„Van, ki vándor, s hazaér”

50 éve hunyt el J. R. R. Tolkien nyelvész, író, Középfölde megálmodója. Emlékezzünk együtt a Professzorra!

(1892 - 1973)

 

Az oxfordi Wolvercote temetőben első ránézésre semmi különleges sincs. Egy egyetemi város – ugyan csendes és szép –, de teljesen átlagos, viszonylag kicsi sírkertje. A 19. században épült kápolnája dacára olyan kifejezetten angolnak sem mondható – hazánkban is találunk hasonlót. Mégis világhírűvé vált.

1973 szeptembere óta ugyanis itt nyugszik John Ronald Reuel Tolkien, oxfordi nyelvészprofesszor, író, mindannyiunk legkedvesebb mítoszteremtője. Feleségével, Edith Mary Tolkiennal közös sírja, a szerelmüket szimbolizáló Lúthien és Beren vésetekkel, évtizedek óta zarándokhely a tolkieniták számára. Bár a sírt eredetileg csak rózsabokor díszítené, számtalan apró relikviát, papírfecnikre írt üzenetet, virágot hagynak ott a világ minden részéről érkező tisztelők. Immár ötven éve. Megköszönni mindazt, amit tőle kaptak – kaptunk.

A legnagyobb Tolkien-elemzőktől a filmrendezőkig, Ian McKellentől a legkisebb olvasóig biztosan mindenki máshogy válaszolna a kérdésre, mit is jelent neki Tolkien és hatalmas életműve, mit adott neki szakmailag vagy magánéletében. Azonban egy dologban talán mind megegyeznénk: egy olyan világot, mitológiát teremtett nekünk, ahol az ember nagyon hamar otthon érzi magát. Amiben jó időről-időre elmerülni, az ismerős szereplők, szövegek, csaták, versek között – de ami bőven tartogat felfedeznivalót, újdonságot, legyen szó elveszett mesékről, Beleriand krónikáiról vagy Karácsony apó leveleiről. Amiért megéri éjszakába nyúló eszmecseréket és vérre menő vitákat folytatni. (Tudományos munkássága, fordításai rendszeresen kimaradnak ezekből a felsorolásokból, pedig azon a területen is bőven maradandót alkotott.)

Tolkien maga persze – ha egyáltalán eljutna idáig az olvasásban – biztos visszautasítaná ezeket a dicséreteket. Levelei tanúsága szerint még népszerűsége csúcsán is szerény, a családjának élő tudós volt, aki igazából valahol mindig csak önnön és gyermekei szórakoztatására alkotott – és csodálkozott, hogy írásait ennyien keresik, szeretik. Hogy csodálkozna most, amikor a világ minden részén Tolkien Társaságok emlékeznek meg róla, idézik fel kedvenc soraikat, gondolataikat, az ő tiszteletére szerveznek konferenciákat, fesztiválokat, táborokat, felolvasásokat. De azért, azt hiszem, valahonnan látja, és boldogan pipázgatva mosolyog rajta.

 

A Magyar Tolkien Társaság 2023.szeptember 2-án 16:30-as kezdéssel megemlékezést tart a Professzor halálának 50. évfordulója alkalmából. Szeretettel várunk minden megemlékezni vágyót Budapesten a Múzeumkertben! Részletek >>>

Tolkien professzorra emlékezve teszünk nyilvánossá ismeretterjesztő videókat a következő három napban. A videók korlátozás nélkül megtekinthetőek a Youtube-csatornánkon.

Tóth Gergely: A hatalom gyűrűinek működése (az eredeti előadás a 2022-es Tolkien Napon hangzott el): https://youtu.be/91bVncPqR_s

Utoljára frissítve: hétfő, 04 szeptember 2023 12:44

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére