Interjú Áfonyával

Szöllősi Lívia, azaz Áfonya 2002 és 2005 között a vezetőség tagja volt. Aktívan részt vett az MTT alakulásában, valamint a közösség formálódásában. Élményeiről, emlékeiről kérdeztem őt.


Te egyike vagy annak a maréknyi embernek, aki először vette a bátorságot és a fórumos beszélgetések után élőben is találkoztak egymással. Hogy is történt ez?


Igen, ez egy kellemes emlék, bár már lassan ködbe vész... Én először az MTT (ill. akkor még csak TolkienHU Fórum) történetében sorrendben második találkozón vettem részt, ami még a Jetben volt a Nyugatinál (azóta onnan is kitiltottak minket :) ). Emlékszem, előtte beszéltem meg Cicafüllel, hogy összefutunk, szintén először. A legnagyobb paránk az volt, hogy még egyikőnk sem olvasta a Szilmarilokat, és hűha, milyen okos emberek lesznek ott, és mi lesz ha beégünk. Persze ilyesmiről szó sem volt. Nagyon barátságos, jó hangulatú találkozó volt. Akkor ismerkedtünk meg Lamorakkal, Battival, Morganával, Gandalffal, Finccel, Brandirral...

Ezen találkozó után mi történt?

Hát, nagyon örültünk egymásnak, meg annak, hogy végre arcok is vannak a nevek mögött. Utána kezdtük el szervezni a hivatalos megalakulást, vagyis tulajdonképpen már a találkozón felmerült ennek az ötlete.

Úgy tudom, a találkozó előtt is volt már erről szó a fórumon, de akkor még kevesen mozdultak meg rá. Mi történt ez után, hogy pár hónappal később már már 40 ember hivatalosan megalapította a Magyar Tolkien Társaságot?

A hivatalos találkozó ezzel kapcsolatban Batti irodájában volt. Leginkább az maradt meg belőle, hogy az alapszabály jogi pontjain rágódtunk kb. éjfélig. Szóval megfogalmaztuk az alapszabályt, megtudtuk, hogy a Szegedi Egyetem támogatja az alakulást, a cégbíróságnál való közbenjárás is folyamatban volt már a bejegyzéssel kapcsolatban. Ez után már csak annyi volt hátra, hogy lefixáltuk az alakulás időpontját, megbeszéltük, ki szeretné magát pozícióra jelöltetni, aztán már jött is Szeged.

Hogyan emlékszel vissza az alakuló ülésre?

Nem csak az alakuló ülés napja, de az egész hétvége nagyon izgalmas volt. Leginkább a konferencia előtti közös díszítéskor felmerülő trükkös helyzetekre és az izgalomra emlékszem. Meg hogy milyen jó volt látni, a sok embert, akik eljöttek. Személyes része a dolognak, hogy ott kovácsolódott össze az a csapat, akiket én most is a legjobb barátaim között tartok számon.
A vasárnapnak - az alakuló ülés napjának – meghatározó élménye, hogy mennyire büszkék voltunk az aláírandó alapszabályra. A közös vélemény az volt, hogy "ez a papír egyszer még milliókat fog érni". :)

Az alakuló ülésen téged választott meg a tagság titkárnak. Örültél ennek?

Persze, mindig imádtam a népszerűséget..! :D Valójában a pozíciókról előre megegyeztünk, tehát nagyrészt vállalásos alapon ment a dolog. Itt inkább arról volt szó, hogy ezt a tagság is megerősítette a bizalmával. Ez természetesen nagyon jó érzés volt.

Milyen feladatokat kellett akkoriban ellátnod?

A legfontosabb mindig is az ülések jegyzőkönyveinek elkészítése volt. Emellett persze minden más, a vezetőség által megfogalmazott feladatban való besegítés is dolgom volt. Bár ez akkor is, meg most is inkább csapatmunka. Az első vezetőségnél még nem volt a titkári feladatkör olyan pontosan körülhatárolva, mint most, úgyhogy én nagyrészt egy alap vezetőségi tag feladataival rendelkeztem, ehhez jött hozzá a jegyzőkönyvezés.

Hogyan változott az évek során a vezetőség munkája?

Fogós kérdés... Mindenképpen több lett a rutin, de ezzel együtt gyakran a hanyagság is. Nagyon sok feladat intéződött privát megbeszélés alapján, azaz egyre kevesebbszer lettek külön ülések összehívva egy-egy feladattal kapcsolatban. Persze a nagy dolgoknál (LEP, közgyűlés, tábor) mindig megvolt a hivatalos ülés.

Te aktívan részt vettél a közösség életében is. Hogyan látod az ezen a téren bekövetkezett változásokat?

Az MTTnek is, mint minden közösségnek, van egy életciklusa, ami talán most épp felszálló ágban van (az előző időszak tapasztalatai után, ami igencsak hullámvölgy volt). Természetesen van hígulás és átalakulás, aminek vannak negatív és pozitív hatásai is. Én úgy gondolom, hogy nem rossz a "friss hús" a társaságon belül, de csak addig, amíg ez a „friss hús” érdemben hozzá tud tenni a dolgokhoz. Szerencsére úgy veszem észre, hogy nagy többségben ilyenek vannak most itt.

Szerinted a néhány év múlva milyen lesz az MTT, a közösség? Merre felé haladunk?

Nem vagyok épp egy szociológus alkat, hogy ezt meg tudjam ítélni, de úgy gondolom lesz egy bizonyos létszámcsökkenés, amikor is kikopik néhány kiábrándult első generációs (most hogy a társaságból vagy Tolkienból kiábrándult, az mindegy), és néhány olyan, akit már nem érdekel behatóbban a téma. Ez felfogható egy bizonyos tisztulási periódusnak, ami után van esély kevesebb, de elkötelezettebb ember számára, hogy kevésbé nagyszabású keretek között, de hatékonyan működtethesse az MTT-t. Ehhez viszont az kell, hogy merjünk kicsik maradni, vagyis inkább újra kisebbé válni.

Az utóbbi időszakban ritkábban jelentél meg a rendezvényeken, találkozókon, sőt a fórumon is. Mi az oka a visszavonultságodnak?

Mióta megtörtént a vezetőségváltás, kevesebbet kell járnom hivatalos ügyekben az MTT felé. A táborból való kimaradásom egész egyszerűen a pénz és időhiányomnak tudható be, illetve most ebben a tavasztól-nyárig tartó időszakban nem igazán volt olyan rendezvény, ami igényelte volna a részvételemet, vagy amin mindenképpen ott akartam lenni.

Úgy tudom, lediplomáztál. Mivel foglalkozol mostanában?

Letudtam az egyik sulit, és már kezdtem is a másikat. :) Jelenleg elsőéves japán szakos hallgató vagyok az ELTÉn.

Milyen szakot végeztél?

Nemzetközi kapcsolatokat.

Híres vagy a társaságban a japán kultúra és a manga szeretetéről. Hogy alakult ki ezek iránt a rajongásod?

Kb. öt éve kezdtem foglalkozni a japán kultúrával. Először valóban csak a mangákon keresztül, aztán a történelmi, irodalmi, művészeti részével is. Mindig is kedveltem az ázsiai kultúrát (kínai, indiai), innen pedig már hamar kiderült, hogy a japán áll a legközelebb hozzám.

A későbbiekben ezzel szeretnél majd foglalkozni?

Igen, mindenképpen! Akár fordítás, tolmácsolás szintjén. Főként ez a része látszik inkább jövedelmezőnek.

Hogyan kerültél kapcsolatba: Tolkiennal és a TolkienHU-val?

Valójában én nem vagyok annyira őskövület rajongó. Még pár hónappal az első film előtt olvastam a könyvet - bár már hallottam róla előtte is, aztán kíváncsiságból megvettem. Persze jó hamar végigpörgettem az egészet, a Király visszatértet éjjel 3-ig olvastam, mert nem akartam abbahagyni. A
TolkienHU-t csak a film után találtam meg. Arra nem igazán emlékszem, hogyan, de arra igen, hogy akkor még a "nyissunk témát halomszámra, és hurrá, cseteljünk mindenhol" éra volt, a szép kis zöld fórumon...

Biztos sokan kíváncsiak arra, hogy miért pont Áfonya lettél...

Mondjuk azt, hogy egy áfonyás müzliszeletért bárkinek elmesélem. :)




Sándor Éva (Brisa)
2005. november

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére