Hardy Zsuzsa: Krónika - Azoknak, akik még nem utaztak (III.kat.)

Jegyváltás nincs, rendkívül gazdag fantázia viszont feltétel. Utazz egyet a képzelet kézzelfogható világában! A neve: Középfölde. Hogy az merre van? Előre nem lehet tudni. A szívünk mélyén és csak fényévekkel mérhető távolságra. Régebben a múltnál és a jövő megsemmisülése utáni korokban. Itt és most, és egy másik dimenzióban. Az indulás és az érkezés között majd eldöntöd. Hogy mikor indulsz el? Amint egy pillantást vetsz Középfölde krónikájába.
Miért lepődtél meg? Hogy hogyan lehet papíron utazni? Ott az ajtó. Viszontlátásra. Nem felelsz meg a feltételnek! Váratlanul ért a dolog? Ez nem kifogás. Ha ennyire gyenge a képzeleted, ne erőltesd az utazást! Még egy esélyt kérsz? Biztos vagy benne? Rendben. Mondd meg, hogy lehet papíron utazni! Nos? Pontosan. El kell képzelni amit olvasol, és máris ott vagy. Hát legyen. Megkapod a második esélyt. Kézbe veheted a krónikát, elindulhatsz. A krónikás, aki végigkalauzol az úton: John Ronald Reuel Tolkien. A krónika címe: A Gyűrűk Ura.
Megint meglepődtél! Szokatlan cím? Tényleg nem a megszokott történelmi-történeti címek egyike, de nem is a megszokott tér és idő egy megszokott részének megszokott történetéről szól a történet. Lehetséges, hogy sok minden ismerős lesz, de semmi sem lesz ugyanolyan. A tükör, amit a krónikás az általunk ismert világ elé tart nem görbe, hogy eltorzított képeket mutasson, hanem … igen, talán ez a legjobb szó, nagyító. Amit benne látsz, sokkal tisztább és élesebb a szabad szemmel látottaknál. Nagyobb a tér, illatosabbak a virágok. Fényesebbek a csillagok, messzebbre jut el a hang. Élőbb a zöld szín és sűrűbb a sötétség. Kirívóbbak az eltérések és szembetűnőbbek a hasonlóságok. Furcsa? Nem, csak nem megszokott.
Mint ahogy az sem megszokott, hogy egy kitalált, de aprólékosan megszerkesztett világban kell eligazodnod, nem létező teremtmények között kell otthonosan mozognod, és hihetetlen dolgokat kell átélned, megértened és elfogadnod. Biztos, hogy készen állsz erre? Nagyon elsápadtál! Pedig te csak képzeletben találkozol majd a Gyűrűk Urának ocsmány lényeivel. Nem, most nem a krónikára gondoltam, hanem a Sötét Úrra. Ő készítette el az Egy Gyűrűt amivel aztán nagy hatalomra tett szert. A Sötét oldal teremtményei és minden gonosz szívű lény őt szolgálta, és majdnem sikerült egész Középföldét az uralma alá hajtani. Majdnem. De megakadályozták benne.
Kik és hogyan? Előreszaladtál a történetben, ez majd csak az út során derül ki. Alig várod? Látom, visszatért a szín az arcodba, de még sokszor elhagyhat az erőd. A történetnek vannak vidám és fényes részei, de a Sötétség ellen küzdeni nem gyerekjáték.
De ne hagyd, hogy eltérítselek ilyen sötét mondatokkal! Néha nem tesz jót az őszinteség, de ha tündérmesére számítanál, nagyot csalódnál. Inkább tudd meg, hogy nagyjából mi fog történni. Szóval tegyél félre minden mást és ugorj fejest a történetbe! Jó utat! A végén ott várok rád, azok társaságában, akik már végigjárták az utat. Akkor majd csatlakozol hozzánk és elmondhatod, szerinted merre van Középfölde.

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére