Interjú Ulmoval

Tallián Balázs, közismertebb nevén Ulmo, egyike azon kevés embernek, akik még az MTT születése előtt is aktív tagja volt az akkori TolkienHU fórumos életének, és segítette a Társaság létrejöttét. Ma is szaktekintélynek számít a Középfölde topikjaiban. Ő az, aki sokadszorra is türelmesen ad feleletet ugyanazon kérdésekre, segíti az érdeklődőket, az új látogatókat. Ezek mellett Ulmo mindigis aktívan vett részt az MTT életében. Erről (is) kérdeztem őt.

Az utóbbi hónapokban a TolkienHU rendszeresebben frissül, fejlődik. Ez annak köszönhető, hogy az oldal adminisztrátora lettél. Hogyan jutottál el idáig?


Ez egy hosszabb folyamat volt. Először én is úgy kezdtem, mint az összes fórumozó: regisztráltam, gyakran hozzászóltam a témákhoz. Amikor bevezetésre került a topicgazdai jogkör, kaptam néhány topicot (Kérdések Szilmarilok, pár filmes topic stb). Később Ankalimon felkért moderátornak, amit szívesen elvállaltam (és próbáltam nem visszaélni az így kapott "hatalommal"). Egy idő után azon kezdtem gondolkozni, mit lehetne tenni, hogy ne kelljen hónapokat várni a legkisebb kérések teljesítésére... Ezért jelentkeztem idén áprilisban adminisztrátornak, amit a vezetőség jóvá is hagyott. Azóta próbálok minél jobban megfelelni a kéréseknek.

És ezzel a különböző rendezvények szervezőinek, a TolkienHU szerkesztőségének és a vezetőség dolgát is nagyban segíted. Könnyen együtt tudsz dolgozni az emberekkel?

Ha megkapom a szükséges információkat, könnyen teljesítek minden kérést. Eddig még szerencsére senki sem kért lehetetlent, mindenkivel jól össze tudtam dolgozni.

Szereted ezt csinálni?

Igen... Az egyik hobbim a számítástechnika, és mivel nem mindig rutinfeladatokról van szó, sokszor tanulok is új trükköket.

Korábban vezetőségi tagként is tevékenykedtél a Társaságért. Akkoriban mivel foglalkoztál elsősorban?

Nem volt pontosan meghatározott feladatköröm, ahogy az akkori vezetőségben senkinek sem. Inkább, mint általános szervező tevékenykedtem, pl. a 2004-es LEP előkészítésében és lebonyolításában, valamint a 2004 decemberi Gy.U. marathon szervezésében és levezénylésében.

Mikor választottak meg elnökségi tagnak?

A 2003-as tavaszi közgyűlésen kerültem be a vezetőségbe. Akkoriban merült fel, hogy ki kellene bővíteni a vezetőséget két fővel. Felkértek, vállaltam a jelölést, és legnagyobb meglepetésemre beválasztottak...

Milyen volt az az két év, amit a vezetőségben töltöttél?

Izgalmas volt közelről látni, hogyan születnek meg azok a döntések, amelyek meghatározzák a Társaság működését, életét. Jó érzés volt, hogy én is részt vehettem a döntésekben, bár néha előjött a "ha szereted a virslit, ne nézd meg, hogy készül" elv.

Ez hogyan mutatkozott meg a vezetőségben?

Bizonyos kérdésekben néha elég nagy véleménykülönbségek voltak, amik parázs vitákat eredményeztek. De annak kifejezetten örülök, hogy mindig eredményes volt a vita, és sikerült döntésre jutni.

A 2005. májusi tisztújító közgyűlésen viszont már nem fogadtad el a jelöléseket, pedig voltak olyanok, akik az elnöki székben is szívesen láttak volna. Miért léptél vissza?

Nem vagyok igazán vezető típus. Néha szeretek részt venni a döntésekben is, de általában inkább csak végrehajtó akarok lenni. Kérnek tőlem valamit, én megcsinálom. Az elnöki posztra tökéletesen alkalmatlan lettem volna, hiszen nem látom át teljesen a Társaság működését, a jövőre nézve pedig csak elnagyolt elképzeléseim lettek volna. Ez kevés az elnöki poszthoz.

Így hónapokkal a választás után sem sajnálod, hogy visszautasítottad az elnökségi tagságra való jelölésedet?

Egyáltalán nem. Mostanság eleve kevés időm jut a Társaságra, a vezetőségi munka pedig sok időt emészt fel. Csak abban akarok közreműködni, amit teljes figyelemmel tudok csinálni. Nem szeretek félgőzzel, félmunkát végezni.

A TolkienHU adminisztrátorsága mellett ellátsz még más feladatot is az MTT-n belül?

Nincs állandó feladatom, beosztásom. Inkább alkalmi megbízatásaim vannak, pl. adminisztratív munkák, szervezői, végrehajtó feladatok.

Utaltál arra, hogy kevés időd van az MTT-re. Mivel foglalkozol mostanság?

A munkám egyre több időmet köti le, mivel kisebb változások vannak a munkahelyemen és a megbízóinknál is. Emellett egy főiskola távoktatási tagozatára járok, decemberben kezdem meg az utolsó oktatási ciklust, ez szakdolgozat készítést is jelent majd. Nemsokára költözni fogok az első saját lakásomba, ennek a berendezése is időigényes. És a múltbeli tapasztalataimból okulva a magánéletemet se szeretném elhanyagolni. De az MTT-re mindig lesz idő és energia, csak hol több, hol kevesebb.

Milyennek látod most az MTT-t?

A legutóbbi közgyűlésen fontos változások történtek. Megújult a vezetőség, ezzel együtt a vezetőség működése is átalakult. A Társaságban nagyon sok kreatív ember van, nagy a lelkesedés. A gond néha ott jelentkezik, hogy ez a lelkesedés könnyen alábbhagy, ilyenkor nagyon nehéz munkára fogni az embereket. Bízom abban, hogy az MTT meg tud felelni a vállalásainak, egyre több emberrel ismerteti meg Tolkien életművét, és nem tűnik el, nem fullad ki.

Szerinted mit lehetne tenni azért, hogy a tagság jobban és aktívabban bevonódjon az MTT körüli teendőkbe?

Jó kérdés... nehéz megfogalmazni... valahogy meg kell értetni az emberekkel, hogy ez mindenkinek jó: a tagoknak egy érdekes feladat, amivel a Társaság céljait szolgálják, a külvilágnak pedig valami új, amit érdemes megismerni, amiben érdemes részt venni. Az a fontos, hogy senki ne érezze kényszernek, ha tenni kell valamit.

És ezt szerinted hogyan lehetne megvalósítani?

Ha ezt tudnám, nem ezen a poszton lennék. :) kicsit komolyabban kellene venni ezt a dolgot, a Társaságot. Volt, hogy megkaptuk innen-onnan: mi véresen komolyan veszünk egy mesét. De dolgozni, alkotni csak úgy lehet, ha valamennyire komolyan vesszük, amit csinálunk. A mostaninál valamivel talán komolyabban.

Te a kezdetektől itt vagy az MTT-ben. Sokat változott a társaság a 3 év alatt?

Amikor én bekerültem a közösségbe, még csak egy internetes fórumon szerveződő társaság volt. Aztán megalakult az MTT, és megszerveztünk jónéhány olyan programot, elvégeztünk pár olyan munkát, amit egy kis baráti közösség nem nagyon tudott volna megtenni. A kis közösség alaposan kibővült, és amíg korábban Tolkien és a művei iránti érdeklődés tartotta össze az embereket, addig manapság inkább a baráti kapcsolatok jelentik a fő összetartó erőt. Ebből adódóan szerintem ez már nem is egy közösség, hanem kisebb közösségek gyűjtője.

Miért pont az Ulmo nevet vetted magadra anno?

Amikor a Szilmarilokat olvastam (még '92-ben) nagyon szimpatikus lett ez a karakter. Úgy éreztem, hasonlít rám: egyedül volt, mint én, mindenhonnan információkat gyűjtögetett, mint én, mindenkinek szívesen segített, mint én. Amikor regisztráltam anno a "zöld" fórumra, valami olyan nevet kerestem, ami egyedi, és nem nagyképű. Magától értetődő volt, hogy a Vizek Ura a legjobb választás. Nem igazán akarta senki használni ezt a nevet, és a rangsorban sem az első, nem ő a legerősebb a Valák között.

Hogyan csöppentél bele Tolkien világába?

A hosszú sztori ott kezdődött, hogy a kezembe akadt egy számítógépes játék. A címe The Hobbit volt. Elakadtam benne, egy barátom kölcsönadta a könyvet, amiből a játék készült, hogy segítsen a továbbjutásban. Végigolvastam a könyvet, nagyon megtetszett a sztori, a világ. Egy évvel később megkaptam a Gyűrűk Urát karácsonyra, pár nap alatt "befaltam" a három kötetet. Megszerettem, de sokáig eszembe nem jutott, hogy komolyabban foglalkozzak vele. Az igazi érdeklődést a film első előzetese keltette fel bennem, ettől kezdve nagyon kíváncsi lettem, hogyan lehet megvalósítani ezt a képzeletbeli világot. A többit már tudjuk...

A TolkienHU-ra hogy akadtál rá?

A PC World újságban az ajánlók között találkoztam vele. Érdekesnek tűnt, nézegettem, olvastam a fórumot, és miután láttam az első részt, regisztráltam.

Szerinted néhány év múlva milyen lesz az MTT?

Nem tudom, de szeretném látni.



Sándor Éva (Brisa)
2005. november

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére