A tolkieni örökség – értékrendek a kortárs fantasztikus irodalomban

Sohár Anikó (Nyugat-Magyarországi Egyetem) előadásának absztraktja.

A tolkieni örökség – értékrendek a kortárs fantasztikus irodalomban

A rendelkezésre álló keretek között kísérletet teszek a kortárs fantasy reprezentatív képviselői által megfogalmazott vagy sugallt értékrendek rövid ismertetésére és ezek összehasonlítására a tolkieni értékekkel a következő szempontok alapján:
1) Egyértelműen elkülöníthető-e a jó és a rossz oldal, a helyes és helytelen? Van-e küldetése a főhősnek? Ha igen, miféle? Mekkora a tét? Ha nincs, mi a feladata s annak mekkora a súlya?
2) Egyértelműen pozitív-e a főhős? Magányos-e, vagy vannak társai, akik jelentős mértékben hozzájárulnak a küldetés végrehajtásához? Kiválasztott-e vagy csak véletlenül „belecsöppen” a nagy kalandba? Ha kiválasztott, milyen alapon történt a kiválasztás?
3) Elbukik-e a főhős a próbatétele(ke)n? Ha igen, van-e irgalom, kap-e újabb lehetőséget jóvátételre, bizonyításra? Ha vannak társai, elbuknak-e a próbatétele(ke)n? Ha igen, létezik-e megbocsátás, kapnak-e újabb lehetőséget jóvátételre,
bizonyításra? Változnak-e a szereplők az események hatására? 4) Sikerrel jár-e a küldetés? Helyreáll-e a világ rendje? Felhőtlen happy enddel végződik-e a történet, vagy a sikert áldozatok árán lehetett csak elérni? Az utóbbi esetben, milyen értékeket kellett föláldozni a boldog befejezésért?
5) Tetten érhető-e a történetben pozitív vagy negatív diszkrimináció? Ha igen, miféle (bőrszín, faj, ideológia [vallás, politika], életkor, méret, nemi szerepek, stb.)? Mennyire sztereotip a női szereplők ábrázolása?
6) Elválaszthatatlan lényege a fantasztikum a történetnek vagy csupán máz? Miféle fantasztikus elemek jelennek meg az elbeszélés során? Egységes-e vagy keverednek benne az (esetleg különböző eredetű mitikus, mesei, mondai) elemek?
Olyan szerzőket választottam a kérdések megválaszolásához, akik a kortárs fantasy leg(el)ismertebb írói, és olyan műveket, amelyek egyaránt képviselik a tolkieni örökséget s a műfaj legjavát. Az idézett művek egy része így aztán magyarul nem hozzáférhető. Hipotézisem szerint minél később íródott a regény az alappontnak tekintett 1965-ös amerikai paperback LOTR-kiadás után, annál jobban eltérnek a benne megfogalmazott értékek a Tolkien által képviselt „korszerűtlen liberális humanizmus”-tól, katolikus teleológiától stb. – mindattól, amivel erkölcsi nézeteit vádolni szokták.

Utoljára frissítve: csütörtök, 07 április 2016 16:07

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére