Keretmese

Több
14 éve 3 hónapja #391036 Írta: Dodiee
Dodiee válaszolt a következő témában: Keretmese
Mindenképp ilyen népi okosságokra gondoltam, nem is valami komoly történelmi dologra :) Csak tudod ilyen kotnyelesen: "Hát ha szerinte úgy is jó az az almakompót én igazán nem szólok bele de hát mink nem így szoktuk..." :D

Privire pedig természetesen ment (nem egyszavas) válasz :)

De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.
Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #391029 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Keretmese
Szerintem is a Tolkien-szabta világhoz kell tartanunk magunkat, de azt se felejtsük el, hogy "Tolkien tünde-forrásokból ismeri Középföldét", és a "forrásai" is tudhattak rosszul dolgokat. Főleg az olyan népek esetében, akiket a tündék természetüktől fogva nem tanulmányoztak, például minket - vagy az orkokat. Mindenesetre fontos felelősségünk is, hogy még erre való hivatkozással se menjünk szembe a lore-ral, csak egy kicsit tekergessük-csavargassuk. ;)
A más népek kijavítgatásával annyiból nehezen tudok egyetérteni, hogy éppen mi vagyunk azok, akik szinte semmit nem foglalkoztak más népekkel, sokadkézből származó félinformációik vannak. Viszont a mi orrunk szokott először koppanni bármiben, ami másokra tartozik, úgyhogy a tudatlanságunkat simán villogtathatjuk. Mi simán állíthatjuk, hogy a törpöknek (meg a varázslóknak) azért van hegyes csuklyája / süvege, hogy az esővíz lefolyjon rajta, mert bizonyára nem ismerik a fedett helyeket. ;) Pusztán hobbitparaszti logikára építve bármilyen sületlenséget megengedhetünk magunknak, kiváltképp, ha az mókás!

Gyorsan még dobok neked egy privit, igérem nem lesz hosszú, de próbáld meg elolvasni még indulás előtt. Ha egy egyszavas (mondjuk OK!) reakciót is dobsz, az cool. Ha azt sem, annyit azért fogok látni a fórumon, hogy megnyitottad-e...
Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390994 Írta: Dodiee
SÚ: Igen ezzel hogy nagy a játékterünk teljesen egyetértek, de azt sem szeretném ha nagyon elmennénk tolkien-idegen irányba (nekem speciel nem bejövősek az ilyen "karibtengerkalózais" népek Tolkien világában). Meg azért is gondoltam hogy alapvetően maradjunk az ismert forrásoknál mert azzal egyszerűbb dolgozni, de én benne vagyok abban is ha elengedjük a fantáziánkat és szárnyalunk. Ezzel kapcsolatban majd élőben akarok egy kis játékot első nap :) Amúgy ez a rosszul emlékezés vicces helyzetekre adhat lehetőséget, például hogy mindig kijavítgathatjuk a többi népet mert szerintünk az "nem is úgy volt". Komolyan, - nyilván bizonyos kereteken belül - gyakorlatilag bármiben benne vagyok, de ugye ez nem csak rajtam múlik :)
Egyébként nekem szerencsére nem kell fedősztori a füstölgéshez, mert január óta nem dohányzom :)
Az orkokra most hirtelen nem tudok mit mondani. Rákérdezek a keretjátékosoknál, hátha tudnak gyorsan mondani erről valamit. Reggel, indulás előtt még nézek majd fórumot, ha megtudtam valamit beírom. Aztán bírjátok ki nélkülünk csütörtökig ;)

Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390990 Írta: Sötét Úr
Dodiee, 1100 év nem olyan nagy idő, csak az európai hamari kultúra szemében. Ilyen távon még megőrződhettek a szájhagyományban különféle dolgok, csak éppen a hitelességük válhatott kétségessé. Tehát akár neveket is asszociálhatunk hozzájuk, emlékezhetünk úgy, hogy az irhafakók valójában entlingek voltak, és a Csavardi Tata akkori őse gyíkká tudott változtatni (csak már elmúlt), stb. A lényeg leginkább az, hogy a szétválás időszaka a mitikus múlt számunkra, ami tele lehet fantasztikus elemekkel is, ha akarjuk, és bármilyen lore-ral szembe mehetünk, ami arra a korra vonatkozik, egész egyszerűen azért, mert rosszul emlékszünk. Nyilván nem tudhatjuk még ettől, hogy mi a dohány meg a pipázás. (Amit nálam láttok, egy kísérlet az első valódi sztúr búváreszköz létrehozására - biztonsági okokból egyelőre szárazon tesztelem. Hogy te mit szívsz, ha nem ismerjük a dohányt, azt neked kell kitalálnod.) Nem tudhatjuk, hogy a közelmúltban milyen események voltak Nősziromföldén kívül, de akár az első Vásárok idejéről is lehetnek mindenféle (akár ordítóan fals!) elképzeléseink, sőt, akár olyanok is, amik egybevágnak a tényekkel. Bizonyos szemszögből nézvést nagyon kényelmes, és ugyanakkor kreativitást inspiráló helyzetben vagyunk. (Majd IRL beszélhetünk erről, lenne a számodra mondanivalóm.) Leginkább az izgat, hogy az orkokkal hogyan állunk, mennyit tudunk róluk, van-e közelmúltbeli tapasztalatunk, vagy azok is mitikus lények-e számunkra.

Ezt a helyzetet jó lenne nagyon klasszul és alaposan kiélvezni, és megfelelő mélységben kijátszani a benne rejlő lehetőségeket!

UI: Ja, és hogy írásos emlék... Na ne. Kötve hiszem, hogy használható írásbeliségünk volna. (Bár nekem nem ártana, ha írástudó lennék, pár dolgot, amit szeretnék megejteni, hitelesebbé tenne.)
Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390984 Írta: Narbeleth
Narbeleth válaszolt a következő témában: Keretmese
Valaki más is megcsinálta már a leendő címerünket, ím:

Sztúr lét

Az irányokon vagy arányokon ha kell majd változtatunk.

"Törd szét a formát, őrizd a szellemet!"

Avartho i gadw, hebo i faer!
Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390592 Írta: Sötét Úr

Dodiee írta: ...(pl a pipázás ki van, uh az továbbra se dívik nálunk)...

Tiltakozom! Vagy útközben lestem el a törpöktől.
Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390552 Írta: Dodiee
Megérdeklődtem a keretjátékos teamtől a vitatott kérdést. Összefoglalom amit írtak:
Gyakorlatilag mindenhez zöld utat kaptunk ami nincs kifejezetten kiemelve (pl a pipázás ki van, uh az továbbra se dívik nálunk).
Viszont felhívták rá a figyelmem hogy a jelenlegi események és a hobbit családok szétválása között kb 1100 év telt el. Ez azért nagyon hosszú idő. Konkrét emlékeink nem nagyon lehetnek, esetleg néhány írásos emlék, de az sem jellemzően. Nem valószínű hogy sokat tudnánk a Ködhegység túloldalán élő rokonokról. Szokásaink viszont lehetnek közösek, legfeljebb nem utalunk rá hogy ez tőlük ered, hanem mint eredeti sztúr szokást emlegetjük.

Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390481 Írta: Grondir
Grondir válaszolt a következő témában: Keretmese

Sötét Úr írta: mert onnan még soha senki nem tért vissza

A GyU B függeléke szerint, mi visszatértünk; mármint mi is elvándoroltunk a többiekkel, csak Dúnföldről, vagy honnan visszajöttünk.
De ez valószínűleg erősíti a nyugat iránti felfogásunkat, mert ha visszajöttünk, akkor nem nagyon tetszhetett ott (a Megyéről akkor még nem tudtunk). ;)

Lacho calad! Drego morn!

"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390472 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Keretmese
Jó, hogy mondod a babonát:))

A táborban van egy temető, az nekünk TABU oda nem mehetünk (mmint a népnek), olyan mint a sírbuckák.

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390469 Írta: Sötét Úr
Nekem az Amerikába kitántorgott harmad-unokatestvér hasonlata jutott eszembe, akiről azóta felváltva azt hallani (kb. ötévente), hogy piszok jó sora van, meg hogy nyomorog. Feltételezem, hogy a családfa iránti szenvedély nem csak a megyei hobbitok sajátja, így többé-kevésbé előfordul a közös emlékezetben egy-két családnév esetleg. Meg az a tudat, hogy elvándoroltak egy rettenetes, nyugati helyre (ne felejtsük: tőlünk nyugatra a Ködhegység van, orkokkal és hasonlóan ijesztő dolgokkal), ami minden bizonnyal borzalmas lehet, mert onnan még soha senki nem tért vissza. (Megint csak egyiptomi analógia: ott, ha valakiről azt mondták, hogy "eltávozott a nyugati hegyek közé", azt jelentette, hogy meghalt. A Nílus-parti hegyekkel egy kb. 2000 km-es sivatag kezdődött, és az, hogy azon túl hatalmas óceán, meg ismeretlen földrészek lehetnek, túlmutatott a gondolkodásukon. El tudom képzelni, hogy egy hasonlóan zárt, rejtőzködő és gyanakvó közösség hasonlóan gondoljon a veszedelmekkel teli Ködhegységre, meg arra, ami azon túl van.) Tehát nem azt akartam elérni az előző megjegyzésemmel (hogy igenis tudatában vagyunk a Megyének), hogy aktív kapcsolat is létezik, de a népi emlékezetben ott él, és a rendkívül szórványosan előforduló ilyen-olyan hírek alapján van valamiféle kép róla, de akár igen vad is lehet. Mivel alapvetően szeretjük a kis mocsaras, folyószabdalta vidékünket, ez a kép feltehetőleg inkább félelmes lehet, nem idilli. Tehát csak a "nincs hírük a Megyéről, nem is tudnak róla" sztereotip kijelentés sarkosságával van bajom, és azzal, ha vannak ködös-homályos emlékeink, az esetlegesen becsúszó bakikat többé-kevésbé fel lehet oldani. Emlékeztetőül: az Ural-környéki ugor törzseknek is volt homályos emléke a magyarokról, amikor a hazai utazóink felkeresték őket, legyen szó Julianus barátról vagy Körösi Csoma Sándorról.

Milyen babonáink vannak/legyenek? :) Ezen is érdemes elgondolkodni, és az első napokban esetleg kitalálhatnánk valami murisat.

BTW, a konyhások remélem már felkészültek a napi hét étkezésünkre, mert ha már hobbit lettem, élni is akarok vele! :D
Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390462 Írta: Rabyn
Fogalmazzunk úgy, annyit tudunk róluk, mint mondjuk azokról a rokonokról akikkel az ember csak esküvőn, keresztelőn, esetleg 2-3 szökőévente egyszer találkozik.

Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390440 Írta: Grondir

Rabyn írta: Alacsonyak, szakáll helyett csak finoman pelyhedzik az álluk

Ez ellen erőteljesen tiltakozom. :D :D :D

Lacho calad! Drego morn!

"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390429 Írta: Sötét Úr
Ne kérdezd. Határozottan állítsd! :D
Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390428 Írta: Dodiee
Szerintem ennél sokkal "durvább" csúsztatások is voltak már az MTT táborok történetében, ennyi változtatás talán belefér, de írok a keretjátékos teamnek és megkérdezem :)

Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390426 Írta: Sötét Úr
Pontosítsunk: "van ilyen lova S-es méretben is?" Az, hogy a megyei hobbitokról semmit nem tudunk, a keretjáték szerzőinek tévedése kell legyen, különben nagyon megnehezítjük a saját dolgunkat. :) Mint résztvevőknek, szinte minden hobbit-lore ismeretünk a megyei hobbitokra vonatkozik, óhatatlan, hogy keresztbeutalások, csúszások, tévedések ne keletkezzenek. Úgyhogy tudatosítani kell a Nagyokkal, hogy de igenis valami minimális információnk van róluk.
Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390416 Írta: Rabyn
No elvileg ennyit tudunk magunkról a tábori kerettosz szerint:

„Jobb ma egy csónak, mint holnap egy póni.”

A félszerzetek egyes Bölcsek szerint az emberek igen távoli rokonai, de hogy honnan jöttek és mifélék, azt maguk se nagyon tartják számon. Legtöbb törzsük már rég nyugatra vándorolt, ahol letelepedett a Megyének elnevezett helyen, de a sztúr nevű fajtájuk néhány családja a vadonföldi Nősziromföldén él ma is. Nem hallottak semmi hírt nyugati rokonaikról, ahogy azok sem róluk. A nősziromföldi sztúrok egyáltalán nem ismerik a pipafüvet és ezért nem dohányoznak, ellenben a nyugati hobbitokkal szemben szeretnek úszni, csónakázni, halászni, horgászni, a folyópartokat kedvelik, s a nagycsaládjaik élén nők álltak. Alacsonyak, szakáll helyett csak finoman pelyhedzik az álluk, lábbelit ritkán hordanak. Jól rejtőzködnek, halk léptűek és éles szeműek, föld alatti üregekben élnek, néhány embernép kivételével mással nem nagyon érintkeznek. Matriarchális társadalmuk minden másnál zártabb, elkülönülőbb, ezért különleges alkalomnak számít, amikor a Vásáron mégis megjelennek csereberélni. Nem értenek semmiféle tudományhoz, bölcselethez, mágiához, egyszerű népek, és nem is nagyon szeretik beleütni az orrukat mások dolgába. Harcolni nem tudnak, de ügyesen dobnak célba.
Mivel nem laknak messze a Bakacsinerdő szélétől, több különös babona is él a hagyományaikban. A Feketemágus legendáját nem első kézből ismerik, hanem szájról szájra terjedő rémmesékből, mely bár sok valóságelemet tartalmaz, inkább a vidéken élő népek alapvető félelmeiből táplálkozik. Hasonlóan mesebeli alakok számukra a mágusok is, akik nem is törődnek a félszerzetekkel, aki pedig mégis, az inkább a hegyeken túli Megye lakosságának szenteli a figyelmét.

Suhatagi emberek: Nem, nem szeretnék fektetemágus-riasztó amulettet, ellenben az a pontyfogókészlet érdekelne... Éothéodok: És mondja csak, a lova tud úszni? Bakacsinerdei tündék: Szép nagy üreg, bár a nyílászárókhoz nincs érzékük. Lothlórieni tündék: Én akkor inkább megyek és megnézem, hátha égve felejtettem a tűzhelyet.

Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390409 Írta: Dodiee
Igazából abszolút a mi döntésünk hogy mit szeretnénk :) Nyilván nem lehetünk bratyizós, mindenkivel évezredek óta haverságban levő nép, de azt is vegyétek figyelembe, hogy ez egy vásár ahol a cél a cserebere és a hasznos dolgok beszerzése, nyilván a sztúrok közül is azokat küldték akik viszonylag könnyen elvegyülnek, jól kommunikálnak más népekkel :) Nem sok okunk lenne visszahúzódónak és zárkózottnak lenni. A magam részéről úgy gondolom, nagy társaságban, közös programokkor nyíltak és barátságosak lehetünk, de óvjuk a magánszféránkat és csak annyit mesélünk a szokásainkról amennyit szükséges :) De persze ez egy ember véleménye, és jobb szeretném ha az identitást együtt, közösen alakítanánk ki. Mindenkinek van vétójoga ;)

Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390288 Írta: Grondir
Szerintem az éothéodokkal mindenképp kapcsolatban állunk valamilyen szinten, ez a Gyu-ból kiderül. És azoknak az embereknek az őseivel is kapcsolatban állhatunk, akiken később Beorn uralkodott.

Lacho calad! Drego morn!

Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390283 Írta: Grt
Grt válaszolt a következő témában: Keretmese
Elvileg a hobbitok a miatt vándoroltak el, mert túl sok ember élt már ezen a vidéken és mert árnyék borult a Bakacsin-erdőre.

"Az ember azokra a történetekre emlékszik, amelyek jelentenek valamit."
Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390279 Írta: Elrenor
Elrenor válaszolt a következő témában: Keretmese
Akkor már csak az a kérdés hogy ez az "egykor", amikor rohírok laktak ott, akkor volt-e, amikor hobbitok is eltek itt. Vagyis sztúr-hobbitok, olyan mifélénk. Na. Értitek. (?)

"Yksi sormus löytää heidät, se yksi heitä hallitsee,
se yksi heidät yöhön syöksee ja pimeyteen kahlitsee
maassa Mordorin joka varjojen saartama on."
Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390267 Írta: Grt
"A hobbitok eredeti területeit a térképen úgy ábrázoltam, hogy azok nyugaton a Nagy-folyó mentén, valamint a Nőszirom és a Szögszikla között - ez egykor rohírok lakta területen helyezkednek el." Írja az atlasz a hobbitok Köd-hegysétől keletre lévő lakóhelyeire.

Téma zárolva.
Több
14 éve 3 hónapja #390257 Írta: Sötét Úr
Elrenor: igen, ezen én is törtem a fejem, már csak azért is, mert a rohirok voltak az egyetlen népség, akik fejében nem egy hatalmas kérdőjel, hanem valami múltfoszlány derengett fel, amikor félszerzeteket láttak. A hobbitokra használt szavuk is azt jelzi, hogy ismerték legalább felületesen a hobbitok életmódját, mert a holbytla "üreglakó" jelentésű (nagyjából). De nagy kérdés számomra, hogy a sztúroknak is voltak-e kapcsolataik a rohirokkal, vagy csak a Megyébe vándorló törzseknek?
Ha jól nézem a térképet - és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy vektorgrafikus, tetszőlegesen nagyítható térképet nézek - akkor Lórientől kb. 100 km-re vagyunk északabbra, és Brí van kb. olyan távolságra tőlünk (pontosabban a Ninglor torkolatától), mint akár Edoras, vagy a Helm-szurdok. Több közünk lehet Beornhoz és a háza "közelében" élő emberekhez. Hmm. Sőt, hümm.
Téma zárolva.
Több
14 éve 4 hónapja #390227 Írta: Elrenor
Hát elvileg (asszem talán az enciklopédiában láttam a minap) a (megyei) hobbitoknak vannak rokoneredetű szavaik a rohírokkal, szóval mindenképpen volt valami kapcsoltak köztük mikor még ott éltek a közelükben (ahol -asszem- most mi is). Bár lehet hogy ez a kapcsolat már megszűnt...

Téma zárolva.
Több
14 éve 4 hónapja #390223 Írta: Sötét Úr
Ezek szerint tehát valamivel gyakoribb a kapcsolatunk az emberekkel (?), mint a megyei hobbitoknak, de ettől függetlenül nem túl rendszeres, sőt. A tündéket feltehetőleg mi magunk nem érdekeljük, ez nekem a GYU-ból kiderülni látszott. Némi lesajnáló-lenéző-elnéző módon kezelnek minket. A törpökkel szerintem még kevesebb lehet a kapcsolatunk, az valószínűleg kizárólag a vásárra korlátozódik (pedig ők legalább méretre hasonlóak, mint mi, elvégre az átlagmagasságuk egy arasznyival nagyobb talán, mint a miénk). (Pratchett és a Camaign for Equal Heights jut eszembe mindig :D - belevigyük esetleg? Majd meglátjuk, mit hoz a helyzet...) Milyen emberekkel lehet kapcsolatunk? Nem nagyon tudok a környéken emberekről, a lovasnép meg messze van, gondolom, legalábbis hobbit-léptékkel mérve. (Pontosabban evezőkkel. Vagy mittudomén.)

Kíváncsi lennék, hogy a többieknek mi a véleménye ezekről, hogyan képzelik el a sztúrok külkapcsolatait, már amennyi van, és kikkel barátkoznának (így láttatlanban) szívesen.

Azért az nagyon buli lesz, ahogy Anglachel hobbit némelyik kisebb termetű tünc meg ember fölé magasodik :D :D :D
Téma zárolva.
Több
14 éve 4 hónapja #390219 Írta: Grt
A GyU elején is csak ennyi van a sztúrokról barátkozás terén: "A sztúrok sokáig tanyáztak a nagy Anduin folyó partjain, és nem féltek annyira az embernéptől." De mivel ők vándoroltak el a Köd-hegység keleti oldaláról a legkésőbb, bizonyára ápoltak valamilyen szintű barátságot a környező népekkel. Meg Gandalf is ismerte Szméagol nagyanyját, ami ugye híres és tiszteletre méltó matróna volt és nem hiszem, hogy csak a hobbitok körében.

Téma zárolva.
Több
14 éve 4 hónapja #390218 Írta: Dodiee
SÚ: Volt valami halvány emlékem mintha az emberekkel jóban lennénk, de nem találom bizonyságát. Ami biztos: zárt matriarchális társadalomban élünk és nem nagyon érintkezünk másokkal. Hogy ez a "nem nagyon" mennyit jelent és főleg kikkel, azt nem tudnám megmondani. Nyilván ez attól is függ, hogy a többi nép mennyire érdeklődik irántunk :) Leginkább a Bakacsinerdőhöz vagyunk talán közel, de nem tudom a tündék mennyire érdeklődhetnek irántunk. De tény, hogy a vásáron ritkán veszünk részt, így lehet hogy kicsit idegenkedünk a másfajúaktól, szerintem ezt is nyugodtan eldönthetjük mi :)

Téma zárolva.
Több
14 éve 4 hónapja #390217 Írta: Sötét Úr
Ez többszörösen nagyon jó! Ezzel a háttérrel hasonlóan kedvező helyzetben vagyunk, mint tavaly Bór népe. A Matula-hasonlat istenkirály, már csak Bánhidi Laci bácsi szellemét kell beszerveznünk! :D Ugyanakkor a helyszín leírása nekem annyiból is szimpatikus, mert az ókorban a Nílus deltája volt hasonló terep :D :D :D Ez egy-két analógiát sugall is. A deltalakók (ahogy a felső-egyiptomiak hívták őket, a "mocsárlakók", "mocsári emberek") gondolkodásmódjában igen jelentős szerepet játszott a víz, és a vízzel kapcsolatos dolgok, és ezek a kifejezéseikben is megnyilvánultak. Aki hazaérkezett, az "vízére tért" (ahogy mi más kontextusban használjuk: hazai vizekre evezett), akik összefogtak, azok "egy vízen egyesültek", és akik végképp reménytelen helyzetbe kerültek, azok "csónak/kormányevező nélkül maradtak" [bár ez nem szó szerint így fordul elő, de nem akarom túlragozni], vagy "nem volt számukra átkelés". Ha valakit ez mélyebben is érdekel, akkor a KEMET-en megtalálható Lótuszvirág Ré orrán, és egyéb zöldségek című cikkemben talál még pár ilyet. Mindenesetre kreatívan alkothatunk ilyen kifejezéseket, egyedi színt adva a dolgainknak.
Hasonlóan fontosnak tartom még, hogy Nősziromfölde a Ködhegységtől keletre, a hegység és a folyó között húzódott, tehát a sztúrok számára elképzelhető egy olyan megközelítés, hogy a hegység, és ezáltal a nyugat minden rossz, azaz főleg az orkok forrása, míg a víz, a keleti irány (amerre a nősziromföldi vizek tartanak, amerre az Andúin folyik) egyfajta ideál (ha még egyiptomiban gondolkodom, akkor egyfajta túlvilág) iránya, ahová minden élő, jó dolog igyekszik.
Mennyire van kapcsolatunk a tündékkel, és más népekkel? Nyilván a vásár jelenti a fő kapcsolatot, sőt, szinte kizárólagos kapcsolatot, de nekem rémlik valami, hogy a sztúrok nyitottabban éltek, mint a megyei hobbitok. Dodiee, tudunk - tudhatunk - erről valamit?
Téma zárolva.
Több
14 éve 4 hónapja #390216 Írta: Dodiee
SÚ: Mindennek lehet jelentősége, ha szeretnénk :) Ez a jó abban, hogy viszonylag keveset tudni a nősziromföldi sztúrokról, hogy elég nagy játékterünk van magunknak kitalálni az identitást. Én alapvetően egy, a mocsaras és vizes árterületeken könnyen mozgó, halászó/horgászó népet képzeltem el, mármint leszámítva az általános hobbit identitást :) Mondjuk képzeljetek el 20+ vidám Matulát xD Mindenképp úgy gondolom hogy fontos a folyó, a víz közelsége, mert nagyon sok mindent adhat.

Egy kis plusz infó a Gyűrű Keresésé-ből:

"Az Óidőkben, mikor a vidék első településeit építették az erdőtündék, mély tóra bukkantak; ebbe ömlött az Anduin. Ez a gyors, lefele tartó szakasz hetven mérföld volt, s végül a Hegységből leereszkedő Nősziromba (Sir Ninglor) torkollt. Az Anduin nyugati részén kiszélesedett a tó, mert a völgy keleti fele igen meredeken lejtett; keleten azonban valószínűleg csak az – akkor még sűrű –Erdőből kivezető hosszú lejtők lábáig ért el. Az Isildur által követett ösvény mentén mindkét oldalon nádasok szegélyezték az enyhe emelkedőt. A tóból később hatalmas mocsár lett, amelyen keresztül apró és kopár szigetek közt kanyargott a folyó; útját káka- és hínárerdő tarkította, s az embernél is magasabbra növő liliomok hada, amelyekről aztán elnevezték a Hegység és a Folyó közti tájat (az alsó szakaszon még inkább elburjánzott a növényzet). A mocsár azonban visszahúzódott keletre, az alacsonyabb lejtők lábánál pedig széles síkság terült el, amelyen könnyen járható fű és káka nőtt."
(Forrás: J.R.R. Tolkien: A Gyűrű Keresése)

Téma zárolva.
Több
14 éve 4 hónapja #390131 Írta: Sötét Úr
Egy érdekes kérdés: mit tudtok szülőföldünkről, Nősziromföldéről? Nem nagyon volt időm utánaolvasni, de a térkép alapján egy mocsaras-erdős vidék (akkor ott szúnyogok is vannak... azokat azért nem igazán szeretem). A portékánk ennek megfelelően kellene alakuljon, tehát a halacskákon kívül nád- és sástermékek, gyékények, stb. is lehetnek. Lehet ennek jelentősége?
Mi lehet az, amire leginkább szükségünk van? Szerszámok, eszközök, ruházathoz anyagok, kelmék, csigák :D
Téma zárolva.
Több
14 éve 4 hónapja #390099 Írta: Elrenor
nekem is nagyon tetszik az induló is meg a címer is!
és nem kaptam ilyesmi levelet :(

Téma zárolva.
Moderátorok: GandalfAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.222 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére