Interjú JaMaN-nal

Horváth Krisztiánra , alias JaMaN-ra sajnos már csak kevesen emlékeznek. Pedig ha ő nincs, a TolkienHU ma nem létezne. 2000-ben történt, hogy JaMaN megkereste Svint (svindler): csináljanak együtt egy Tolkien-ról szóló honlapot...


Emlékszem, egyszer mesélted, a Svinnel való barátságodat a TolkienHU-nak köszönheted. Hogy is történt ez?

Egy barátom megvette a tolkien.hu domaint. Tudta, hogy szeretem a Gyűrűk Urát, azt mondta csináljak vele, amit akarok. Neki is álltam valamilyen nagyon kezdetleges lapot készíteni, de arra gondoltam jobb lenne, ha nem egyedül csinálnám. Így kerestem valakit, aki szintén hasonlóan fanatikus, mint én. Ha jól emlékszem Svinnek volt egy - talán - fantasy-s, vagy Gyűrűk Urás-s lapja, így megkérdeztem van-e kedve együtt csinálni, és persze volt.

Milyen volt akkor a TolkienHU?

Kezdetleges. Volt egy rövidebb írás Tolkien-ról, talán pár Gyűrűk Ura illusztráció és idézet. Szinte alig volt rajta valami.

Hogyan fejlődött aztán tovább a kezeitek alatt az oldal?

Hamar rájöttünk, hogy ezzel a "dizájnnal" sok mindent nem lehet elérni. Ezért – legalábbis ahogy emlékszem rá - Svin készített egy új grafikát, meg fórumot. Az még egy másfajta fórum volt, nem ilyen vérprofi, mint ami most van rajta.

Az első fórumon még nem voltak kategorizálva a topikok és bárki nyithatott új témát. Ekkor ketten együtt "vigyáztatok" az oldalra? Könnyen ment az együttműködés?

Mindketten adminok voltunk, és úgy emlékszem, később még páran kaptak admin jogot (Morgana, Vic és ÉSzAH – a szerk.). Ha valami olyat olvastunk, ami nem oda illő volt (durva káromkodás, szitkozódás, ilyesmi) azt kitöröltük. De nem nagyon emlékszem olyan esetre, hogy valaki "elszabadult" volna, bár ez persze semmit nem jelent. Lehet, hogy voltak ilyenek, csak nem emlékszem. :)

Mikor és hogyan ismerkedtetek meg Svinnel személyesen?

2000 vagy 2001 környékén. A családommal mentem Szegedre, ahol Svin akkoriban élt. Így kézenfekvő volt, hogy összefutunk. Emlékszem, annyira korán volt, hogy még egy kocsma sem volt nyitva. Így lejártuk a lábunkat, mire tudtunk inni egy sört (reggel!). Végül a "Nem egri borozó" nevű helyen söröztünk.

Hogyan osztottátok meg a TolkienHU körüli teendőket egymás között?

Gyakorlatilag Svin csinált mindent: a grafikát, a fórumot. A nyitó oldalon viszont a régi nyitó animációt én csináltam, a "Hol vannak a Dúnadánok..." kezdetűt. Nyilván csináltam mást is, de elég régen volt, nem nagyon emlékszem már.

Mindketten a szabadidőtöket áldoztátok az oldal fejlesztésére. A Tolkien iránti lelkesedésetek fűtött ennyire?

Én nem a szabadidőmet áldoztam rá, hanem a munkaidőmet. :) Mindketten szerettük, és szeretjük még mindig Tolkien műveit, ezért csináltuk akkoriban.

Úgy hallottam, hogy a TokienHU mostani közösségének csírája még a jaman.hu-n kezdett el beszélgetni...

Könnyen meglehet. Az biztos, hogy sokan azok közül, akik odajártak fórumozni, most a tolkien.hu-ra járnak, de a jaman.hu-n is aktív társadalmi élet folyik a mai napig. Annak ellenére is, hogy évek óta nincs frissítve a lap.

Honnan ered a JaMaN név?

Amikor elkezdtem internetezni 95-96' környékén, készítettünk egy lapot a barátaimmal, és kellett egy jól hangzó név. Valahol meghallottam, hogy egy jamaicai fazon ezt a szót mondja, és megtetszett a hangzása. Elkezdtem használni, és rajtam ragadt. Ma már mindenki így hív, még a munkahelyemen is. Úgy kell kiejteni, ahogy le van írva, de nem Nagyjékisanagyemmkisanagyenn-nek. :)

Apropó, munkahely. Mivel foglalkozol mostanság?

Informatikával foglalkozom. Ha tehetném, sokkal inkább lennék erdész, vagy bárki, aki a természetben vagy állatokkal dolgozik (na jó, azért nem bármi), de valahogy mindig úgy alakul az életem, hogy az informatikának valamilyen ágával foglalkozom, pedig nem keresem tudatosan a számítógépek társaságát :) Olyannyira nem, hogy otthon például nincs is gépem. Napi 10 órákat vagyok gépközelben, nem hiányzik, hogy még otthon is a monitor előtt üljek.

Olvasóink biztosan furcsálják, hogy az az ember, akinek lényegében a TolkienHU-t és annak minden következményét köszönhetjük, nem tagja az MTT-nek, de még a tágabb közösségnek sem, sőt a TolkienHU-t sem látogatja. Miért alakult ez így?

Igazából nem tudok válaszolni rá. Nem éreztem szükségét, hogy belépjek. Aztán egy idő után nem is nagyon jártam a közös programokra - egyéb okokból kifolyólag -, így sosem lettem tag. De nem érzem, hogy bármiféle hátrányos megkülönböztetés is ért volna emiatt. Úgy emlékszem, hogy valamilyen nyomtatványt is kaptam pedig, de elfelejtettem kitölteni, és ennyiben maradt a dolog. De ha már a Te szavaiddal élve "lényegében a TolkienHU-t és annak minden következményét köszönhetjük", igazán lehetnék tiszteletbeli tag. :)

Ez azt jelenti, hogy szívesen lennél MTT-tag? Akár csak tiszteletbeli is?

Nem ez a legfőbb vágyam, de mint gesztus szép lenne. Hacsak nem kell elmennem személyesen egy beavatásra. :)

Milyennek látod most a TolkienHU-t? Büszke vagy rá, hogy ilyen népszerű lett?

Persze, büszke vagyok rá, de nem sok közöm volt ahhoz, hogy ilyen lett. Az olvasók és a fórumozók miatt lett ilyen jó társaság a tolkien.hu-n, nem miattam. Önjárónak is nevezhetném... De az biztos, hogy ha Svin nincs, nem lenne ennyire népszerű, magamtól nem "csinosítgattam" volna ennyit rajta.

Tényleg nem sok köze van hozzá, pusztán elindította. Azt hiszem, sokan örülünk annak, hogy ezt megtette :)


Sándor Éva (Brisa)
2005. szeptember

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére