Az ünneplés tárgya

J.R.R. Tolkien életművének legismertebb része "A Gyűrűk Ura" című mű, amely a XX. század legnagyobb példányszámban eladott regénye (és Magyarországon is évek óta az eladási listák vezető helyeit foglalja el). Ugyanakkor az életmű része a Tolkien által megálmodott "Középfölde" világában játszódó számtalan gyönyörűséges mitológiai történet is (Ainulindale, Lúthien és Beren, Gondolin városa, Túrin Turambar, Earendil, Númenor bukása, Gil-galad és Elendil). A kidolgozott egyedi történetek mellett Tolkien több tízezer oldalra rúgó hagyatéka tartalmazza még a mitikus Középfölde mintegy tizenötezer évnyi, részletesen kimunkált történelmét, a mitológiai világ földrajzát, flóráját, faunáját és nem utolsósorban több mint egy tucat mesterségesen kialakított nyelv részletes nyelvtani szabályrendszerét és szókincsét (Köztük a Sindarin és Quenya tünde-nyelvekét, amelyek a mai napig a világ legtöbb ember által használt mesterséges nyelveivé váltak)
Ez a roppant életmű nemcsak önmagában, hanem az olyan másodlagos művek révén is érdekes, amelyek később belőle alakultak ki. Egyrészt a világ összes fantasy jellegű műve a tolkieni mitológiából eredeztethető, másrészt az eredeti koncepció számtalan adaptációt (képregények, zenei CD-k, játékrendszerek) eredményezett. Köztük a legismertebb, az elmúlt években bemutatott, összesen 17 Oscar-díjjal jutalmazott, Peter Jackson által rendezett mozifilm-trilógia (DVD, video). A világon több millió rajongó érdeklődik a tolkieni mitológia iránt, és Magyarországon is több tízezer főre tehető a Középfölde hagyományai iránt komolyan érdeklődők tábora
A Gyűrűk Ura regényből az első kiadás óta mintegy 150 000, az összes Tolkien műből összesen több mint 200 ezer példányt értékesítettek Magyarországon, a film három részére pedig több mint kétmillió mozijegyet vásároltak a magyar nézők.

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére