MTT Tábor Öregdomb 2020

Bővebben a műhelyekről

Bővebben a táborban választható műhelyekről   

A táborozóknak lehetőség lesz az egész tábor ideje alatt egy típusú tevékenységet végezni, de akik szeretnének, azok a tábor második felére másik típusú foglalkozást is választhatnak maguknak. Egy időben többféle műhelyfoglalkozást biztosítunk, lesz táncos, harcos, kézműves vagy egyéb szellemi kreatív tevékenység. Mind a két tábor félre kötelező műhelyt választani!
A feláras műhelyek a jelentkezésnél jelzett tábordíjon felül plusz költséget jelentenek, erről e-mailben értesítünk a műhelybeosztás után.

 

 

Választható műhelyek a tábor első felében

 

Második Reggeli Műhely - Estelwen, Andris

Hangulatkeltő: Szeretsz jókat falatozni? Úgy érzed, hogy egy reggeli nem reggeli? Szeretnél új recepteket és konyhai trükköket tanulni? Ha a válaszod igen, akkor nálunk a helyed! A legegyszerűbb ételeken át a bonyolultabb fogásokig itt megtanulhatsz megannyi variációt, hogy a nap legfontosabb étkezését igazi lakomává varázsolhasd!

Tematika: reggeli sütemények (muffin, croissant, kakaós csiga), különböző reggeli fogások (melegszendvics, tojások, baked beans… etc.) elkészítése és tálalása.

Feláras műhely: 2000 Ft/fő

 

Megyei Írók Társasága - Ági

Egy történetet szinte végtelen változatban meg lehet írni, azonban minden változat más és más érzelmeket és gondolatokat hív elő. A műfajoktól és formáktól kissé elszakadva a tizenkét alapvető archetípussal fogunk kreatívan dolgozni: a négy műhelyalkalom végére két prózai és lírai művet (azok legtágabb értelmezésében) és számtalan komplex karaktert, perszónát, elbeszélőt, költői ént alkotunk meg.

Kísérletezhetsz alternatív választási lehetőségekkel, furcsa képekkel a jövőből és a múltból, érzelmek, hangulatok, színek, formák összességének lefestésével. Hogy segítsük a kreatív írást, minden alkalommal egy-egy aspektust dolgozunk fel: ezek a kreativitás és a szenvedély; a gazdagság és tárgyi tulajdonok; a szeretet és az érzelmek; illetve a kihívások és az értelem.  

Mivel a Társaság érzelmekkel dolgozik, ezért az ajánlott alsó korhatár 16 év.

 

MegaSztúr – Pillangó, Brandir

Varázsolt már el egy musical a színházban, moziban vagy otthon a tv előtt? Érezted azt, hogy Te is ott szeretnél lenni a színpadon, vagy a barátaiddal üvöltötted bele az éjszakába az egyik dalt? A táncos-énekes műfaj, a modernkori színjátszás egyik legnehezebb, de valószínűleg a legszórakoztatóbb előadói módja is egyben.

A műhely keretein belül a színpadi tánc és a musicalek világában teheted próbára magad. A tánc közbeni énekléshez szükséges technikák, valamint musical stílusgyakorlatok mellett megismerkedünk majd a műfaj kialakulásával és történetével is.

A táncos részekben elsősorban színházi tánccal és modern tánccal foglalkozunk, de némi klasszikus alap és izolációs gyakorlatok is helyet kapnak majd. Középpontban a csoportos táncok.

Az énekes részekben teret kap majd az impulzuséneklés, hogy aztán az egyszerűbb daloktól a többszólamú vagy kánonműveken keresztül, saját egyveleget vagy mashup-ot hozzunk létre. A fő fókusz természetesen a két tevékenység keveréséről szól majd, vagyis arról, hogyan tudunk éneklős közben mozogni, valamint mozgás közben énekelni. :)

Mindenkit várunk, aki táncolni vagy énekelni, avagy énekelni és táncolni szeret. Akár kezdő, akár haladó táncos vagy, ha rutinos énekes, vagy csak a zuhanytálcát örvendezteted meg a hangoddal, itt a helyed!

 

Más Kép – Sú

Ha nem az a tipikus otthonülős fajta hobbit vagy, és a sárgarépa törésmutatóján túl más is érdekel, gyere velem egy Kalandra! Persze csak óvatos kalandra, mert hát nem lehet mindenki Zsákos. A felfedezéseinket tehát a jól megszokott környezetünkben tesszük, a kirándulásunk nem Bakföldön túlra, hanem a fényképezés (h)őskorába vezet.

Nem ígérhetek sikert, csak játszani fogunk a fénnyel, és megpróbáljuk csapdába csalni! Megkérjük, hogy hagyjon nekünk nyomot, eszközt építünk amivel a környezetünket is meg tudja majd örökíteni, és kipróbáljuk, hogyan lett a fénykép hobbitöltőkkel ezelőtt! Azaz: felfedezzük a fotogramm és a camera obscura titkait, és belekóstolunk egy picit abba is, mi rejtőzhet a Fekete Lepel alatt.

A műhely a sötétkamra mérete miatt korlátozott létszámú, legfeljebb öt fős. A kísérletek során fotokémiai vegyszerekkel fogunk dolgozni, amelyek a megfelelő szabályok betartása esetén ártalmatlanok az egészségre, de nagyon ritkán okozhatnak allergén reakciót. (Ha az ecetre, kéntartalmú kozmetikumokra, például korpásodás elleni samponokra allergiás vagy, inkább ne kockáztass.) A felhasználandó laboranyagok költsége miatt a műhely emelt díjas.

Feláras műhely: 1500 Ft/fő

 

Hobbitfalvi Hímző Egylet – Esztúr, Nyüfi

Szeretnéd követni, hogy mi az új divat Bríben?  Mindig is érdekeltek a bakföldi hímzések és minták? Szeretnéd kedvesed meglepni egy új pipafű zsákkal vagy mintás zsebkendővel? Akkor köztünk a helyed! Segítünk egy mellény vagy kötény megvarrásában és díszítésében... és természetesen garantált a második reggeli is!

Előképzettség nem szükséges sem a varráshoz, sem a hímzéshez, mindenben segítünk. Az anyagot mi visszük, de természetesen ha van évek óta otthon heverő szalagod, hímzőfonalad vagy díszes gombod, kapcsod, hozd el és kitaláljuk együtt, hol mutatna a legjobban! (Szoknya vagy tunika varrásra is van lehetőség, de az anyagköltség növekedése miatt ezt külön kell megbeszélnünk a tábor előtt.)

A műhelyt 12 év felett ajánljuk.

Feláras műhely: 3000 Ft/fő

 

Megyei bőrművesség - Boti

Poncolással, csontozással vagy domborítással díszítsem? Esetleg szironyozással vagy sallangozással? Növényi cserzett marha vagy timsós kecskebőrből készítsem? Mi a különbség az erszény, a zacskó, és a bugyelláris között? Mi az a pásztorkészség? Tanuld meg Rönkös Rollótól a népi bőrművesség csínját-bínját!

Népi bőrműves technikák alapján fogunk kisebb megyei használati és dísztárgyakat alkotni, amik nélkülözhetetlenek hobbit hétköznapokban. Mint pl dohány-, tűzszerszámtartó, vagy pénzérmés zacskó, bicskatok, tükrös, karkötő; de igény szerint modernebb felhasználású tárgy is készíthető, pl telefontok, vagy egyéb egyedi ötletekre is lesz lehetőség. Alkotás közben megismerkedünk a bőrművesség elméleti és technikai alapjaival, szerszámokkal, bőrtípusokkal.

Előképzettség, tapasztalat nem szükséges (persze az se baj, ha van), de némi kreativitás és magabiztos kézügyesség igen, mert éles és hegyes szerszámokkal is dolgozunk majd.

A tábor első és második felében kicsit más kerül majd terítékre, így lehet csatlakozni csak egy vagy mindkét alkalomra is.

A műhelyt 10-12 év felett ajánljuk.

Feláras műhely: 3000 Ft/fő

 

Kószaműhely - Melian

Kedves Kószalelkűek!

A Kószaműhely a tábor kihelyezett, és a helyi keretekre alakított KószaKommandója.

Aki ismer bennünket, az ebbõl nagyjából már tudja is, mire számíthat, aki pedig nem, annak eláruljuk, hogy - amennyire a nekünk adatott idő engedi - járjuk a környék ösvényeket, megkeressük, hol a legfinomabb a szeder, felkapaszkodunk kilátópontokra, üldögélünk sziklákon, völgyek mélyére bújunk, gyönyörködünk a teremtett tájban, néha pedig a fákat is megölelgetjük.

Kószálás közben megtudunk sok kultúrtörténeti, földrajzi, etimológiai érdekességet, és megismerkedünk a vidék helytörténetével, hagyományaival is.

Ebben az évben figyelünk egy kicsit másképp is: hallgatjuk az erdő csendjét és hangjait, kipróbálunk néhány meditációs technikát, együtt lélegzünk a fákkal, testünket-lelkünket átadjuk a természetnek.

Nem sietünk, mert a szemlélődés most fontosabb, mint a hamariság..

Ha kószáltál már velünk az elmúlt évek folyamán, azért csatlakozz hozzánk - ha még nem, de szereted az erdőt, a hegyeket és szeretnéd egy kicsit magadat is jobban megismerni, akkor azért!

A műhelyhez 14 év felett lehet csatlakozni.

 

Vizuális karakteralkotás - Milendoria

Alkotni fogunk, méghozzá képekkel, sminkkel, jelmezekkel, kellékekkel. A műhely keretein belül feltérképezzük, hogyan lehet érzelmeket, stílusjegyeket, emberi tulajdonságokat megjeleníteni a fent említett eszközökkel; hogyan néz ki egy szomorú törp kovácsmester, aki eltörte kedvenc üllőjét, a szerelmes hobbitlány, aki megsütötte élete legjobb almáspitéjét vagy az ábrándos tündelegény, aki dalokba feledkezve átábrándozott sok éjszakát. Festünk arcokat, egyszerű kellékekkel megelevenítünk élethelyzeteket az egészen egyszerűtől a nagyon összetettekig, álmodunk, játszunk a színekkel, fényekkel, anyagokkal.

Feláras műhely: 2000 Ft/fő

 

Népek Táncai - Elbereth , Kuvasz

Elegáns libbenés, törzsi ugrálás, egyedül, párban, körben, sokan, bottal, kendővel, levegőben, mezítláb! Idegen nyelvek dalainak, szavainak skandálása megközelítő pontossággal! Közös izzadás és nevetés és boldogság!

Meghívunk a népek táncai műhelybe! Különböző nemzetek hagyományos táncait hozzuk el nektek, vidám hangulatú tanítással, pörgős bemelegítéssel és ráedzéssel. Tanítunk, nem betanítunk! A műhely során foglalkozni fogunk polinéz, afrikai, távol-keleti táncokkal de izgalmas kelet-európai anyag is lesz az étlapon. A mozgás mellé igyekszünk becsempészni egy csipet kulturális hátteret is, mesélünk majd picit az adott kultúráról, a tánc szerepéről és céljáról. Műveljük a testet és az elmét is! De azért inkább a testet.

A műhelyhez előzetes tudás vagy előképzettség nem szükséges, legyen kezed, lábad, és ha mozogsz, ne fájjanak nagyon!

14 év alatti jelentkezőket kérnénk, hogy szülővel együtt érkezzenek!

 

Megyei látványfestő kör - Evelin

Álmodd a megyét olyanná amilyennek te ismered!

Nincs más dolgod csak leülni és készíteni egy képet arról amit a díszleteken túl látsz. Legyen az egy odvas fa, ami valamiért kimaradt a látható képből, vagy egy szmiál, aminek a kertje telis teli van virágokkal.

Az eszközt magát te választod, így nem kell félned attól, hogy még soha nem tartottál a kezedben szenet, vagy nem tudod hogyan keverd ki a neked tetsző színeket a festékből. Persze senki nem tart vissza ha kísérletezni támad kedved.

Rajzolj, fess, alkoss velünk és keltsük életre az Öregdombot!

Bár konkrét előképzettség nem szükséges, mégis előnyt jelent ha korábban is rajzoltál, vagy festettél már, még, ha csak a saját kedvedre is.

Feláras műhely: 1000 Ft/fő

 

Megyeőrök - Bellgaraf

Sziasztok, idén a megyeőr műhely meglehetősen sokszínű lesz és sokban eltér majd a szokásos harcos műhelytől. Ami biztos, hogy lesz lehetőségetek megismerkedni a hosszúkard vívás és az íjászat alapjaival, illetve betekintést nyerünk a botharcba és a birkózásba is, valamint a megyerőrök mindennapi feladataiba és kötelességeibe.

Mivel sovány megyeőrt senki nem látott még mindenkit bíztatok, hogy vagy sörhasat, vagy ing alá dugható, hasra kötözhető párnát hozzon magával. Alig várom, hogy együtt dolgozhassunk. Nem marad gyorsan hajtó szekér vagy gombalopó fiatal a Megyében ha rajtunk múlik!


 

Választható műhelyek a tábor második felében

 

Világok Konyhája- Estelwen, Andris

Hangulatkeltő: Amennyiben szeretsz sütni-főzni, akkor ezen a műhely foglalkozás alkalmával szívesen adunk egy kitekintést különböző mediterrán és latin népek konyháira kis elméleti háttérrel és egy több fogásos ebéd közös elkészítésével, melyek természetesen a desszertet sem nélkülözik.

Tematika: olasz, közel-keleti, francia és mexikói receptek fő fogással és süteménnyel.

Feláras műhely: 2000 Ft/fő

 

MegaSztúr – Pillangó, Brandir

Varázsolt már el egy musical a színházban, moziban vagy otthon a tv előtt? Érezted azt, hogy Te is ott szeretnél lenni a színpadon, vagy a barátaiddal üvöltötted bele az éjszakába az egyik dalt? A táncos-énekes műfaj, a modernkori színjátszás egyik legnehezebb, de valószínűleg a legszórakoztatóbb előadói módja is egyben.

A műhely keretein belül a színpadi tánc és a musicalek világában teheted próbára magad. A tánc közbeni énekléshez szükséges technikák, valamint musical stílusgyakorlatok mellett megismerkedünk majd a műfaj kialakulásával és történetével is.

A táncos részekben elsősorban színházi tánccal és modern tánccal foglalkozunk, de némi klasszikus alap és izolációs gyakorlatok is helyet kapnak majd. Középpontban a csoportos táncok.

Az énekes részekben teret kap majd az impulzuséneklés, hogy aztán az egyszerűbb daloktól a többszólamú vagy kánonműveken keresztül, saját egyveleget vagy mashup-ot hozzunk létre. A fő fókusz természetesen a két tevékenység keveréséről szól majd, vagyis arról, hogyan tudunk éneklős közben mozogni, valamint mozgás közben énekelni. :)

Mindenkit várunk, aki táncolni vagy énekelni, avagy énekelni és táncolni szeret. Akár kezdő, akár haladó táncos vagy, ha rutinos énekes, vagy csak a zuhanytálcát örvendezteted meg a hangoddal, itt a helyed!

 

Képmás – Sú

Imádod a szappanbuborékokat? Szeretsz fényképezni, és kipróbálnál új dolgokat, amikkel feldobhatod a képeidet? Játsszunk együtt!

A műhely során csillogtatunk, tükröztetünk, átkukucskálunk és fénybe burkolunk, kipróbálunk vad ötleteket és mellesleg a kevésbé vadakat is, amelyekkel tárgyakat, egymást, helyeket, helyszíneket fényképezünk. Lehetőség szerint kipróbáljuk a fényfestést és a fénnyel rajzolást, a mozgás ábrázolását, és… TE mit szeretnél még megismerni? Ha van rá lehetőségünk, kipróbáljuk!  ;)

A műhelyben való részvételhez szükséges, hogy jól ismerd a fényképezőgépedet amit használni fogsz, és az minél több féle manuális beállítást tegyen lehetővé. Egyes gyakorlatoknál fontos a stabil állvány.

A műhelyt 14 év felett ajánljuk.

 

Megyei Önképzőkör -Hanna

A Megyei Önképzőkör kreatív írással foglalkozó tagozata felvételt hirdet!

 A foglalkozások célja az, hogy egymást inspirálva történeteket alkossunk különböző műfajokban. Aztán sosem tudod, egy mese végül mivé növi ki magát.. "Zsákos úr története mulatságosan indul, a Grimm-mesék szokványos és  következetlen törpéi között, aztán mégiscsak odasodródott valami nagyobbnak a szélére... És mi többet tehetnek ennél a hobbitok? Ugyan szórakoztatóak, de megmaradnak kispolgárinak, hacsak nem kerülnek szembe valami elemibb erővel."

A műhelyhez 14 év felett lehet csatlakozni.

 

Hobbitfalvi Hímző Egylet – Esztúr, Nyüfi

Szeretnéd követni, hogy mi az új divat Bríben?  Mindig is érdekeltek a bakföldi hímzések és minták? Szeretnéd kedvesed meglepni egy új pipafű zsákkal vagy mintás zsebkendővel? Akkor köztünk a helyed! Segítünk egy mellény vagy kötény megvarrásában és díszítésében... és természetesen garantált a második reggeli is!

Előképzettség nem szükséges sem a varráshoz, sem a hímzéshez, mindenben segítünk. Az anyagot mi visszük, de természetesen ha van évek óta otthon heverő szalagod, hímzőfonalad vagy díszes gombod, kapcsod, hozd el és kitaláljuk együtt, hol mutatna a legjobban! (Szoknya vagy tunika varrásra is van lehetőség, de az anyagköltség növekedése miatt ezt külön kell megbeszélnünk a tábor előtt.)

A műhelyt 12 év felett ajánljuk.

Feláras műhely: 3000 Ft/fő

 

Larp lekvár - Szozsi

storytelling | immersion | co-creation

Meséljünk és éljünk át egy történetet együtt.

Mit fogunk csinálni?

A műhely során élőszerepjátékot, másnéven larpot (Live Action Role Playing) fogunk tervezni. Megtanulunk kicsit interaktív történetet mesélni, kicsit játékot tervezni, kicsit improvizálni és azt, hogy hogyan tudunk mások számára élményt tervezni. Használunk felkapott módszereket a dizájn szakmából (mint pl.: a Design Thinking), élőszerepjáték tervezéshez készített segítő kártyapaklit, és többnyire a józan eszünket. A csapat létszámától függően a négy alkalmas workshop végére megtervezünk és kitesztelünk egy vagy két élőszerepjátékot.

A műhelyhez 16 év felett lehet csatlakozni.

Feláras műhely: 500 Ft/fő

 

Megyei bőrművesség - Boti

Poncolással, csontozással vagy domborítással díszítsem? Esetleg szironyozással vagy sallangozással? Növényi cserzett marha vagy timsós kecskebőrből készítsem? Mi a különbség az erszény, a zacskó, és a bugyelláris között? Mi az a pásztorkészség? Tanuld meg Rönkös Rollótól a népi bőrművesség csínját-bínját!

Népi bőrműves technikák alapján fogunk kisebb megyei használati és dísztárgyakat alkotni, amik nélkülözhetetlenek hobbit hétköznapokban. Mint pl dohány-, tűzszerszámtartó, vagy pénzérmés zacskó, bicskatok, tükrös, karkötő; de igény szerint modernebb felhasználású tárgy is készíthető, pl telefontok, vagy egyéb egyedi ötletekre is lesz lehetőség. Alkotás közben megismerkedünk a bőrművesség elméleti és technikai alapjaival, szerszámokkal, bőrtípusokkal.

Előképzettség, tapasztalat nem szükséges (persze az se baj, ha van), de némi kreativitás és magabiztos kézügyesség igen, mert éles és hegyes szerszámokkal is dolgozunk majd.

A tábor első és második felében kicsit más kerül majd terítékre, így lehet csatlakozni csak egy vagy mindkét alkalomra is.

A műhelyt 10-12 év felett ajánljuk.

Feláras műhely: 3000 Ft/fő

 

Felfedezők - Borz

Ha már megtöltötted hasad, meghallgattál minden történetet a hősökről, akik távoli tájakon nagy tetteket vittek végbe, és úgy érzed, erre Te is alkalmas vagy, gyere velünk!

Azon kalandvágyó hobbitokat várjuk, akik szeretnék felfedezni a nagy világot maguk körül, megtanulni hogyan éljenek túl a Megye határain kívül, szeretnének kalandokba bocsátkozni, és meghaladni önmagukat.

Megtanuljuk majd, hogyan kell a rengetegben biztonságosan járni, hogyan győzzük le a sebes folyókat és a hatalmas hegyeket, hogyan csillapítsuk az éhségünket, hogyan találjuk meg a célunkat, és hogy milyen eszközök lehetnek a hasznunkra.

Tanulunk csomókat, túlélési technikákat és az igazán bátrak még azt is megtanulják, hogyan küzdjenek meg az esetleg váratlanul megjelenő trollokkal.

A műhelyt 10 év felett ajánljuk.

 

Népek Táncai - Elbereth , Kuvasz

Elegáns libbenés, törzsi ugrálás, egyedül, párban, körben, sokan, bottal, kendővel, levegőben, mezítláb! Idegen nyelvek dalainak, szavainak skandálása megközelítő pontossággal! Közös izzadás és nevetés és boldogság!

Meghívunk a népek táncai műhelybe! Különböző nemzetek hagyományos táncait hozzuk el nektek, vidám hangulatú tanítással, pörgős bemelegítéssel és ráedzéssel. Tanítunk, nem betanítunk! A műhely során foglalkozni fogunk polinéz, afrikai, távol-keleti táncokkal de izgalmas kelet-európai anyag is lesz az étlapon. A mozgás mellé igyekszünk becsempészni egy csipet kulturális hátteret is, mesélünk majd picit az adott kultúráról, a tánc szerepéről és céljáról. Műveljük a testet és az elmét is! De azért inkább a testet.

A műhelyhez előzetes tudás vagy előképzettség nem szükséges, legyen kezed, lábad, és ha mozogsz, ne fájjanak nagyon!

14 év alatti jelentkezőket kérnénk, hogy szülővel együtt érkezzenek!

 

Megyei látványfestő kör - Evelin

Álmodd a megyét olyanná amilyennek te ismered!

Nincs más dolgod csak leülni és készíteni egy képet arról amit a díszleteken túl látsz. Legyen az egy odvas fa, ami valamiért kimaradt a látható képből, vagy egy szmiál, aminek a kertje telis teli van virágokkal.

Az eszközt magát te választod, így nem kell félned attól, hogy még soha nem tartottál a kezedben szenet, vagy nem tudod hogyan keverd ki a neked tetsző színeket a festékből. Persze senki nem tart vissza ha kísérletezni támad kedved.

Rajzolj, fess, alkoss velünk és keltsük életre az Öregdombot!

Bár konkrét előképzettség nem szükséges, mégis előnyt jelent ha korábban is rajzoltál, vagy festettél már, még, ha csak a saját kedvedre is.

Feláras műhely: 1000 Ft/fő

 

Megyeőrök - Bellgaraf

Sziasztok, idén a megyeőr műhely meglehetősen sokszínű lesz és sokban eltér majd a szokásos harcos műhelytől. Ami biztos, hogy lesz lehetőségetek megismerkedni a hosszúkard vívás és az íjászat alapjaival, illetve betekintést nyerünk a botharcba és a birkózásba is, valamint a megyerőrök mindennapi feladataiba és kötelességeibe.

Mivel sovány megyeőrt senki nem látott még mindenkit bíztatok, hogy vagy sörhasat, vagy ing alá dugható, hasra kötözhető párnát hozzon magával. Alig várom, hogy együtt dolgozhassunk. Nem marad gyorsan hajtó szekér vagy gombalopó fiatal a Megyében ha rajtunk múlik!

Utoljára frissítve: vasárnap, 12 április 2020 21:58

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére