Azanulbizar LARP 2021

2021. szeptember 24-26 között kerül megrendezésre az Azanulbizar LARP, ami a Magyar Tolkien Társaság 2021 évi törp tematikájú élőszerepjátékos eseménye. A helyszín a Kútbereki turistaház lesz.

A nagy törp-ork háború a végéhez közeledik, néhány hét múlva sor kerül az azanulbizari döntő csatára. Az orkokat sikerült kifüstölni a Ködhegység északi részéről, most Khazad-dûm keleti nagykapuja mögött gyülekeznek. A törp seregek sem tétlenek, hamarosan összevonják erőiket, hogy végső csapást mérhessenek ellenségeikre. A királyi tábor is harci készültségben van: a vezetők a helyes lépéseket fontolgatják, a harcosok élesítik a fegyvereiket, közben pedig éberen figyelnek, felkészülve minden támadásra. A külső fenyegetés mellett a klánok közötti kimondott és kimondatlan sérelmek is növelik a feszültséget - nem mindenki érzi egyformán szívügyének a Khazad-dûmért folytatott küzdelmet, és az évek óta húzódó háború is aláásta egyesek harci kedvét. A hideg tél miatt kevés az élelem, és sokakban megrendült a hit, hogy valaha viszontlátják még népük csarnokait és bosszút állhatnak őseik haláláért.

 

Alap információk

Időpont

2021. szeptember 24-26.

Helyszín

Kútbereki turistaház. Szállástípusnak alapértelmezetten a turistaház szobáiban lehet aludni, de lehetőséget biztosítunk a hár hatalmas kertjében sátrazásra is, aki bevállalja a hűvösebb őszi éjszakákat.

Ár

Az alapár 18000 forint, ami magába foglalja a szállást, napi három étkezést, és a programokon való részvételt. Az első részlet 5000 Ft, aminek a fizetése a jelentkezés után 3 napon belül esedékes, ellenkező esetben a jelentkezés érvénytelen, és törlésre kerül. A második részlet határideje 2021.09.10. Ennek elmulasztása 2000 Ft késedelmi díjat von maga után.

A kedvezményekről le lehet mondani, hogy eloszthassuk azok között, akik ezt igénylik, és jelzik a jelentkezési lapon valamilyen indoklással.

Az MTT tagoknak pedig természetesen biztosítjuk a szokásos kedvezményeket az alapdíjból. Ha szeretnél többet megtudni a tagsági formákról, az alábbi linket érdemes megnézni.

A jelentkezés határideje 2021.08.08.

<<<<jelentkezés>>>

Étkezés

Kétféle étkezést teszünk lehetővé alapértelmezetten, normál és vegetáriánus-laktózmentes menüt. Ha egyéb speciális igényeid vannak, akkor keress meg minket, ha a konkrét menü épp megfelel, akkor semmi gond, egyéb esetben meg biztosítunk hűtőt, vagy keresünk egyéb megoldást.

Egyéb

A jelentkezésnél kérlek, vedd figyelembe, hogy a LARP alapvetően 18 éven felülieknek szól, ennél fiatalabbak csak egyéni elbírálás alapján, szülői engedéllyel (és a jelenlegi jogszabályok alapján védett felnőtt kísérővel) vehetnek részt a játékon. A rendezvény idején a COVID-19 járványhoz kapcsolódó aktuális szabályokhoz igazodva további (pl. oltottság, a védettség orvosi feltételei, védettségi igazolvány, korábbi fertőzöttség, vírus tesztelés, stb.) részvételi korlátok lehetnek érvényesek. Jelenleg úgy tervezünk, hogy ősszel meg lesz tartva a LARP, de ha a járványhelyzet alakulása úgy hozza, akkor le fogjuk mondani, és áttesszük egy új időpontra. Ebben az esetben az addig befizetett összeget visszautaljuk.

Természetesen idén is lehetőség van a jelentkezés lemondására, ami viszont nem azonos azzal a helyzettel, ha a LARP elmarad, tehát ebben az esetben nem fogunk tudni minden befizetett pénzt visszaadni. A jelentkezés visszavonásának időpontjától függően a jelentkező a befizetett összeg alábbi részét kaphatja vissza:

  • augusztus 21-ig történő lemondás esetén az addig befizetett teljes összeget;
  • szeptember 10-ig történő lemondás esetén az addig befizetett első részlet 50%-át;
  • szeptember 10. napja után történő lemondás esetén a jelentkező által addig befizetett összeget már nem tudjuk visszaadni.

A rendezvénynek van egy facebook eseménye is, ahol információkat, és hangódáshoz képeket, zenéket osztunk meg. 

 

Önkéntesség

Lehetőség van helyszíni segítőnek is jelentkezni. Ilyenkor kedvezményes jegyár fejében (5000 forint) különböző NPC szerepek játszása, és konyhai kisegítés lesz a feladatod.  

<<<<Önkéntes jelentkezés>>>

 

Karakteralkotás

A jelentkezési lapon két szakasz vonatkozik a karakteralkotásra.

Az első szakasz Rád, mint játékosra vonatkozó kérdéseket tartalmaz, tapasztalataidra, preferenciáira kérdez rá.

A második szakasz a karakteredre vonatkozik. A karakter neve, kora, fő jellemvonásai mellett itt kell megadnod a hovatartozásodat, illetve más karakterekhez való viszonyodat is. FONTOS: nem tudjuk megígérni, hogy abba a klánba kerülsz, amelyiket bejelölöd (minél korábban jelentkezel, annál valószínűbb, hogy teljesül a kívánságod). SZINTÉN FONTOS: a karakterek közötti viszonyokat csak akkor vesszük figyelembe, ha minden érintett játékos feltünteti azt a jelentkezési lapján!

Mindezek mellett a karakterpontjaidat is el kell osztanod. Öt kategória van, amelyekhez 1-től 5-ig rendelhetsz számokat – egy számot csak egyszer választhatsz, tehát „nem ér” minden kategóriában az 5-öst választani. ;) Az alábbi táblázat alapján tudtok majd dönteni, a táblázat alatt pedig részletesebb magyarázatokat is találtok.

 

Harci képességek

Speciális képzettségek

Vagyon

Katonai Rang

Társadalmi Rang

5

+1 életerő, +1 sebzés

sötét nyelv

szekér

hadnagy

nemzetségfő

4

+1 sebzés, 

vajákosság és sörfőzés

hordó

zászlós

tárnamester/családfő

3

+2 életerő

olvasás

láda

tűzmester

brigádmester

2

+1 életerő

zárnyitás

zsák

sátormester

mesterember

1

-

-

zseb

szabad harcos

kóborló

 

Harci képességek

Ez az érték jelzi, mennyire értesz a harci fejsze forgatásához. Az értékek nem adódnak össze, tehát ha a 3-as szintet választod, nem +3 életerőt kapsz, csak +2-t. A plusz sebzés azt jelenti, hogy minden találatod eggyel többet sebez (végtagra 2, törzsre 3, hátra 6). Döntés előtt olvasd át a harcrendszer útmutatót.

Speciális képzettségek

Ez valószínűleg a karaktered élettörténetéből következik. Itt is érvényes, hogy ha értesz pl. a 4-es szintű képzettséghez, attól még nem értesz a 2-eshez és a 3-ashoz. És hogy melyik képzettség mit is jelent:

- Zárnyitás: Nincs az a láda, ajtó vagy lakat, ami kifogna rajtad. Kinek van szüksége kulcsra, ha ott vagy te?

- Olvasás: Míg mások a fizikai munkában jeleskednek, és a vésett vagy írott kriksz-krakszok nem sokat mondanak nekik, te gond nélkül elboldogulsz az írásjelek világában. Hasznos dolog, ha üzenetet akarsz küldeni, vagy akár akkor is, ha folyton elfelejted a fontos dolgokat…

- Vajákosság és sörfőzés: Nagy népszerűségnek örvendesz a főzeteid miatt, amelyek egyaránt orvosolnak testi és lelki bajokat. A gyógyítás menetéről részletesebben a harcrendszer útmutatóban találsz leírást.

- Sötét nyelv: Háborúban nem árt, ha tisztában vagy az ellenség terveivel. Bár az orkok gyakran használják a Közös Nyelvet, egy-egy Sötét Nyelven közbeszúrt megjegyzés értékes információval szolgálhat…

Vagyon: Az arany kedves a törpök szívének, és bizony hasznos is. A haditábor megszokott vendégei az ellátmányosok, akiktől ételt, italt, és néha egészen különleges, értékes dolgokat lehet beszerezni – persze megfelelő mennyiségű arany ellenében. A táblázatban szerepelő értékek számszerűsítve: zseb: 10 arany, zsák: 20 arany, láda: 50 arany, hordó: 500 arany, szekér: 1000 arany.

Katonai rang: A királyi táborban sok jelentős (vagy kevésbé jelentős) hadvezér állomásozik. Annak, hogy mennyi egységet irányítasz, a hadvezetési játékban lesz jelentősége, erről több információt találsz a hozzá tartozó útmutatóban.

Társadalmi rang: Bár háború van, a hadvezéri cím nem minden, szükség van olyan vezérekre is, akik nem feltétlenül a csatamezőn jeleskednek. A társadalmi rang a karaktered harctértől független befolyását hivatott jelezni. Ezek a címek képletesek, egy tárnamester lehet bányász, kovács, történész vagy politikai vezér, ez a rang csupán azt jelenti, mennyi tekintélye van a szakmájában. FONTOS: a 4-es és az 5-ös értéket csak akkor válaszd, ha valóban szeretnél vezetői pozícióban játszani, valamint, ha hajlandó vagy elfogadni néhány mesélői instrukciót a karaktereddel kapcsolatban! Ha ezek közül az értékek közül jelölsz be egyet, számíts rá, hogy meg fogunk keresni ezzel kapcsolatos egyeztetés végett.

 

Törzsek

Hosszúszakállúak

Durin nemes örökösei ők, törzsükből kerülnek ki minden törpök legkiválóbbjai, legalábbis saját meglátásuk szerint. Sok dicső tett fűződik a nevükhöz, köztük a mithril meglelése és Khazad-dûm felvirágoztatása. Ám az elmúlt időkben rosszra fordult a sorsuk. Khazad-dûm odalett, mikor felébredt Durin Veszte és elragadta IV. Durin királyt és fiát, I. Náint. A Hosszúszakállúak menekülni kényszerültek, s végül Ereborban alapítottak új királyságot. Azonban a gyorsan gyarapodó kincshalmokra felfigyelt Smaug, az arany sárkány. Szárnyra kelt, lejött északról, és tűzzel és füsttel borította be a Magányos Hegyet. A törpök ismét elveszítették az otthonukat, földönfutókká lettek, szétszéledtek Középföldén, ki-ki maga keresve boldogulást. Thrór, a Hegymély Királya Dúnföldre ment rokonságával, ám minduntalan Khazad-dûm dicsőségéről álmodozott. Végül, kilenc esztendővel ezelőtt útra kelt, hogy visszafoglalja ősei csarnokát. A tárnákban azonban orkok seregei tanyáztak, akik megölték Thrórt, levágták a fejét, és a homlokára vésték vezérük, Azog nevét. Thrór fia, Thráin nem hagyhatta megtorlás nélkül ezt a gaztettet, ezért összehívta a törpök összes nemzetségét, hogy háborúba vonuljanak Azog ellen.

Bár a múltban fényes gazdagsággal bírtak, a Hosszúszakállúak szinte mindenüket elveszítették. Öltözékük, felszerelésük szegényes, fegyvereik egyszerűek, többnyire kalapácsot vagy fejszét használnak. Általában sötét ruhákat (és sötét arckifejezést) hordanak, színeik a fekete, a szürke, a bordó és a fehér. Ruházatukat gyakran szőrmékkel egészítik ki.

A Hosszúszakállúak népe előbb törik, mintsem meghajolna, de az őket sújtó tragédiák sora bizony próbára tette az acélosságukat. Az egykor dicső fegyverkovácsok kénytelenek voltak alantas munkákat vállalni, hogy fel ne kopjon az álluk; sokuk büszkesége megtört, szemükből úgy kopott ki a hajdani fény, mint ahogy egykori gazdagságuk emléke veszett homályba. De akadnak, akik nem felejtenek, s régi düh parázslik a lelkükben: a bosszú az, mely élteti őket, hogy egy nap igazságot szolgáltathatnak őseik meggyilkolásáért és kincseik elorozásáért. Ez a nap pedig most jött el.

 

Szélesvállúak

Díszes öltözet, míves fegyverek, művészi szakállfonatok – ilyen egy átlagos Szélesvállú. A Kékhegységben élő törzs tagjai nagy kedvelői a drágaköveknek, a kényelemnek, a finom ételeknek, nagy lakomáknak. Azt beszélik, egész Középföldén nem találni náluk jobb ékszerészeket. Kezük alól szebbnél szebb nyakékek, karperecek, függők kerülnek ki, melyeket szívesen viselnek is. Szakállukba gyöngyöket fonnak, és még a fegyvereik is díszesek, különösen kedvelik az aprólékosan megmunkált tőröket, kardokat és csatabárdokat. Ruháikra is nagy gondot fordítanak, szeretik a nemes színeket, mint a kék és a bíbor. Szívesen látják vendégül a barátaikat, de azt is elvárják, hogy ha ők látogatnak el valahová, bőséges lakoma fogadja őket – talán nem véletlen, hogy egyesek Széleshasúaknak is nevezik őket. Valóban szeretik a hasukat, és talán hiúk is kissé, ám kétségkívül van mire büszkének lenniük: az ő munkájuk volt Dor-Lómin Sárkányos Sisakja, Angrist és Narsil (melyeket a hírneves nogrodi Telchar kovácsolt), valamint a Nauglamír is (bár azt nem emlegetik, hogy utóbbinak mi lett a sorsa). Az ő nemzetségükből származott a vitéz Azaghâl, aki arany maszkot viselve küzdött meg magával Glaurunggal, a Sárkányok Atyjával, s lelte a csatában hősi halálát. A Szélesvállúak ezután legszentebb ereklyéjükként őrizték Azaghâl maszkját, azonban a kincs Nogrod és Belegost bukásával odalett.

A Szélesvállúak mindennél büszkébbek a kezünk munkájára, bár e büszkeség nem csupán dicsőséget hozott nekik, hanem viszályt és gyászt is. Mikor Thingol, a sinda király megbízta őket, hogy alakítsák át a Nauglamírt, s foglalják bele az egyik szilmarilt, a törpöknek megtetszett a kész ékszer, s nehezen tudtak volna megválni tőle. Ekkor Thingol megalázó szavakkal parancsolta nekik, hogy nyomban hagyják el a csarnokait, mindenfajta javadalmazás nélkül. A szavakat tettek követték, s a vita végül vérontásba fulladt - azóta a két nép erősen gyűlöli egymást, s nem bíznak a másikban.

Miután Beleriand, s vele Nogrod és Belegost, a két dicső város (s velük Azaghâl maszkja) elsüllyedt, a törzs nagy része a Kékhegységben maradt, és elkezdték újjáépíteni elpusztult királyságukat. Városaik gyarapodtak, kincseik halma nőttön nőtt, bár régi hírnevük nyomába nem értek fel. Középfölde peremére kerültek, nem sokan ismerik már a nevüket. Más népeknek a törpökről általában a Hosszúszakállúak törzse jut eszébe, s ez igen bántja a Szélesvállúak hiúságát. Nem bírják elviselni, ha azt éreztetik velük, hogy nem érnek annyit, mint a rokonaik - ezért aztán nem tanácsos más törzseket túlzottan dicsérni a jelenlétükben, ha az ember szeretné megtartani az összes végtagját.

 

Vasöklűek

Legendáik szerint a Vasöklűek ősatyáit egykor sárkányok, balrogok, és más gonosz teremtmények űzték el a hegyekből, ahol kezdetektől fogva éltek. Hosszas vándorlás után végül a Rhûn-tenger partjainál találtak új hazára. Senki sem tudja biztosan, miért pont ott, egyesek szerint egy jóslat miatt, mások szerint csak elegük lett a menekülésből.

Nyugati testvéreikkel ellentétben nincsenek bányáik, a sztyeppe más életmódra kényszerítette őket: halásznak a Rhûn-tenger vizében, és méneseiket terelgetik a végtelen pusztában (legtöbbjük ugyan nem tudja megülni őket, azonban előszeretettel fogyasztják húsukat és tejüket). Fehér vadtulkokra vadásznak, csontjaiból, tülkeiből fegyvereket és kupákat faragnak. Élénk kereskedelmet folytatnak a dorwinioni emberekkel, akiktől aranyat, sört, bort, és egyéb luxuscikkeket kapnak lovakért, bőrökért cserébe.
Életük minden, csak nem békés, szinte örök háborúban állnak a keletlakókkal, állandó támadásokkal zaklatva egymást. A keletlakók hol a ménesekre csapnak le, elhajtva a lovakat, hol komolyabb támadásokat intéznek a törpök táborai ellen. Persze a törpöket sem kell félteni, a keletlakókat még szélsebes lovaik se menthetik meg, ha egyszer bekerítették táborukat. A Vasöklűeket a háború és a kegyetlen puszta acélossá edzette. Vitéz harcosok, nem ismerik a félelmet – és rossz nyelvek szerint az illemet sem.
A Vasöklűek történelméről és szokásairól nem sokat tudni, mert a távoli keletről csak kevés hír jutott el róluk testvéreikhez. Azt beszélik, hogy a többi törzzsel ellentétben ügyes hajósok, és jól ismerik a Rhûn-tenger vizeit, sőt úszóversenyeket is szoktak rendezni. Mások szerint olyannyira nem szeretik a vizet, hogy még mosdani sem szoktak. Nem tudni, melyik áll közelebb a valósághoz. Szó mi szó, a Vasöklűek megjelenése (és gyakran viselkedése) valóban vadságot sugároz: állatbőrökbe burkolóznak, csontból készült fegyvereket és kiegészítőket hordanak, sőt, a híresebb főnökök és harcosok állítólag ellenségeik csontjait szakállukba fonják. Fegyvereik a lándzsa és az íj, valamint zöldre festett és arannyal díszített pajzsok. Kemény harcosok ők, akik jobban értenek a fegyverek, mint a szép szavak nyelvén.

Talán Mordor közelsége, talán más miatt, de a keleti törpök közül sokakakat megkörnyékezett Sauron sötétsége, és nem mind találtak magukban elég erőt vagy akaratot, hogy ellenálljanak. A Sauron oldalán felsorakozó törpök többsége bizony a Vasöklűek és a Kőlábúak közül kerül ki, és ez a tény nem segít enyhíteni a többi törzs bizalmatlanságát feléjük. A haditáborban is kilógnak a többiek közül furcsa viselkedésükkel, kiváltképp a vezérük - talán a Gyűrűje kezdte ki az elméjét...

 

Fontos dokumentumok

Részvételi és lemondási feltételek


2021. Azanulbizar LARP szervezői gárda

Utoljára frissítve: kedd, 03 augusztus 2021 18:53

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére