülések értesítéseinek kiküldése, a döntések nyilvánosságra hozatala, a külső és belső levelezés kezelése, valamint gondoskodás az egyesület hivatalos iratainak kezeléséről. A titkár az elnökségi ülések tanácskozási jogú állandó meghívottjai.

A közgyűlés a 3 szövegverzióról szavazott:
1. verzió: 1 szavazat érkezett.
2. verzió: 34 szavazat érkezett.
3. verzió: 17 szavazat érkezett.
Nem szavazott: 2 fő

A kétharmados többség hiányában a 2. verzió ismét szavazásra került. A megismételt szavazásának eredménye:
Elfogadja: 44 fő
Nem fogadja el: 5
Tartózkodik: 1 fő
Nem szavazott: 4 fő.


A fenti két módosítással az elnökség által előterjesztett alapszabály módosítási javaslat egészéről szavazott a Közgyűlés:
Elfogadja: 49 fő
Nem fogadja el: 0
Tartózkodik: 0 fő
Nem szavazott: 5 fő.



Vass Rózsa előterjesztésére a Közgyűlés döntött a Társaság székhelyének megváltoztatásáról is. A javasolt új cím:
1211 Budapest, Templom u. 17. Fsz. 1.
A szavazás eredménye:
Elfogadja: 50 fő
Nem fogadja el: 0
Tartózkodik: 0 fő
Nem szavazott: 4 fő.



3. A választás rendjéről szóló határozat

A közgyűlés megkezdte a "A 2005. május 21-i tisztújító közgyűlésen a jelölés és a választás lebonyolításáról, valamint az új tisztségviselők hivatalba lépéséről" szóló közgyűlési határozattervezet tárgyalását. A határozat célja, hogy a jelölés és a szavazás alapszabályban nem rögzített részletszabályait tisztázza.
Füzessy Tamás ismertette a jelenlevőkkel a jelölés és szavazás rendjéről szóló közgyűlési határozat tervezetet amelyet a jelenlévők írásban is megkapták. A határozattervezet beterjesztett szövege:

Az alapszabályban megadott létszámkereteken belül ez alkalommal 7 fő elnökségi tag kerül megválasztásra, és közülük az elnök mellett csak egy elnökhelyettes.

Az előzetes jelölési eljárásban jelölt személyek jelölését a közgyűlésen is meg kell erősíteni. (A jelöltnek nyilatkozni kell a jelölés elfogadásáról.)

A közgyűlés helyszínén is lehetőség van új jelöltek jelölésére, mindaddig, amíg az adott tisztségviselőre vonatkozó szavazás jelöltlistáját le nem zárják.

A választás során külön szavazási eljárással történik az elnök, az elnökhelyettes és az FB tagok választása.

Minden szavazási eljárás menetrendje:
- jelölés
- nyilatkozatok a jelölések elfogadásáról
- jelölőlista lezárása
- bemutatkozás és hozzászólások
- szavazás
- eredményhirdetés

A jelölőlista lezárása után, minden egyes szavazási esemény előtt mutatkoznak be az adott tisztségekre jelölt személyek, illetve a tagok ekkor mondhatnak véleményt a jelöltekről. A szavazások előtti vitában mindenki egyszer szólhat hozzá, max 3 perc terjedelemben. Személyes érintettség címén a jelöltek kérhetik, hogy külön reagálhassanak az elhangzottakra, de viszontválaszra nincs lehetőség.

A szavazás során minden egyes megválasztott tisztségviselőnek a jelenlevők 50%+1 részének támogató szavazatát meg kell kapnia a megválasztáshoz.

Minden szavazási fordulóban minden szavazó maximum annyi tagot jelölhet meg, amennyi az adott funkcióra a még be nem töltött helyek száma.

Amennyiben az első fordulóban az adott funkcióra nem vagy nem az összes jelölt kapja meg az 50 %+1 többséget, akkor ismételt szavazást kell elrendelni. A további fordulókon az előző fordulóban megválasztott jelölteknek már nem kell részt venniük, a szavazásnak a még be nem töltött helyekre kell vonatkozni. Az ismételt fordulókon a jelöltlistára az előző fordulóban legtöbb szavazatot kapott jelöltek kerülnek fel a betöltetlen helyek száma +1 fő létszámban.

Az egyes fordulók előtt a jelöltek közül bárki visszaléphet, de új jelölés már nem adható.


A választás befejezésével a korábbi vezetőség (elnök, elnökhelyettesek, titkár, elnökségi tagok, FB tagok) megbízása megszűnik, feladatkörüket az újonnan megválasztott tagok veszik át


Vass Rózsa indítványozta, hogy ne a javaslatban szereplő 7, hanem 9 elnökségi tagot válasszon a közgyűlés.

A szavazás a módosító indítványról..

7 fő elnökségi tag választása : 31 szavazat
9 fő elnökségi tag: 13 szavazat
Tartózkodás: 4 fő
Nem szavazott: 6 fő

Tehát az eredeti elnökségi javaslat maradt érvényben.

Kaszás Péter javasolta, hogy az elnökhelyettes választása során a már meglévő 6 főből válasszon a közgyűlés, ne külön szavazási fordulóval. Füzessy Tamás rámutatott, hogy ez a szavazási procedúrát nem gyorsítja, így lényegében szükségtelen változtatás lenne. Kaszás Péter a javaslatát visszavonta.

Közgyűlési szavazott a határozat teljes szövegéről:
Elfogadja: 46 fő
Nem fogadja el: 0
Tartózkodik: 2 fő
Nem szavazott: 6 fő.



4. Tisztújító választások

A Közgyűlésen 1 elnök, 1 elnökhelyettes, 5 elnökségi tag és a Felügyelő Bizottság 3 tagja kerül megválasztásra.


1. Elnök választás:

Az előzetes jelölési eljárásban Blahota Attila, Nagy Gergely és Tallián Balázs már nyilatkozott arról, hogy nem fogadja el a jelölést. A következő személyeket jelölték még előzetesen az elnöki pozícióra:
Kaszás Péter
Vass Rózsa
Füzessy Tamás

A levezető elnök nyilatkozatra kérte a jelölteket, melynek eredményként:
Kaszás Péter - nem fogadta el a jelölést.
Vass Rózsa - nem fogadta el a jelölést
Füzessy Tamás - elfogadta a jelölést.

A közgyűlésen újabb jelölés az elnöki pozícióra nem érkezett.

A Közgyűlés titkos szavazással, 43 szavazattal, 5 érvénytelen (üres szavazólap) szavazat mellett elnöknek választotta Füzessy Tamást.


2. Elnökhelyettes választás:

A következő személyeket jelölték előzetesen az elnökhelyettesi pozícióra:
Füzessy Tamás
Nagy Gergely

Füzessy Tamás elnökké választása miatt, az elnökhelyettesi jelölés érvénytelenné vált.

A levezető elnök nyilatkozatra kérte Nagy Gergely, aki a jelölést elfogadta.

A közgyűlésen újabb jelölés az elnökhelyettesi pozícióra nem érkezett.

A Közgyűlés titkos szavazással, 48 szavazattal, elnökhelyettesnek választotta
Nagy Gergelyt.


3. Elnökségi tagok megválasztása:
Az előzetes jelölési eljárásban Blahota Attila, Tallián Balázs és Barna Bálint már nyilatkozott arról, hogy nem fogadja el a jelölést. A következő személyeket jelölték még előzetesen az elnökségi tagságra:

Füzessy Tamás
Kaszás Péter
Királyházi Csaba
Kovács Krisztina Anna
Molnár Gyula
Nagy Gergely
Sándor Anna
Sándor Éva
Szalay Zsófia
Ürmössy Zsuzsanna
Vass Rózsa

Füzessy Tamás elnökké és Nagy Gergely elnökhelyettessé választása miatt, az elnökségi tag jelölésük érvénytelenné vált.

A levezető elnök nyilatkozatra kérte a jelölteket, melynek eredményként:
Kaszás Péter - jelölést elfogadta
Királyházi Csaba - jelölést vállalta
Kovács Krisztina Anna - jelölést elfogadta
Molnár Gyula - jelölést vállalta
Sándor Anna - jelölést nem fogadta el
Sándor Éva - jelölést elfogadta
Szalay Zsófia - jelölést elfogadta
Ürmössy Zsuzsanna - jelölést elfogadta
Vass Rózsa - jelölést elfogadta

A közgyűlésen újabb jelölés az elnökségi tag pozícióra nem érkezett.

A titkos szavazás eredménye:
Kaszás Péter - 38 szavazat
Királyházi Csaba - 34 szavazat
Kovács Krisztina Anna - 21 szavazat
Molnár Gyula - 35 szavazat
Sándor Éva - 39 szavazat
Szalay Zsófia - 25 szavazat
Ürmössy Zsuzsanna - 22 szavazat
Vass Rózsa - 24 szavazat

A szavazás során 5 személy kapta meg a megválasztáshoz szükséges 50 %+1 szavazatot, amelynek eredményként ők az elnökség tagjai lettek:
Kaszás Péter
Királyházi Csaba
Molnár Gyula
Sándor Éva
Szalay Zsófia


4. Felügyelő Bizottság tagjainak megválasztása:
Az előzetes jelölési eljárásban Királyházi Csaba, Abonyi Barbara és Tallián Balázs már nyilatkozott arról, hogy nem fogadja el a jelölést. A következő személyeket jelölték még előzetesen az FB tagságra:

Barna Bálint
Kaszás Péter
Kovács Krisztina Anna
Krieger Tamás
Molnár Gyula
Szalay Zsófia
Ürmössy Zsuzsanna
Veréczi Gabriella

Kaszás Péter, Molnár Gyula és Szalay Zsófia elnökségi taggá választása miatt, az FB tag jelölésük érvénytelenné vált.

A levezető elnök nyilatkozatra kérte a további jelölteket, melynek eredményként:
Barna Bálint - jelölést elfogadta
Kovács Krisztina Anna - jelölést nem fogadta el
Krieger Tamás - jelölést elfogadta
Ürmössy Zsuzsanna - jelölést elfogadta
Veréczi Gabriella - jelölést elfogadta

A közgyűlésen újabb jelölés az FB tag pozícióra nem érkezett.
A titkos szavazás eredménye:
Barna Bálint - 37 szavazat
Krieger Tamás - 40 szavazat
Ürmössy Zsuzsanna - 29 szavazat
Veréczi Gabriella - 20 szavazat

A szavazás során 3 személy kapta meg a megválasztáshoz szükséges 50 %+1 szavazatot, amelynek eredményként ők az FB tagjai lettek:
Barna Bálint
Krieger Tamás
Ürmössy Zsuzsanna



4. Egyéb

Barna Bálint rövid ismertetőt és beszámolót tartott az InfoCsoport működéséről.

Füzessy Tamás elmondta, hogy A Nagy Könyv program kapcsán a Társaságnak lehetősége nyílik nagyszabású programok szervezésére, s várhatóan ennek keretében telik majd az elkövetkezendő év.

Becze Ádám felhívta a jelenlévők figyelmét a GOMUNCS csoport jövő hétvégi szemétgyűjtési akciójára és mindenkit buzdított a részvételre.




A jegyzőkönyvet hitelesítette:


Veréczi Péter
levezető elnök

Füzessy Tamás
az egyesület elnöke, megbízott hitelesítő

Sándor Anna
megbízott hitelesítő

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére