- Köszönetek: 7
Keretmese
- Dodiee
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
- We're under the same sky
Privire pedig természetesen ment (nem egyszavas) válasz
De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- nn ms.j sAw
A más népek kijavítgatásával annyiból nehezen tudok egyetérteni, hogy éppen mi vagyunk azok, akik szinte semmit nem foglalkoztak más népekkel, sokadkézből származó félinformációik vannak. Viszont a mi orrunk szokott először koppanni bármiben, ami másokra tartozik, úgyhogy a tudatlanságunkat simán villogtathatjuk. Mi simán állíthatjuk, hogy a törpöknek (meg a varázslóknak) azért van hegyes csuklyája / süvege, hogy az esővíz lefolyjon rajta, mert bizonyára nem ismerik a fedett helyeket. Pusztán hobbitparaszti logikára építve bármilyen sületlenséget megengedhetünk magunknak, kiváltképp, ha az mókás!
Gyorsan még dobok neked egy privit, igérem nem lesz hosszú, de próbáld meg elolvasni még indulás előtt. Ha egy egyszavas (mondjuk OK!) reakciót is dobsz, az cool. Ha azt sem, annyit azért fogok látni a fórumon, hogy megnyitottad-e...
- Dodiee
- Nem elérhető
Egyébként nekem szerencsére nem kell fedősztori a füstölgéshez, mert január óta nem dohányzom
Az orkokra most hirtelen nem tudok mit mondani. Rákérdezek a keretjátékosoknál, hátha tudnak gyorsan mondani erről valamit. Reggel, indulás előtt még nézek majd fórumot, ha megtudtam valamit beírom. Aztán bírjátok ki nélkülünk csütörtökig
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Ezt a helyzetet jó lenne nagyon klasszul és alaposan kiélvezni, és megfelelő mélységben kijátszani a benne rejlő lehetőségeket!
UI: Ja, és hogy írásos emlék... Na ne. Kötve hiszem, hogy használható írásbeliségünk volna. (Bár nekem nem ártana, ha írástudó lennék, pár dolgot, amit szeretnék megejteni, hitelesebbé tenne.)
- Narbeleth
- Nem elérhető
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
- Dodiee
- Nem elérhető
Gyakorlatilag mindenhez zöld utat kaptunk ami nincs kifejezetten kiemelve (pl a pipázás ki van, uh az továbbra se dívik nálunk).
Viszont felhívták rá a figyelmem hogy a jelenlegi események és a hobbit családok szétválása között kb 1100 év telt el. Ez azért nagyon hosszú idő. Konkrét emlékeink nem nagyon lehetnek, esetleg néhány írásos emlék, de az sem jellemzően. Nem valószínű hogy sokat tudnánk a Ködhegység túloldalán élő rokonokról. Szokásaink viszont lehetnek közösek, legfeljebb nem utalunk rá hogy ez tőlük ered, hanem mint eredeti sztúr szokást emlegetjük.
- Grondir
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Sötét Úr írta: mert onnan még soha senki nem tért vissza
A GyU B függeléke szerint, mi visszatértünk; mármint mi is elvándoroltunk a többiekkel, csak Dúnföldről, vagy honnan visszajöttünk.
De ez valószínűleg erősíti a nyugat iránti felfogásunkat, mert ha visszajöttünk, akkor nem nagyon tetszhetett ott (a Megyéről akkor még nem tudtunk).
Lacho calad! Drego morn!
"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
- Rabyn
- Témaindító
- Nem elérhető
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Milyen babonáink vannak/legyenek? Ezen is érdemes elgondolkodni, és az első napokban esetleg kitalálhatnánk valami murisat.
BTW, a konyhások remélem már felkészültek a napi hét étkezésünkre, mert ha már hobbit lettem, élni is akarok vele!
- Rabyn
- Témaindító
- Nem elérhető
- Grondir
- Nem elérhető
Rabyn írta: Alacsonyak, szakáll helyett csak finoman pelyhedzik az álluk
Ez ellen erőteljesen tiltakozom.
Lacho calad! Drego morn!
"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
- Dodiee
- Nem elérhető
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
- Rabyn
- Témaindító
- Nem elérhető
„Jobb ma egy csónak, mint holnap egy póni.”
A félszerzetek egyes Bölcsek szerint az emberek igen távoli rokonai, de hogy honnan jöttek és mifélék, azt maguk se nagyon tartják számon. Legtöbb törzsük már rég nyugatra vándorolt, ahol letelepedett a Megyének elnevezett helyen, de a sztúr nevű fajtájuk néhány családja a vadonföldi Nősziromföldén él ma is. Nem hallottak semmi hírt nyugati rokonaikról, ahogy azok sem róluk. A nősziromföldi sztúrok egyáltalán nem ismerik a pipafüvet és ezért nem dohányoznak, ellenben a nyugati hobbitokkal szemben szeretnek úszni, csónakázni, halászni, horgászni, a folyópartokat kedvelik, s a nagycsaládjaik élén nők álltak. Alacsonyak, szakáll helyett csak finoman pelyhedzik az álluk, lábbelit ritkán hordanak. Jól rejtőzködnek, halk léptűek és éles szeműek, föld alatti üregekben élnek, néhány embernép kivételével mással nem nagyon érintkeznek. Matriarchális társadalmuk minden másnál zártabb, elkülönülőbb, ezért különleges alkalomnak számít, amikor a Vásáron mégis megjelennek csereberélni. Nem értenek semmiféle tudományhoz, bölcselethez, mágiához, egyszerű népek, és nem is nagyon szeretik beleütni az orrukat mások dolgába. Harcolni nem tudnak, de ügyesen dobnak célba.
Mivel nem laknak messze a Bakacsinerdő szélétől, több különös babona is él a hagyományaikban. A Feketemágus legendáját nem első kézből ismerik, hanem szájról szájra terjedő rémmesékből, mely bár sok valóságelemet tartalmaz, inkább a vidéken élő népek alapvető félelmeiből táplálkozik. Hasonlóan mesebeli alakok számukra a mágusok is, akik nem is törődnek a félszerzetekkel, aki pedig mégis, az inkább a hegyeken túli Megye lakosságának szenteli a figyelmét.
Suhatagi emberek: Nem, nem szeretnék fektetemágus-riasztó amulettet, ellenben az a pontyfogókészlet érdekelne... Éothéodok: És mondja csak, a lova tud úszni? Bakacsinerdei tündék: Szép nagy üreg, bár a nyílászárókhoz nincs érzékük. Lothlórieni tündék: Én akkor inkább megyek és megnézem, hátha égve felejtettem a tűzhelyet.
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Dodiee
- Nem elérhető
- Grondir
- Nem elérhető
Lacho calad! Drego morn!
- Grt
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Köszönetek: 3
- Elrenor
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
"Yksi sormus löytää heidät, se yksi heitä hallitsee,
se yksi heidät yöhön syöksee ja pimeyteen kahlitsee
maassa Mordorin joka varjojen saartama on."
- Grt
- Nem elérhető
"Az ember azokra a történetekre emlékszik, amelyek jelentenek valamit."
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Ha jól nézem a térképet - és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy vektorgrafikus, tetszőlegesen nagyítható térképet nézek - akkor Lórientől kb. 100 km-re vagyunk északabbra, és Brí van kb. olyan távolságra tőlünk (pontosabban a Ninglor torkolatától), mint akár Edoras, vagy a Helm-szurdok. Több közünk lehet Beornhoz és a háza "közelében" élő emberekhez. Hmm. Sőt, hümm.
- Elrenor
- Nem elérhető
"Yksi sormus löytää heidät, se yksi heitä hallitsee,
se yksi heidät yöhön syöksee ja pimeyteen kahlitsee
maassa Mordorin joka varjojen saartama on."
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Kíváncsi lennék, hogy a többieknek mi a véleménye ezekről, hogyan képzelik el a sztúrok külkapcsolatait, már amennyi van, és kikkel barátkoznának (így láttatlanban) szívesen.
Azért az nagyon buli lesz, ahogy Anglachel hobbit némelyik kisebb termetű tünc meg ember fölé magasodik
- Grt
- Nem elérhető
"Az ember azokra a történetekre emlékszik, amelyek jelentenek valamit."
- Dodiee
- Nem elérhető
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Hasonlóan fontosnak tartom még, hogy Nősziromfölde a Ködhegységtől keletre, a hegység és a folyó között húzódott, tehát a sztúrok számára elképzelhető egy olyan megközelítés, hogy a hegység, és ezáltal a nyugat minden rossz, azaz főleg az orkok forrása, míg a víz, a keleti irány (amerre a nősziromföldi vizek tartanak, amerre az Andúin folyik) egyfajta ideál (ha még egyiptomiban gondolkodom, akkor egyfajta túlvilág) iránya, ahová minden élő, jó dolog igyekszik.
Mennyire van kapcsolatunk a tündékkel, és más népekkel? Nyilván a vásár jelenti a fő kapcsolatot, sőt, szinte kizárólagos kapcsolatot, de nekem rémlik valami, hogy a sztúrok nyitottabban éltek, mint a megyei hobbitok. Dodiee, tudunk - tudhatunk - erről valamit?
- Dodiee
- Nem elérhető
Egy kis plusz infó a Gyűrű Keresésé-ből:
"Az Óidőkben, mikor a vidék első településeit építették az erdőtündék, mély tóra bukkantak; ebbe ömlött az Anduin. Ez a gyors, lefele tartó szakasz hetven mérföld volt, s végül a Hegységből leereszkedő Nősziromba (Sir Ninglor) torkollt. Az Anduin nyugati részén kiszélesedett a tó, mert a völgy keleti fele igen meredeken lejtett; keleten azonban valószínűleg csak az – akkor még sűrű –Erdőből kivezető hosszú lejtők lábáig ért el. Az Isildur által követett ösvény mentén mindkét oldalon nádasok szegélyezték az enyhe emelkedőt. A tóból később hatalmas mocsár lett, amelyen keresztül apró és kopár szigetek közt kanyargott a folyó; útját káka- és hínárerdő tarkította, s az embernél is magasabbra növő liliomok hada, amelyekről aztán elnevezték a Hegység és a Folyó közti tájat (az alsó szakaszon még inkább elburjánzott a növényzet). A mocsár azonban visszahúzódott keletre, az alacsonyabb lejtők lábánál pedig széles síkság terült el, amelyen könnyen járható fű és káka nőtt."
(Forrás: J.R.R. Tolkien: A Gyűrű Keresése)
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Mi lehet az, amire leginkább szükségünk van? Szerszámok, eszközök, ruházathoz anyagok, kelmék, csigák
- Elrenor
- Nem elérhető
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.