- Köszönetek: 0
Nyelvek és írások
- Cicaful
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Hogy értetted azt, hogyha "ha a nagyapám ezt hallaná "? (Mondjuk, csak ha megkérdezhetem ) Ő ilyen jól tudja a tündenyelveket?? 8O
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ragoran
- Nem elérhető
varda: az oldalak naon jók!! Már 10perce ezeket nézegetem! Hantale!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- amanibhavam
- Nem elérhető
Haldir: quenya ill. sinda szótár alighanem azért nem nagyon jelenik meg, mert ezek copyrightos dolgok, és a Tolkien Estate nem nagyonm szívesen ad engedélyt ilyesmire; neten persze találhatsz, ld. az én weblapomat is
mellesleg tudtommal Gumipók, aki a Közösség fórumba írogat, éppen most készít egy sinda szótárt v. nyelvtankönyvet - hogy ez milyen állapotban van és hogy szerzett rá engedélyt, nem tudom
love is the shadow that ripens the wine
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
A ménes tán lehetne: horma roccoiva >> lócsorda (ha a nagyapám ezt hallaná ) De nincs jobb ötletem
Namárie!
Varda Tintallë
I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Tengwar ügyben érdemes megpróbálkoznod a következő címmel:
hem.passagen.se/mansb/at
sztem amani weboldala is ide igyekszik mutatni, csak vmiért nem működik.
Tanfolyam ügyben próbálkozz a www.ardalambion.com website-tal. Ez mindannyiunk fő kiindulópontja.
Namárie!
Varda Tintallë
- Haldir
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
A tünde-szótár nagyon tetszik! Fantasztikus munka!
Sajnos a fontokat nem tudom letölteni, pedig nagy szükség lenne rá a további lépésekhez.
Ha tudtok további tengwar-letöltőhelyeket, akkor írjatok.
Köszönöm.
kovácspengetivjavasat
- Haldir
- Nem elérhető
Köszönöm az infót.
Aiya!
kovácspengetivjavasat
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Elen síla lúmenn' omentielvo!
"Tündeszótár" ügyben látogass el amanibhavam weboldalán az Aryoni Eldaron részre. (A weboldalt megtalálod, ha rákkattintasz a hozzászólása alatt a www-vel jelzett ikonra.) Különben visszaolvasgatni is érdemes a topicban, ha érdekelnek a tünde nyelvek.
Namárie!
Varda Tintallë
- Haldir
- Nem elérhető
Szeretném megtudni, hogy létezik-e valamilyen kiadásban tünde-szótár, illetve nyelvkönyv?
kovácspengetivjavasat
- Cicaful
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Segítségetekre lenne szükségem, mi a ménes quenyául?
Millió köszönet érte!
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Mára meryale ilyain! >> Kellemes ünnepet mindenkinek!
Namárie!
Varda Tintallë
- shaira
- Nem elérhető
- Ragoran
- Nem elérhető
1: Mit jelent amit írtál? Mára az vmi oasmit jelent, hogy jó, nem?
2: A Filmben mit mond Aragorn Legolasnak a Tanácsban? Avodad, Legolas???? Ez csak úgy hallás alapján írtam úgyhogy tuti rossz..
- amanibhavam
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
amanibhavam írta: lássuk csak:
a honlapomon (tudod, drstrange.cjb.net) a fontok menüpont alatt találsz pár letölthető tünde fontot, köztük van a Tengwar Cursive is, ami pont úgy néz ki, mint a Gyűrűn lévő felirat
Aiya Amani!
A honlapodon a fontokra kattintva (belül az egyes fontoknál) azt az üzenetet kapom, hogy a lap nem elérhető. Mi történt? Vagy csak az én gépem hülyéskedik?
Nekem tulajdonképp mindegy, mivel már úgyis leszedtem a fontokat az eredeti helyről, de hátha a többieknek nem mindegy.
Namárie!
Varda Tintallë
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Ragoran
- Nem elérhető
"Nem vagy buta, csak még keveset tudsz." Nagyon köszi!!!
- amanibhavam
- Nem elérhető
"Nem vagy buta, csak még keveset tudsz."
én könnyen beszélek, valamikor 83 táján kaptam az els? számtógépemet, volt id?m megtanulni, mi az a font
papádnak meg mondd meg, ezek kicsi és ártalmatlan fileok
- Ragoran
- Nem elérhető
Nagyon hálás vagyok! Komolyan! És bocs, hogy ien szita agyú vagyok...
A bibi csak az, hogy Apám nem naon engedi, hogy vmit letöltsek, de megpróbálom meggyőzni! És még egyszer AMY:NAON KÖSZÖNÖK MINDENT
- amanibhavam
- Nem elérhető
font = betűtípus, karakterkészlet, amivel a számítógéped a szöveget kiírja, pontosabban amiből kiírja
feltételezem, hogy valamilyen windows változat fut a gépeden, akkor a \windows\fonts könyvtáradban találod mindazokat a betűtípusokat, amik a gépeden telepítve vannak, amikből válogathatsz, ha egy szöveget le akarsz írni; ilyenek pl. a Times New Roman, a Verdana, a Trebuchet, A Bookman stb.
A Vezérlőpult -> Betűtípusok beállításnál meg is tudod nézni az egyes fontokat, hogy néznek ki
namármost ügyes és kreatív emberek Tolkien nyomán készítettek különböző tünde betűkészleteket is, ezeket használva a gépeden is tudsz tengwákkal írni; pl. úgy, hogy egyszerűen elindítasz egy szövegszerkesztőt - pl. Wordpad -, beállítod a megfelelő fontot, és már mehet is. Ehhez persze meg kell tanulni, hogy melyik billentyűre melyik tengwát tette a font készítője, de ezt hamar meg lehet szokni
a honlapomon (tudod, drstrange.cjb.net) a fontok menüpont alatt találsz pár letölthető tünde fontot, köztük van a Tengwar Cursive is, ami pont úgy néz ki, mint a Gyűrűn lévő felirat
telepítésük roppant egyszerű, le kell tölteni, ki kell tömöríteni, és a .ttf kiterjesztésű fájlokat be kell másolni a \windows\fonts könyvtátba
- Ragoran
- Nem elérhető
Na jó! akkor sem fog ki rajtam!
Szóval
1: mi az a font
2:Tengwar Cursive . Ez mi?
Ha már nincs türelmed hozzám nem kell válaszolni! De komolyan! El tudom képzelni, hogy mennyire eleged lehet belőlem!
- amanibhavam
- Nem elérhető
én személy szerint, ha kézzel írok tengwákat, akkor leginkább a Tengwar Cursive fontot igyekszem utánozni, az egész jól írható folyamatosan
- Ragoran
- Nem elérhető
A hármas válaszodhoz megint lenne kérdésem. Amiket leírtál azt kb. eddig is tudtam. Amit kérdezni akartam: ha simán egy cerkával felszerelkezve nekiállok tünde szöveget rajzolgatni, akkor, hogy ábrázoljam ezeket a hosszú és rövid támaszokat????
Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat, biztos lesz még kérdésem
- amanibhavam
- Nem elérhető
Yonya, inye-tye méla. Fiam, én szeretlek téged.
2. duális: te + én
exkluzív: akihez beszélsz, az nincs benne a "mi"-ben
inkluzív: akihez beszélsz, azt is beleérted a "mi"-be
3. a quenya írás a megelőző mássalhangzóra helyezi a tehtát (a magánhangzót jelölő jelet), ha nincs ilyen, akkor a rövid támaszra, ami a standard quenya fontoknál (pl. parmaite) az 1-estől balra lévő billentyűn van; a hosszú mhangzók mindig a hosszú támaszra kerülnek (ugyanott, csak shifttel)
- Ragoran
- Nem elérhető
Kérdéseim:
1:Az önálló szem. névm.-okhoz többet írtál. Mitől függ, hogy meiket használom??? Tök mindegy v. erre is van vmi szabály????
2: Tudom, hogy hülye vagyok, de kezdjük ott, hogy a magyar részét sem értem... Pl. mi a: duális, exkluzív...
3: Én már megtanultam a tünde betűket leírni, de csak magyar szöveget írtam át tündébe. Az lenne az első kérdésem, hogy, ha 'rendesen' tündéül akarok írni akkor, hogy jelölöm az 'á'-betűt, ha quenyául írom és az elötte levő betűre kerül az 'á'?? Na most teljesen érthetetlen voltam,bocs..., ha naon nem érted, akkor sikíts és megpróbálom érthetőbben leírni! Ezzel kapcsolatban a másik kérdésem, hogy írtátok, hogy pl. a BEA szónál ugy (megintcsak quenyánál) A 'B' fölé kerül az 'E' és az 'A' meg támasztékra (v. mire, már nem naon emléxem) kerül. A kérdésem: Mi ez a támaszték??
Na asszem most 'csak' ennyi kérdésem lenne, legalábbis a többi most nem jut eszembe
Gondolom már végképp az agyatokra megyek, bocs...
- Ragoran
- Nem elérhető
is, mert egyenlőre nem teljes tiszta! Hantale-hantale-hantale-hantale-hantale...!!!!
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Tudtátok, hogy a 15. századi magyarországi ferences irodalom egyik legnagyobb alkja, Temesvári Pelbárt latin írásaiban fel-fel bukkan egy-egy magyar szó, köztük a trufa (=tréfa) is?
- amanibhavam
- Nem elérhető
úgyhogy kénytelen vagy másképp kifejezni a dolgot
az a mondat jól van úgy ahogy van - az a lényeg a Q és a magyar mondatban is, hogy az adott szóról világosan derüljön ki, milyen mondatrész
bunkó barom - gőzöm sincs
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.