Tohu Header V01 

2017. január 7. 10:00 - 21:00
Alternatív Közgazdasági Gimnázium

 

Tolkien Nap az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban! A Magyar Tolkien Társaság 2017-ben is egész napos rendezvénnyel ünnepli J. R. R. Tolkien születésnapját: január 7-én változatos programokkal várunk mindenkit, akit érdekel Középfölde világa.

A Magyar Tolkien Társaság 2003. január 3-án, A Gyűrűk Ura szerzőjének 111. születésnapján ünnepelte először a neves évfordulót. Azóta évről évre nagyszabású programmal készülünk erre a napra: az új filmek megjelenésekor azokhoz kapcsolódva, máskor inkább a könyvek világához visszatérve. Ami nem változik, hogy ezen a napon a filmnézőktől a könyvolvasókig szeretnénk tartalmas szórakozást nyújtani mindenkinek, akit kicsit is elvarázsolt Tolkien világa – vagy akiket még csak most fog. Ismeretterjesztő előadások Középfölde rejtelmeiről, társasjátékok, kiállítások, koncertek és legfőképpen középföldi hangulat várja a látogatókat az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban.

Facebook-esemény >>>

Részletes program >>>

Jegyek >>>

Megközelítés >>>

 A Tolkien Nap programjai

Az igényfelmérő kérdőív alapján - amely számos kitöltőjének ezúton is nagyon köszönjük a segítséget - az alábbi témák bizonyultak a legnépszerűbbnek, tehát ezekre lehet számítani az ismeretterjesztő előadások programjában:

  • Morgoth visszatérése és a végső csata – A szilmarilok elveszett befejezése
  • Jóslatok, átkok, próféciák – pillantások a jövőbe Tolkien világában
  • Középfölde mint a kelta, a viking és az angolszász hagyomány szintézise
  • Szereplőpárok, tükörkarakterek A Gyűrűk Urában
  • Númenor varázslatos szigete – az Atlantisz mítosz átültetése Tolkien világába
  • A Nő szerepe, és női szerepek Tolkien világában
  • Sauron útja – egy többszörösen megtört és újjáépített „karrier”
  • Miért szeretjük a fikciót? Ősi mítoszok hatásmechanizmusa, evolúciós meghatározottság vagy a kollektív tudattalan mintái…
  • „Hét a nemes törpök jussa, kiknek háza cifra kő” – amit a törpök kultúrájáról tudni érdemes
  • Északi germán (skandináv) mitológiai források és párhuzamok Tolkien műveiben
  • Középfölde a zenében – Tolkien által ihletett dallamok
  • A balrogok szárnya, az entek asszonyai, Bilbó zsebórája és egyéb rejtélyek Tolkien világában
  • Bombadil Toma története
  • Fegyverek, haditechnika és hadviselés Középföldén
  • Szerelem, család és szexualitás Tolkien világában
  • Mozi és regény – eltérések és különbségek az adaptáció során
  • Másodteremtés - világalkotás, mágia, művészet

Az előadásokra idén az előzetes jegyvásárlással együtt lehet online regisztrálni: mindenképp érdemes mihamarabb élni ezzel a lehetőséggel, mert az elmúlt évek tapasztalatai alapján gyorsan elfogynak a helyek. Elővételben, átutalással kifizetve a belépődíjat négy ismeretterjesztő előadásra és egy interaktív történetmondásra lehet online előre helyet foglalni. Helyszíni jegyvásárlás esetén minden előadáson a megmaradt helyekre lehet majd beülni.

to hu regisztracio ad 01

A Tolkien Nap azonban nem csak tudást, számos más elfoglaltságot is kínál:Szeretettel várunk benneteket a Tolkien-napon, ahol játékmestereink segítségével átélhetitek Tolkien világának kalandjait, megtekinthetitek a Gyűrűt és más kincseket, valamint megismerkedhettek a tündék nyelvével és emléklap formájában erről bizonyítékot is szerezhettek.  Figurafestők vezetnek be a festés rejtelmeibe. Középföldi névjegyekkel és hajfonatokkal olvadhattok be a helyi népek közé; a kreativitás arcfestéssel, színezéssel és egyéb programokkal fejezhetitek ki. A filmekből ismerős fegyverek kiállítása sem marad el. Mesével, zenével, közös énekkel várja a látogatókat a Tűz Csarnoka, konyhánk pedig egyaránt kész a tünde ízlés és a hobbit étvágy kielégítésére. A kalandvágyó gyerekek izgalmas állomásos játék keretében ismerkedhetnek meg Középfölde népeivel, és még a legapróbbak sem maradnak szórakoztatás nélkül, dalokat tanulhatnak és régi korok meséit hallgathatják.

A rendezvényt a hagyományos születésnapi köszöntővel és koncerttel zárjuk.

 

 

Középfölde Vásár

A rendezvényen idén is lesz lehetőség Tolkien-könyveket, és -filmeket, tematikus pólókat, ékszereket és egyéb középföldi hangulatú apróságokat vásárolni – sőt, a kincsek egy részét előre meg lehet rendelni a Középfölde Vásár Webáruház felületén. Az itt online megvásárolt termékek átvételére kizárólag személyesen, a Tolkien Napon lesz lehetőség.

kozepfolde vasar csakszoveg

 

Jegyek

A Tolkien Nap minden programja csak érvényes napijegy-karszalaggal látogatható. Ezen felül plusz költsége egyik tevékenységnek sincs, de az ismeretterjesztő előadásokon való részvétel csak az előzetes jegyvásárlól számára garantált. Jegyek elővételben, online, illetve a helyszínen vásárolhatók.

Az egész rendezényre érvényes napijegy ára: 1200 Ft

A Magyar Tolkien Társaság szervezeti, kiemelt közreműködő és kiemelt pártoló tagjai, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai és diákjai, valamint a rendezvény szervezői kedvezményes árú napijegyet válthatnak, ennek ára: 600 Ft

Hét éven aluliaknak jegyvásárló felnőtt kíséretében a belépés ingyenes.

 

A helyszín

A Tolkien Nap helyszíne az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium (Bp. 1035, Raktár u. 1.), melynek épülete jól látható és pillanatok alatt elérhető a számos busz (9, 34, 106, 118, 134) által kiszolgált "Raktár utca" megállóból. A belvárosból (Astoria, Deák, Nyugati pályaudvar) a 9-es busz, Árpád híd metróállomástól pedig a 34-es, illetve a 106-os busz a közvetlen járat.

Google Maps >>>

 

Ha kérdéseid vannak a rendezvénnyel kapcsolatban, a főszervezőket (Füzessy Tamás és Kiss Tünde) a tolkien.nap (kukac) tolkien (pont) hu e-mail címen érheted el.

A Tolkien Nap programjai során számos fénykép, esetleg videófelvétel is készül majd, amelyeket a későbbiekben közzéteszünk az interneten, esetleg kiadványainkban, illetve felhasználunk az MTT és a hasonló programok megismertetése, népszerűsítése során. A rendezvényen való részvétellel hozzájárulsz ahhoz, hogy ezeken a felvételeken te is szerepelhetsz. Ha te is készítesz képeket a Tolkien Napon, nagy örömmel vesszük, ha ezeket megosztod velünk!

 

A fejléc-kép Tuomas Korpi Heart of the Forest c. festményének felhasználásával készült.

onkentes felirat 01

 

Szeretnéd önkéntes munkával segíteni a Tolkien Nap megvalósítását? Itt jelentkezhetsz helyszíni segítőnek >>>

Utoljára frissítve: péntek, 30 december 2016 14:26

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére