Keretjáték alapok

Háború, árulás, szerelem: egy birodalom sorsa forog kockán az idei táborban. A gondori Rokonviszály idején a Rhovanionból visszatérő Eldacar király háborúra hívja a hozzá hű nemesi családokat unokatestvére, Castamir ellen. Célja azonban nemcsak az árulók és cselszövők legyőzése: Gondor felvirágoztatása érdekében kiváló mesterembereket hív, hogy átadhassák tudásukat mindazoknak, akik részt kívánnak venni az ország újjáépítésében. Az északról jött király vajon új aranykort hoz vagy még több viszályt?  

Előzmények:

Rómendacil, második e néven, a harmadkor 1250. évében elküldte követként fiát, Valacart Vidugaviahoz, Rhovanion királyához, hogy a két birodalom közötti jó kapcsolat fennmaradjon. Valacar megtanulta az északi emberek nyelvét, szokásait, s végül beleszeretett Vidugavia lányába, Vidumaviba, akit atyja beleegyezésével nőül vett. Frigyükből gyermek született, akit az északiak nyelvén Vinitharyának neveztek.

A harmadkor 1260. évében Rómendacil visszarendelte fiát Gondorba, aki családjával és udvartartásával együtt tért vissza atyjához. A dúnadanok azonban azt gondolták az északi asszonyról, hogy idegen, alacsonyabb rendű ember, és hogy az ő leszármazottai gyengébbek és rövidebb életűek, mint a gondori tiszta vérből származóak, így velük a királyi család hitványabbá lesz.  Feltevésük Vidumavi korai halálával beigazolódni látszott.  A keserű méreg pedig egyre jobban beette magát a nemesség elméjébe, így amikor a harmadkor 1432. esztendejében Valacar fia Eldacar trónra lépett, polgárháborúval találta szembe magát.

Ehhez a lázadáshoz csatlakozott Castamir, aki vérének a koronához való közelsége miatt könnyedén győzte meg a partok népeit, különösen Umbar és Pelargir főségeit, hogy álljanak mellé, döntsék meg a gyenge vérű királyt. Ő vezette az ostromot Osgiliath és ezzel Eldacar ellen, s az ostromban Osgiliath lángba borult, a Csillag-kupola a földdel vált egyenlővé, magával rántva a palantírt is. Eldacarnak és családjának menekülnie kellett vissza Rhovanionba. Elsőszülött fiát, Ornendilt Castamir megölte.

Eldacar távozása után Castamir, mint a vér szerint jogos uralkodó magához ragadta a koronát, s a harmadkor 1437. évében trónra lépett.

Eldacar azonban nem volt tétlen, északon sereget épített, hogy tíz esztendővel később visszatérjen Gondorba, s Ithilien, Anórien, Dol Amroth, Lossarnach, illetve Minas Anor erőivel kiegészülve véget vessen a viszálykodásnak.

Kerettörténet:

Eldacar és udvartartása visszatér Minas Anorba, ahol a hozzá hű nagy nemesi családok fogadják őket. A hír azonban, hogy egyetlen végső csatára készül Castamir és az árulók ellen, már jóval érkezése előtt eljutott Gondorba.

Eldacar a háborúban, majd később a kormányzása alatt álló ország újjáépítésében támaszkodni akar a hűségesekre, ennek megfelelően komoly elvárásként fogalmazza meg a nemesi családoknak, hogy aktívan vegyenek részt a csatára való felkészülésben, és a város és a haditábor őrzésében. Mind alakuló tanácsába, mind pedig seregébe olyan alkalmas embereket vár, akik a csatában, valamint később a kormányzásban is segíthetik őt. Eldacar udvara és országa hírét minél több, szellemi vagy kézműves tevékenységben jártas mesteremberrel szeretné növelni, ezért messzeföldön híres nagymestereket bíz meg azzal, hogy okítsák alattvalóit.

Utoljára frissítve: vasárnap, 11 március 2018 09:29

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére