Lothlórien - Tündék

Több
20 éve 7 hónapja #181722 Írta: Artemisz
Artemisz válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Namarie írta:

Artemisz (Celebthil) írta: Ejnye, Felagund, a Tolkien-Enciklopédia direkt azt állítja, hogy halandóvá váltak, mert nem mentek el az apjukkal!!
Megnéztem!

Sajnos a Tolkien - enciklopédia sok esetben nem lehet perdöntő, mert teli van hibával.

Ezt én is tudom (elégszer a számba rágtátok :roll: ), de ebben kivételesen igazat ír...

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 7 hónapja #181716 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Artemisz (Celebthil) írta: Ejnye, Felagund, a Tolkien-Enciklopédia direkt azt állítja, hogy halandóvá váltak, mert nem mentek el az apjukkal!!
Megnéztem!

Sajnos a Tolkien - enciklopédia sok esetben nem lehet perdöntő, mert teli van hibával.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 7 hónapja #181713 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Akkor bocs, de valami mintha azt mondaná, hogy elhajóztak apjukkal...
Mi is? :?

Our knees do not bend easily

Több
20 éve 7 hónapja #181711 Írta: Artemisz
Ejnye, Felagund, a Tolkien-Enciklopédia direkt azt állítja, hogy halandóvá váltak, mert nem mentek el az apjukkal!!
Megnéztem!

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 7 hónapja #181710 Írta: Artemisz
"Arról nincs feljegyzés, hogy Celeborn végül mikor távozott Szürkerévbe, utána pedig senki sem maradt, aki még emlékezhetett volna a Középföldei Óidőkre.."

Tehát elvileg biztosan eltávozott..

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 7 hónapja #181709 Írta: Felagund
Elladan és Elrohir tényleg meghaltak (ellentétben a TE állításával :evil: ), mivel nem mentek el Elronddal, ami az utolsó lehetőségük lett volna, így az ember-sors jutott nekik, csakúgy, mint Arwennek.

Több
20 éve 7 hónapja #181708 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Hát, nemtom: tény és való, hogy Celeborn néha kicsit papucsnak tűnik. Elvégre Galadriel a leghatározottabb és tevékenyebb tündenő egész Közpföldén, Celeborn meg nem igazán csinál semmit.
Tényleg, arról lehet tudni valamit, hogy végül Galadriel után ment-e?

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
20 éve 7 hónapja #181705 Írta: Artemisz
Hát, Namarie, én továbbra is azt tartom, hogy Elladanék NEM hajóztak el! (Ankalimon meg is erősített benne!)

És a Völgyzugolyba távozása C.-nak, az a "néhány évvel azután" tutira nem 120 év!!! :roll:

Én akkor is úgy képzelen, hogy Celeborn egymaga hajózott el, kb. 40-50 évvel a háború után, az ikrek pedig végül Középföldén haltak meg, távol mindentől, a Vadonban, ahol oly sokat vándoroltak a kószákkal, és senki sem tudja, merre nyugszanak... :cry: :cry:

Oké, leálltam... Csak gondoltam, megosztom veletek..

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 7 hónapja #181701 Írta: Felagund
Ami azt illeti, ez az országlásba való belefáradás elég gyors volt, mert azelőtt szvsz nem hiszem, hogy Galadriel mellett érdemi beleszólása lett volna Lothlórien ügyeibe... :?

Több
20 éve 7 hónapja #181700 Írta: Namarie

Felagund írta:

Namarie írta: Ha valaki ezt a verziót fogadaj el, akkor arra, hogy miért nem mentek el együtt, számomra a következő válasz van: mert még nem jött el az ideje, Celebornnak volt még dolga Középföldén.

Ömm...

Konkrétan mire gondolsz???

Szvsz Celeborn nem az a személyiséggel kifejezetten felruházott valaki... :?

NEM BÁNTANI CELEBORNT!!!!!!!! /me villogó szemekkel néz körül, hogy ki merészeli leszemélyiségnélkülözni Celebornt.. fivérének is csak finom kritikát enged meg.....

on:

igazatok van, de azért a Függeléket is figyelmbe kell venni, ami azt írja, hogy Celeborn végül belefárad az országlásba. Kötődhet is a Középföldéhez, de dolga is lehet ott.
Artemisz: vannak olyan fanfictionok, amik szerint ő temeti el Arwent. (Siltől az info). Szerintem is elmegy végül nyugatra, talán Elrond fiaival együtt..

Több
20 éve 7 hónapja #181697 Írta: Artemisz
Ez, hogy személyiség nélküli, talán durva kijelentés, C. mindenképpen fontos társa Galadrielnek...
(Bár azt én se értettem, miért "tartják őt a középföldi tündék legbölcsebbikének.." :? )

De ez mind1.

A regényemben szerepel, hogy én hogy láttam C. távozását. Mármint mikor Völgyzugolyból elment végül Nyugatra.. Ha vkit érdekel, betehetem.. Ez az én véleményemet tükrözi.

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 7 hónapja #181696 Írta: Artemisz

Namarie írta: Ha valaki ezt a verziót fogadaj el, akkor arra, hogy miért nem mentek el együtt, számomra a következő válasz van: mert még nem jött el az ideje, Celebornnak volt még dolga Középföldén.

De MICSODA?

Az, hogy gyámolítgassa az ott maradt szerencsétlen tündéket? :roll:

Akik továbbra se fér a fejembe, miért nem tartottak az Úrnővel..

Az én olvasatom szerint C. 1értelműen sinda, és még túlzottan kötődött Középfölde erdeihez, ezért csak aztán hagyta el, mikor rájött, hogy nem tud meglenni G. nélkül..

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 7 hónapja #181693 Írta: Felagund

Ömm...

Konkrétan mire gondolsz???

Szvsz Celeborn nem az a személyiséggel kifejezetten felruházott valaki... :?

Több
20 éve 7 hónapja #181690 Írta: Namarie

Artemisz (Celebthil) írta: Az se rossz!!

De nekem C. már csak szürketünde marad..

[size=9:4hcczb2l](Felagund, gratula az 1000-hez! :wink: )[/size]

Várjunk!

És Tolkien melyik verzió szerint értelmezte a GyU-ban a kapcsolatukat? Mert ha 1ütt távoztak Ny-ról,, mért nem 1ütt is mentek vissza? 8O

A GyU - ban szerintem inkább az a verzió van, hogy Celeborn sinda. De: van Galadrielnek egy mondata, ami a zavart okozza. A mondat lényege, hogy mindketten nyugatról jöttek, és már nagyon régóta együtt élnek. Ez a Nyugat lehet Valinor is, de lehet egyszerűen a régen víz alá került Doriath, ami Lórientől nyugatra volt.

Az, hogy Celeborn visszatérő teler lenne a Gyűrű Keresésében, az egy filozofikusabb, etikai hangvételű szövegben található elgondolás.

Ha valaki ezt a verziót fogadaj el, akkor arra, hogy miért nem mentek el együtt, számomra a következő válasz van: mert még nem jött el az ideje, Celebornnak volt még dolga Középföldén.

Több
20 éve 7 hónapja #181678 Írta: Artemisz
Az se rossz!!

De nekem C. már csak szürketünde marad..

[size=9:2xopja25](Felagund, gratula az 1000-hez! :wink: )[/size]

Várjunk!

És Tolkien melyik verzió szerint értelmezte a GyU-ban a kapcsolatukat? Mert ha 1ütt távoztak Ny-ról,, mért nem 1ütt is mentek vissza? 8O

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 7 hónapja - 20 éve 7 hónapja #181677 Írta: Felagund

Artemisz (Celebthil) írta: Állj, állj!!!! :closed:

Időt kérek!

Totál bezavartok!!

Celeborn szürketünde volt, nem?? 8O

A GyU-ba bekerült verzió szerint igen. De amiről mi beszélünk Namariével, abban teler volt, és aszerint a verzió szerint Galadriel és Celeborn magányosan mentek a noldák után, hajón.

Jé, 1000!!! :dance: :cheers:

Több
20 éve 7 hónapja #181675 Írta: Artemisz
Állj, állj!!!! :closed:

Időt kérek!

Totál bezavartok!!

Celeborn szürketünde volt, nem?? 8O

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 7 hónapja #181674 Írta: Felagund
Aban a szövegvariánsban Celeborn teler tünde, Olwë rokona, így ő az egyetlen Teler, aki visszatér Középföldére.

Több
20 éve 7 hónapja #181672 Írta: Artemisz
Én úgy tudtam, Celeborn sose volt Nyugaton....

Más mi magyarázná, hogy G. távozása után is még maradt? :hein:

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 7 hónapja #181671 Írta: Namarie

Niph/Elentári írta:

Suhifarok írta: Nekem se igazán...de mindig sóvárgott Nyugat után, csak épp nem mehetett vissza...egy darabig...és hát Melkor kis támadása miatt hagyta el Valinort (akkor az összes tünde meg lehetett zavarodva :wink: )

Nekem úgy rémlik hogy Galadriel saját maga el akart jönni Valinorból mert kalandra,hatalomra vágyott Középföldén.Aztán el is jöhetett volna asszem Manwe engedélyével (de ez nem történt meg), mivel Melkor ekkor támadt így aztán a Valák már nem engedték volna hogy elhajózón.
Ezért aztán ugymond ő is "meglógott"" Valinorból a ""lázadókkal"""(Feanor) együtt

Az egyik szövegváltozat szerint. Ebben Celebornnal együtt távozik Valinorból.

Szerintem több dolog motiválja Galadrielt, hogy Középföldén maradjon. Számomra logikusnak tűnik az is, hogy egy idő után feleősséget vállal azokért, akik ott vannak vele, és szereti Celebornt is.

Szvsz egyfajta személyiségfejlődés, pontosabban: személyiségkiteljesedés figyelhető meg nála. Először megzavarodva, saját birodalom után vágyva otthagyja Valinort, történik egy csomó szörnyűség, a férje kivételével MINDENkIJÉT elveszíti Középföldén, de egyre erősebb és hatalmasabb lesz, míg ki nem állja a végső próbát. A bölcsessége teljesedik ki, és ez a bölcsesség meglátásom szerint abban áll, hogy egyfelől nem befolyásolunk másokat, hanem hagyjuk szabadon választani, másfelől csak a saját, tiszta eredetű, önmagunkból fakadó hatalmunkat és tudásunkat használjuk fel- mások megsegítésére.

Több
20 éve 7 hónapja #181667 Írta: Artemisz

Felagund írta: és mivel visszautasította az Egy Gyűrűt, a Valák feloldották a rá vonatkozó tilalmat, így elhajózhatott.

Ez szépen hangzik... :D

Kösz, Felagund!

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 7 hónapja #181661 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
A Szilmarilokban az van, hogy hatással voltak rá Feanor gyújtó szavai, és akkor támadt a szívében vágy az önállóságra.

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
20 éve 7 hónapja #181650 Írta: Niph
Niph válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Suhifarok írta: Nekem se igazán...de mindig sóvárgott Nyugat után, csak épp nem mehetett vissza...egy darabig...és hát Melkor kis támadása miatt hagyta el Valinort (akkor az összes tünde meg lehetett zavarodva :wink: )

Nekem úgy rémlik hogy Galadriel saját maga el akart jönni Valinorból mert kalandra,hatalomra vágyott Középföldén.Aztán el is jöhetett volna asszem Manwe engedélyével (de ez nem történt meg), mivel Melkor ekkor támadt így aztán a Valák már nem engedték volna hogy elhajózón.
Ezért aztán ugymond ő is "meglógott"" Valinorból a ""lázadókkal"""(Feanor) együtt

“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)

Több
20 éve 7 hónapja - 20 éve 7 hónapja #181643 Írta: Felagund
Artemisz:
Galadriel szvsz elég ambivalens érzelmekkel viseltetett Nyugat, és a Valák iránt, mert egyrészt ő a másodkorban ki volt tiltva Valinorból (bizonyos szövegvariánsok szerint), és ezért nyilván már csak dacból se akart visszamenni, másrészről viszont - mint minden tünde - vágyott arra, hogy elhajózzon, egyrészről azért, mert ő volt talán az utolsó calaquend, aki Középföldén maradt, másrészt az Egy Gyűrű elmúltával a tündék gyűrűi is elvesztették a világba belefáradást gátló hatásukat (szép mondat :D ). Ezért Galadriel a GyH után fakónak érezte Középföldét és mivel visszautasította az Egy Gyűrűt, a Valák feloldották a rá vonatkozó tilalmat, így elhajózhatott.

Több
20 éve 7 hónapja #181622 Írta: Artemisz
Sóvárgott Nyugat után?

Na, ne!

Akkor miért mondja azt Frodónak:
"Ha küldetésetek sikerrel jár... kénytelenek leszünk Nyugatra vándorolni.."

Ez egyre zavarosabb... :roll:

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 7 hónapja #181619 Írta: Suhifarok
Suhifarok válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Nekem se igazán...de mindig sóvárgott Nyugat után, csak épp nem mehetett vissza...egy darabig...és hát Melkor kis támadása miatt hagyta el Valinort (akkor az összes tünde meg lehetett zavarodva :wink: )

Több
20 éve 7 hónapja #181618 Írta: Artemisz
"A tündék szeretete földjük és műveik iránt mélyebb, mint a Tenger mélye, fájdalmuk halhatatlan és enyhíthetetlen. De ők inkább elvetnek mindent, semhogy megadják magukat Szauronnak, mert mostanra már megismerték.."

:cry: :cry:

[size=9:1qhcjhyf](Bár a rendszertant vágnám ennyire folyékonyan :roll: )[/size]

De tényleg, ha egyszer Galadriel már látta a Két Fa fényét, hogyan érezhette mégis igazi otthonának Középföldét? Ez sohasem fért a fejembe...

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 7 hónapja #181617 Írta: Suhifarok
Suhifarok válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Artemisz: Talán túlságosan fáj a szívük Középfölde tájai után. Nyugat jó, meg minden, de már nem Lothlórien... :wink:

Több
20 éve 7 hónapja #181608 Írta: Artemisz
Majd beletanul... :roll: :wink:

Igaz is: a Könyvben olvashatjuk, hogy a Negyedkorban, miután G. elhajózott és C. Völgyzugolyba ment,
"Lórienben a régi népnek csak maradéka tengődött szomorúan, és Caras Galadhonban megszűnt a fényesség meg az énekszó."

Abszolút nem értem, miért maradtak ott! Mért nem mentek el ők is?

Meg amit Haldír mond a Szövetségnek:
"Ahol nem nő mallorn-fa, ott nyomorúságos lesz az élet. S annak semmi híre, hogy a Tengeren túl is nőne.."

HOgy lehet "nyomorúságos" az élet Nyugaton? 8O 8O :hein:

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 7 hónapja #181607 Írta: Felagund
Kedves Krisie!

Egyrészt kifejthetnéd bővebben, hogy mit értesz "tünde szerepjáték" alatt, másrészt szvsz több esélyed van a válaszra, ha mondjuk inkább a "Tolkien és a szerepjáték" topicban próbálkozol (Középfölde csoport) ;)
Ráadásul ez itt kissé offnak minősül...

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.838 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére