Online Tolkien Klub 2021

Ezzel az áprilisi-májusi időszakra tervezett, online progamsorozattal kötetlenebb, de mégis tematikus közös időtöltésre szeretnék lehetőséget a Tolkien-kedvelőknek. Élj Budapesten, vidéken, vagy akár külföldön, ismerj mindannyiunkat vagy akár senkit, szívesen látunk! Az évadzáró ötödik alkalom 2021. június 4-én lesz.

 

Az Online Tolkien Klubokkal kvízeknek, játékoknak, kreatív és közösségi programoknak szeretnénk teret adni. A tavasz folyamán nagyjából rendszeresen, hetente-kéthetente tervezünk tartani ilyen eseményeket, és ezekre többféle programmal készülünk majd – van nekünk is néhány a tarsolyunkban, de kíváncsiak vagyunk arra is, hogy nektek mihez van kedvetek, és szívesen látjuk a felajánlásokat is, ha tartanátok valamilyen foglalkozást az egyik eseményen!

 

Alkalmak:

5.

Az ötödik Online Tolkien Klub napja: 2021. június 4. (péntek)

Ebből a sorozatból ez lesz az utolsó alkalom, a következő hétvégétől már szabadtéren, személyes résztvétellel zajló programjaink lesznek. Igény esetén persze ősszel újraindíthatjuk a sorozatot, illetve továbbra is szívesen segítünk bárkit akár online, akár személyes kisprogramok szervezésében.

Facebook-esemény >>>

Az ötödik alkalmat a Tolkien Napok vasárnapi „Tolkien nem-középföldi művei” témájú kvízével kezdjük, utána pedig, ha a résztvevőknek van hozzá kedve, ugyanezzel a témával folytatnánk a beszélgetést is, és persze bármikor válthatunk a játékokra (pl. Skribbl.io, Fedőnevek, GarticPhone).

Az esemény kezdete: 18:30

Az esemény elsődlegesen a Microsoft Teams felületén fog zajlani, itt lesz a beszélgetés, a játékok során is itt tudunk egymással kommunikálni, a kvízhez itt látjátok a kérdéseket. A csatlakozáshoz semmilyen regisztráció nem szükséges, csak a megfelelő időpontban rá kell kattintani erre a linkre >>>

Számítógépen böngészőből (Chrome, Edge) is lehet csatlakozni vagy asztali alkalmazásból (utóbbi előnye például, hogy egyszerre több résztvevőt is lehet látni videóbeszélgetéskor), telefonon csak telepített alkalmazásból.

A kvíz tervezett kezdete: 19:00

A kvízt szokás szerint akkor kezdjük, amikor kb. húsz résztvevő összegyűlik, ennek híján legkésőbb hétkor. A kvíz a Kahoot! felületén zajlik, ehhez praktikus egyszerre használni a Teamset és a Kahootot, akár két eszközön (pl. Teams laptopon, Kahoot telefonon), de az is működőképes, ha gyorsan tudsz váltogatni a kettő között. A kérdéseket és a válaszlehetőségeket a Teamsen fogjátok látni megosztott képernyőn, a válaszaitokat pedig a Kahoot! felületén tudjátok majd leadni, illetve olyan beállítással is játszhatunk, ahol a kérdések és a válaszok is megjelennek a Kahoot! felületén, tehát nem feltétlenül szükséges a Teams párhuzamos nézése. (A Kahoothoz nem kell semmilyen alkalmazás, böngészőben a www.kahoot.it oldalon kell majd megadni a megosztott képernyőn látható kódot a csatlakozáshoz.)

 

2021. május 26-án végül nem tartottunk Online Tolkien Klubot, mert ekkor zajlott a Tolkien Akadémia záró beszélgetése.

 

4.

A negyedik alkalom 2021. május 21-én (pénteken) egy VersesTalival kezdődött, ezután lazításként Skribblt játszottunk, és csak egészen későn jutottunk el a megszavazott "beszélgetés tolkieni témá(k)ról" programponthoz (karakterekről és adaptációikról).

A VersesTali meghívója:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy régi ToHu fórum, azon belül egy Kreatív szekció, azon belül egy Versek topic. Ennek voltam én, Szofi niknévvel a topicgazdája egyetemista éveim alatt, a 2000-es évek közepe táján. Ez annyit jelentett, hogy aki feltette oda a versét, arról én, magyar szakos hallgatóként irtam egy építő jellegűbek szánt kritikát.
Később élő 'Versestalik' is lettek, ahol olyan nagy bevek is elő fordultak időnként, mint Ádám/Leguánember, Estel Adániel, Jacopó, Efkú, Arlith, Cueddo, Sötét Úr. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy mindenki kivalasztott 1-2 kedvenc verset, sajátot és Tolkien vagy más által írottat, elhozta, felolvasta, beszélgettünk róla. Kezdetben főleg a Margitszigeten találkoztunk, volt, hogy Szentendrén, volt, hogy beültünk valahová.

Most egy ilyen 'oldschool' versestalit szeretnék a május 21-ei Tolkien Klub keretein belül, 18:00-19:30 között meghirdetni, online verzióban.
A lényeg:
1) Válassz ki 2-3 kedvenc verset a sajátjaid közül és a kedvenc szerzőid által írottak közül, gépeld be/töltsd le, hogy mások számára is megosztható formátumban legyen.
2) Gyere el, hallgasd meg a többieket, tartsd tiszteletben az intelligens vita szabályait, szólj hozzá, olvasd fel az általad választott szövegeket.
3) A tematika a változás/újrakezdés.

Szeretettel várlak!

Szofi
(Szabadkai Zsófia, magyartanár)

A negyedik alkalom Facebook-eseménye >>>

 

3.

A harmadik alkalom 2021. május 12-én (szerdán) volt, itt is a Tolkien Napok egyik kvízét játszottuk újra: az időben érkezők döntése alapján Tolkien élete volt a téma. A kvíz a Microsoft Teamsen és a Kahoot!-on zajlott. Előtte és utána sokat beszélgettünk, többek között arról, hogy kinek hogy szokták félreérteni a nevét, és ki hogyan ismerte és szerette meg Tolkient és világát, illetve mit gondol A Gyűrűk Ura magyar fordításáról. Végül a legkitartóbbak még egy-két kör Fedőneveket is lejátszottak.

A harmadik alkalom Facebook-eseménye >>>

 

2.

A második alkalmon, 2021. április 30-án (pénteken) is a Tolkien Napok egyik kvízét játszottuk újra: a Facebook-eseménynél lehetett megszavazni csütörtök és péntek folyamán, hogy Középfölde, Tolkien egyéb művei vagy Tolkien élete legyen a téma: Középfölde nyert, így a további alkalmakra már csak az utóbbi kettő maradt. Nyolctól pedig egy másik hagyományos programunk rendhagyó kiadása kezdődött: április 30. Beltaine napja, amelyet normális körülmények között közös naplementenézés után tábortűz körül ülve, énekelve, beszélgetve ünneplünk. Máskor közösen díszítjük zöld mécsesekkel a kőfalat, most otthon szedtük elő a mécseseket és virágokat, és voltunk együtt ezen a napon, ha távolról is. A tűz körül szokásos éneklés, gitározás sem maradt el, sőt, éjfélig is eltartott.

A második alkalom Facebook-eseménye >>>

 

1.

Az első Online Tolkien Klub 2021. április 23-án (pénteken) zajlott, mikor a márciusi Tolkien Napok szombati Középfölde-kvízét játszottuk újra, majd a Skribbl.io játékkal folytattuk a programot. Ez az Activity rajzolós feladatához hasonló játék online, esetünkben természetesen válogatott középföldi témákkal, szintén egy külön weboldalon lehetett játszani, páran pedig a Teamsen keresztül kibiceltek.

Az első alkalom Facebook-eseménye >>>

 

 

Utoljára frissítve: szerda, 21 július 2021 14:49

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére