Interjú Finwével

A Magyar Tolkien Társaság Kreatív Művészeti Csoportja 2005. tavaszán alakult meg hivatalosan. Lénárt Andrással, azaz Finwével beszélgettem a csoportról és a terveikről.

Te vagy a Kreatív Művészeti Csoport koordinátora. Miért döntöttél úgy, hogy a képző- és iparművészet iránt érdeklődőket fogod össze egy hivatalos MTT csoporton belül?


Ennek két oka van. Az egyik, hogy azt tapsztaltam, elég kevesen vagyunk, akik ebben a két művészeti ágban az MTT berkein belül aktívan tudnának alkotni és szervezkedni. Két (egy képző és külön egy iparművész) csoport megalakulásához viszont több emberre lett volna szükség. A másik ok pedig az, hogy a két művészeti ágnak vannak átfedései: ha jelmezeket vagy díszleteket akarunk készíteni egy MTT-s darabhoz, akkor képzőművész és iparművész érdeklődésű emberek segíthetik egymás munkáját. Továbbá szeretnénk a hivatalos MTT-s fellépéseken kívűl egy játszó, alkotó közösséget létre hozni, amelynek a célja az lenne, hogy segítsük a "kézműves" kreativitás kibontakozását, bármilyen téren is érez valaki alkotási kedvet önmagában. Adott esetben akár olyan kreatív játékokat vagy alkotásokat is csinálnánk, amelyek nem sorolhatók be egyik művészeti ágba sem, hanem mindekttőböl merítenek.

Hogyan kerültél közel a művészet világához?

Mindig is szerettem rajzolgatni, bár kisebb koromban csak néha jött rám az alkotási láz. A művészethez inkább az olvasáson át jutottam el: a kalandregények után valami komolyabbra vágytam, és talán Karinthy volt az, akinek a munkássága megragadott. A képzőművészethez csak kb. 3 éve kerültem közel. Egyszerűen arra gondoltam, ha adatott nekem némi apró tehetség, akkor talán ezzel is kellene foglalkoznom. És bejött.

"Civilben" is a művészet teszi ki most az életedet?

Jelenleg webtervezőként dolgozom egy cégnél – mellékállásban. Az elkövetkezőkben pedig számítógépes grafikusként szeretnék dolgozni. Emellett festek és rajzolok. Ha majd kicsit jobban megy, szeretnék saját kiállítást is. Ezeken kívül most kezdtem el érdeklődni a képregény-készítés iránt, továbbá mindig is érdekelt a filmezés is, de sajnos ez most nem fér bele az időmbe.

Hogyan kapcsolódott öszze az életed az MTT-vel?

Az MTT-vel A Gyűrűk Ura elolvasása után vettem fel a kapcsolatot. Először csak a fórumot olvasgattam és vitatkozgattam, aztán később arra gondoltam, hogy milyen jó lenne csatlakozni a társasághoz. Akkor elmentem egy Tolkien Klubba, utána pedig egyre több találkozón és rendezvényen megjelentem, amelyek létrejöttében valamelyest segítettem is sokszor. Most szeretnék többet tenni ennél, elsősorban a Kreatív Művészeti Csoporttal közösen.

Milyennek látod a "művészeti életet" az MTT-n belül? Sok tehetséges emberrel találkotál?

Igen, a tehetséges emberek, akiket érdekel Tolkien, mind idejöttek. Viccet félretéve sok nagyon tehetséges ember van itt minden területen. Ami a képzőművészetet illeti még alig-alig beszélhetünk itt "életről". Ugyan néhány találkozót már szerveztünk, a fórumon megmutatjuk egymásnak a munkáinkat, de mintha kissé bátortalanok lennénk felvállalni saját munkáinkat, kreativitásunkat. Sokan vidékiek is, ami szintén megnehezíti a személyes találkozások létrejöttét. Ezért is kisebb az érdeklődés a képzőművészeti szerveződés irányába.

Ez nehézíti is a csoport céljainak megvalósulását?

Igen, de én bízom benne hogy szépen lassan kialakul a dolog.

Hogyan lehet szerinted élénkíteni az életet, mozgósítani a téma iránt érdeklődőket?

Talán a kötetlen találkozásokkal, alkotójátékokkal. Ezeken kialakulhat egy összetartó közösség. Bár talán igazi összetartást az eredményez, ha egy hivatalos Tolkien rendezvényre készülnénk valamivel közösen. Ott ugyanis ha valaki valamit felvállalt, akkor azt valószínűleg jobban teljesítené is. Gondolkodom is ilyenen: talán a Tolkien születésnapon valami alkotójátékot szervezhetne a csoport a nagyközönség számára.

Eddig milyen tevékenységeket végzett a csoport?

Megszerveztünk egy művészeti pályázatot Szauron árnyékban címmel, melynek témája a Sötét Úr ábrázolása volt, amire bármilyen 2 avagy 3 dimenziós formaalkotással lehetett nevezni (festményen, szobron és a többi hagyományos művészeti ágakon kívűl bármilyen sajátos alkotással, akármilyen anyagból technikával).

Nagyon fiatal még a csoport. A következő évekre vannak már tervei?

Távolabbi tervek nincsenek. Talán csak valamiféle kezdetleges "oktatást" képzeltem el, amolyan „mindenki tanul mindenkitől” programot, melyet játékosabb formában lehetne elindítani. Ez szépen lassan fejlődhetne ki az évek alatt.

Az MTT-nek több rendezvénye is lesz az elkövetkező évben. Ezekben a csoport nem kíván résztvenni?

De igen. Az MTT vezetősége megbízta a csoportot az idei művészeti pályázat megszervezésével. Ezen kívül keresni fogok mindenféle lehetőséget, hogy a csoport részt vehessen az MTT munkájában. Például a színdaraboknál diszlet vagy jelmeztervezésben.
A nyári táborokba is szívesen segítenénk a kreatív programok megszervezésében, de akár saját programot is indíthatunk.

Az elkövetkező hónapokban milyen feladatok várnak még a rád és a csoportra?

A művészeti pályázat megszervezésén kívül szeretnék, (amennyiben van rá igény) valamilyen alkotó programot a nagyközönségnek. A farsangra tervezünk készíteni 2 koronát. Szeretnénk kicsinosítani az MTT jelmezeit is. Fel fogjuk venni a kapcsolatot a szinjátszósokkal, és velük is együtt dolgozunk amennyiben elfogadják segítségünket. A közeljövőben szervezek egy talit, melyen ezeket a dolgokat fogjuk megbeszélni. Itt bárki előállhat saját ötlettel, bárki csatlakozhat hozzánk. Szeretném, ha a Lassi-ba az adott cikkekhez és témákhoz megfelelő illusztrációk készülnének. Erről már beszéltem is az újság készítőivel.

Hogyan képzeled el néhány év múlva a csoport szerepét az MTT-n belül?

Szeretném, ha addigra a csoport az MTT számára egy biztos pont lenne, melyre mindig támaszkodhat a kreativ programok, pályázatok, rendezvények szervezésében. Más csoportokkal és alkotókörökkel is rendszeresen együttműködnénk (pl. színdarabokhoz kellékek készítése, irodalmi alkotásokhoz illusztrációk készítése, stb). Összegyűjtenénk a tehetséges alkotókat, és emellett lehetőséget biztosítanánk arra, hogy a magukban alkotási kedvet érzők (legyenek bár kevésbé tehetségesek) is tanulhassanak, és részt vehessenek kötetlenebb játékainkban, programjainban.

Ha a cikk elolvasása után valakinek kedve támad csatlakozni a csoporthoz, mi a teendője?

Küldjön nekem egy privát üzenetet (Finwe névre a fórumon), amelyben megadja a polgári és a nick nevét, valamint röviden leírja az érdeklődési körét, ötleteit. Ezeket nálunk bárki megvalósíthatja...




Sándor Éva (Brisa)
2005. szeptember

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére