Műhelyek KOMT 2020

 KOMT borító

 

 

 November 26. csütörtök (18:00-21:00)

csütörtök
 

Fitnesztánc - 18:00-19:00
Foglalkozásvezető: Fazakas Anna (Panda)
Szükséges eszközök:
- mikrofon, kamera
- padlófelület és lábbeli nem csúszó kombinációja
- a szőnyeg ne mozduljon el
- kevés ugrálás is lesz benne, akinek jobb cipőben, vegye fel
- veszélyes bútoroktól és törékeny tárgyaktól távol
 
50 perc táncos sportmozgás különböző stílusú zenékre. Fejlesztjük a koordinációt, megtanuljuk a salsa alaplépését, majd könnyű, ismétlődő koreográfiákkal vidámra mozogjuk magunkat! Ugyanúgy szórakoztató és izzasztó lehet mindenkinek, aki járt már zumba vagy divattánc órákon, mint aki sose próbálta. Videó nélkül is be lehet csatlakozni! ;)
 
Középfölde-foglaló - 18:00-20:00
Foglalkozásvezető: Mikesy Anna (Éogil)
Szükséges eszközök: mikrofon
Létszám: 3-5 fő
 
A TLV döntőre készült Térképfoglaló társasjátékot játszhatjuk online is. Ez most határozottan nem TLV-s nehézségű, könnyű kérdésekkel, feladványokkal készülök, így bárki játszhat. Igény esetén A szilmarilok ismerete sem szükséges, csak A hobbit és A Gyűrűk Ura.
 
♣ Karácsonyi vagy tündéres, sellős, manós, gombás, esetleg sárkányos mécsestartó/lámpa készítés - 18:00-20:00
Foglalkozásvezető: Váczi Csilla (Stara)
Szükséges eszközök:
- mikrofon, kamera
- kicsi vagy közepes befőttes/mogyorókrémes üveg, pohár, szóval valamilyen üvegedény
- decoupage ragasztólakk vagy folyékony ragasztó
- fehér (vagy nagyon világos) akrilfesték, lehetőleg matt, és nem baj ha van otthon több színben is: a választott témától függően piros, barna, kék, zöld, stb. (leginkább pasztell, de lehet metálos, sötétben világítós is)
- ecset vagy mosogatószivacs a festék és a ragasztó felviteléhez
- vizesedény, törlőrongy
- fehér szalvéta vagy papírzsebkendő
- fekete kartonból vagy papírból kivágandó figura (sablonokat majd küldök sokfélét, de lehet saját is persze, ki kell nyomtatni és egy kicsit vastagabb papírra ragasztani, majd kivágni, de a kivágás ráér élőben is akár, nem kell előre, csak ha nagyon bonyolult)
- letakart munkafelület (elég nagy „koszt” fogunk csinálni)
- LED-es elemes mécses (vagy bármi hasonló fényforrás)
Opcionális eszközök - amit otthon találtok, és amilyen mécsest szeretnétek, ahhoz illő:
-natúr madzag, de lehet színes is
-géz darab a tetejére
-kis kagyló, ízléses kicsi művnövény, moha, valamilyen kicsi függődísz, gyöngy, egész karácsonyi fűszerek, mint pl. fahéj, csillagánizs,
-szatén, organza szalag
-csillámpor, bársonypor
 
Legegyszerűbben ezt úgy tudnám elmagyarázni, hogy írd be a keresőben, hogy"diy fairy jar" vagy "fairy lantern" és ami képek kijönnek, na olyat fogunk készíteni együtt. ;) Vagyis egy (vagy akár több) mécsestartót/lámpást, amiben az a csavar, hogy úgy néz ki, mintha az üvegben bele lenne zárva egy tündér, sellő, manó, gomba vagy akár egy sárkány. De karácsonyi verzióban is elkészíthető, mindenki maga dönti el, milyet szeretne, (akár mindenfélét is lehet), csak az szab neki határt, hogy hány befőttesüveged van otthon. ;) Kell hozzá némi hely, ahol dolgozni lehet, és elég nagy "koszt" is fogunk csinálni, szóval le is kell takarni, de egyébként bárki el tudja készíteni szerintem.
 
Ostyavirág készítés - 18:00-21:00
Foglalkozásvezető: Peller Henriett (Sil)
Szükséges eszközök:
- mikrofon, kamera
- műanyag festékpaletta (vagy pl. bonbonosdoboz betétje is jó, ha fehér, vagy egy kicsi, laposabb tálka)
- 1 db puha, szintetikus laposfejű ecset (akár egy nagyobb fejű szemhéjpúder ecset is jó lehet)
- az ezen felül szükséges anyagokat postázzuk
Létszám: max. 6 fő
8 éves kor felett!
Feláras műhely! Felár: 3615 Ft
Jelentkezési határidő a postázás miatt: november 22. éjfél

Vékony ostyapapírból fogunk csinálni tortadísznek való virágot (várhatóan rózsát), ragasztott technikával. Az alapanyagokat és a nehezebben beszerezhető eszközöket biztosítom, ezek később felhasználhatóak lesznek más virágok készítésére vagy egyéb tortadekorálásra is.

Tanuljunk hieroglifákat! - 18:00-21:00
Foglalkozásvezető: Deák Adri (Pillangó)
Szükséges eszközök: ceruza, papír
14 éves kor felett!
 
Tudtad, hogy az egyiptomi írás valójában nem képírás? Ha érdekel, hogy akkor mégis mi, gyere el! Végigvesszük az alapokat, aztán igazzy ókori egyiptomi mesét fogunk fordítani.

November 27. péntek (18:00-21:00)
 péntek
 
Bodyart - 18:00-19:00
Foglalkozásvezető: Burány Judit (Hóförgeteg)
Szükséges eszközök: mikrofon, kamera
 
Erősítő edzés nyújtással, a követezőkre épül: pilates, jóga, callanetics, gyógytorna, stretching.
 
Diavetítés - 18:00-19:00
Foglalkozásvezető: Rákos-Zichy Péter (RZP)
 
Egy kis nosztalgia: lo-fi diavetítés közvetítése. Amit ígérni tudok: a gyerekszoba diavetítéseinek hangulata. Amit nem tudok ígérni: hogy nem fűzöm be elsőre fordítva a filmet, hogy nem lóg bele valamelyik gyerek lába, hogy nem megy keresztül a macska a színen... De pont ettől lesz érdekesebb, mint egy ppt prezentáció. A meselista még nem kész, de ígérem, lesznek benne mesék kicsiknek és nagyoknak is (csak semmi szex, és vérből is csak pár csepp).
 
Adventi koszorúkötés - 18:00-21:00
Foglalkozásvezető: Sárdi Krisztina (Nati)
Szükséges eszközök:
- mikrofon, kamera 
- a jelentkezőkkel az esemény előtt egyeztetünk majd arról, ki, hogyan, mit szeretne díszíteni, mire van szükség
 
Közös online koszorúkötés, technikák megbeszélése, ötletelés.
 
Tabletop Simulator stratégiajáték - Warhammer 40K Kill Team - 18:00-21:00
Foglalkozásvezető: Kiss Gery
Szükséges eszközök: mikrofon
Létszám: 1-4 fő
Steam rendszeren belül a "Tabletop Simulator" nevű program birtoklása szükséges!
 
Nos, totál nem kapcsolódik semmilyen tolkieni témához (bár tündék vannak benne!), de jó móka, létszámtól függően 2-3 óra egy játék. Alapvetően a Warhammer 40K (sci-fi) univerzum 23 főbb frakcióját ragadták ki, belőlük lehet elit csapatokat alakítani pontrendszer alapján, majd különböző pályákon (különböző győzelmi feltételekkel) lejátszani csatát az egymással szembenálló csapatok figurái között, viszonylag szigurúan megszabott szabályok szerint. Kifejezetten élőjátékra tervezték ezt a körökre osztott stratégiai játékot, de a Tabletop Simulator minden lehetőséget megad, hogy virtuálisan is ugyanúgy lehessen élvezni. A Tabletop Simulatoron kívül ajánlott a "Kill Team Manager" nevű mobilapplikáció a csapatok nyilvántartására, de ez nem abszolút feltétel, csak több felkészülési időt von maga után.
 
Minden, amit valaha tudni akartál a vikingekről, de sosem merted megkérdezni - 19:00-20:00 - Csak akkor jelentkezz erre, ha a vasárnapi időpont biztosan nem jó/
Foglalkozásvezető: Reinicke Tamás  (icke)
Szükséges eszközök: mikrofon
Létszám: 5-15 fő
Ezt az előadást vasárnap 14:00-kor is meghallgathatod, ez az alkalom nem biztos, hogy meg lesz tartva. Erre az alkalomra csak akkor jelentkezz, ha gondot okozna angol nyelven hallgatni és/vagy nem érsz rá  a vasárnapi alkalomra.

Kötetlen kérdezz-felelek workshop A Téma Szakértőjével™ az óészaki népekről, mitológiáról, történelemről, kultúráról, ezek középkori és modern kapcsolatairól és vetületeiről. Nincs tematikai megkötés vagy buta kérdés: ti döntitek el, miről beszélgetünk, és bár nem ígérem, hogy minden kérdésre kapásból tudni fogom a választ, ha nincs meg, megkeressük együtt! (Minden érdeklődő számára nyitott program.) Ha már most van kérdésed, a jelentkezési lap "Van-e bármi megjegyzésed, észrevételed, kérdésed?" mezőjébe írd meg.

Sütőtökös süti sütés - 20:00-21:00
Foglalkozásvezető: Bélteki Zsófi (Niphredil)
Szükséges eszközök: mikrofon. A műhely előtt egy órával már el kell kezdeni elősütni a sütőtököt.
 
Egy egyszerű recelt alapján finom őszi sütit fogunk elkészíteni.
 
Állattrénigek - állatkertben, otthon és a filmekben I. - 20:00-21:00
Foglalkozásvezető: Jóba Katalin
A műhely három, egymásra épülő alkalomból áll, de egy-egy alkalomra is be lehet csatlakozni.
 
Az állatokkal való együttműködés, a tanításuk, un. tréningezésük régi tevékenység (pl. a lovaglás vagy a terelőkutyák), de egyre több állatfajt és egyre több mindenre lehet őket megtanítani - néha szükséges is (pl. állatorvosi vizsgálatokhoz), néha tanításhoz remek (pl. vadasparki látványetetéshez), és sokszor pedig szórakoztató (pl. otthoni kedvenc vagy egy filmforgatásnál). Ezekről fogok beszélni a 3 előadás során.

November 28. szombat
(9:00-12:00)
szombat
 
Reggeli torna - 9:00-10:00
Foglalkozásvezető: Fazakas Anna (Panda)
Szükséges eszközök: mikrofon, kamera
 
Gyertek reggel kinyújtózkodni magatokat, kicsit felpörögni, megtalálni magatokat a különböző testrészeitekben! Fél óra nyugodt sportos mozgás állva és a talajon, ajánlott az első és a második reggeli között, de nyolcfogásos villásreggeli után közvetlenül nem! (Lehet csatlakozni élőben, de a felvétel elérhető marad a később kelőknek is.)
 
Mitopoézis házilag I. - 9:00-11:00
Foglalkozásvezető: Füzessy Tamás (Ankalimon)
Szükséges eszközök: mikrofon, kamera
Létszám: max. 10 fő
A műhely három, egymásra épülő alkalomból áll - csak akkor jelentkezz, ha mindhárom alkalmon részt veszel!
 
A mitopoézis, vagyis a mítoszteremtés egy Tolkien által deiniált műfaj, de nem csak tolkieni témákban működik: Olyan alkotás, amelyben visszatérünk a szövegalkotás legősibb formájára, amelyben a művészi, a szakrális és az értelmező/elemző célok összeolvadnak, hogy megmutassák kik vagyunk és milyen világban élünk - illetve milyen világban szeretnénk élni.

Filibert Testvér Miniatúrafestő Műhelye - 9:00-12:00
Foglalkozásvezető: Kovács Eszter (Esztur)
Szükséges eszközök:
- mikrofon, kamera
- papír,
- vízfesték/tinta
- fekete/fehér kontúrozásra alkalmas eszköz (tinta, zseles toll, filc)
- előrajzoláshoz ceruza

Létszám: max. 15 fő

A 2017-es táborból már ismert műhely újra visszatér, ezúttal röviditett, online verzióban. A műhely könnyed és szórakoztató bevezetést ad a középkori miniatúrafestés világába. Ha érdekel, hogy néznek ki az olyan mitikus szörnyek, mint az elefánt vagy a medúza, esetleg szeretnéd megtanulni, hogyan ábrázolhatsz élethűen olyan közismert növényeket, mint például a mandragóra, köztünk a helyed, testvérem.
 
Gyöngyékszer készítés kezdőknek - 9:00-12:00
Foglalkozásvezető: Peller Henriett (Sil)
Szükséges eszközök:
- mikrofon, kamera
- gyöngyök postázva lesznek
- megfelelő világítás
- munkaasztal
Létszám: 2-6 fő
A műhelyre 10 éves kor felett lehet jelentkezni! 
Feláras műhely! Felár: 2565 Ft
Jelentkezési határidő a postázás miatt: november 22. éjfél
 
Gyöngyökből és Swarovski kristályokból fogunk ékszert készíteni (karkötőt vagy medált).
 
Tabletop Simulator stratégiajáték - Warhammer 40K Kill Team - 9:00-12:00
Foglalkozásvezető: Kiss Gery
Szükséges eszközök: mikrofon
Létszám: 1-4 fő
Steam rendszeren belül a "Tabletop Simulator" nevű program birtoklása szükséges!
 
Nos, totál nem kapcsolódik semmilyen tolkieni témához (bár tündék vannak benne!), de jó móka, létszámtól függően 2-3 óra egy játék. Alapvetően a Warhammer 40K (sci-fi) univerzum 23 főbb frakcióját ragadták ki, belőlük lehet elit csapatokat alakítani pontrendszer alapján, majd különböző pályákon (különböző győzelmi feltételekkel) lejátszani csatát az egymással szembenálló csapatok figurái között, viszonylag szigurúan megszabott szabályok szerint. Kifejezetten élőjátékra tervezték ezt a körökre osztott stratégiai játékot, de a Tabletop Simulator minden lehetőséget megad, hogy virtuálisan is ugyanúgy lehessen élvezni. A Tabletop Simulatoron kívül ajánlott a "Kill Team Manager" nevű mobilapplikáció a csapatok nyilvántartására, de ez nem abszolút feltétel, csak több felkészülési időt von maga után.
 

Jóga - 10:00-12:00
Foglalkozásvezető: Kapusi-Várszegi Éva (Ring)
Szükséges eszközök: mikrofon, kamera
Létszám: max. 10 fő

Jóga a mindennapi életben rendszer keretein belül tartott jógaóra. A fizikai gyakorlatokon túl, légzőgyakorlatokat is végzünk majd, illetve relaxálni is fogunk az órán. Ha szeretnéd magad kellemesen átmozgatni, úgy, hogy nem fárasztod ki magad, hanem feltöltődsz, akkor gyere bátran! Nem kell hozzá semmilyen előképzettség, csak egy matrac, kényelmes öltözék, takaró és víz.
 
Önmagadba tartó tanösvény - meditáció, csend kívül és belül - 10:00-12:00
Foglalkozásvezető: Kaszab Zsuzsanna (Melian)
Létszám: 2-12 fő
Szükséges eszközök:
- mikrofon
- kényelmes öltözék
- jógaszőnyeg/ pléd/ puha szőnyeg
- meditációs párna/ olyan párna, amin kényelmesen tudsz ülni
14 éves kor felett!
Csendes helyen érdemes a meditációt végezni!
 
A program hasonló lesz a tavalyi KÖMT-ön megismert Meditációs Műhelyhez, illetve a táborokban több alkalommal tartott meditációs szabadrendi órához: - meditációs, elcsendesülős technikákat tanulunk és gyakorlunk, - befelé figyelünk, - megnézzük, hányféleképpen tudunk lélegezni, - kicsit mozgunk is - és természetesen beszélgetünk a különböző meditációs technikák spirituális hátteréről is.
 
Milyen zöld? Szuperzöld! (Háztartási tippek kezdő és újrakezdő zöldeknek) - 11:00-12:00
Foglalkozásvezető: Upor Ágnes Alma (Lyona)
Szükséges eszközök: mikrofon
 
Félig vezetett, félig kötetlen beszélgetés a 'zöld' életmód témáiról, főleg a háztartás dolgaival a fókuszban. Mik az alternatívák, és egyáltalán... Mitől zöld a zöld? Tippek, trükkkök a 'bezöldülés' elkezdéséhez, folytatásához és a tájékozódáshoz. Terveim szerint az első fele konkrétabb téma, saját tapasztalatok alapján, a második meg ilyen 'mindent bele'. Ami várhatóan nem, vagy kevesebb lesz: gyereknevelést érintő témák (mosipelus pl) mert ehhez én nem értek, de ha igény van, nem zárkózom el, beszélgethetünk bármiről is. Gyere, ha... Szívesen beszélgetsz a zöld háztartásról kötetlenül, vannak jó tippjeid, esetleg nyitott vagy jó tippekre, vezetsz, vezettél, valaha is fogsz vezetni háztartást, zöldülnél, vagy csak lelked mélyén egy hippi lepke vagy. Ne gyere, ha... Mélyzöld vagy, ha 'mindenki más rosszul csinálja', ha konkrét számokat, tényeket és adatokat vársz, vagy ha meg akarsz minket győzni, hogy ettől ugyan nem menekül meg a világ.
 
 
13:00-21:00

 
Mi az a PCR és hogyan működik? - 13:00-14:00
Foglalkozásvezető: Bélteki Dorka (MorDorka)
14 éves kor felett!
Ezt az előadást vasárnap 11:00-kor is meghallgathatod, nem biztos, hogy ez az alkalom meg lesz tartva. Erre az alkalomra csak akkor jelentkezz, ha gondot okozna angol nyelven hallgatni és/vagy nem érsz rá vasárnap.
 
Amióta tart a vírushelyzet, mindenhonnan azt hallod, hogy PCR-teszt, de nem tudod mi az? Valamennyire utánanéztél, de még így sem világos, hogy hogyan is működik? Az előadás során részletes betekintést nyerhetsz a PCR és a qPCR során zajló biokémiai folyamatokba, és hogy hogyan is lehet őket felhasználni a Covid-19 kimutatására.
 
Víz+Festés = Akvarell - 13:00-16:00
Foglalkozásvezető: Kutassy Zsófia (Idhren)
Létszám: max. 12 fő
Szükséges eszközök:
- mikrofon
- akvarell papír (minimum 200 grammos, de jobb a 300 gr)
- akvarell festék (vagy vízfesték) - NEM gouache vagy tempera!
- egy nagyobb és egy kisebb akvarell ecset (kb mindegy, csak valamennyi vizet tudjon tartani)
12 éves kor felett!
 
Mindig is szeretted volna kipróbálni, milyen a vízfestékkel való alkotás a tanórákon túl? Esetleg már bele is mélyedtél, de hiányzik a közös alkotás? Látogass el hozzám a Víz+Festés=Akvarell interaktív workshopba, ahol a jelentkezők szintjéhez igazítva közösen építjük fel a végleges tematikát. Lesz némi hozzávaló lista, de gyakorlatilag a gimis vízfestékeidet is használhatod, ha úgy a kényelmesebb. Gyere, alkossunk együtt!
 
Műkedvelő ízelítő a magyar musicalekből és operettekből - 13:00-16:00
Foglalkozásvezető: dr. Fodor Ákos
Szükséges eszközök: mikrofon, kamera
Létszám: 3-10 fő
 
Élmény alapú, műkedvelő betekintés a magyar musicalek és operettek világába a műfaj iránt nyitott érdeklődők számára. Rövid bemutatók után beszélgetünk az egyes művekről és a résztvevőknek lehetőségük lesz saját kedvenceikből is ízelítőt adni.
 
Hímzés kezdőknek - 13:00-17:00
Foglalkozásvezető: Kriston Ági
Szükséges eszközök:
- mikrofon, kamera
- anyag (sima vászon, vagy táska, vagy bármi)
-
- hímzőfonal, használni kívánt színben/színekben (lehetőleg osztott, de akinek osztatlan van otthon, az is jó)
- hímzőkeret (opcionális, de nagyon hasznos)]
Létszám: max. 10 fő
 
Néhány alapvető hímzéstechnikát fogunk megtanulni, majd ezekkel kidekorálunk egy választott textilt, legyen az táska, szütyő, sima anyag, vagy póló.
 
Talajtánc - 14:00-15:00
Foglalkozásvezető: Burányi Judit (Hóförgeteg)
Szükséges eszközök:
- mikrofon, kamera,
- annyi hely, ahol szabadon lehet " fetrengeni" a talajon
 
Orientális tánc alapokon nyugvó talajtánc /floorwork foglalkozás. A talajon dolgozva kecses pózokat veszünk fel, megtanuljuk azokat egymásba folyatni látható erőlködés nélkül. Ismerkedünk a test dinamikus használatával. (Valójában persze kemény izommunkát végzünk, de ez nem szabad, hogy kívülről nézve látható legyen.)
 
Társasjátékok online - 14:00-16:00
Foglalkozásvezető: Gárdonyi Zsuzsa (Léli)
Létszám: max. 4 fő
Szükséges eszközök: mikrofon
10 éves kor felett!
 
Közös társasjátékozás a Board Game Arena platformján. Hogy pontosan mit, az a résztvevők számától és érdeklődési körétől függ. Akár tarthatunk házi bajnokságot is a kiválasztott játékból, olyankor kevésbé releváns a létszám, a rendszer párosával összesorsolja a játékosokat.
 
Mitopoézis házilag II. - 15:00-17:00
Foglalkozásvezető: Füzessy Tamás (Ankalimon)
Szükséges eszközök: mikrofon, kamera
Létszám: max. 10 fő
A műhely három, egymásra épülő alkalomból áll - csak akkor jelentkezz, ha mindhárom alkalmon részt veszel!
 
A mitopoézis, vagyis a mítoszteremtés egy Tolkien által deiniált műfaj, de nem csak tolkieni témákban működik: Olyan alkotás, amelyben visszatérünk a szövegalkotás legősibb formájára, amelyben a művészi, a szakrális és az értelmező/elemző célok összeolvadnak, hogy megmutassák kik vagyunk és milyen világban élünk - illetve milyen világban szeretnénk élni.
 
Szemtorna - 16:00-17:00
Foglalkozásvezető: Kiss Tünde
Nem végezhető hályog és daganat esetén.
 
A szemizmainkat túlterheljük a mai világban, többek közt a rengeteg monitornézéssel, légkondicionálóval, mesterséges világítással. Amikor érezzük, hogy túlságosan elfáradt a szemünk, egy pár perc alatt elvégezhető szemtornával könnyíthetünk helyzetünkön, a torna végére érezhetően felfrissülünk. A szemtornát használják a rövid és távollátás kezelésére is 4 dioptriáig. Azonban nagyon fontos betartani a fokozatosságot. Megtanítom nektek, hogyan edzhetitek a szemetek izmait.
 
HÁTmozgató tréning 17:00-18:00
Foglalkozásvezető: Fazakas Anna (Panda)
Szükséges eszközök:
- mikrofon, kamera
- valami, ami gördül (pl. puha labda, folyadékkal feltöltött PET palack, kerek szélő súlyzó, hengeres konzerv, seprűnyél)
- polifoam vagy olyan felület, amire szívesen ráfekszel és ráteszed a homlokod/hajad
16 éves kor felett!
 
Hát- átmozgató tréning: hagyományos hátizomerősítő gyakorlatok után csavaró és nyújtó gyakorlatokkal fokozatosan átmogatjuk a gerincet, csípőt, vállat, nyakat.

Miért gyűlölt Tolkien egy kitalált detektívet? - 17:00-18:00
Foglalkozásvezető: Orthmayr Flóra (Metaflora)
 
A J. R. R. Tolkien levelei kötetben olvashatunk egy elejtett megjegyzést P. Wimseyről és Harrietről, akiket Tolkien (szerzőjükkel együtt) annyira megutált, mint egyetlen másik irodalmi karaktert sem. Kik ők, és vajon mi bosszantotta fel Tolkient az itt emlegetett művekben? Hol hallhattunk még Dorothy L. Sayersről, a krimiszerzőről, aki Tolkien egyetemi évfolyamtársaként az Oxfordban elsőként diplomázott nők közé tartozik? Sajnos még én sem vagyok igazán szakértője ezeknek a kérdéseknek, úgyhogy ne számítsatok túl komoly előadásra, inkább kötetlenebb csevegés jelleggel osztanék meg néhány érdekességet a Magyarországon méltatlanul ismeretlen P. Wimsey kezdő, de lelkes rajongójaként, ha esetleg valaki kíváncsi ezekre.
 
Miért nem találom a társam? - Beszélgetés napjaink párkapcsolati elvárásairól, párkeresési mintáinkról - 17:00-20:00
Foglalkozásvezető: Burányi Judit (Hóförgeteg)
Szükséges eszközök: mikrofon, kamera
Létszám: max. 10 fő
 
Bár munkám során számos tanulmányt olvastam ebben a témában, ill. állítok össze magam is kérdőíveket, melyeket elemzek is, végzek kutatásokat, ezt nagy mértékben kiegészíteném saját élettapasztalataimmal. 38 éves vagyok, és 12 évesen korom óta az motivált leginkább, hogy megtaláljam a NAGY ŐT. Az álmom egy férfi volt egy egész életen át. Röviden: ez nem sikerült. Elkiabálni nem akarom, nem is merem, de 2 éve boldog vagyok valakivel, aki 14 évvel fiatalabb nálam. De nagyon rögös út vezetett idáig. És úgy gondolom, nagyon sok önismeret és önvizsgálat kellett ahhoz, hogy megtanuljak úgy és olyat választani, akiben aztán nem is csalódom. Tudom, hogy van, akinek ez könnyen megy, és szerencsés ebben a tekintetben, de én nem tartozom közéjük. Hangsúlyozom, hogy semmi okoskodó észosztásra nem gondoltam, és nem is célom mások nyakába zúdítani a személyes rossz élményeimet. Főleg nem akarom ezzel a fiatalabbakat elrettenteni. Inkább azokat a hibás mintákat szedném össze, ami alapján szinte önmaga ellen dolgozik az ember. A célom az lenne, hogy akit ez a téma foglalkoztat, mert mondjuk neki sem sikerül úgy a pártalálás, ahogy vágyik rá, az kapjon olyan inspirációt, ami alapján el tudja kezdeni saját magát felülvizsgálni, objektívebben szemlélni. Arra gondoltam, hogy ez az időszak, mikor úgyse lehet menni sehova, ahol meg tudsz ismerni bárkit, alkalmas lehet az embernek a magába mélyülésbe, a gondolatai rendezésére.
 
Tűnemezelés - 17:00-21:00
Foglalkozásvezető: Váczi Csilla (Stara)
Szükséges eszközök:
- mikrofon, kamera
- nemezelő tű(k)- méretek: gyenge, közepes, erős*
- natúr vagy színes bundagyapjú*
- alátét: hungarocell darab, mosogató- vagy fürdőszivacs
- karácsonyi sütikiszúró - a forma miatt
- vékony szalag és (fonalvarró) tű a karácsonyfadíszek fellógatásához
- kényelmes ülőhely, fény
- türelem és kitartás
- esetleg: ujjvédő, gyűszű
- tömőanyagnak durva festetlen gyapjú*
- műanyag szemek*
*-al jelöltek: Ezek közül mindegyik beszerezhető önállóan is kreatív boltban. 4 fő számára tudjuk postázni őket felár ellenében.
Gyapjút, tűt és szemeket 15 főnek tudunk postázni felár ellenében.
Ha a résztvevő beszerez magának mindent, akkor nem számít bele a létszámkorlátba.
Létszám: 4 fő teljes csomag postázással, 15 fő csak gyapjú, tű, szemek postázása esetén, saját anyag beszerzésével korlátlan
10 év alattiak csak szülői felügyelettel vehetnek részt.
Felár csomagküldéssel: 865 Ft, egyéni anyagbeszerzés esetén ingyenes!
Jelentkezési határidő a postázás miatt: november 22. éjfél (Ha nem kérsz postázást, akkor a foglalkozás előtt is jelentkezhetsz.)
 
Tűnemezelés volt már sokszor KÖMT-ön az elmúlt években, és ha van érdeklődő, akkor most így online is kipróbálhatjuk, hogy mi lesz belőle. Részt vehetnek kezdők és haladók is bátran, viszont kisebb gyerekek csak akkor, ha szülő, vagy valaki felnőtt is ott van velük, és aki figyel arra, hogy mit csinálnak, mert a nemezelő tű nagyon hegyes és könnyen eltörik. A tűnemezelés az az a technika, amikor a natúr vagy festett (birka)gyapjút nem szappannal és vízzel dolgozzuk össze valamilyen nekünk tetsző formájú nemezzé, hanem ehelyett egy kifejezetten erre kitalált nemezelő tűvel böködjük szárazon, egy alátéten, amíg olyan alakot nem vesz fel, amilyet szeretnénk hogy felvegyen. Ezzel a technikával leginkább kicsi (maximum tenyérnyi méretű) és cuki (állat)figurákat lehet alkotni, és kevésbé nagy használati tárgyakat. Most karácsonyi figurát, és karácsonyfadíszt készítenénk főleg. Mire figyeljünk, hogyan csináljuk:
-sok türelem kell hozzá
-nincsenek igazán szabályok
-sose tűnemezeljünk a combunkon, meg úgy általában sehol se alátét nélkül
-a tű hegyes és rovátkolt, tehát balesetveszélyes!
-a tűt használaton kívül mindig bökjük bele az alátétbe
-ha azt látjuk, hogy hajlamosak vagyunk az ujjainkat agyonböködni, akkor húzzuk fel az ujjvédőt, gyűszűt, tegyünk rá ragtapaszt
-nem kell erőből belenyomkodni a tűt a gyapjúba, mer ha elhajlik a tű, akkor el is fog törni, figyeljünk rá, hogy az ne történjen meg
-elsőre valószínűleg senki nem fogja tudni reprodukálni a Pinteresten látott csodaszép és élethű állatkákat, de ez tökéletesen jól is van így
-ne adjuk fel, ha elsőre (másodikra) nem hasonlít arra, amit mintának kinéztünk, örüljünk neki akkor is (különben is, így akartuk) -teljesen normális, hogy órákat töltünk el vele, és a végeredmény egy pici cuki izéke
-kezdjük az alap formákkal, ne rögtön Gorjuss babával -van sok videó róla Youtube-on, lehet bátran nézegetni, ötleteket és technikát ellesni -először bundagyapjúval dolgozzunk, mert azt könnyebb nemezelni, a szalaggyapjút (mesegyapjú) most még hagyjuk a boltban, az kicsit más technikát igényel
-a gyenge nemezelő tű a finomabb részekhez jó, és a végén a tisztázáshoz; az erős pedig a nagyobb darabok nemezeléséhez, az alap forma kialakításához; a közepes pedig a köztes munkához, de ha csak közepes tű van, azzal is kiválóan el lehet dolgozgatni végig
-a tű elkopik előbb-utóbb, ez teljesen természetes jelenség
-mivel a molyok kifejezetten szeretik a nemezt, így gondoskodni kell róla, hogy ne akarják megenni a művünket majd: molyirtó spray, molyirtó golyó labda, levendula, menta, rozmaring, fahéj, eukaliptusz olaj, levendula szappan
A hozzávalókat vagy én küldöm postán, vagy beszerezhetők önállóan is.
 
Kard és Másodteremtés szerepjáték - 17:00-21:00
Foglalkozásvezető: Barna Bálint (Gandalf)
Szükséges eszközök: mikrofon, kamera
Létszám: 3-5 fő
14 éves kor felett!
 
A Kard és Másodteremtés egy Középfölde-átirat a Kard és Mágia szerepjátékhoz, amely egy d20 alapú, szabálykönnyű rendszer. Aki játszott már bármelyik D&D-kiadással vagy valamelyik klónjával, annak nem lesz túl sok újdonság a mechanikában. A résztvevők (előzetes egyeztetések után) kipróbálhatják a játékot egy kb. 3-4 órás mese során, amely A hobbit és A Gyűrűk Ura közötti időszakban játszódik a Rhovanionnak is nevezett Vadonföldön és/vagy annak a peremvidékein. A játékosok előre kidolgozott példakarakterek közül választhatnak maguknak, és nem szükséges profi szerepjátékosoknak lenniük: bőven elegendő tudniuk, hogy mi fán terem ez a különös hobbi, és mi az a húszoldalú kocka (amit ezúttal virtuálisan dobunk). Minden mást e-mailen egyeztetünk.

Tündebetűk magyarul - 18:00-19:00
Foglalkozásvezető: Hödl Patrícia (Patiszon)
Szükséges eszközök: mikrofon
Létszám: 2-25 fő
 
Azoknak, akik szeretnék megismerni, hogy a "tündebetűkkel" hogyan kell magyar szavakat, mondatokat leírni.
 
Állattrénigek - állatkertben, otthon és a filmekben II. - 19:00-20:00
Foglalkozásvezető: Jóba Katalin
A műhely három, egymásra épülő alkalomból áll, de egy-egy alkalomra is be lehet csatlakozni.
 
Az állatokkal való együttműködés, a tanításuk, un. tréningezésük régi tevékenység (pl. a lovaglás vagy a terelőkutyák), de egyre több állatfajt és egyre több mindenre lehet őket megtanítani - néha szükséges is (pl. állatorvosi vizsgálatokhoz), néha tanításhoz remek (pl. vadasparki látványetetéshez), és sokszor pedig szórakoztató (pl. otthoni kedvenc vagy egy filmforgatásnál). Ezekről fogok beszélni a 3 előadás során.
 
Among KOMT - 20:00-bármeddig
Foglalkozásvezető: Papp Miklós Levente (Adanedhel)
Szükséges eszközök: mikrofon
Létszám: 5-10 fő
 
Among us játék.
 
November 29. vasárnap
9:00-12:00
vasárnap 01
 
Reggeli torna - 9:00-10:00
Foglalkozásvezető: Fazakas Anna (Panda)
Szükséges eszközök: mikrofon, kamera
 
Gyertek reggel kinyújtózkodni magatokat, kicsit felpörögni, megtalálni magatokat a különböző testrészeitekben! Fél óra nyugodt sportos mozgás állva és a talajon, ajánlott az első és a második reggeli között, de nyolcfogásos villásreggeli után közvetlenül nem! (Lehet csatlakozni élőben, de a felvétel elérhető marad a később kelőknek is.)
 
Mitopoézis házilag III. - 9:00-11:00
Foglalkozásvezető: Füzessy Tamás (Ankalimon)
Szükséges eszközök: mikrofon, kamera
Létszám: max. 10 fő
A műhely három, egymásra épülő alkalomból áll - csak akkor jelentkezz, ha mindhárom alkalmon részt veszel!
 
A mitopoézis, vagyis a mítoszteremtés egy Tolkien által deiniált műfaj, de nem csak tolkieni témákban működik: Olyan alkotás, amelyben visszatérünk a szövegalkotás legősibb formájára, amelyben a művészi, a szakrális és az értelmező/elemző célok összeolvadnak, hogy megmutassák kik vagyunk és milyen világban élünk - illetve milyen világban szeretnénk élni.
 
Gyöngyékszer készítés kezdőknek - 9:00-12:00
Foglalkozásvezető: Peller Henriett (Sil)
Szükséges eszközök:
- mikrofon, kamera
- gyöngyök postázva lesznek
- megfelelő világítás
- munkaasztal
Létszám: 2-6 fő
A műhelyre 10 éves kor felett lehet jelentkezni! 
Feláras műhely! Felár: 2565 Ft
Jelentkezési határidő a postázás miatt: november 22. éjfél
 
Gyöngyökből és Swarovski kristályokból fogunk ékszert készíteni (karkötőt vagy medált).
 
Tabletop Simulator stratégiajáték - Warhammer 40K Kill Team - 9:00-12:00
Foglalkozásvezető: Kiss Gery
Szükséges eszközök: mikrofon
Létszám: 1-4 fő
Steam rendszeren belül a "Tabletop Simulator" nevű program birtoklása szükséges!
 
Nos, totál nem kapcsolódik semmilyen tolkieni témához (bár tündék vannak benne!), de jó móka, létszámtól függően 2-3 óra egy játék. Alapvetően a Warhammer 40K (sci-fi) univerzum 23 főbb frakcióját ragadták ki, belőlük lehet elit csapatokat alakítani pontrendszer alapján, majd különböző pályákon (különböző győzelmi feltételekkel) lejátszani csatát az egymással szembenálló csapatok figurái között, viszonylag szigurúan megszabott szabályok szerint. Kifejezetten élőjátékra tervezték ezt a körökre osztott stratégiai játékot, de a Tabletop Simulator minden lehetőséget megad, hogy virtuálisan is ugyanúgy lehessen élvezni. A Tabletop Simulatoron kívül ajánlott a "Kill Team Manager" nevű mobilapplikáció a csapatok nyilvántartására, de ez nem abszolút feltétel, csak több felkészülési időt von maga után.

Önmagadba tartó tanösvény - meditáció, csend kívül és belül - 10:00-12:00
Foglalkozásvezető: Kaszab Zsuzsanna (Melian)
Szükséges eszközök:
- mikrofon
- kényelmes öltözék
- jógaszőnyeg/ pléd/ puha szőnyeg
- meditációs párna/ olyan párna, amin kényelmesen tudsz ülni
Létszám: 2-12 fő
14 éves kor felett!
Csendes helyen érdemes a meditációt végezni!

A program hasonló lesz a tavalyi KÖMT-ön megismert Meditációs Műhelyhez, illetve a táborokban több alkalommal tartott meditációs szabadrendi órához: - meditációs, elcsendesülős technikákat tanulunk és gyakorlunk, - befelé figyelünk, - megnézzük, hányféleképpen tudunk lélegezni, - kicsit mozgunk is - és természetesen beszélgetünk a különböző meditációs technikák spirituális hátteréről is.
 
(H)átmozgatás - nyújtás kurzus- 11:00-12:00
Foglalkozásvezető: Gelencsér Vera (Míriel)
Szükséges eszközök:
- mikrofon, kamera
- támlás szék
- fürdőlepedő vagy törölköző
Gerincsérv kizáró ok!
 
Nyújtásoktatóként szeretnék segíteni abban, hogy kicsit közelebb kerüljetek a testi-lelki békétekhez. Szeretnék néhány alapgyakorlatot mutatni a civilizációs ártalmak elkerülésére. Rövid bemelegítés után közösen átmozgatjuk a gerincünket, majd néhány statikus elemmel egész testes nyújtással zárjuk.
 
Mi az a PCR és hogyan működik? - 11:00-12:00 - Igény esetén angolul!
Foglalkozásvezető: Bélteki Dorka (MorDorka)
14 éves kor felett!

Amióta tart a vírushelyzet, mindenhonnan azt hallod, hogy PCR-teszt, de nem tudod mi az? Valamennyire utánanéztél, de még így sem világos, hogy hogyan is működik? Az előadás során részletes betekintést nyerhetsz a PCR és a qPCR során zajló biokémiai folyamatokba, és hogy hogyan is lehet őket felhasználni a Covid-19 kimutatására.
 
13:00-18:00
 

Among KOMT - 13:00-14:00
Foglalkozásvezető: Papp Miklós Levente (Adanedhel)
Szükséges eszközök: mikrofon
Létszám: 5-10 fő

Among us játék.
 
Milyen zöld? Szuperzöld! (Háztartási tippek kezdő és újrakezdő zöldeknek) - 13:00-14:00 - Igény esetén angolul!
Foglalkozásvezető: Upor Ágnes Alma (Lyona)
Szükséges eszközök: mikrofon
 
Félig vezetett, félig kötetlen beszélgetés a 'zöld' életmód témáiról, főleg a háztartás dolgaival a fókuszban. Mik az alternatívák, és egyáltalán... Mitől zöld a zöld? Tippek, trükkkök a 'bezöldülés' elkezdéséhez, folytatásához és a tájékozódáshoz. Terveim szerint az első fele konkrétabb téma, saját tapasztalatok alapján, a második meg ilyen 'mindent bele'. Ami várhatóan nem, vagy kevesebb lesz: gyereknevelést érintő témák (mosipelus pl) mert ehhez én nem értek, de ha igény van, nem zárkózom el, beszélgethetünk bármiről is. Gyere, ha... Szívesen beszélgetsz a zöld háztartásról kötetlenül, vannak jó tippjeid, esetleg nyitott vagy jó tippekre, vezetsz, vezettél, valaha is fogsz vezetni háztartást, zöldülnél, vagy csak lelked mélyén egy hippi lepke vagy. Ne gyere, ha... Mélyzöld vagy, ha 'mindenki más rosszul csinálja', ha konkrét számokat, tényeket és adatokat vársz, vagy ha meg akarsz minket győzni, hogy ettől ugyan nem menekül meg a világ.
 
Víz+Festés = Akvarell - 13:00-16:00
Foglalkozásvezető: Kutassy Zsófia (Idhren)
Létszám: max. 12 fő
Szükséges eszközök:
- mikrofon
- akvarell papír (minimum 200 grammos, de jobb a 300 gr)
- akvarell festék (vagy vízfesték) - NEM gouache vagy tempera!
- egy nagyobb és egy kisebb akvarell ecset (kb mindegy, csak valamennyi vizet tudjon tartani)]
12 éves kor felett!
 
Mindig is szeretted volna kipróbálni, milyen a vízfestékkel való alkotás a tanórákon túl? Esetleg már bele is mélyedtél, de hiányzik a közös alkotás? Látogass el hozzám a Víz+Festés=Akvarell interaktív workshopba, ahol a jelentkezők szintjéhez igazítva közösen építjük fel a végleges tematikát. Lesz némi hozzávaló lista, de gyakorlatilag a gimis vízfestékeidet is használhatod, ha úgy a kényelmesebb. Gyere, alkossunk együtt!

Középkori hímzés - 13:00-17:00
Foglalkozásvezető: Kriston Ági
Szükséges eszközök:
- mikrofon, kamera
-
- osztott hímzőfonal
- hímzőkeret
- anyag minta (vagy a minta tervezéséhez papír, ceruza)]

Létszám: max. 6 fő
Minimális hímzési tapasztalat szükséges!

Közös hímzés, picit beszélünk a különböző stílusokról, utána meg alkotás.

Online szerepjáték - 13:00-17:00
Foglalkozásvezető: Schiller Matyi
Szükséges eszközök: mikrofon
Létszám: 2-5 fő

Egyalkalmas asztali szerepjáték online felületen.
 
Kéz- és arcmasszázs - 14:00-15:00
Foglalkozásvezető: Fazakas Anna (Panda)
Szükséges eszközök: mikrofon, kamera

Átmasszírozzuk át az arcunkat és a kézfejünket, hogy friss, rugalmas, bársonyos legyen, mire újra emberek közé megyünk. Hogy ellazulj az online munka, a karácsonyi rohangálás, a kinti hideg és a karanténstressz után, hogy legyen, mivel töltened a téli estéket, megnyitjuk a házi wellnesst!
 
Minden, amit valaha tudni akartál a vikingekről, de sosem merted megkérdezni - 14:00-15:00 - Igény esetén angolul!
Foglalkozásvezető: Reinicke Tamás  (icke)
Szükséges eszközök: mikrofon
Létszám: 5-15 fő

Kötetlen kérdezz-felelek workshop A Téma Szakértőjével™ az óészaki népekről, mitológiáról, történelemről, kultúráról, ezek középkori és modern kapcsolatairól és vetületeiről. Nincs tematikai megkötés vagy buta kérdés: ti döntitek el, miről beszélgetünk, és bár nem ígérem, hogy minden kérdésre kapásból tudni fogom a választ, ha nincs meg, megkeressük együtt! (Minden érdeklődő számára nyitott program.) Ha már most van kérdésed, a jelentkezési lap "Van-e bármi megjegyzésed, észrevételed, kérdésed?" mezőjébe írd meg. 

 
Szemtorna - 15:00-16:00
Foglalkozásvezető: Kiss Tünde
 Nem végezhető hályog és daganat esetén!
 
A szemizmainkat túlterheljük a mai világban, többek közt a rengeteg monitornézéssel, légkondicionálóval, mesterséges világítással. Amikor érezzük, hogy túlságosan elfáradt a szemünk, egy pár perc alatt elvégezhető szemtornával könnyíthetünk helyzetünkön, a torna végére érezhetően felfrissülünk. A szemtornát használják a rövid és távollátás kezelésére is 4 dioptriáig. Azonban nagyon fontos betartani a fokozatosságot. Megtanítom nektek, hogyan edzhetitek a szemetek izmait.

Középfölde-foglaló - 15:00-17:00 - Igény esetén angolul!
Foglalkozásvezető: Mikesy Anna (Éogil)
Szükséges eszközök: mikrofon
Létszám: 3-5 fő

A TLV döntőre készült Térképfoglaló társasjátékot játszhatjuk online is. Ez most határozottan nem TLV-s nehézségű, könnyű kérdésekkel, feladványokkal készülök, így bárki játszhat. Igény esetén A szilmarilok ismerete sem szükséges, csak A hobbit és A Gyűrűk Ura.
 
Társasjátékok online - 16:00-18:00
Foglalkozásvezető: Gárdonyi Zsuzsa (Léli)
Létszám: max. 4 fő
10 éves kor felett!
 
Közös társasjátékozás a Board Game Arena platformján. Hogy pontosan mit, az a résztvevők számától és érdeklődési körétől függ. Akár tarthatunk házi bajnokságot is a kiválasztott játékból, olyankor kevésbé releváns a létszám, a rendszer párosával összesorsolja a játékosokat.
 
Kyokushin Karate edzés 16:00-17:00
Foglalkozásvezető: Váczi Zoltán
Szükséges eszközök: kamera
 
Lépj a harcművészetek útjára! A Kyokushin Karate mozgásanyagán keresztül kipróbálhatod magadat az 1 óra hosszú kezdő edzésen! Lehetőség szerint szabadíts fel kb 2*2 méter üres helyet, illetve kényelmes ruházatra van szükség.
 
Proprioceptív tréning - 17:00-18:00
Foglalkozásvezető: Fazakas Anna (Panda)
Szükséges eszközök:
- mikrofon, kamera
- polifoam
- mezítláb nem csúszó talaj
- labda vagy hasonló méretű, egy kézzel megfogható merev tárgy (pl papucs, vizespalack, kis táska)]
Kizáró ok, ha valakinek nem javasoltak az egyensúlygyakorlatok.
 
A labdajátékosok, síelők, táncosok egyik kiegészítő tréningje, aminek a célja a boka, térd és csípő stabilitásának növelése, ezzel a sérülések kockázatának csökkentése. Talajon fekve és állva végzünk néhány erősítő és sok egyensúlyozó gyakorlatot. Minden gyakorlatnak vannak különböző nehézségi szintjei, ezért nagyon hasznos akkor is, ha egyelőre nagyon rosszul egyensúlyozol, és akkor is, ha rendszeresen sportolsz.
 
Állattrénigek - állatkertben, otthon és a filmekben III. - 17:00-18:00
Foglalkozásvezető: Jóba Katalin
A műhely három, egymásra épülő alkalomból áll, de egy-egy alkalomra is be lehet csatlakozni.
 
Az állatokkal való együttműködés, a tanításuk, un. tréningezésük régi tevékenység (pl. a lovaglás vagy a terelőkutyák), de egyre több állatfajt és egyre több mindenre lehet őket megtanítani - néha szükséges is (pl. állatorvosi vizsgálatokhoz), néha tanításhoz remek (pl. vadasparki látványetetéshez), és sokszor pedig szórakoztató (pl. otthoni kedvenc vagy egy filmforgatásnál). Ezekről fogok beszélni a 3 előadás során.

Mutassuk meg egymásnak Tolkien-kincseinket! - 17:00-18:00
Foglalkozásvezető: Orthmayr Flóra (Metaflora)
Szükséges eszközök: mikrofon, kamera

Használjuk ki, hogy otthonról, a saját tárgyaink közül tudunk részt venni az őszi találkozón: mutassuk meg egymásnak, milyen különleges Tolkien-könyveket vagy egyéb Középföldéhez kapcsolódó kincseket gyűjtöttünk össze, milyen ritka kiadások hevernek a polcainkon, osszuk meg egymással a történetüket - de akár az MTT-vel, a táborokkal, a Tolkien Napokkal kapcsolatos emléktárgyak is szóba jöhetnek. Ha nem akarsz videóval csatlakozni, küldhetsz a beszélgetésbe képeket is, vagy csak hallgathatod mások történeteit - reálisan max. 10 aktív résztvevő beszélheti ki magát az egy óra alatt, de tovább 5-10 fős hallgatósággal is még talán megőrizhető a bizalmas csevegés légköre. 

>>>>Vissza a KOMT főoldalra<<<< 

Utoljára frissítve: szombat, 21 november 2020 20:47

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére