Project Northmoor: Meg kell menteni Tolkien házát?

December első napjaiban futótűzként terjedt el a hír az interneten, hogy többek között Sir Ian McKellen, Martin Freeman és John Rhys-Davies támogatásával indult pénzgyűjtő kampány Tolkien egykori házának megmentésére. Azonban többen, akik elsőre lelkesen megosztották kezdeményezést, később visszavonták a támogatásukat, és aggályaikat fejezték ki a projekt részleteivel kapcsolatban. Mit lehet tudni erről az egészről?

 

Mit kell megmenteni?

J. R. R. Tolkien és családja 1930. január 14-én költözött be a Northmoor Road 20. számú házba (mégpedig a szomszédból, előzőleg ugyanis a 22. szám alatt laktak), és egészen 1947-ig éltek itt: ebben az időszakban írta meg Tolkien A hobbitot, illetve A Gyűrűk Ura nagy részét (nagyjából az ötödik könyv végéig), így az épület Középfölde rajongói számára valóban kiemelt jelentőséggel bírhat Tolkien számos otthona közt. Ezt az irodalomtörténeti fontosságot azonban a brit örökségvédelem hivatalosan is elismerte: az épített örökségre Angliában használatos három védettségi kategória közül ez az épület a II. védettségi kategóriába tartozik 2004. november 23. óta. Ez azt jelenti, hogy a házat különleges engedély nélkül nemhogy lebontani, de bővíteni vagy átépíteni sem szabad, tehát semmilyen veszély nem fenyegeti. Tovább olvasva a cikkeket ki is derül, hogy valójában csak az eladástól akarják megmenteni: azzal, hogy megveszik. Az épület egyébként már hosszabb ideje eladó, 2019 júliusában is sokan megosztották a hirdetést: a mostani rövid időkeret, hogy cselekedni kell, „mielőtt kikerül a piacra”, csak abból adódik, hogy a projekt szervezői megegyeztek az eladókkal, hogy a kampány alatt nem adják el másnak az épületet.

Ki akarja megvenni?

A projekt Ian McKellen szerdai tweetjével robbant be a köztudatba, és több híradás már úgy fogalmazott, hogy A Gyűrűk Ura színészei álltak össze egy újabb nemes küldetésre. Azonban ezek a nagy nevek csak kifejezetten a promóciós videó kapcsán kerülnek szóba a projekt saját weboldalán, ahol azt írják: a csapatot (a videóban szintén látható) Julia Golding oxfordi író és férje, Joss Saunders ügyvéd vezetik. Ha sikerrel járnak, akkor a ház tulajdonosa az erre a célra frissen alapított, 2020. november 12-én bejegyzett Project Northmoor Limited közhasznú cég lenne, amelyet Dr. Nigel Pearson, Simon Sheldon és Dr. Diana Briggs vezet. Mivel a szervezetnek nincs semmilyen múltja, nem lehet tudni semmit a várható jövőbeli működéséről, átláthatóságáról sem. Fontos, hogy a kezdeményezéssel semmilyen kapcsolatban nem áll sem Tolkien családja, illetve az örökösöket képviselő Tolkien Estate; sem a nagy-britanniai központú nemzetközi The Tolkien Society, amely Angliában elsődlegesen foglalkozik Tolkien munkásságának megismertetésével, kutatásával és népszerűsítésével – s amelynek céljai közt egyébként szerepel egy ennek szentelt központ létrehozása is. Bár hivatalos közleményt nem adtak ki még a tárgyban, azt lehet tudni, hogy a Tolkien Society vezetése hallott a projektről még annak nyilvános bejelentése előtt, és nem adta hozzá a támogatását.

Mi lesz a házban, ha sikerrel jár a projekt?

Több helyen szerepel az az állítás, hogy Tolkien-múzeum készülne a házban, ami valóban egy vonzó cél lenne: azonban a projekt a saját weboldalán egyértelműen leszögezi, hogy a helyi szabályozás szerint a háznak lakóháznak kell maradnia, és ennek megfelelően „nem egy száraz múzeumot” terveznek benne kialakítani, hanem „egy otthonos házat a folytonos kreativitásnak, írók, képzőművészek és filmművészek új generációit inspirálva”. A weboldal szerint gyakorlatilag egy tematikus szálláshelyet rendeznének be, ahol kreatív kurzusokat és elvonulásokat szerveznének. Bár a promóciós videóban a TheOneRing.net Quickbeamje büszkén kijelenti, hogy „a házat a rajongóknak szentelik majd”, a részletes leírás alapján valójában csak azokat a rajongókat várják a házban, akiknek lesz pénze befizetni valamely bentlakásos programjukra: mindenki más alapvetően csak az online tevékenységükre láthat majd rá, hiszen mint szálláshely, az épület nem lesz szabadon látogatható. A szervezett programok sem kifejezetten Tolkienhoz kapcsolódnának, a ház egy általános „kreatív központ” lenne írók és művészek számára – bár terveznek időt szánni Tolkien életével és munkásságával foglalkozó programokra is, de nem ez lesz a fókuszban.

Mi történik a befolyt adományokkal?

Az utóbbi napokban többen kifejezték aggályaikat az adománygyűjtés módjával kapcsolatban is. Az efféle közösségi gyűjtések szervezésére van számos jól bevált crowdfunding oldal, de a Project Northmoor nem ezeket használja, hanem a saját weboldalukon gyűjtenek, különböző alapítványokon keresztül. Az amerikai adományokat egy The Signatry nevű keresztény szervezet gyűjti, hogy az amerikai adományozók leírhassák az adójukból a befizetett pénzt, viszont hivatalosan ezt a szervezetet semmi nem kötelezi arra, hogy a bevételt átadja a Project Northmoor céljaira. A projekt weboldalán egyértelműen közlik, hogy ha mégsem sikerül megvenniük a házat, az adományokat nem adják vissza, hanem a frissen létrehozott közhasznú cég céljaira fordítják: vagyis Tolkien és az Inklingek munkáinak megismertetésére, népszerűsítésére, valamint a művészet és irodalom népszerűsítésére kreatív íráson, filmen és egyéb módokon keresztül. Ezek nagyon általános célok, szinte semmi megkötést nem adnak. A nagyobb összegek adományozóinak ígért „ajándékok” (hobbit, törp, ember, tünde, varázsló kategóriában) mind a házban kiépítendő központtal kapcsolatos ígéretek: ha nem sikerül elérni a kitűzött célt, ezekből csak a 25 dollár fölötti adományokért járó nyomtatható oklevél marad.

 

Érdemes támogatni a projektet?

Nem tudjuk, és senkit nem szeretnénk egyik irányban sem meggyőzni. De mindenképp azt javasoljuk, hogy aki szeretne adományozni a projekt céljaira, először alaposan tájékozódjon arról, mik is ezek a célok valójában: ha mást nem, legalább a saját weboldaluk FAQ menüpontját érdemes végigolvasni. Az biztos, hogy a nemzetközi Tolkien-közösségben sokan, akik elsőre lelkesen megosztották a hírt (pl. Marcel Aubron-Bülles „The Tolkienist”), később a részleteket megismerve visszavonták a támogatásukat, míg mások (pl. a promóciós videóhoz a tolkieni nyelvek szakértőjeként hozzájáruló Ryszard Derdziński „Galadhorn”) továbbra is kiállnak a projekt mellett.

A projekt saját weboldala: https://www.projectnorthmoor.org/
A projekt Twitteren: https://twitter.com/ProjNorthmoor
Az aggályok Twitteren: https://twitter.com/moor_north
A Német Tolkien Társaság összefoglaló cikke: https://www.tolkiengesellschaft.de/42083/project-northmoor/

 

Northmoor Road 20

A kép forrása: Wikimedia Commons: Wikipedia in English user Jpbowen, CC BY-SA 3.0
(a cikk ikonképe ugyanennek a képnek egy részlete)

 

Utoljára frissítve: szombat, 05 december 2020 16:24

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére