Versek
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- nn ms.j sAw
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Gandalf
- Nem elérhető
sgforum.hu/listazas.php3?azonosi ... =991859613
Szeretném, ha segítenétek őt a véleményezéssel! Köszönöm!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Mau Rauser
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a következő versestali időpontja
[center:wvkp8o7v]május 22. szombat, 14 óra
helyszíne a Margitsziget
találkozó a Margit híd felőli oldalon, a 26-os busz Szigeti bejáró megállójában a padoknál[/center:wvkp8o7v]
a délután folyamán előreláthatólag átvonulunk a Vigadó Sörözőbe ( 1011 Bp Markovits u. 4., a Batthyány közvetlen szomszédságában).
Rossz idő (eső, leülést lehetetlenné tevő nyirkos-borongósság stb.) esetén végig a Vigadóban leszünk.
Aki tudja magáról, hogy jön, és szeretné, ha erről mi többiek is tudnánk, az szóljon, aki nem szeretné, annak majd akkor örülünk, jól. Meg egyáltalán szóljatok, hogy jó-e az időpont maga, mert ha nagyonnem, akkor rakjuk máskorra.
Ez a művészet csodája, hogy az ember néha nagyobbat szarik, mint amekkora a seggén kifér.
(Weöres Sándor)
- Alew
- Nem elérhető
Küldjetek nekünk beszámolót, riportot, tanulmányt, élménygyűjteményt (.doc, .docx, .rtf, .txt, vagy .pdf formátumban); verset, novellát, humoros írást (.doc, .docx, .rtf, .txt vagy .pdf formátumban); rajzot, fotót, festményt, grafikát (.jpg vagy .gif formátumban) a MTT rendezvényeiről, a Társaságról, Tolkien Professzor műveiről, világáról, vagy a hozzájuk kapcsolódó témákról!
Várjuk továbbá véleményeteket, leveleiteket!
Címünk mtt.infocsoport@gmail.com
A Szerkesztőség fenntartja a jogot a beküldött anyagok felülvizsgálatára, bírálatára, korrektúrájára és szerkesztésére.
Alew
War is Peace
Slavery is Freedom
Ignorance is Strength
---
A kevesebb több.
- fqqdk
- Nem elérhető
08:44 open source
szavam legyél hazátlanul de máshová se vágyj
a méla hant ha kötne meg és hívna messzi táj
elárult földemmel veszít a gennyes pusztulat
a nemzettőzsdén lelkeket ha dalom nem szabad
ne is legyen szavam soha halkuljak végleg én
így ritmuson nem mérheti zord mammon ünnepén
kamatláb és rabszolgaság éhenhal mind a vers
s mora és gondolat velem s a bolygó elfelejt
code a rat the monster on doom in it
- zsút
- Látogató
Elemmíriel Gilluin írta: csigaház-spirál
peremén vízcsepp csillan
ég vagy föld könnye?
Meg van még egy csomó rövid szöszöm:
Valahol a tél és a tavasz között
I.
már szállni kész vagyok
de tétova
félek hogy újra meg
sosem lelem
ha elveszik szemem
elől a föld
....
VI.
egy szívdobbanást a markomba zártam
az eső ahogy áttetszővé áztat
kimossa görcs-hideg ujjaim közül
a szél fel-felkapja elgurigázza
és ágbogas évek múltán majd - varázslat
visszhangját hozza csak el a hold mögül
nagyon tetszik az utolsó. is. meg a többi is. a haikut nagyon eltaláltad.
Moderálva: az idézetet SÚ megkurtította – légyszi csak annyit idézzetek, amennyit feltétlenül szükséges!
- zsút
- Látogató
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Ezért nem is osztottunk második meg harmadik díjat. Tervezem, hogy később (ha lesz egy kis időm alaposan és építőleg kivesézni a pályaműveket) írok is róluk egy-egy rövid véleményt, megmutatva, hogy mi a jó bennük és mi a rossz. A pályázat szempontjából viszont az a lényeg, hogy nyertél!Sötét Úr írta: Azt azért megjegyzem, hogy a színvonal némileg elmaradt a várakozásainktól...
- Raia Aiwart
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Köszönetek: 0
Hát köszönöm Ez így azért furcsa, mert annyira nem olyan lett mint terveztem, hanem rosszabb...
Nekem igazából Aydin változata tetszik legjobban; először én is ezt a versszakot akartam alapnak venni, szerintem gyönyörű. Főleg a " minek is kell fegyvert veretni | belőled, arany öntudat"
Ne becsüld le a semmittevést, a céltalan kószálást, a hallhatatlan dolgokra való odafigyelést, és a senkinek sem ártást!
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
- Aydin
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Hallottam sírni a vasat,
nehéz páncélon tűz a hajnal,
s míg balsejtelmű ég alatt
elszámoltunk reménnyel, bajjal,
hallottam az esőt nevetni.
Holnaptól Fény van vagy Sötét -
csak képzetet lehet feledni,
és meghalni az életért.
Láttam, hogy a mult meghasadt
és nagyok hulltak dicsük vesztve -
nézz körbe, nézd hát, mi maradt?
Napunkat vad Sötétség fedte,
s csak képzetet lehet feledni,
amíg kitart az akarat -
úgy akartam dicsőn elesni,
hogy túlél ez a gondolat,
s hogy nem tudok mást, mint szeretni,
siratni, aki elmaradt,
ám kardot kell kezembe venni,
kivédve a csapásokat,
görnyedve terheim alatt -
sebbel küzdő társamra leltem,
hátának vetve hátamat.
Egykoron együtt kérdtük, ketten,
minek is kell fegyvert veretni,
vad fejszéket és kardokat,
sebet kapni avagy sebezni?
Mi maradt meg, ó, mi maradt
belőled, arany öntudat!
Szép pajzsaid halomra törnek,
s öntözik lobogóidat
megszámlálhatatlan a könnyek.
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Földtől eloldja az eget
A Valák hatalma és ereje.
Elkészítették a földet,
de Melkor elrondított mindent,
a földet magának akarta.
Kezdetben társai tűrték
később került sor nagy harcokra
végül az űrbe száműzték.
tovább a teljes vershez
1.
Hallottam sírni a vasat,
Az orkok léptei alatt zengett a föld.
Testükben lángra gyúlt a harag;
előttük mindent eltakart a köd,
s, mint selymes vízben a rög,
Úgy szólalt meg a harang
Az a harang, melyet Minas Tirith költ,
s mely félelmet arat.
tovább a teljes vershez
Vasútnál lakom. Erre sok
út indul és sok véget is ér,
sietnek tarka utasok,
minden kocsit egy álmom kísér.
A végtelenbe kicsit kitér
egy-egy sín, és rajta azok,
akinek ez egy jegynyit megér;
nekem is, de nem utazok.
tovább a teljes vershez
És a nyertes mű:
Az meglett ember, akinek
Tanulmányát újság megírja
témája legyen bármilyen.
még jobb, ha máris könyvbe fogja
s még életében közreadja:
olyan lesz, mit ő szeretne.
felülírni így nem hagyja
a változás időinek.
tovább teljes vershez
Az én változatom:
József Attila Eszmélet című versének egy strófájára
Akár egy halom hasított fa,
a tűzbe úgy merülsz, ha félsz.
Mentsvárad sincsen, míg habókra
dülöngél egészben a rész.
Titokban máshol jár az ész,
mikor a jelent úgy tapossa,
ahogy a hobbitláb: merész,
de vízhez érve tántorog. Ma...
tovább a teljes vershez
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Más: Köszönöm a megjelenteknek, hogy eljöttek a mai verses talira! Külön öröm volt számomra, hogy Encsi is csatlakozott hozzánk! Egyébként Mau, Miri, Szofi, Estel, Sirgon és én (SÚ) voltak még jelen Encsin kívül, és egy elég tartalmas, némiképp alkotó talit tudunk magunk mögött, ami bebizonyította, hogy a pályázati kiírásnak megfelelni elég komoly munkát és kreativitást igényelt. Úgyhogy gratulálunk a nyertesnek, aki a "Fonéma Blues" jeligés pályamű szerzője, ... (hatásszünet, dobpergés) ... Raia Aiwart! A többieknek is köszönjük a részvételt! A pályaműveket a honlapra teszem fel, mivel elég hosszúak, és ide majd linkelni fogom, ha már látogathatóak.
Azt azért megjegyzem, hogy a színvonal némileg elmaradt a várakozásainktól, pedig a feltételrendszer nem volt annyira vészes, mint amilyennek első pillanatra látszott. Ezt példázandó, én is írtam egy változatot (ami szintén a honlapra fog felkerülni). Bár a pályázat lezárult már, nyugodtan megpróbálkozhat bárki hasonlóval, örömmel vesszük a további műveket.
Megint más, és fontos dolog! Jó ideje már, hogy Mau is hirdetett egy pályázatot a megjegyzést segítő, ismeretek átadását célzó versek írására. Eddig még nem küldött senki sem ilyet, pedig nagyon várjuk ám! Gondolkozzatok, írjatok, foglalkozzunk a dologgal, mert ez is egy igen érdekes téma, ami még játéknak sem utolsó!
Részben ehhez kapcsolódik, hogy május végére szeretnénk a következő Verses Talit szervezni, amire Mau készül programmal. Egyelőre nem akarok róla konkrétumot írni, jobb, ha ő ír meg róla annyit és olyan mélységben, amennyit és ahogy szükségesnek és helytállónak tartja. Annyit azért elárulok, hogy igen érdekes lesz! A tervezett időpont május 22, és bízva a jó időben, ezt szeretnénk a Margitszigeten tartani. Jelezzétek vissza, pls, hogy a vizsgák, érettségik tükrében mennyire alkalmas az időpont! Jó lenne, ha ezen az alkalmon többen részt tudnának venni, tíz fő körül lenne az ideális létszám, de egyáltalán nem lenne baj az sem, ha többen lennénk!
Mo' comin' soon!
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
- Raia Aiwart
- Nem elérhető
Amúgy én is szivesen olvasnék tőle, és akkor már vagyunk ketten
Ne becsüld le a semmittevést, a céltalan kószálást, a hallhatatlan dolgokra való odafigyelést, és a senkinek sem ártást!
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Akkor tehát:
[center:xmou3h0e]Gyertek Verses Talira!
2010. április 17-én szombaton 14:30-tól
a Vigadó Sörözőbe
a Batthyány térnél, a csarnok melletti kis utcában, balra[/center:xmou3h0e]
Mindenkit várunk, de főleg a pályázaton indulókat, meg azokat, akik nem küldtek be pályaműveket!
- Elemmíriel Gilluin
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Egyébként azt hiszem, ez már tényleg haiku. SÚ?
csigaház-spirál
peremén vízcsepp csillan
ég vagy föld könnye?
Meg van még egy csomó rövid szöszöm:
Valahol a tél és a tavasz között
I.
már szállni kész vagyok
de tétova
félek hogy újra meg
sosem lelem
ha elveszik szemem
elől a föld
II.
málló szobor az idő
a fű utánad kinő
nem sír helyetted az ég
hogy nem leszel, tudod rég
III.
hegyeket fényhidak
ajkamon kőlakat
bezár és összeköt
hajnali fényrögök
szememen kopognak
utat a napoknak
IV.
holdként fogynak a sorok
pókhálós dobozok
padlás az élet
én felférek?
kacatok az út szélén
tánc egy fűszál élén
lepke a havon
ennyi vajon?
V.
kitárt ablak
bezárt szív
szél ha bejön
hová hív?
nyitott lélek
tárt ajtó
nyomom fedi
majd a hó
VI.
egy szívdobbanást a markomba zártam
az eső ahogy áttetszővé áztat
kimossa görcs-hideg ujjaim közül
a szél fel-felkapja elgurigázza
és ágbogas évek múltán majd - varázslat
visszhangját hozza csak el a hold mögül
Najó, az utolsó inkább az ellenpélda: ilyet nem kell írni, tipikus eset(ha-nem-tudsz-mást-mint-eldalolni-saját-fájdalmad-s-örömed...).
És A másik erdő. Azt majd beteszem, ha megtalálom (még fecnin van, ilyen "hajnalban arra ébredek, hogy valaki diktál nekem"-cucc. Avagy "ezt csak álmodtam?"-érzet, kinek melyik az ismerősebb. )
"Ha majd felnövök,
azon leszek, hogy senki
ne vegye észre."
/N.B.A./
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Hűség és bánat
Macska oson nagy csendben, a szőlő árnya takarja,
Karma mered késként, szeme izzik az esti sötétben,
Izma feszül, majd ugrik, utolsót lobban a napfény,
S gyászdalt fúj a rigó holt párja felett kora éjen.
2010-02-21
A tél tündérei
Lassan lejt egy Hópihetündér
bársony táncot az arcom körül;
röpke percre mosolynak örül,
s rögtön elalszik, ha földet ér.
Halkan zörren a párás ablak,
a Kék Lány sétál erre megint,
vágyva nézem, ahogy betekint,
s csókjai mind az üvegre fagynak.
Zord tél végén, a jégcsapvárban,
Hol tornyok közt pára lebben,
Fagyhölgy járkál gyémánt csendben,
s szűz vízcseppé olvad lágyan.
2010-03-10
(apropó: fordítás. Tavaly ősszel pár hónapos meló után befejeztem O. Wilde: A reading fegyház balladája c. versének fordítását. Érdekel valakit, feltegyem részenként - mert elég hosszú - vagy ne fárasszam vele a nagyérdeműt???)
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Encsi írta: Mire figyeljek, ha megpróbálok verset fordítani?
Rímek hogy vannak, szótagszám? Ööö ritmus?
Úgy nagyjából mindenre. Ahogy SÚ írta.
Ha kötött vers, akkor pláne: ha szonett, akkor szonett, és nem dal, szabadvers, meg 16 szótagsoros kutyafüle. Szótagszám, ritmus, rímek, minden! És persze a tartalom. Van, aki "érzéseket" ad vissza, ezzel én nem értek egyet. Megpróbálom elképzelni, XY hogyan írta volna meg a verset, ha magyar lett volna. Aztán van egy csomó hasonlat, idióma, stb. amit át kell tenned magyar nyelvre. Nem egyszerű dolog, de jó vele babrálni.
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
- Raia Aiwart
- Nem elérhető
(ugyanis otthon négy napja nincs net- viva la Digi- szóval most ismerősnél pötyögök vala )
Nekem nem tetszik, nem sikerült pont azt kifejeznie amit terveztem De azért minimum három nevet találtok elrejtve, ha nagyon akartok, azt tessen megkeresni
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Sötét Úr írta: A köz kívánatára...
[center:3fdnaueg]A verspályázat határidejét egy kicsivel meghosszabbítottuk ,
de hogy a József Attila-i kötődés megmaradjon,
az új határidő 2010. április 11.
du. 11 óra 11 perc. Na jó, legyen éjfél. [/center:3fdnaueg]
A beküldés módja, és minden egyéb változatlan.
Egy, a Költészet napjához kapcsolódó programajánlat:
2010. április 9-én 10 – 17 óráig a pomázi hévmegállóban Versmegálló címen lesz megemlékezés József Attiláról és a Költészet napjáról. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők, aki szeretne József Attila-verset mondani, hallgatni, vagy csak úgy ott lenni, és együtt ünnepelni más, verskedvelő emberekkel. A részleteket Szofitól lehet megtudni (elsősorban telefonon – ha nem találod a számát, fordulj hozzám priviben!). Gyertek!
- Grondir
- Nem elérhető
Lacho calad! Drego morn!
"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
- Raia Aiwart
- Nem elérhető
Nagyon szépen köszönjük!
- Aydin
- Nem elérhető
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
[center:11aj55ch]A verspályázat határidejét egy kicsivel meghosszabbítottuk ,
de hogy a József Attila-i kötődés megmaradjon,
az új határidő 2010. április 11.
du. 11 óra 11 perc. Na jó, legyen éjfél. [/center:11aj55ch]
A beküldés módja, és minden egyéb változatlan.
Egy, a Költészet napjához kapcsolódó programajánlat:
2010. április 9-én 10 – 17 óráig a pomázi hévmegállóban Versmegálló címen lesz megemlékezés József Attiláról és a Költészet napjáról. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők, aki szeretne József Attila-verset mondani, hallgatni, vagy csak úgy ott lenni, és együtt ünnepelni más, verskedvelő emberekkel. A részleteket Szofitól lehet megtudni (elsősorban telefonon – ha nem találod a számát, fordulj hozzám priviben!). Gyertek!
- Aydin
- Nem elérhető
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.