Tolkien Klub

A Magyar Tolkien Társaság az Almássy téri Szabadidőközponttal együtt XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész alkotásait a középpontba állítva szeretne rendszeres, átfogó programkínálatot biztosító klub rendszerű rendezvénysorozat szervezni. A rendezvény célja, hogy mind a Tolkieni írott hagyaték tisztelőinek, mind A Gyűrűk Ura filmtrilógia rajongói számára biztosítsa az érdeklődési körüknek megfelelő szórakoztató jellegű ismeretszerzést.

J.R.R. Tolkien életművének legismertebb része "A Gyűrűk Ura" című mű, amely a XX. század legnagyobb példányszámban eladott regénye (és Magyarországon is évek óta az eladási listák vezető helyeit foglalja el). Ugyanakkor az életmű része a Tolkien által megálmodott "Középfölde" világában játszódó számtalan gyönyörűséges mitológiai történet is (Ainulindale, Lúthien és Beren, Gondolin városa, Túrin Turambar, Earendil, Númenor bukása, Gilgalad és Elendil). A kidolgozott egyedi történetek mellett Tolkien több tízezer oldalra rúgó hagyatéka tartalmazza még a mitikus Középfölde mintegy tizenötezer évnyi, részletesen kimunkált történelmét, a mitológiai világ földrajzát, flóráját, faunáját és nem utolsósorban több, mint egy tucat mesterségesen kialakított nyelv részletes nyelvtani szabályrendszerét és szókincsét (Köztük a Sindarin és Quenya tünde nyelvekét, amelyek a mai napig a világ legtöbb ember által használt mesterséges nyelveivé váltak)
Ez a roppant életmű nemcsak önmagában, hanem az olyan másodlagos művek révén is érdekes, amelyek később belőle alakultak ki. Egyrészt a világ összes fantasy jellegű műve a tolkieni mitológiából eredeztethető, másrészt az eredeti koncepció számtalan adaptációt (képregények, zenei CD-k, játékrendszerek) eredményezett, köztük a legismertebb, a tavaly és idén bemutatott, 4 Oscar díjjal jutalmazott Peter Jackson mozifilmek (DVD, video), amely egy nagyszabású filmtrilógia első két része volt. A világon több millió rajongó érdeklődik a tolkieni mitológia iránt, és Magyarországon is több ezer főre tehető a Középfölde hagyományai iránt érdeklődők tábora.

A tavaszi rendezvény sorozatra havonta egyszer, összesen 5 alkalommal kerül sor. Minden alkalommal azonos tematika szerint dolgoznánk fel egy-egy témakört:

  Összefoglaló, átfogó jellegű előadás a témáról (40 perc)
  Vita, beszélgetés a témáról 40 perc
  Az MTT kreatív szekciója legfrissebb munkáinak bemutatása 10 perc
  Tünde nyelvi-nyelvészeti és írásrendszer tanfolyam 30 perc
  Tolkien kvíz 10 perc
  Közös program: társasjáték, beszélgetés, zenehallgatás 50 perc


Előreláthatólag az 5 alkalommal a következő témákat dolgozzuk fel:

  február: a film és a könyv különbségei – idegen nyelvi elemek a filmben
  március: Tolkien élete és művei (A Gyűrűk ura előtörténetei) – bevezetés a quenya nyelvbe
  április: Helyszínek és történetük Középföldén– ismerkedés a sindarin nyelvvel
  május: Költészet – versek Középföldén – ismerkedés a tengwar írásmódokkal
  június: élet és halál, emberi és tünde sorsok Középföldén – ismerkedés az egyéb (certh, sarati) írásrendszerekkel

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére