- Köszönetek: 0
Mordor - Orkok
- Líviusz
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Egy Maia igazán gondolhatott volna erre.(Magyarán szólva nem kellett volna elbíznia magát.)
Gandalf vagy Elrond vagy akár a Tanács is megkérhette volna a sasokat, hogy vigyék el Frodót. Legfeljebb kizárták volna Boromirt!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Toma gazda
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Líviusz írta: Nem tudom volt-e már ez a téma ha igen akkor bocs.
Nem értem Szauron miért nem vezényelt a Végzet-hegyéhez orkokat?Vagy egy gyűrűlidércet? Vagy folyatott köré lávát?
Akkor Frodónak semmi esélye sem lett volna.
Tudom, azt hitte, hogy az országába nem lehet bejutni,de akkor is kell egy b-terv.Nem?
Avagy. Sasokon miért nem lehett volna odavinni Frodót?
ősziintén sztem a fejében meg sem fordult hogy el akarják pusztítani
gondolj Boromirra!
: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- amanibhavam
- Nem elérhető
Líviusz írta: Nem tudom volt-e már ez a téma ha igen akkor bocs.
Nem értem Szauron miért nem vezényelt a Végzet-hegyéhez orkokat?Vagy egy gyűrűlidércet? Vagy folyatott köré lávát?
Tudom, azt hitte, hogy az országába nem lehet bejutni,de akkor is kell egy b-terv.Nem?
Azért, mert abba a hibába esett, amelybe a hatalmasok általában: elbízta amagát. nem gondolta volna, hogy egy háború kellős közepén, az országa szívében álló Végzet-hegyet bárki is meg tudná közelíteni, hát még egy hobbit.
love is the shadow that ripens the wine
- Líviusz
- Nem elérhető
Az első felére viszont nem adtál választ. :
- Ery
- Nem elérhető
Líviusz írta: Sasokon miért nem lehett volna odavinni Frodót?
Gondolj csak a "légvédelemre"
Pl. 9 szárnyas nazgul, de Szauronnak meg lettek volna az eszközei a sasok leszedésére.
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Líviusz
- Nem elérhető
- Nefadar
- Nem elérhető
Nefi
Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Gondolom kinemesítette a tündékből az orkokat, (munkáját aztán Szauron (uruk-hai) és kisebbrészt Szarumán (manó ember vagy mi) folytatta. ) egészen addig amíg új fajt nem alkottak. (ámbár, nem tudhatjuk hogy nem születnek-e tünde-ork félvérek, ugyanis a történelem nem sok lehetőséget kínált eddig rá, és a kevés eseteknél sem tudjuk, lett-e eredmény)
Bár ez a faj-dolog sem teljesen tiszta, hiszen mind a tündék, mind az orkok képesek emberrel kereszteződni, pedig az tényleg másik faj...
A trollok teremtése az egyetlen amiről nem tudunk biztosat, egyszerűen csak lettek.
Bár Szilszakáll szerint az entek megcsúfolására teremttettek, de nem hiszem hogy lett volna oly vásott huorn aki hajlandó lett volna alávetődni a nemesítésnek.
A másik lehetőség, hogy bár jóval nagyobb testi módosulással, törtpökből lettek a trollok, ugyanis barlangokban élnek, és ilyesmi...
( a testüket kővel "pótolhatta ki" ezért is válnak kővé napfény hatására.
A trollokról ez az én saját kis teóriám, meg lehet cáfolni, nincsenek tudományos alapjai.
A balrogok is maiák, mégse tudnak más testet felvenni, mert a gonoszság elcsúfította őket, akárcsak Szauront Númenor bukása után.
( a sárkányok nem lehetnek maiák?)
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Ami a fényutálatot illeti, szvsz ehhez nem szükséges Drakula bevonása a dolgokba (lásd pölö Gollam)... Ezenkívül egyértelmű fotokémiai reakciót csak a trollok mutatnak (lásd pl. Tom, Bert, William). A Szauron által módosított orkok és trollok pedig még azt sem... A fea ehhez nem sokat ad, vagy vesz el, az "csupán" a lélek, ami lakozik Középfölde népeiben, és amit Ilúvatáron kívül senki sem tud létrehozni.
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Toma gazda
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
(bár állítólag Szauron egyszer vámpírrá alakult harc közben)
Az orkokat mindenképpen a tündék megcsúfolására teremtette és a Szilmarilok elég egyértelműen utal rá, hogy őket korcsosította el, kinézetük sötét lelkükhöz lett hasonló. Ezenkívül nem volt neki egy rakás feája kéznél, a tündéknek viszont volt. Így őket használta az első orkok létrehozásához.
(A trollok származása visznt nem teljesen tiszta...)
A sárkányokat nem egyedül teremtette hanem Ilúvatar "segítségével" mint Aule a törpöket. szvsz... ez meg az én teóriám, de vki egy másik topicban azt mondta h a valák nem tudtak egyedül teremteni
Az orkok a gonoszságuk miatt nem szeretik a fényt, no meg azért mert amikor teremtve lettek még nem volt bekalkulálva hogy valaha lesz fény.
Ezenkívül Morgoth sem volt oda a fényért...
Egyébként a saját teóriákat nem hiszem hogy Tolkien teóriái ellen lehetne vetni...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Toma gazda
- Nem elérhető
nos: ugye Melkor nem tudott teremteni fajokat, de pl ő teremtette a sárkányokat.
Hát szóval, vagy Melkor teremtényei vagy mágiával ma úgy mondanánk géntecnikával az elfogott tündék génjeit valahogyan megmanipulálta és más gonosz lényekkel keresztezte azokat
így jötek létre az orkok így nem lehetnek tündék utódjai vagy csk némi közük van hozzájuk. mert ugye az orkok utálják a fényt a tündék szeretik.
a következő a teóriám(ez saját kitaláció bizonyítékot nem tudok felmutatni, lehet hogy oltári baromság): Az orkok több lény (köztük tündék) keresztezései.
A tündéktől kapták az alakjukat (emberforma). talán Drakula is szerepet játszhat mert utálják a fényt (kivéve ami nem). valami húsevő állat. békák szaporodást ill. (úgy hallottam) és egy olyan állat ami jókora igénytelenséggel rendelkezik.
- Barazkibil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Toma gazda írta: most nemtom mi a téma de:
Én szilárdan azt mondom hogy hogy az orkok nem lehetnek tündék
vagy tüde származásúak
És ezt esetleg kedves lennél alá is támasztani valamivel? Tolkien maga utal rá - ha nem is teljesen egyértelműen - hogy igenis lehet közük egymáshoz. Az, hogy "Szerintem márpedig nem", az nem érv, legalábbis abban az értelemben nem, amit bármilyen normális vitához vagy debatthoz el kell fogadnunk.
- Toma gazda
- Nem elérhető
Én szilárdan azt mondom hogy hogy az orkok nem lehetnek tündék
vagy tüde származásúak
- Nefadar
- Nem elérhető
Témánál mradjunk:
Mi a véleményetek Mordorról az eddig látot képek és felételek alapján. Mennyire tükrözi az elképzeléseiteket?
Nefi
Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:
- amanibhavam
- Nem elérhető
sas <> sas
Manwe sasainak kiléte Bombadil rejtélyét közelíti. Tudjuk, hogy nem közönséges sasok ők, hiszen korokon át élnek, jóval nagyobbak a közönséges sasoknál, és beszélnek; az EoA szerint az entekhez hasonlóan Eru által küldött feáktól "megszállt" teremtmények. Hogy konkrétan maiák-e, arra vonatkozólag megpróbálok idézetet keresni.
A sasok mint motívum visszatérő elem Tolkiennél, az életmű szinte minden pontján beleszövi valahol a történetbe a Nyugat felől, az Istenek küldötteként felbukkanó hatalmas sasokat.
- Barazkibil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Nóli írta:
Nimdorc írta:
Nóli írta: Manwe sasai tudtommal maiák.
Tudtommal meg nem... Úgy emlékszem, ők kb. úgy viszonyulnak Manwéhoz, mint az entek Yavannához.
Nem tudom honnan gondolom, de amíg vki meg nem cáfolja teljesen egyértelműen, így fogom gondolni.
Egyértlmű cáfolat=idézet.
Pro Primo: A személyes vélemény az egy dolog, de azt azért ugye belátod, hogy a formális logikát megsérted? Arda teremtményeiről tudjuk, hogy nem Maiák, kivéve a speciális eseteket (vagyis magukat a Maiákat). Más szóval: alapértelmezésben kijelenthetjük bármely teremtményről, hogy NEM Maia, hacsak nem forog fenn egy kivételes eset. A formális logika szerint tehát a rád hárul a felelősség, hogy bebizonyítsd, hogy a sasok azok.
Pro Secundo: A Szilmarilok idevonatkozó részének figyelmes olvasásából kiderül, hogy az entek és a sasok már eredetileg is benne voltak az Ainuk énekében, csak a (későbbi) valák első hallásra nem vették észre ezeket a részleteket. A sasok létezése tehát a kezdetektől meg volt írva, akkortól, amikor még nem is léteztek Maiák (hiszen Maia-voltukat csak később nyerték el azzal a döntésükkel, hogy alászállnak Ardára). Logikus következtetés: a sasok (és az entek) ugyanúgy nem Maiák, ahogy a tündék és az emberek sem azok, hiszen keletkezésük körülményei pontosan ugyanazok.
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
Engem is. Ancalimon beszélt róla, de hogy tételesen hol szerepel, azt nem tudom. De azért tudok egy erősen ráutaló részt. Aule mikor a törpöket teremtette, nem tudta önálló életre kelteni őket. Akkor és úgy mozdultak, ahogy ő gondolta, s mikor nem gondolt velük moccanatlan álltak. Eru miután megdorgálta Aulét elhamarkodott tette iránt, életre keltette őket.amanibhavam írta:
Sirgon Esgalnor írta: Én úgy tudom: Fea születéséhez az olthatatlan lángra van szükség, és az Eru privilégiuma. Az ainuk csak saját feájukkal rendelkeznek.
Ezt idézettel is meg tudnád támogatni? Érdekelne.
A tündék és az emberek is Illuvatar gyermekei és nem az ainuké. Melkor azért keresi az olthatatlan lángot, mert a teremtés teljes hatalmára vágyik. Arda teremtésekor Eru belehelyezi az olthatlan lángot: Így kelti életre, teremti anyagi létezésre a semmiből Arda látomását. A többi sajna nem akar előkerülni elmém lomtárából.
Az entekkel meg sasokkal kapcsolatban meg úgy emlékszem, hogy alacsonyabb rangú szellemeket hivtak el Yavanna és Manwe szolgálatára. Talán a maiák alatt helyezkedhetnek el, mint a legalacsonyabb rendbéli ainuk.
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Nimdorc írta:
Tudtommal meg nem... Úgy emlékszem, ők kb. úgy viszonyulnak Manwéhoz, mint az entek Yavannához.
Nem tudom honnan gondolom, de amíg vki meg nem cáfolja teljesen egyértelműen, így fogom gondolni.
Egyértlmű cáfolat=idézet.
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- nido
- Nem elérhető
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- amanibhavam
- Nem elérhető
Sirgon Esgalnor írta: Én úgy tudom: Fea születéséhez az olthatatlan lángra van szükség, és az Eru privilégiuma. Az ainuk csak saját feájukkal rendelkeznek.
Ezt idézettel is meg tudnád támogatni? Érdekelne.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Toma gazda írta: lehet hogy olyan erős volt hogy feát alkothatott.
ez csak egy gondolat
Vagy Eru, mint pártatlan, mindenkinek adott valamennyi feát, hiszen Manwe sasai is okosak s beszélnek...
Yavanna entjei nemkülönben...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Toma gazda
- Nem elérhető
ez csak egy gondolat
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Meglehet.
De a trollok és az entek között sokkal kevesebb közös vonás van mint az orkok és tündék között...
Vajon honnan szereztek feát?
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Toma gazda írta: De illuvatarnak a legjobb tanítványa Melkor volt, úgytudom.
nem lehet hogy akkor megtanult valami ilyesmit?
Legjobb tanítványa?
Ezt nem hiszem.
Esetleg legerősebb gyermeke.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Toma gazda
- Nem elérhető
nem lehet hogy akkor megtanult valami ilyesmit?
- amanibhavam
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta:
amanibhavam írta:
Oisin írta: Valóban csak az van leírva a Szilben h a tündék véleménye szerint az orkok a Melkor által elfogott és meggyötört (illetve egy másik, apokrif vélemény szerint a pusztaságban kóborló elvadult) sötét tündékből lettek, de persze ezt nem tudhatják biztosan, mert a tündék nem mentek be Utumnóba h bizonyosságot szerezzenek, ill. akik igen, azok már ork-ként jöttek ki és nem sokat tettek hozzá a tünde hagyományhoz. De tkp. a teljes Szil a tündék véleményét tartalmazza, tehát szvsz ennek a bizonyossága sem kisebb, mint pld. az Ainulindale-é, merthogy a világ teremtésénél sem voltak ott a tündék.
Viszont ha logikusan gondolkozunk, máshonnan nem származhatnak az orkok, tudjuk ugyanis, hogy Melkor feát nem tudott teremteni, és azt is (ha jól emlékszem), hogy az orkok előbb jöttek mint az emberek, tehát csakis a tündék feáját használhatta fel Melkor az orkok létrehozásához, mert más fea (legalábbis a szükséges számban) nem állt rendelkezésére.
Üdv, Oisin
Mint tudjuk, a Szilmariloknak több szövegváltozata van, és a publikált Sz. csak egy ezek közül (és attól, hogy Christopher pont azt adta ki, nem teszi semmissé a többit) - és nem mindegyikben van az leírva, hogy az orkok a tündékből készültek volna.
Másrészt még az sem egyértelmű, hogy Morgoth nem alkothatott feát - majd ha lesz erőm, előkeresem azt a levélrészletet, amelyik legalábbis elgondolkodtató e tekintetben.
Nem értem, Morgoth mért ne alkothatott volna feát, hiszen ezt már többen megtették a valák közül, a törpök legalábbis mindenféle közvetlen Ilúvatari beavatkozás nélkül jöttek létre.
Téves... a törpöknek Ilúvatar adott feát; Aule megteremtette őket, de életre kelteni nem tudta.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Nefadar írta: Mert szvsz Morgoth elveszítette ezt a képességét, asszem így volt valahogy "Már magától alkotni nem tudott szépet csak megcsúfolásra"...
De nem azonnal vesztette el, hanem lassacskán...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.