Panelek KÖMT 2018

KÖMT 2018 TOHU header01

A kép Ted Nasmith The Shores of Valinor című festményének felhasználásával készült. https://www.tednasmith.com/

A panel kifejezetten egyalkalmas foglalkozásforma, ami témájában kötetlen: szólhat a foglalkozásvezető hobbijáról  vagy szakmájáról, bemutathat érdekes tudományágat, de lehet élménybeszámoló is. Két panelsáv lesz a programban.  

Szombat délelőtt

Adj egy jelet! 

Foglalkozásvezető: Csuti Szilvia (Austriel)

A műhely során bepillantást nyerhettek a siketek világába. Egy nagyon minimális elméleti rész és videók megnézése után belevágunk a jelnyelv tanulásba, és remélhetőleg a műhely végére nagyon sok dolgot el fogtok tudni jelelni!

Finnugrisztika 

Foglalkozásvezető: Timár Bogáta

A Habsburgok, Soros és a szovjet káderek támogatásával! (nem) 
Mit tud a mai magyar ember a finnugor népekről? Léteznek-e még a hantik, és ha igen, még mindig sátrakban laknak, vagy a Lukoilnak dolgoznak? Mivel lágyítható meg a mari asszonyok szíve, és miért kell egy kupac hűtőmágnest vinni terepmunkára? És egyébként mi bajuk van a magyaroknak a finnugorokkal? Gyertek, és ismerjétek meg velem az uráli népeket, mert a finnugrisztika nem csupán a nyelvrokonságról szól! Lesz inszájder tudósítás pogány mari áldozószertartásról, meg sztorik az eldugott falvakból, és a végén még az is kiderül, hány rénszarvast ért (volna) meg a nyelvészdoktorandusz a nyenyec kereskedőnek. Meg egy kis sumér és Attila és szíriuszi dimenziókapuk és interneten trollkodó nyugdíjasok. Az is lesz. De főként finnugorok.

Tett-hely BETELT!

Foglalkozásvezetők: Banka Dániel és dr. Becze Ádám

Ha érdekel milyen helyeztben dolgozik együtt egy orvos és egy rendőr helyszínen, mit takar a rendkívüli halál, hogy néz ki egy emberölés helyszíne, hogyan mozognak a helyszínelők és az orvosok együtt, akkor ezt a panelt neked találták ki. Rövid betekintést nyerhetsz a bűnügyi helyszínelés egy szegletébe, bemutatjuk hogyan is működik mindez a magyar valóságban.

Csak 16 éven felüliek jelentkezhetnek! 

Encounter csoport 

Foglalkozásvezetők: Kovács Gábor és Krisztina

Az encounter lelki találkozást jelent. Ennek a csoportos beszélgetésnek az az alap feltevése, hogy az emberek társasága gyógyító erővel bír. 
Várunk szeretettel egy kötetlen beszélgetésre (forró teával és süteménnyel tarkítva), amennyiben szeretnél 
- valamit elmondani, 
- valakit meghallgatni, 
- valamit megkérdezni másoktól, 
- vagy csak egy jót beszélgetni.

Kritikaíró-workshop 

Foglalkozásvezető: Sárdi Krisztina (Nati)

Mindig szeretted volna tudni, hogyan kell "megmondani a tutit"? Érdekel, mi szükséges ahhoz, hogy blogon, papíron jól tudd leírni vagy egyszerűen csak megfelelő érvekkel elmondani a véleményedet? Akkor téged is várlak a kritikaíró-workshopon! Kritizálni mindenki tud... a kérdés már csak az, hogyan? Miért nem elég egy könyvre, filmre, színdarabra egyszerűen csak azt mondani, hogy jó vagy rossz? Mi a titka az objektív szubjektivitásnak? Hogyan formálj rossz véleményt úgy, hogy az ne legyen bántó, ne legyen vagdalkozás? Mi a különbség a recenzió, az ajánló és a kritika közt? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszünk közösen választ találni, írásban és szóban is kipróbáljuk a különféle technikákat, amiket szakmai, egyetemi feladatokhoz, értékeléskor, de akár a hétköznapi életben is fel tudsz majd használni.

Értsd meg a hieroglifákat! 

Foglalkozásvezető: Deák Adri (Pillangó)

Ezen a panelen belekóstolunk a klasszikus egyiptomi nyelv alapjaiba, átkokat és mágikus szövegeket nézünk meg – melyek még Morgoth gonoszságát is megszégyenítik! –, hieroglifákat rajzolunk, és beszélgetünk az ókori egyiptom popkultúránkra tett hatásairól. Pártushívők kíméljenek :) 

A honi számítástechnika aranykora - a boldog '80-as  évek 

Foglalkozásvezető: Rákos-Zichy Péter (RZP)

Interaktív előadás a hazai számítástechnika fejlődéséről, a kibernetikus játékoktól az iskolaszámítógépekig. Nem csak a szemnek, próbáld ki, tapogasd meg, szedd szét a kor csúcstechnológiáit! Lesz szó a magyar Apple-ről, a sárisápi "Új élet" Mgtsz asszonyairól, COCOM listáról és a Commodore bukásáról. Gyere, és hozd az emlékeid, vagy nézd meg, min tanultak a szüleid! (a panelen való részvételhez BASIC nyelvtudás nem szükséges).

Kedd délelőtt

Jóga 

Foglalkozásvezető: Kopjás Áron

Pihentető-lazító, Hatha-jóga gyakorlatok érdeklődőknek

Keressem-e a nagymamámat a levéltárban? 

Foglalkozásvezetők: Orthmayr Flóra (Metaflora) és Tóth Gergely (Alyr)

Mit tehetek, ha jó hobbitként kíváncsi vagyok a másodunokatestvérem nagynénjére? Hogyan lehet nekiállni egy családfakutatásnak? Miért nincs az egész már régen összeállítva a levéltárban? Egyáltalán, mire jó a levéltár - és mire nem? Ilyen kérdésekre próbálunk majd válaszolni, vagyis: megmutatunk néhány online ükszülő-keresgélési lehetőséget; elmeséljük, mi az, amiért tényleg érdemes bemenni a levéltárba.

"Most mi történik?" Tojáslabdával 

Foglalkozásvezető: Morandini Miklós

Az amerikai foci szabályai kezdőknek. Ha felkeltette az érdeklődésedet a sport, de sosem értetted, hogy mit miért csinálnak, akkor most majd elmondom.

Tudatos táplálkozás – tények és tévhitek 

Foglalkozásvezető: Banka Zsófia (Nessa)

Manapság mindenhol szembejön velünk valamilyen jó tanács, hogy mit együnk és mit ne. Újabb és újabb csodadiétáról hallhatunk. Valamiről mindig kiderül, hogy rákkeltő. Sokakban felmerül ilyenkor, hogy Na most akkor mit egyek? Erről beszélnék 1,5 órában kicsit tudományosan-kicsit kötetlenül :)

☢☢☢Csernobil☢☢☢ 

Foglalkozásvezetők: Selmeczi Szonja és Simon Csaba Péter (fqqdk)

Csernobil tényleg az egyik legveszélyesebb hely a világon? Kétfejű, torz, mutáns állatok támadnak arra, aki bemerészkedik a Zónába? Aki az erőmű közelébe megy, azonnal meghal a halálos radioaktivitástól? Vagy csupán sugárzó lesz a mosolya?  
Ilyen és ehhez hasonló tévhitekről szeretnénk lerántani a leplet és elmesélni, mi mit tapasztaltunk az egynapos csernobili túránkon. Nem kell félni, a foglalkozásvezetők mindegyike szigorú ellenőrzésen esett át, amikor a csernobili zónát elhagyta, és nem találtak rajtuk több radioaktív részecskét, mint mielőtt beléptek.

 >>>>Vissza a KÖMT főoldalra<<<< 

Utoljára frissítve: csütörtök, 11 október 2018 10:59

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére