Lothlórien - Tündék

Több
20 éve 5 hónapja #199517 Írta: Nwalme
Nwalme válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Angwen írta:

Szerintem Curufin egyszerűen nem érezte a feladatának, hogy beleavatkozzon, ha egyszer Aredhel nem kért tőle segítséget

ez elég érdekes, szerintem a dühös Eol alapján igazán átláthatta volna a helyzetet,de tovább engedte, pedig joga lett volna megállítani, nem?

...one day i met a precious soul
whose words had touched my heart
his poetry resounded so
it tore my soul apart...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 5 hónapja #199187 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Ha jól emléxem, Aredhel jobb viszonyt tartott fenn Fëanor fiaival, mint a legtöbben Fingolfin és Finarfin házából. Szerintem Curufin egyszerűen nem érezte a feladatának, hogy beleavatkozzon, ha egyszer Aredhel nem kért tőle segítséget. Aredhel meg inkább minél távolabb akart kerülni "otthonról", amilyen hamar csak lehetséges volt, meg talán nem is számított rá, hogy Eöl ilyen hamar visszatér...

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 5 hónapja #199082 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Pontosítok: a lényeg, hogy utána, minekutána észrevette őket, illett volna feltartóztatnia.. persze, hogy nem tezsett neki, nekem se teszene, de itt felmerül a kérdés, hogy mennyire a rokoni érzés Curufinban? Szvsz semennyire, mint azt a Nargothrondba történetek mutatják...

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
20 éve 5 hónapja #199066 Írta: Suhifarok
Suhifarok válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Curufin kémei észrevették Aredhelt és Maeglint, épp ezért Curufin figyelte az utat és meg is állította Eölt, de mivel nem teccett neki, örült, hogy tovább engedheti, el a földjéről. Szvsz ez esetben csak a maga "birodalma" érdekelte és nem Aredhel...

Több
20 éve 5 hónapja #199065 Írta: Namarie
De nem menti fel semmi. Mondjuk Aredhel is érdekes: dorithiaktól kér segítséget, de a rokonaitól nem. Jó, Fingolfin utódaival szemben nem biztos, hogy túl szívélyes lenn Curufin, de a szavaiból az derül ki, hogy inkább azt nézi, hogy Aredhel nolda.
Megfordítva a kérdést: vajon Curufin miért nem adott Aredhel mellé kíséretet, vagy figylette az utat, és tartotta fel Eölt? Tudta, hogy a házasság nem egészen törvényes úton jött létre, így azt is sejetnie kellett, hogy Aredhel menekül.

Több
20 éve 5 hónapja #198973 Írta: Nwalme
Namarie/Alatariel írta:

Én csak egy valamit nem értek: Aredhel miért nem kért segítséget Curufinéktól?

nemtom, mer butuska volt... :wink:
amúgy Eol olyan utálattal viseltetik a noldák iránt, mint én néha az emberiség iránt, amit néha jogosnak érzek(ez nem önéletrajz, csak hasonlatnak szántamm...)
tényleg nem egy pozitív alak, de egyfelől megértem..

his poetry resounded so
it tore my soul apart...

Több
20 éve 5 hónapja #198935 Írta: Angwen
Ja, úgy! (/me kapcsol) Bocsánat, csak a gyűrűhordozó kifejezést eddig még csak az Egy Gyűrű viselőire használva hallottam, ezért lepődtem meg egy kissé...

Több
20 éve 5 hónapja #198785 Írta: Rohin
Rohin válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Angwen írta:

Alyr Arkhon írta: Galadriel elhajózott mint gyűrűhordozó,

??? :roll: Galadrilel, mint gyűrűhordozó? :?:

Igen, Galadriel Nenyának, a három gyűrű egyikének hordozója.

- Az énekesmadár.
- Úgy ám. A rigó.

Több
20 éve 5 hónapja #198774 Írta: Angwen

Alyr Arkhon írta: Galadriel elhajózott mint gyűrűhordozó,

??? :roll: Galadrilel, mint gyűrűhordozó? :?:

Több
20 éve 5 hónapja #198665 Írta: Namarie
Nwalme írta a Kérdésekben:

Mi a véleményetek Eol-ról,a sötét tündéről?nem tom ide tartozik-e...
szerintem igenis igaza volt hogy a felesége után ment, és nem hajolt meg a noldák előtt....

Szerintem a dolog eléggé összetett. Eol Aredhelt finoman szólva sem TISZETSSÉGESSEN VETTE FELESÉGÜL? ÉS A TULAJDONAKÉNT KEZELET A FIÁVAL EGYÜTT: Noha utálta - teler lévén ez érthető is- a noldákat, akkor is tudomásul kellett volna vennie, hogy turgon birodalmában Turgon az úr, és azért a noldák ottléte ténylegsen nagy védelmet jelnette, akár Doriath ill. Nan- elmoth számára is. A fiát il. a feleségét Eol meggyilklta, és azt is aljasul, méreggel tette. Eol szerintem semmiképp nem fogható fel pozitív alaknak, és az érthető, hogy a felesége után ment, de a noldák előtt nem meghajolnia kellett volna, hanem tudomásul venni bizonyos dolgokat, amiket, ha nem vesz tudomásul, az erkölcsi érzékét joggal kérdőjelezhetjük meg.

Én csak egy valamit nem értek: Aredhel miért nem kért segítséget Curufinéktól?

Több
20 éve 5 hónapja #198483 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Eldamyn írta: Megtaláltam a Galadriel menésére (de egy elfuserált kifejezés ez) utaló szövegrészt. A Gyűrűk Ura 3 utolsó előtti oldalának a tetején van. (Begépelem legközelebb, csak most nincs nálam a könyv és nem emlékszem szó szerint.)
Ebből ("sokan a (mittoménmilyen)tündék közül is velük tartottak, mert...") azt veszem ki, hogy Galadriel (és Celeborn is ) elhajózott. De nézzétek meg, ki hogy értelmezi!

Öhm...
Galadriel elhajózott mint gyűrűhordozó, de Celeborn még sokáig Völgyzugolyban lakott Elladannal és Elrohirrel, Elrond fiaival...
(ld Függelék. közelebbit most nem tudok mondani mert nincs a közelben Könyv)

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 5 hónapja #198480 Írta: Eldamyn
Eldamyn válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Megtaláltam a Galadriel menésére (de egy elfuserált kifejezés ez) utaló szövegrészt. A Gyűrűk Ura 3 utolsó előtti oldalának a tetején van. (Begépelem legközelebb, csak most nincs nálam a könyv és nem emlékszem szó szerint.)
Ebből ("sokan a (mittoménmilyen)tündék közül is velük tartottak, mert...") azt veszem ki, hogy Galadriel (és Celeborn is ) elhajózott. De nézzétek meg, ki hogy értelmezi!

"Én akkor is betöröm ezt a lovat!" /Léod utolsó mondata/

Több
20 éve 5 hónapja #198381 Írta: Nwalme
Előfordul,Csele :wink:
a könyvben van benne, csak asszem nincs konkrétan leírva, de lapozd át a harmadikat, bizti le van írva vhol

his poetry resounded so
it tore my soul apart...

Több
20 éve 5 hónapja #198087 Írta: Csele
Csele válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

A leírás szerinet egy későbbi hajóval ő is Nyugatra távozott.

Megkérdezhetem, hogy melyik leírás? Mert bennem kever már a kavar! :roll:

Ha adhatnék valamit, az a szív nyugalma lenne,
melyet az élet minden pillanatában megőrizhetsz,bármi történjék veled

Több
20 éve 5 hónapja #198086 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Angwen írta:

Ankalimon írta: - Nem tetszett neki, hogy csak Tol Eresseáig mehetett volna, hiszen a visszatérők előtt elvileg Eldamar többi része el volt zárva. Márpedig az ő népe Tirionban élt.

Miért volt elzárva? Büntetésből?

Ez egy kicsit homályos pont számomra. Az Eonwe által közölt meghívás mindenesetre formálisan Tol Eressea szigetére szól (amely így népesedik be újra, hiszen az Első Kor végén speciel éppen lakatlan...). Lehet, hogy csak lakóhelyül volt kijelölve a sziget, és egyébként ellátogathattak Eldamar többi részére is..
A sinda/nanda népesség számára persze már ez is óriási megtiszteltetés volt (és ugye ők voltak többségben). A noldák esetében pedig lehet, hogy ennyi "büntetést" még a történtek után is jogosnak éreztek a valák...

Angwen írta: Tulajdonképp mi volt a helyzet Celebornnal? Ő is mehetett volna Nyugatra? Ha nem, miért nem? Ha igen, miért nem tette? Mi lett végül az ő sorsa?

Az Izzó Harag Háborúja után valamennyi középföldi tündének (nemre, korra, származásra való tekintet nélkül) felajánlották, hogy Nyugatra vándorolhat. A leírás szerinet egy későbbi hajóval ő is Nyugatra távozott.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
20 éve 5 hónapja #198081 Írta: Namarie

nwalme írta:

Asszem fel. Csak Galadrielt nem engedték rögtön vissza, mert ő a nolda lázadás egyik vezetője volt.

szerintem ez nem telhesen így van mert ő és a bátyjai csak Fenor segítségér e siettek mivel rokonságban álltak, kötelességüknek érezték, nem?

Nem feltétlenül. Legtöbben Feanor lázító szavainak hatására indultak el, mások pedig azért, mert nem akarták népüket a forrófejű Feanorra bízni. Finarfin családjában megoszlottak a nézetek. Galadriel ehgyértelműen meni akart- az egyetlen nő- Finrod maradt volna, Finarfin is, de a két iker menni szeretet volna. Feanor és Galadriel közt ekkorra már elmérgesedett a viszony. (Szilmarilok és Gyűrű Keresése)

Több
20 éve 5 hónapja #198012 Írta: Eönwë
Eönwë válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Galadriel saját birodalmakra, országokra, uralkodni vágyott, ezért vonzotta Középfölde.

I hate the way things change.

Több
20 éve 5 hónapja #198008 Írta: Nwalme

Asszem fel. Csak Galadrielt nem engedték rögtön vissza, mert ő a nolda lázadás egyik vezetője volt.

szerintem ez nem telhesen így van mert ő és a bátyjai csak Fenor segítségér e siettek mivel rokonságban álltak, kötelességüknek érezték, nem?

his poetry resounded so
it tore my soul apart...

Több
20 éve 5 hónapja #198006 Írta: Angwen

Ankalimon írta: - Nem tetszett neki, hogy csak Tol Eresseáig mehetett volna, hiszen a visszatérők előtt elvileg Eldamar többi része el volt zárva. Márpedig az ő népe Tirionban élt.

Miért volt elzárva? Büntetésből?

Tulajdonképp mi volt a helyzet Celebornnal? Ő is mehetett volna Nyugatra? Ha nem, miért nem? Ha igen, miért nem tette? Mi lett végül az ő sorsa?

Több
20 éve 5 hónapja #197939 Írta: Csele
Csele válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

G. nem akart elmenni, mert Lórien volt az otthona.

AZ a Lórien volt az otthona, amit a gyűrűje segítségével alakított ki. Azt is többször mondta, hogy ha a gyűrűjének elveszik az ereje, akkor "parlagi nép", vagy mik lesznek. A hatalma nélkül Lórien sem ugyanaz, hanem csak olyan erdő, mint a többi
Legalábbis szerintem.

Ha adhatnék valamit, az a szív nyugalma lenne,
melyet az élet minden pillanatában megőrizhetsz,bármi történjék veled

Több
20 éve 5 hónapja #197935 Írta: Eldamyn
Eldamyn válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
De, amikor a Gyűrű szövetsége Lothlórienben járt, Galadriel azt mondta nekik, ő és a népe számára nem lenne jó, ha el kéne menniük és itt kéne hagyniuk az alkotásaikat. (Többször is utalt erre.) G. nem akart elmenni, mert Lórien volt az otthona.

"Én akkor is betöröm ezt a lovat!" /Léod utolsó mondata/

Több
20 éve 5 hónapja #197918 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Ankalimon írta: Én úgy tudom, hogy minden további nélkül visszamehetett volna. A következő indokai lehettek a maradásának:
- Büszkeségét sértette, hogy az eredeti nolda vezetők közül egyedüliként, egy roppant kudáarc után kellet volna visszatérnie.
- Még minidg élt benne az eredeti vágy, hogy uralkodóként éljen Középföldén.
- Nem tetszett neki, hogy csak Tol Eresseáig mehetett volna, hiszen a visszatérők előtt elvileg Eldamar többi része el volt zárva. Márpedig az ő népe Tirionban élt.

A GYU végén, amikor ő is elindul Nyugatra, igazából nem csak a Gyűrűháború ér véget. Valójában csak ekkor zárul le a noldák lázadása és az egész Ékkőháború is.

De ebben az esetben hogy jön ide az, hogy azért mehetett haza, mert ellenállt a Gyűrű csábításának?
Mert én is valami ilyesmiről tudok, bár forrást nem tudnék megnevezni...

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
20 éve 5 hónapja #197877 Írta: Ankalimon
Én úgy tudom, hogy minden további nélkül visszamehetett volna. A következő indokai lehettek a maradásának:
- Büszkeségét sértette, hogy az eredeti nolda vezetők közül egyedüliként, egy roppant kudáarc után kellet volna visszatérnie.
- Még minidg élt benne az eredeti vágy, hogy uralkodóként éljen Középföldén.
- Nem tetszett neki, hogy csak Tol Eresseáig mehetett volna, hiszen a visszatérők előtt elvileg Eldamar többi része el volt zárva. Márpedig az ő népe Tirionban élt.

A GYU végén, amikor ő is elindul Nyugatra, igazából nem csak a Gyűrűháború ér véget. Valójában csak ekkor zárul le a noldák lázadása és az egész Ékkőháború is.

Több
20 éve 5 hónapja #197820 Írta: Namarie
Igen, feloldották, az első kor végén, és ebben Manwe szava volt a döntő, noha Mandos nagyon nem akarta. Galadriel esetében több vátozata van a dolognak: egyik szerint, ha akart volna, azonnal mehetet volna, de ő nem akarta itthagyni Celbornt, és szerette Középföldét. A másik verzió szerint Gandalf felajánlotta neki, hogy menjen vissza- vagyis inkább a Valák üzenetét hozta, hogy galadriel hazamehetett- de ő ezt több ok miatt (minek menjen, ha testvérei nem élnek- azt ekkor még nem tudja, hogy minimum Finrod újraszületett) és dacolt is: miért egy szigetre menjen vissza, holott ő eredetileg Valinorból jött? Van olyan verzió is, mely szerit igazándiból csak akkor kapta meg a jogot a viszatérésre, amikor ellenállt A Gyűrű kísértésének

Több
20 éve 5 hónapja #197755 Írta: Suhifarok
Suhifarok válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Artemisz (Celebthil) írta: És akkor mi van azzal, hogy "az áldott birodalom bezárult a noldák előtt":hein:

Vagy azt már a Thangorodrim után feloldották a Valák?[/color]

Több
20 éve 5 hónapja #197669 Írta: Artemisz
Artemisz válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Felagund írta:

Csele írta: Szerintem nem mentek el olyan sokan. A könyvben - ha jól emlékszem - nem írja Tolkien, hogy minden nemestünde elment.

Szvsz (a Szilmarilok alapján) a nemestündék 70-80%-a már az elsőkor végén visszatért Valinorba, és a többiek utána folyamatosan "szállingóztak"...

Héhé, állj! :!:

És akkor mi van azzal, hogy "az áldott birodalom bezárult a noldák előtt":hein:

Vagy azt már a Thangorodrim után feloldották a Valák?

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 5 hónapja #197629 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Csele írta: Szerintem nem mentek el olyan sokan. A könyvben - ha jól emlékszem - nem írja Tolkien, hogy minden nemestünde elment.

Szvsz (a Szilmarilok alapján) a nemestündék 70-80%-a már az elsőkor végén visszatért Valinorba, és a többiek utána folyamatosan "szállingóztak"...

Our knees do not bend easily

Több
20 éve 5 hónapja #197163 Írta: Ankalimon

Eönwë írta: ez egy kissé vad elképzelés, nem?... :?
Szvsz a hosszú évek során fizikai létük elhalványodott majd megszűnt, megfáradt lelkük pedig eljutott Mandos csarnokaiba.

Talán. Bizonyosan elhalványodtak, de nem feltétlenül jutottak Mandosba. Tolkien többször is utal a világban maradt testetlenné vált tünde lelkekre...
Ám lehet, hogy az eltelt évezredek alatt végül ők is visszataláltak Valinorba.

Több
20 éve 5 hónapja #197146 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Holtak vezére írta: ha megkeresed lécci keress utalást hogy láthatatlanok-e?

Miért lettek volna láthatatlanok? 8O

Tolkien írta: A hobbitok már rég fülükre húzták a takarót és aludtak, mikor ők még mindig együtt üldögéltek a csillagos ég alatt, felidézték az elmúlt korokat, a világban megélt örömeiket és fáradalmaikat, vagy arról tanácskoztak, hogy mit hoz a jövő. Ha egy vándor véletlenül arra téved, keveset lát vagy hall: azt hinné, hogy kőbe faragott szürke alakokat lát, elfelejtett dolgok emlékműveit az elhagyott és elnéptelenedett földön. Mert nem mozdultak és nem a szájukkal beszétek; beleláttak egymás gondolataiba; s csak csillogó szemük rebbent vagy villant fel, ahogy gondolataik ide-oda jártak.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
20 éve 5 hónapja #197136 Írta: Holtak vezére
Holtak vezére válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
ha megkeresed lécci keress utalást hogy láthatatlanok-e?

"A kevesek mi vagyunk ugyan, ám mi tiszta szívvel indulunk csatába, míg amazok sokan, rohadt disznók egytől egyig"

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.678 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére