Gollam mint Középfölde ambivalens karaktere

Hogy miként vált Szméagolból, egy egyszerű kis hobbitból Gollam, a gonosz és skizofrén "szörnyecske". Ez az, amit ambivalens átalakulásnak nevezünk. Ha egy mai pszichiátert kérdezünk, minden bizonnyal érdekes esetnek találná ezt a lényt. Története szomorú. Hajdan, a régi korokban ő is Frodóékhoz hasonlóan élte életét, de sajnos (mai szavakkal élve) nehéz gyerekkora volt. Nem voltak barátai. Kiközösített volt. Talán ez az oka, hogy a Gyűrű olyan könnyen "megkaparinthatta magának". Elgondolkodtató, hogy vajon hogyan változtathatta meg ennyire ezt a kis lényt egy ilyen "gonosz tárgy", hiszen az kétségtelen, hogy Gollamként nem csak Szméagol személyisége halványult el, hanem testileg is megváltozott. De mi lehet ennek az oka? Többek közt ez a kérdés az, amiről vita folyt a Gollam topic ban. Azt tudjuk, hogy a Gyűrű természetellenesen hosszú életet biztosított Gollamnak, ötszáz évig mérgezte az elméjét, továbbá az is tény, hogy gyilkolással jutott hozzá a "drágaszág"-hoz. Ez okozhatta azt a bizonyos skizofréniát. Így jöhetett létre Szméagol és Gollam kettőssége. De a helyzetén még az is rontott, hogy a Gyűrű bekényszeríttette őt a hegy alá és mindenféle gusztustalanabbnál gusztustalanabb dolgokkal kellett táplálkoznia. Lássuk be ez nem éppen segíti elő a megfelelő fejődést. Így tehát Szméagolnak nem csak a szelleme, hanem a teste is "meghasadt". A hosszú évek során betegessé vált rajongása a Gyűrű iránt. Ragaszkodása olyan végleteket ért el, amik még mélyebbre taszították a sötétségben. Saját életét rendelte alá "szerelmének".

Mindezek ellenére Gollamban továbbra is életben maradt a hajdani kis hobbit, ezért volt az, hogy egy-egy véletlen pillanat során meg tudta őt érinteni Frodó szánalma és együttérzése. Ám ez a gyenge bizalmi szál végképp elszakadt (mikor Frodó akaratlanul elárulta), Gollam végérvényesen a felszínre tört és legyőzte Szméagolt. És végül a Gyűrű olyan őrületbe kergette őt, ahonnan nem volt visszaút. Jellegzetes momentuma volt halálának, amikor a végzet felé zuhanva is boldogság tükröződött arcán a visszanyert ékszer miatt.

Gollam skizoid problémáim azonban nem csak a rajongók együttérzését váltották ki. Az egyik londoni egyetem harminc hallgatója azt a feladatot kapta, hogy vizsgálják meg orvosi szempontból ennek a lénynek a viselkedését: "A skizoid személyiségzavarra jellemző kilenc tünetből hét jelentkezik nála, és ha muszáj megneveznünk Gollam problémáját, ez a legvalószínűbb diagnózis" - mondta dr. Elizabeth Sampson, a kutatócsoport vezetője egy brit orvosi lapnak. Azonban az is elgondolkodtató, hogy a két "ÉN"- je között milyen kapcsolat volt, hiszen ennek a lénynek a tudatában tisztán jelen volt egymás mellett Gollam és Szméagol is. Így a teljes skizofrénia csak akkor mondható ki nyiltan rá, amikor gonoszabik fele teljes mértékben elnyomja gyengébbik egoját.

Az, aki többünket visszataszít személyiségében nem más, mint Gollam. Az, akit sajnálunk és próbálunk megérteni pedig Szméagol. Mint minden történetben, itt is felmerül a "mi lett volna,ha...?" kérdés, de erre Gandalf adja meg a legjobb magyarázatot, mi szerint ez volt az ő sorsa. Ennél jobb magyarázatot egyikünk sem adhat. Aki mégis megpróbálná, annak ajánlom erre a célra a Gollam topicot .


Ranamarth (Endóriel)

Utoljára frissítve: szombat, 31 augusztus 2019 17:41

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére