Korábbi Tolkien Születésnapok

A rendezvénysorozat 2003. január 3-án kezdődött. Az angliai Tolkien Society nemzetközi felhívásához csatlakozva szervezte meg a Magyar Tolkien Társaság is J.R.R. Tolkien 111. születésnapi rendezvényét (amely a regény belső szabályai alapján egy különösen fontos, kerek évforduló volt) "Egy Rég Várt Ünnepély" (angolul: Long Expected Party - LEP) címmel. A nagy sikerrel zárult a programot Göncz Árpád volt köztársasági elnök, a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke nyitott meg.



Azóta még három alkalommal került sor a születésnapi megemlékezésre, amely során J.R.R. Tolkien angol író és filológus munkásságát tisztelő, műveit szerető, és e művek szellemiségét magukénak érző több ezer társunkkal ünnepeltük közösen a XX. század legnagyszerűbb és legnépszerűbb mítoszainak szerzőjét.

A rendezvény kapcsán az Interneten meghirdetett kvízjátékainkban mintegy 3000-en vettek részt.
A rendezvényeink programja minden esetben tartalmazott egy sor ismeretterjesztő előadást, gyerekfoglalkozásokat; kerekasztal-beszélgetéseket is. A rendezvényhez kapcsolódóan került sor a tolkieni világhoz kapcsolódó Internetes forrásokat reprezentáló számítógépes bemutatóra, a Tolkien műveihez kapcsolódó Magyarországon forgalmazott számítógépes- társas-, kártya- és szerepjátékok bemutatóira, illetve a teljes Tolkien életművet felvonultató könyvkiállításra.
A rendezvény helyszínén meg lehetett vásárolni a magyar nyelvterületen elérhető majd minden könyvet, DVD-t, CD-t, játékot, posztert, stb-t, ami bármilyen formában J.R.R. Tolkien életművéhez kötődik.
A rendezvényeink csúcspontjaként immár négy alkalommal több száz Tolkien-tisztelő az angol Tolkien Society világméretű felhívásához kapcsolódva egy pohár itallal közösen köszöntötte a "Professzort".
A rendezvényeinknek komoly sajtóvisszhangja volt. Természetesen a rendezvényről beszámoltak a témához kapcsolódó internetes portálok (www.tolkien.hu, www.rpg.hu, www.sci-fi.hu, www.atjaro.hu). Kiemelhetjük, hogy az eddigi 4 alkalom során már mind a négy országos sugárzású televízió (RTL Klub, TV2, MTV, Duna Televízió) stábja forgatott a helyszínen, és esti főműsoridőben számolt be az események valamelyikéről (RTL Klub - Fókusz, TV2 - Tények, MTV1 és Duna TV híradó), illetve az esemény kapcsán még külön beszélgetések is voltak Göncz Árpáddal és az MTT vezetőivel az RTL Klub, a Hír TV és a Duna TV reggeli adásában. A napilapok majd mindegyike átvette az MTI-nek a rendezvényről kiadott, a programot és a célkitűzéseket ismertető hírét, és a Magyar Hírlap egy rövidebb, a Népszabadság viszont már három alkalommal egy-egy hosszabb, egész oldalas cikkben számolt be az eseményről:
http://www.nol.hu/cikk/93031/
http://www.nol.hu/cikk/141014/
http://www.nol.hu/cikk/389466/

Az index cikkei:
http://index.hu/kultur/khirek/?main:2003.01.03&114387
http://index.hu/kultur/mozi/tolkien1211/
http://index.hu/kultur/khirek/?main:2005.12.27&248347


A rendezvények szervezését minden évben a Magyar Tolkien társaság 40-50 fős csapata végezte társadalmi munkában. A rendezvényeink sikeres lebonyolítását kb 2 tucat szponzor összesen mintegy 6 millió Ft, vagy annak megfelelő szolgáltatást jelentő támogatása tette lehetővé.

További képek a rendezvényről -->

A 2003-as, mindeddig legnagyobb szabású rendezvényéről a TV2 Fókusz műsora is készített összefoglalót: -->

A 2005-ös rendezvényről a Danubius Online készített egy videó összefoglalót, amely itt tekinthető meg: -->

A 2003-as Születésnap web oldala ->
A 2004-es Születésnap web oldala ->
A 2005-ös Születésnap web oldala ->
A 2006-os Születésnap web oldala ->



Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére