- Köszönetek: 0
Moria - Törpök
- Annedun
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
www.sindarin.de
szeretni és szeretve lenni
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Annedun
- Nem elérhető
www.sindarin.de
szeretni és szeretve lenni
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Mornambar
- Nem elérhető
amanibhavam írta:
Ardathon írta: Ez a szótár hiteles ?
nem
Azt egy szóval nem mondtam
De több a semminél
mornambar-totto.deviantart.com
-tessék voksolni
E-MAIL CÍMEM: rokkertotto@gmail.com
- amanibhavam
- Nem elérhető
Ardathon írta: Ez a szótár hiteles ?
nem
love is the shadow that ripens the wine
- Ardathon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
"Ha bajnok akarsz lenni edz is annyit mint egy bajnok!!!"
s6.bitefight.hu/c.php?uid=30021
- Mornambar
- Nem elérhető
mornambar-totto.deviantart.com
-tessék voksolni
E-MAIL CÍMEM: rokkertotto@gmail.com
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
pl itt olvashatsz a törp nyelvről: www.tolkien.hu/view.php?m=51&c=1&a=986TharThalion írta: Valaki nem tud nekem adni feljegyzést vagy egyéb ehez hasonlot a régi Törp nyelvről ? Előre is köszi
- Ardathon
- Nem elérhető
- Chaord
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Ecthelion írta: A Középfölde életre kel c. tanulmánykötetben két esszé is foglalkozik a törpökkel. Tudom hogy nem szokás ilyen harmadlagos forrásokra uatlni, de hadd idézzek egy részletett:
"Lehetséges, hogy amikor VII. Durin a negyedkor elején végül letelepedett Khazad-dúmban, az Ered Luin-i törpök is egyfajta újjászületést éltek át..."
(Michael Martinez - Középfölde életre kel: 154. oldal)
A mondat vége nem érdekes. Ezek szerint VII. Durin Móriában telepedett le a negyedkorban.
Kössz
- Ecthelion
- Nem elérhető
"Lehetséges, hogy amikor VII. Durin a negyedkor elején végül letelepedett Khazad-dúmban, az Ered Luin-i törpök is egyfajta újjászületést éltek át..."
(Michael Martinez - Középfölde életre kel: 154. oldal)
A mondat vége nem érdekes. Ezek szerint VII. Durin Móriában telepedett le a negyedkorban.
"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."
- Beleg
- Nem elérhető
Én úgy olvastam, hogy többé nem vette birtokba senki!Chaord írta: Hello!Biztos kérdezték már de engem nagyon érdekel:
- Mi lett Móriával a Negyedkorban? Átböngésztem a könyveket és nem találtam benne róla semmit. Ne nézzetek hülyének csak nem emlékszem rá vagy átugrottam azt a részt
Vannak könyvek (Tolkien és a Gyűrűk ura világa, Középfölde életre kel stb, stb... mondjuk nem tudom ezek mennyire megbízhatók), amelyek egy-egy fejezetben foglalkoznak a negyedkori Középföldével, de őszintén szólva ezekbe csak a könyvesboltok polcai között olvastam bele.
"...nincs semmi sem, csak semmi van, s e semmi én vagyok." - Babits
- Chaord
- Nem elérhető
- Mi lett Móriával a Negyedkorban? Átböngésztem a könyveket és nem találtam benne róla semmit. Ne nézzetek hülyének csak nem emlékszem rá vagy átugrottam azt a részt
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Ecthelion írta:
Alyr Arkhon írta: És mivel a tündék túl lusták voltak törpül tanulni (meg mert a khuzdulba a törpökön kívül mindenkinek beletört a nyelve) a törpöknek meg létszükséglet volt a kereskedelem, teljesen logikus..
És ha jól tudom a törpök nem is szívesen tanítottak meg senkit a khuzdulra. Ha jól tudom ez is rejtély volt, mint az igazi nevük. Vagy rosszul emlékszem?
Még eleinte a szilmarilok szerint próbálták tanítani a tündéket.
A Másodkorban meg az embereket akik a nagy Törp-Em,ber szövetségben szövetkeztek velük és elnyerték a bizalmukat.
Ám mindkét népnél kudarcot vallottak.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ecthelion
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: És mivel a tündék túl lusták voltak törpül tanulni (meg mert a khuzdulba a törpökön kívül mindenkinek beletört a nyelve) a törpöknek meg létszükséglet volt a kereskedelem, teljesen logikus..
És ha jól tudom a törpök nem is szívesen tanítottak meg senkit a khuzdulra. Ha jól tudom ez is rejtély volt, mint az igazi nevük. Vagy rosszul emlékszem?
"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Gilgolwen Nimrandir írta:
Tényleg, ebbe még bele sem gondoltam. Furcsán hangozhat egy törp szájából sindarin szavakat hallaniAlyr Arkhon írta: Törpök a tündéktől:
- nyelv. A sindarint - legalábbis az első korban- minden törp folyékonyan beszélte akinek tündékkel volt dolga
Az első- és másodkorban ez volt a közös nyelv.
És mivel a tündék túl lusták voltak törpül tanulni (meg mert a khuzdulba a törpökön kívül mindenkinek beletört a nyelve) a törpöknek meg létszükséglet volt a kereskedelem, teljesen logikus.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
Tényleg, ebbe még bele sem gondoltam. Furcsán hangozhat egy törp szájából sindarin szavakat hallaniAlyr Arkhon írta: Törpök a tündéktől:
- nyelv. A sindarint - legalábbis az első korban- minden törp folyékonyan beszélte akinek tündékkel volt dolga
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
TharThalion írta: Tudnál nekem arra mondani olyat amit a tündék a a törpöktöl tanültak vagy forditva ?
Tündék törpöktől:
- páncéling készítése
- fegyverek készítése
- bányászattal kapcsolatos dolgok (ld Eol és Maeglin)
Törpök a tündéktől:
- Certhas Daeron, azza a rúnaírás (és ezt igazították magukhoz később)
Biztos van még ezernyi dolog csak nem jut eszembe
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ardathon
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Amúgy "írva vagyon" hogy ezekben az időkben nagyon sokat tanult egymástól a két faj. Számomra ez - ismerve a törpök igen titkolózó és bizalmatlan természetét - azt jelenti, hogy igenis nagyon jóban voltak egymással...
Our knees do not bend easily
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Felagund írta: A helyzet kicsit bonyolultabb
Moria kapuja azért lett tünde nyelvű, mert az eregioni noldák nagyon jóban voltak a moriai törpökkel, olyan jóban, amilyenben tündék és törpök se előtt se azóta (leszámítva Celebornt, aki erősen neheztelt a törpökre Doriath feldúlása miatt - érthető okokból...). Miután Eregion elpusztult, és Moria kapui bezárultak, a barátság feledésbe merült, Lórienben megmaradt a Celeborn-féle megítélés...
Azért ne feledjük, hogy a noldák nem a törpökkel voltak jóban, hanem a mithrilbányászokkal/kereskedőkkel. Ha hobbitok bányásztak volna mithrilt, velük lettek volna jóban. Eregiont is csak azért alapították, hogy közel legyenek imádott fémükhöz. (és hogy ne terhelje a szállítmányokat a szállítási költség. )
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Moria kapuja azért lett tünde nyelvű, mert az eregioni noldák nagyon jóban voltak a moriai törpökkel, olyan jóban, amilyenben tündék és törpök se előtt se azóta (leszámítva Celebornt, aki erősen neheztelt a törpökre Doriath feldúlása miatt - érthető okokból...). Miután Eregion elpusztult, és Moria kapui bezárultak, a barátság feledésbe merült, Lórienben megmaradt a Celeborn-féle megítélés...
Our knees do not bend easily
- Olorin.papa
- Nem elérhető
TharThalion írta:
Alyr Arkhon írta:
TharThalion írta: A Tünde Törp barátság miatt lett Moria jelszava tünde nyelvű?
Akkor éppen felfüggesztették a gyűlöletet, de azért barátságról nem volt szó. A tünde nyelve(ke)t viszont az első- és másodkorban közös nyelvként használták még Númenorban is.
Miután Gimlit beengették Lothlórienbe megjavült a barátság Törpök és Tündék köszt?
A barátság nem lett nagyobb, csak talán nem volt olyan ellenséges.
Talán jobban elismerik egymás képességeit.
Egyedül Gimli lett Tündebarát.
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Ardathon
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta:
Akkor éppen felfüggesztették a gyűlöletet, de azért barátságról nem volt szó. A tünde nyelve(ke)t viszont az első- és másodkorban közös nyelvként használták még Númenorban is.
Miután Gimlit beengették Lothlórienbe megjavült a barátság Törpök és Tündék köszt?
- Enna Silme
- Nem elérhető
Hat, ha nem is szandekosan tette, rengeteg hasonlosag van. A teremtestortenet es Melkor gonossza valasa szinte tisztara ua. Nekem ez nagyon tetszik! De amugy szerintem is inkabb a valak felelnek meg az angyaloknak es nem a tundek. Szerintem Tolkien-ra erosen hatott a katolikus neveltetes, amiben resze volt. Az eleg kozel all a legendak, babonak vilagahoz, igy nem csoda, ha kelta mitoszok legkoret es biblikus elemeket egyarant talalhatunk a muveiben. (Apam, ezt de kemenyen megaszontam! 8O )Berem írta: Tolkien mivel nagyon vallásos volt, ezért sokat mintázgatott a bibliából...
"De hajókról ha zengek is, lesz-e hajó nekem, hogy visszavigyen, átvigyen ily széles tengeren?"
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ardathon
- Nem elérhető
- Berem
- Nem elérhető
Berem garuk khazad!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Valinor sokkal kevésbé a mennyország, mint inkább a kelta mitológia Avalonja, ahonnan időnként azért szokás visszatérni.
Akik Valinorban halnak meg, azok éppúgy újjászület(het)nek, mint bárki más tünde, kivéve Feanort.
Ha már mindenképpen bukott angyalokat keresünk, ott van Melkor...
Tolkien tudtommal a valákat tekintette angyaloknak, nem a tündéket.
De persze lehet, hogy tévedek.
Mindazonáltal ez itt offtopic.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Berem
- Nem elérhető
De ez az oka annak, hogy az elfek normál módon halhatatlanok, betegség, és idő által nem halnak meg, csak csatákban. xal sok okosat írtam most ide csak fenenagy köze nincs Moriához
Viszont írtam egy pár dolgot a nyelvek topikba ami érdekelheti az itt dumcsizó törpbarát társaságot
Na szóval akkor nem is rontom itt tovább a levegőt
Berem garuk khazad!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Ecthelion írta:
Alyr Arkhon írta:
Kősisakos Thorin írta: Szerintem is 250-300 bár a 250 már elég aggastyán Vaslábú Dain is annyi volt Gyűrűháború alatt és 300 éves törpről nemis nagyon tudok, bár ha jól értsültem Durin nemzetségből való törpök több évig is éltek akár 600-700 évig is. Ha hülyeséget írtam akkor javítsatok ki.
Durinról feljegyezték, hogy olyan sokáig élt, azt hitték, sosem fog meghalni.
De számszerűen pontos életkort nem ismerek.
Durinról azt is azt tartották, hogy később mindig ujjászületett, és ujjá is fog születni? Vagy tévedek?
Úgy tartották. Amelyik király Khazad-dúmban nagyon hasonlított rá, azt róla nevezték el.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.