THK
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Arlith írta: Szerintem csak azért érdemes a szablyát és kardot megkülönböztetni egymástól, mert másként kell használni. Persze,hogy ez a gyakorlatban mennyire működik és mennyire csak elméleti szintű ez a megkülönböztetés, azt nem tudom. De nem lehet véletlen (megint csak a honfoglalókhoz, meg az Árpád-korhoz tudok visszanyúlni, mert ahhoz értek valamennyire), hogy a már említett fegyverváltásnál megjelentek átmeneti típusok is, mint a szablyakard, és a szablya markolatú kard.
Spádé, mint spatha? Komolyan nem tudom Mert ebben az esetben az a különbség, hogy egy, vagy kétélű a fegyver. Az se mindegy azt hiszem.
Spádé mint tőrkard. Rapír, ha úgy jobban tetszik. (elég szerencsétlen szóhasználat, de tegnap csak ez jutott eszembe)
A pallos is sokszor egyélű volt, némelykor hajlított, mégis kard.
Másrészről a 17. században amikor már elég rendesen fringiákat használtak a magyarok, sem volt kérdés, hogy az ami a kezükjben van kard vagy szablya.
(szerintem ez továbbra is olyan vita mintha azt mondanánk, az adott állat kutya vagy tacskó)
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Arlith
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
- Köszönetek: 0
Spádé, mint spatha? Komolyan nem tudom Mert ebben az esetben az a különbség, hogy egy, vagy kétélű a fegyver. Az se mindegy azt hiszem.
"God's away, God's away
God's away on business, business"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Másrészről persze a kungfuban is külön alapfegyver a tao és a tien (szablya és egyeneskard), de attól még mindkettővel lehet szúrni és vágni is, csak nem mindegy, melyik van többségben.
Igazából én arra lennék kiváncsi, hogy a jatagánt hova soroljuk, mert az (az eddig általam múzeumban látottak alapján) leginkább egy nagy konyhakésre hasonlít. Keresztvasa sincs.
Fredegár: felhívnám a figyelmed azon apróságra, hogy az első világháború idején Lengyelország éppen nem is létezett.
Másrészt persze, voltak lovasaik az oroszoknak is, meg a németeknek is, de a filmvelvételeken is látszik a lovasok hátán a puska.
(a magyaroknak meg biciklis alakulatai voltak...)
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Arlith
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: A kard mint fegyver fejlődése igen hosszas folyamat, sokminden szerepet játszott benne, de leginkább az, hogy mire is akarták az aktuális korban használni a kardot.
Amíg az ellenfél páncélban volt, nyilván olyan kardot használtak, ami jó estben átüti a páncélt, azaz képes megsebezni az ellenfelet. Amint a páncélok eltűntek a tűzfegyverek fejlődése miatt, már nem kellettek ilyen nehéz kardok, mert az ellen nem volt páncélban. (persze ez azért nem azonnali váltást jelent)
A kardok szépen fejlődtek tovább, aszerint, hogy a kor trendje a szúrást vagy a vágást tartotta jobbnak, lettek egyenesek vagy hajlítottak.
Ha jólemlékszem az első világháborúban, ahol utljára mint fegyvert vették figyelembe a kardot, hazsnáltak mindkettőt, az angol lovasság egyenest, a magyar huszárok hajlítottat.
Csak egy kis toldás még ehhez :
A kardokat azt hiszem érdemes elválasztani a szablyától (gondolom ezt érted hajlított penge alatt). Bár a különbség nem mindig egyértelmű. Például a honfoglalás utáni fegyverváltás alatt nehézkes pontosan megmondani mi kard és mi szablya. Nem feltétlenül hajlított a penge, és nem feltétlenül döntött a markolat- mert ezt szokás a szablya alapjellemzőinek venni. A kard vágásra,döfésre, a szablya súlytásra ///lyúly... – topicgazdi/// való. (Főleg)
A nehézlovas harcmodor megjelenésekor nehéz volt a páncélt átütő kardokat kialakítani- voltak egészen elhibázott darabok, túl nehezek, előrecsúszott súlyponttal, amikkel max pofáraesni lehetett Szal a páncélok esetében ált. a fedetlen testrészeket keresték - ezért is terjedtek el a tőrök. Meg persze ezért alakult ki a számszeríj, mert az viszont átütötte a páncélt. Persze a tűzfegyverek mindent felborítottak.
Nálunk nem annyira volt jellemző a nehézlovasság (vagy "klasszikus lovagi harcmodor") mint nyugaton. (Ez a nyergeken, ábrázolásokon, nagyon jól látszik).Mindig megvolt a könnyű és vegyes harcmodor is. Így maradt meg a szablya, csak tessék megfigyelni a huszárokat.
Nah, ennyi okoskodás... egy régésztől És persze a folyamatokat igencsak leegyszerűsítettem
"God's away, God's away
God's away on business, business"
- Bögyös Fredegár
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Igen, voltak a lengyeleknek lovas alakulataik mindkét világháborúban. Sőt, a második világháborús nagy német hadigépezetnek is voltak lóháton mozgó egységeik, igaz, nem lehettek sokan.
Az az állítás, hogy a lengyelek csak kardokkal, tágabban értelmezve közelharci fegyverekkel lettek volna felfegyverkezve a német invázió ellen, nem igaz. Akkoriban persze még a hadseregekben többé-kevésbé megmaradt a kard tradíciója, de már rég nem harcra használták őket, hanem pusztán státuszszimbólumként funkcionáltak. Lengyel tisztek ugyanúgy viseltek kardot, mint ahogy a német tiszteknek is sok esetben kardot adományoztak. A lényeg, hogy a lengyelek nem pusztán csak karddal felszerelt lovassággal rendelkeztek a német támadás idején. Volt lőfegyverekkel felszerelt lovasságuk és gyalogságuk, volt tüzérségük (nem túl erős), volt légierejük (szintén nem nagy számú), és voltak páncélosaik is. Bár ez utóbbit már nem merném teljes valószínűséggel kijelenteni, de emlékeim szerint kezdetleges páncélosokkal ők is rendelkeztek, még ha elhanyagolható számban is.
- Eglarcarien
- Nem elérhető
youtube.com/watch?v=BkNTAfYOqaI
(a narancssárga ruhás Shi Xing Hong Shi-Bo, őrá kell odafigyelni...)
Your blood is not shared with your husband unless something goes wrong.
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Cunnir írta: Inkább Neked kéne kinyitni.
Cunnir, Cunnir, akinek ilyen pechje van, az inkább ne szóljon egy szót se.
Előbb belekötsz egy biológusba biológiai témában, most pedig kioktatnál egy történelem szakost a Második Világháborúról? Én a helyedben elgondolkoznék...
Our knees do not bend easily
- Ery
- Nem elérhető
- Cunnir
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Cunnir írta:
Alyr Arkhon írta:
Cunnir írta:
Alyr Arkhon írta: Cunnir: Nem csak karddal, puskával is.
gillz: Persze, kb fél év alatt meg is tudjuk csinálni, kis szerencsével. (és megfelelően kevés résztvevővel)
Hát nem tudom I.II. világháborús dolgokat nézve csak kardokat láttam
Offon persze
Ha kérhetlek, ne keverd a két világháborút, mert piszok nagy különbség van ám a kettő között.
Off:
Hát nincs nagy különbség a kettő között ha legyeleket nézzük.
Hát nem.
Felsoroljam a különbségeket, vagy képes vagy kinyitni egy törikönyvet?
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Cunnir
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta:
Cunnir írta:
gillz: Persze, kb fél év alatt meg is tudjuk csinálni, kis szerencsével. (és megfelelően kevés résztvevővel)
Offon persze
Ha kérhetlek, ne keverd a két világháborút, mert piszok nagy különbség van ám a kettő között.
Off:
Hát nincs nagy különbség a kettő között ha legyeleket nézzük.
A gyenge soha nem képes megbocsátani.A megbocsátás az erősek tulajdonsága.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Cunnir írta:
Offon persze
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Cunnir
- Nem elérhető
Offon persze
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Cunnir
- Nem elérhető
Pénteken kéne megint órára menni:DRanamarth (Endóriel) írta:
Cunnir írta: Lengyelek is lovas rohammal támadtak a németekre, meg kardokkal.
Maradok az íjászkodásnál
Na,még egy íjász!Remek!Üdvözöllek a Tolkien rajongó íjászok között:)))
Kicsi koromban íjászkodtam utoljára de föl frissítem a tudást:)
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
Cunnir írta: Lengyelek is lovas rohammal támadtak a németekre, meg kardokkal.
Maradok az íjászkodásnál
Na,még egy íjász!Remek!Üdvözöllek a Tolkien rajongó íjászok között:)))
"Ember,ki szívén gyalogol
S kíméli kérges lábait,
Jajgat,ha majd tüskébe hág
S elveszti csendes álmait."
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
- Cunnir
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Cunnir írta:
Alyr Arkhon írta:
Cunnir írta:
Holtak vezére írta: az "verekedés"-hez is kell taktika. legalább annyi mint a víváshoz. elvégre itt egyszerre több "fegyvert" is alkalmazol, ott meg maximum egyszerre kettőt.
Maradok a kardnál.D
Az sokkal szebb mint a futkosás és az agyabulálás.
Szerintem a bajvívás trükösebb mint a sima ökölvívás
Nem, a legkevésbé sem trükkösebb, de ugyanolyan trükkös.
Rendes kardos harcnál ugyanúgy használsz kezet, lábat, testet, mint pusztakezesnél, csak általában (amíg mindkét félnél fegyver van) földharcra, leszorításra nem kerül sor.
Viszont van helyette fegyver, amit így vagy úgy felhazsnálhatsz az ellenfél harcképtelenné tételére.(azt már ki ki maga dönti el vérmérséklete szerint, mi is számít harcképtelennek)
Egyébként áruld el kérlek mi a manót értesz te bajvívás alatt?
UI: A mai sportvíváshoz készült kardok, tőrök ugyanúgy acélból készülnek, mint a régiek.
Például.
Vannak különböző ilyen harc művészeti csoportok.
pl: akik a lovagi harc modorral foglalkoznak stb.
Erre gondolok.
De a kard kialakítása a századok folyamán is változott mindíg más, hogy készítették el, tekintetre a korszakra.
Legalábbis én ezt vettem ki ha nézegetek kardokat.
Vannak harcművészetek és vannak küzdősportok. A kettő azért nem ugyanaz.
Akik lovagi kardvívást tanulnak, azok ugyanúgy nem csak a kard pengéjével csapkodják a másik kardjának a pengéjét, mint a filmekben, mert az bár látványos, de harcban hatástalan.
Ők is használnak lökéseket meg minden, akárcsak bárki más aki harcként akar vívni, nem sportként.
És aligha hívják bajvívásnak azt, amit tanulnak. (de ezt majd megkérdem, vagy Ery ha erre jár, beírja)
A kard mint fegyver fejlődése igen hosszas folyamat, sokminden szerepet játszott benne, de leginkább az, hogy mire is akarták az aktuális korban használni a kardot.
Amíg az ellenfél páncélban volt, nyilván olyan kardot használtak, ami jó estben átüti a páncélt, azaz képes megsebezni az ellenfelet. Amint a páncélok eltűntek a tűzfegyverek fejlődése miatt, már nem kellettek ilyen nehéz kardok, mert az ellen nem volt páncélban. (persze ez azért nem azonnali váltást jelent)
A kardok szépen fejlődtek tovább, aszerint, hogy a kor trendje a szúrást vagy a vágást tartotta jobbnak, lettek egyenesek vagy hajlítottak.
Ha jólemlékszem az első világháborúban, ahol utljára mint fegyvert vették figyelembe a kardot, hazsnáltak mindkettőt, az angol lovasság egyenest, a magyar huszárok hajlítottat.
Egyébként azért kérdem, mit értesz bajvívás alatt, mert a magyar bajvívás fénykora a 16-17. század éppen a páncél utáni átmeneti kor, és nemigen hasonlítanak az akkori kardok a lovagkardokra.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Cunnir
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta:
Cunnir írta:
Holtak vezére írta: az "verekedés"-hez is kell taktika. legalább annyi mint a víváshoz. elvégre itt egyszerre több "fegyvert" is alkalmazol, ott meg maximum egyszerre kettőt.
Maradok a kardnál.D
Rendes kardos harcnál ugyanúgy használsz kezet, lábat, testet, mint pusztakezesnél, csak általában (amíg mindkét félnél fegyver van) földharcra, leszorításra nem kerül sor.
Viszont van helyette fegyver, amit így vagy úgy felhazsnálhatsz az ellenfél harcképtelenné tételére.(azt már ki ki maga dönti el vérmérséklete szerint, mi is számít harcképtelennek)
UI: A mai sportvíváshoz készült kardok, tőrök ugyanúgy acélból készülnek, mint a régiek.
Például.
Vannak különböző ilyen harc művészeti csoportok.
pl: akik a lovagi harc modorral foglalkoznak stb.
Erre gondolok.
De a kard kialakítása a századok folyamán is változott mindíg más, hogy készítették el, tekintetre a korszakra.
Legalábbis én ezt vettem ki ha nézegetek kardokat.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Cunnir írta:
Maradok a kardnál.D
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Holtak vezére
- Nem elérhető
"A kevesek mi vagyunk ugyan, ám mi tiszta szívvel indulunk csatába, míg amazok sokan, rohadt disznók egytől egyig"
- Meleth_lin
- Nem elérhető
"(...)That's the most important part of the story: the ending.
This one... is very good. This one's perfect."
- Cunnir
- Nem elérhető
Maradok a kardnál.D
- gillz
- Nem elérhető
Van-e itt olyan, aki szívesen koreografálna/bemutatna valami látványos harcot, amit megfelelő jelmezekkel és körítéssel akár Középföldére is lehet helyezni?
Mittomén, lehet általános tünde tájcsí harcmodor formagyakorlatai, vagy akár egy harcjelenet konkrét megvalósítása (persze, vér és belsőségek nélkül) a Gyuból, vagy Szilmarilokból...
Lényeg, h jól begyakorolt legyen, és Középfölde hangulatát hordozza magán.
gillz
need more brainz. yourz. now.
- Holtak vezére
- Nem elérhető
"A kevesek mi vagyunk ugyan, ám mi tiszta szívvel indulunk csatába, míg amazok sokan, rohadt disznók egytől egyig"
- Cunnir
- Nem elérhető
Snuffles írta:
nem tudtam, hogy te mindenhez értesz fémdarab, ez jó.Cunnir írta: [...] fém darabbal harcolni:D [...]
Végülis egy fém darab nem?
Csak vannak rajta egyéb díszétések:D
Sajnos nem élesek, mekkora kár.
Verekedésben nem kell sok taktika vívásnál annál inkább kell.
A lovagok egyszerre több ellenfélel küzdöttek bár nekik volt egy dárdájuk , kardjuk, meg pajzsuk is
Előszzör használták a dárdát amivel igyekeztek kiverni az ellenség kezéből a kardot.
Voltak bronz,vas,acél kardok bár voltak rézből is:D
Mindegyik századnak van egy kardja, mostani XXI sz. kardok roppant könnyűek:). Nem is tudom már miből készülnek
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Ben Kenobi írta:
Hmmm... Ki?Alyr Arkhon írta: A bajvívás sem rossz, vannak köztünk akik középkori kardvívást tanulnak...
Ery, Esgal a Kard Rendjénél. (meg mégh mások is de ők tudtommal nem THK tagok)
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ben
- Nem elérhető
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.