Szakértői szemmel A Hatalom Gyűrűiről

fe 1180 600 tolkien a hatalom gyurui kibeszelo podcast konyvesmagazinhu

 

A Sándor Anna (Morgana) vezette podcastadásokban Barna Bálint (Gandalf) és Füzessy Tamás (Ankalimon) kritikai felkoncolás helyett a tolkieni örökséget kereste minden idők eddigi legdrágább sorozatában, hogy helyre rakja a fejekben mindazt, ami a könyvekben másként, máshogy szerepel, és amelyről oly sok felületes és részben téves elképzelés él még az olvasottabb rajongók fejében is. A cselekmény egy-egy fordulata lehetőséget adott arra, hogy mélyrehatóan ki lehessen fejteni a tolkieni világ összetett hátterét. Dinamikus, érdekes és sokszor vitáktól sem mentes adások születtek, amelyek természetesen spoileresek mind a sorozat eddigi részeire, mind a teljes tolkieni irodalmi korpuszra nézve.

Az első évadot egy egyórás bevezető résszel kezdték még a pilotepizód ismerete nélkül, így abban még több szó esett a kontextusról, mint a konkrétumokról. A maradék négy adásban azután sorra vették mindegyik cselekményszál témáit és mellérakták a kapcsolódó történelmi, mitológiai, sőt, olykor teológiai hátteret is. A hallgatók is beküldhettek kérdéseket, amelyekre a következő adások valamelyikében kaphattak választ. Azokon a heteken pedig, amikor nem volt új podcastrész, a Tolkien Akadémia videó formájában folytatta az elemzéseket. A podcastadások Spotifyra és YouTube-ra is felkerültek, a Könyves Magazin egy-egy cikkbe ágyazva publikálta őket, az évad végén pedig egyetlen cikkbe lett összegyűjtve mind az öt adás. Ez elérhető EZEN A LINKEN, ahol utólag is meghallgatható mindegyik beszélgetés.

A második évadot csak három podcastadásban elemezték ki, de ezúttal jóval hosszabb, másfélórás beszélgetésekre került sor. Szó esett többek között a nézők körében nagy port kavart ork csecsemőkről és arról, vajon kárhozatra születnek-e, test és lélek tolkieni koncepcióiról, másodteremtésről és varázslásról, a tündék szakálláról, Gyűrűk kovácsolásáról és hatalmáról, flóráról és faunáról, Bombadil Toma komáról, valamint Celebrimbor és Sauron száláról, amely végre igazán érdekessé tette a sorozatot. És persze sok egyébről is, hiszen ezúttal még több nézői kérdés érkezett be, amelyeket nem is lehetett mind adáson belül megválaszolni, de aki kimaradt, az e-mailen kapott rövid választ kárpótlásul. Ezúttal is készült egy összefoglaló cikk, amelybe az évadra vonatkozó összes rész bekerült, ez EZEN A LINKEN érhető el.

Mindenkinek jó szívvel tudjuk ajánlani a podcastsorozatot, még azoknak is, akik magát A Hatalom Gyűrűit nem bírták végignézni, hiszen egyedülálló mélyfúrásokat kínál még a keményvonalasabb tolkieniták számára is, miközben „laikus” fejjel is követhető. Bízunk benne, hogy lesz majd folytatás valamilyen formában a harmadik évad kapcsán is!

Utoljára frissítve: péntek, 25 október 2024 13:05

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére