Tolkien Születésnap 2008 - Nyelvész szekció

10:00-11:00 Mesterséges nyelvek és az irodalom
előadó: Rácsai Róbert (Alcarcalimo)
A tolkieni világ alapvető tényezője a kitalált nyelvek sokasága, amelyek nem pusztán érdekességek, hanem szerves részei a mitológiateremtés folyamatának, az irodalmi értékteremtésnek. Középfölde nyelvei mellett bepillantunk a mesterséges nyelvek használatába más mitolóügiai ciklusokban (Harry Potter, Dűne, Star Trek).

11:00-12:00, Középfölde nyelvei
Előadó: Rácsai Róbert (Alcarcalimo)
Átfogó előadás a Tolkien professzor által a mitológia alapjaként megalkotott tucatnyi nyelvről. A quenya, sindarin, telerin, nyugori, valarin, ork/fekete beszéd, ent, khuzdul nyelvek rövid leírása mellett betekeinthetünk keletkezésük folyamatába is.

12:00-13:00 Tünde írásoktatás
Oktató: Baksai Károly (_Neo)
Tolkien nem csak nyelveket alkotott, hanem gyönyörű írásrendszereket is kifejlesztett, amelyek a középföldi nyelvek mellett, akár az angol vagy a magyar nyelvű szövegek érdekes, különleges kalligrafikus átírására is alkalmasak. A gyorstalpaló tanfolyamon elsajátíthatók a tünde írás alapfogásai.

13:00-14:00, Bevezetés a sindarin nyelvbe
Előadó: Lőrinczi Gábor (Cerebrum)
A szürketündék nyelve a a nemestündék és a a tündebarát emberek körében is széleskörben elterjedt, és amolyan tünde-latinná vált a művelt középföldi körökben. Az előadásban e nyelv alapjait ismerhetik meg az érdeklődők.

14:00-15:00, Quenya nyelvtanfolyam
Oktató: Rácsai Róbert (Alcarcalimo)
A tolkieni nyelvek közül talán a legszebb, legkidolgozottabb és vitathatatlanul a legnépszerűbb, a nemestündék ősi nyelve, a quenya. Most mindenkinek lehetősége lesz e nyelv alapjait megtanulni. Az itt megtanultak alapján a hozzáférhető nyelvtani összefoglalók és szótárak segítségével később tovább mélyíthetik tudásukat.

15:00-16:00, Valarin nyelv
Előadó: Ábrahám Zsófia (Mau)
Arda óidejének isteni hatalmú angyalai, a valák és maiák is rendelkeztek saját nyelvvel, ez volt a valarin. Az előadásban megismerkedhetünk a tolkieni hagyatékban talált információkkal, illetve egy olyan nyelvi rekonstrukcióval, amely a professzor által is használt források kiterjesztett alkalmazásával hosszabb szövegek megfogalmazására is alkalmas az istenek nyelvén.

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére