IV. Átjáró nap

Hogy pihenjek is, de ne maradjak le a rendezvény komolyabb programjairól, délre terveztem a becsapódást a Millenáris-parkba, mint valami meteorit, hogy kezdetnek megnézzem a "Sötét oldal 2 - Rejtett múlt" című Star Wars rajongói film 20 perces bemutatóját. A bejárat előtt kígyózó sort látva kissé meglepődtem, de szerencsére nem kellet kivárnom a végét, és bár kicsit késtem, a technikai problémák miatt félórát csúszott a tervezett program, így nem maradtam le a Magyar Tolkien Társaság humoros előadásáról sem.



A földszinti hallban igazi zsibvásár fogadott, mindenfelé könyvek, magazinok, játékfigurák, a látogatók között pedig néha felbukkant egy birodalmi rohamosztagos, egy jedi lovag, egy buckalakó, Boba Fett, vagy éppen a sötét nagyúr, Darth Vader, aki komoly ellentétben állt a Gyűrűk urából idecsöppent tündékkel és a félembernyi pengével bóklászó csuklyás Nazgúllal.



Ebben az egész napos, szemkápráztató káoszban képviseltette magát az Eredeti Csillagok Háborúja Klub Egyesület, a Magyar Csillagkapu Klub, a Magyar Anime Társaság, a Magyar Star Trek Klub és a Magyar Tolkien Társaság, melynek standjánál csinos tündehölgy árulta a dekoratív Lassi Laurie című MTT magazint. Itt a későbbiek folyamán felbukkant Anettka, aki érdeklődve vitt magával néhány példányt az említett lapból.



A színpadon minden rajongói klub lehetőséget kapott egy félórás műsorra, mely legtöbbször kedvenc filmjük egy-egy jelenetének átdolgozása, parodizálása volt. Akit inkább a játék érdekelt, az a legfelső szinten beülhetett egy izgalmas szerepjátékra, kipróbálhatott néhány közkedvelt kártyajátékot (M.A.G.U.S., Héttenger, Star Trek), és több szórakoztató társasjátékot is (Catan telepesei, Árnyékháború, Legendák kapitánya, Mechwarrior asztali stratégiai játék).
Volt író-olvasó találkozó, ahol külföldi díszvendégként Ian Watson, brit író dedikálta legújabb, "Nehéz kérdések" című sci-fi regényét, míg a nagyszínpadon fellépett Jeremy Bulloch is, aki a Star Warsból ismert és közkedvelt fejvadászt, Boba Fettet alakította annakidején. Az idősödő színész készségesen válaszolt majd másfél órán keresztül a közönség kérdéseire, néha még önmagát is kifigurázva. Többek között megtudhattuk tőle, hogy a világhírű űreposzból Han Solo a kedvenc karaktere annak stílusa és jelleme miatt, másik kedvence pedig minden hájjal megkent Jabba, viszont Jar Jar Binkset ki nem állhatja, mert idétlen viselkedésével nem igazán passzol a sorozat komor stílusához. Jeremy az előadás után autogrammot osztogatott, és az előtte felsorakozó tömeg hosszú ideig nem akart fogyatkozni. Sok rajongó le is fényképeztette magát vele, az egészben csak az lepett meg, hogy a dedikálás pénzbe került. Egy emelettel feljebb Ian Wattsonnal simán lefényképeztettem magam, és ha külföldről szeretnék bárkitől is autogrammot kérni, azt készségesen és ingyen visszaküldik. Itt viszont hozott képre vagy könyvre 1000 Ft-ért került aláírás, egyébként pedig 2500 Ft-ba került szignó. Ez viszont sehol sem volt feltűntetve, így amikor a legalább félórás sorbanállás után a lelkes rajongó sorra került, inkább fizetett, - már ha maradt még pénze a különböző relikviák, játékok és könyvek beszerzése után - mintsem hoppon maradjon.
A továbbiakban inkább beültem a John Williams remek zenei aláfestésével készült Star Wars - A Musical Journey című rövidfilmre, mely a SW-ban előforduló személyek, jelenetek és érzelmek hangulatát varázsolta elénk.
A rendezvényt részemről egy érdekes beszélgetéssel zártam, melynek két szereplője az űrhajósnak készülő Fehér Anettka és a Magyar Honvédség repülő főszakorvosa és szemészprofesszora, Dr. Grósz Andor volt. Kiderült, hogy Anettka a nyáron utazik a Csillagvárosba egy űrhajós alapkiképzésre, ahol szimulációs gyakorlatokban és nagyon komoly oktatásban részesül. Ha minden jól megy, és 2005 december 31-én sikeresen levizsgázik, kiképzett űrhajósnő lesz belőle, de ez még nem jelenti azt, hogy repülhet is, hiszen ahhoz nagyon sok pénz és megfelelően kidolgozott tudományos projekt szükséges a magyar oldalról. Sajnálatos módon hazánkban ehhez legfeljebb gúnyos kézlegyintést kap, ellentétben a Japánokkal vagy a Lengyelekkel, akik nagyon pozitívan fogadták. Lengyelországban részt vett egy centrifuga tréningen is, ahol 9G-s centrifikációs terhelést kapott, holott az átlag 7G.
Remélem, Anettkának sikerül majd a negatív hozzáállásoktól függetlenül megvalósítania az álmát, és egyszer még feljut az űrbe.
És ha már a világűrnél tartunk, zárásként még annyit, hogy a következő számunkban olvashattok egy interjút Füle Zoltánnal, aki a hamarosan elkészülő "Sötét oldal 2" Star Wars rajongói film írója és rendezője. Az is kiderül majd, hogy került a filmbe "Döglégy" Ganxta Zolee és Sandra Iron, de addig is: Az erő legyen veletek!

Tuska Miklós (ADIM a Des)
2005. május 8.

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére