A Tolkien-olvasás napja 2015

Március 25., Sauron bukásának évfordulója immár tizenharmadik éve a Tolkien-olvasás napja is egyben. Csatlakozz hozzánk idén eme szerdai nap délutánján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárában egy kis közös olvasgatásra, beszélgetésre. A 2015. év kiemelt témája: a barátság Tolkien műveiben.

 

A Tolkien-olvasás napját (Tolkien Reading Day) először 2003-ban hirdette meg az angol (és nemzetközi) Tolkien Society. Még 2002 januárjában vetődött fel az ötlet, hogy szükség lenne ilyesmire, és végül március 25-ére, Sauron bukásának és Barad-dûr leomlásának napjára esett a választás. (Történet angolul.)

Így hát azóta március 25-én (illetve a megelőző és követő hétvégéken) világszerte itt is, ott is összegyűlnek Tolkien olvasói, tisztelői, hogy felolvassák egymásnak kedvenc részeiket Tolkien műveiből, elbeszélgessenek az olvasottakról, esetleg részt vegyenek a helyi iskolák, könyvtárak, múzeumok vagy Tolkien társaságok által szervezett egyéb programokon.

A Tolkien Society minden évben meghirdeti a Tolkien Olvasás Napjának kiemelt témáját is, amely idén a barátság Tolkien műveiben.

 

A Magyar Tolkien Társaság 2015. március 25-én (szerdán) Budapesten ünnepli a Tolkien-olvasás napját.

Maga a közös olvasgatás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárának belső szobájában lesz. Csatlakozz hozzánk, válassz egy részletet (lehetőleg a barátság-tematikához kapcsolódóan) Tolkien valamelyik művéből, és oszd meg velünk! Ha nem akarsz olvasni, lehet csak hallgatni is, gondolatokat megosztani az olvasottak kapcsán, vagy félúton kedvet kapni  könyvtárban leszünk, még az sem baj, ha nem hozol magaddal könyvet. Azért, ha tudod, hogy jössz, érdemes már előre elgondolkozni az olvasnivalón. Arra kérünk, hogy a választott részlet ne legyen több nagyjából egy oldalnál, illetve felolvasva három percnél! Ha nem szalad el nagyon az idő, természetesen többször is sorra kerülhetsz az olvasában.

Az olvasást délután fél hat körül (17:30) kezdenénk, de később is nyugodtan lehet csatlakozni, egészen fél hétig (18:30). Hét után már nem lehet csatlakozni az olvasókhoz! Nagyjából fél nyolcig tervezünk a könyvtárban maradni, de ha jó a hangulat, elég sok teázó-kávézó akad a környéken, ahol folytathatjuk a beszélgetést.

Magatok és a szervezők dolgát is egyszerűbbé tudjátok tenni azzal, ha saját olvasójeggyel léptek be a könyvtár területére: a regisztrációs olvasójegy teljesen ingyenes, esetleges sorban állással együtt is néhány perc alatt kiváltható a helyszínen. Ha előre tudjátok, hogy jöttök, tervezzetek ezzel az adminisztrációs kitérővel (bár szükség esetén meg tudjuk oldani a bejutást enélkül is, ne emiatt hagyjátok ki az eseményt).

 

Az olvasás előtt, terveink szerint nagyjából délután négy órától, Középfölde lakói grasszálnak majd a könyvtár környékén. (A Gyűrűk Ura Cosplay Club és a Magyar Tolkien Társaság jelmezesei.) Keresd meg őket vagy állj be közéjük! Saját jelmezzel akár az utolsó pillanatban is csatlakozhatsz az akcióhoz, az MTT jelmezesei közé pedig március 21-ig lehet jelentkezni Mogyinál (moira85 /kukac/ gmail /pont/ com).

(Az olvasgatáson is, de főleg a jelmezesek környezetében, fényképek is fognak készülni, ezek némelyikét később közzétesszük az interneten. Ha részt veszel az eseményen, illetve fényképezkedsz a jelmezesekkel, hozzájárulsz ahhoz, hogy ezeken a képeken te is szerepelhetsz.)

Szívesen segítenél az előkészületekben is? A jelmezeseknek szükségük lesz néhány táblára is a témába vágó Tolkien-idézetekkel. A táblák a márciusi Tolkien Klubon (március 21. délután, Világcsücsök) fognak elkészülni, és minden segítő kéznek örülnek. Az idézetek kiválasztásában pedig elsősorban a Facebook-esemény falán vehetsz részt: március 15-ig gyűjtjük a rövid, frappáns, (lehetőleg) barátság-témájú Tolkien-idézeteket, március 16. és március 20. között pedig szavazással dől el (a szavazást ide kattintva érheted el), melyek kerülnek fel a táblákra. (Ha esetleg nem használsz Facebookot, akkor sem akarunk kihagyni: ha találtál egy jó idézetet, írd meg eme cikk hozzászólásaként angol vagy magyar nyelven, a forrás pontos megjelölésével, és mi továbbítjuk a szavazásba.)

 

Nem tudsz eljönni? Szervezz olvasgatást a saját városodban, és oszd meg velünk a terveidet! Ez sem jön össze? Akkor csak vegyél elő egy Tolkien-könyvet, merülj el kicsit újra Középföldén ezen a napon  esetleg ossz meg egy alkalomhoz illő részletet valamely online közösségi felületen #TolkienReadingDay vagy #TolkienOlvasásNapja címkével!

Utoljára frissítve: szerda, 18 március 2015 09:53

1 hozzászólás

  • Schreiner János

    Írta: Schreiner János

    szerda, 18 március 2015 20:29

    Az alábbi idézetekre adom szavazatomat:
    1.Van, amibe jobb belevágni, mint visszautasítani, még ha rossz véget ér is.
    2.Nem mi döntjük el, hogy mikor éljünk. Mi csak abban dönthetünk, hogy mi a teendő, ha már itt vagyunk.
    3.Körülöttetek pedig ott a nagyvilág; bezárkózni, azt lehet, de a világot örökre kizárni – azt már nem.
    4.Derűsebb lenne a világ, ha közülünk többen tartanák többre az evést, a jókedvet és a dalt, mint az arany halmait.
    5.De ha azt hiszed, hogy hagyunk egyedül útra kelni és szembeszállni mindenféle ismeretlen bajokkal, akkor bizony csalódást kell okoznunk. Elvégre a barátaid vagyunk, Frodó.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére